Connect with us

ACTUALITATE

O nouă variantă de HIV, mai virulentă, a fost identificată în Olanda

Publicat

Cercetătorii au identificat o variantă extrem de virulentă a HIV care a început să circule în Ţările de Jos în anii 1990, o descoperire ştiinţifică rară care însă, susţin aceştia, nu ar trebui să provoace panică, relatează AFP.

Această variantă răspunde într-adevăr la tratamentele existente şi este în declin din 2010. „Nu există niciun motiv să ne alarmăm”, a dat asigurări Chris Wymant, cercetător epidemiolog la Universitatea Oxford şi autorul principal al studiului, publicat joi în revista Science.

Descoperirea ar putea ajuta însă la o mai bună înţelegere a modului în care virusul HIV, care provoacă SIDA, atacă celulele.

Studiul demonstrează, de asemenea, că un virus poate evolua pentru a deveni mai virulent – o ipoteză ştiinţifică îndelung studiată în teorie, dar cu foarte puţine exemple concrete.

Varianta Delta a coronavirusului a fost recent un astfel de exemplu.

În total, cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu această variantă de HIV

În total, cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu această variantă de HIV, doar patru dintre ele în afara Ţărilor de Jos (în Belgia şi Elveţia).

Majoritatea erau bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, de o vârstă similară cu persoanele infectate cu virusul în general.

Noua variantă s-a dezvoltat la sfârşitul anilor 1980 şi în anii 1990 şi s-a răspândit mai rapid în anii 2000. Probabil datorită eforturilor Ţărilor de Jos de a controla boala, aceasta este în declin din 2010.

Ea a fost denumită „varianta VB”, pentru „varianta virulentă a subtipului B” – cel mai comun subtip din Europa.

Virusul HIV este în continuă schimbare, astfel încât fiecare persoana infectată are o versiune uşor diferită, ceea ce în majoritatea cazurilor nu contează.

Însă varianta nou descoperită are peste 500 de mutaţii.

„Descoperirea unei noi variante este normală, însă găsirea unei noi variante cu proprietăţi neobişnuite nu este. Cu atât mai puţin cu o virulenţă crescută”, a declarat Chris Wymant.

Importanţa accesului constant la testare pentru cei cu risc de a contracta HIV

„Rezultatele noastre subliniază importanţa accesului constant la testare pentru cei cu risc de a contracta HIV, pentru a permite diagnosticarea precoce, urmată de un tratament iniţiat imediat după aceea”, a subliniat într-un comunicat epidemiologul Christophe Fraser, co-autor al studiului.

Cercetătorii nu au putut explica ce mutaţii specifice ale variantei VB au cauzat virulenţa ridicată a acesteia sau prin ce mecanism. Ei speră ca studiile viitoare să poată răspunde la aceste întrebări.

„Este vorba despre un avertisment, nu ar trebui să fim niciodată prea îndrăzneţi şi să presupunem că un virus va evolua pentru a deveni mai benign”, a subliniat Chris Wymant, o concluzie de interes în contextul dezbaterilor actuale despre COVID-19. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Alocațiile și ajutoarele sociale vor fi plătite în AVANS înainte de Paște. ANPIS a anunțat data virării banilor

Publicat

alocațiile și ajutoarele sociale vor fi plătite în avans înainte

Publicitate

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), împreună cu agențiile județene, va efectua plata în avans a alocațiilor, indemnizațiilor și ajutoarelor sociale, pentru ca beneficiarii să își poată primi drepturile înainte de Paște, relatează alba24.ro.

Astfel, în 11 aprilie, ANPIS va vira sumele aferente beneficiilor de asistență socială către CN Poșta Română, urmând ca până în 17…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lângă noi: Un jandarm de 34 de ani, aflat la serviciu, s-a sinucis cu pistolul din dotare la Suceava

Publicat

3 aprilie – ziua jandarmeriei române

Publicitate

Un jandarm aflat în timpul serviciului s-a sinucis, joi dimineață, cu arma din dotare, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, subofițerul lucra în cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Vatra Dornei și a fost găsit decedat, prezentând o plagă prin împușcare la nivelul capului.

‘Jandarmeria Suceava regretă profund tragicul incident petrecut în timpul serviciului, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Consilierul județean Luciana Elena Buliga, numită vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor

Publicat

consilierul județean luciana elena buliga, numită vicepreședinte al agenției naționale

Publicitate

Prin Decizia nr. 167 din 2 aprilie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 291, consilierul județean de la Botoșani, Luciana Elena Buliga, a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Funcția are rang de subsecretar de stat.

Am plăcerea de a anunța că, începând de ieri, am fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de PRIMĂRII. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de

Publicitate

Taxa auto pentru vehiculele poluante ar putea fi decisă la nivel local, nu national, deci de către primarii aleși de populație și de către consilierii locali. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat joi, după ședința de Guvern, că propunerile privind această taxă trebuie să vină din partea primăriilor, întrucât tot ele vor fi responsabile de aplicarea noilor măsuri, relatează alba24.ro.

Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe