EVENIMENT
O persoană contaminată cu coronavirus poate transmite infecția cu 1-3 zile înainte de apariţia simptomelor

Persoanele contaminate cu coronavirus pot transmite infecţia cu 1-3 zile înainte de apariţia simptomelor, conform unui studiu publicat miercuri de Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), citat de Reuters.
Studiul, care a subliniat importanţa distanţării sociale în lupta contra epidemiei de coronavirus, a analizat 243 de cazuri de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, raportate în Singapore între 23 ianuarie şi 16 martie.
Citește și Simptome ale Omicron care apar pe piele, buze și unghii. Șase situații care nu trebuie ignorate
Cercetarea a identificat şapte „grupuri” în care transmiterea pre-simptomatică a fost probabilă, iar în patru astfel de grupuri, unde data expunerii a putut fi determinată, transmiterea pre-simptomatică a avut loc cu una până la trei zile înainte de apariţia simptomelor la pacientul-sursă.
Dintre cazurile din Singapore, 157 au fost dobândite local, iar zece au fost transmise probabil înainte de apariţia simptomelor.
Virusul cu răspândire rapidă a ucis peste 47.000 de persoane, conform unui nou bilanţ al Universităţii Johns Hopkins, dat publicităţii miercuri noaptea şi citat de Xinhua
Concluziile sugerează că, pentru stoparea pandemiei, este posibil să nu fie suficient ca oamenii care prezintă simptome să limiteze contactul cu alte persoane, au notat cercetătorii în rezultatele studiului, publicate miercuri în Morbidity and Mortality Weekly Report al CDC.
Rezultatele studiului sporesc provocările asociate măsurilor de izolare, au scris cercetătorii, care au precizat însă că magnitudinea impactului depinde de amploarea şi de durata transmisibilităţii pe perioada în care un pacient este pre-simptomatic, iar acest lucru nu a fost deocamdată stabilit clar.
Autorii studiului au sugerat că autorităţile sanitare care realizează urmărirea contactelor persoanelor contaminate ar trebui să ia în considerare includerea unei perioade de dinainte de debutul simptomelor pentru posibilitatea acestui tip de contagiune.
Contaminarea poate avea loc prin picături respiratorii sau chiar prin vorbire şi alte activităţi vocale, cum ar fi cântatul.
Deşi cazurile au fost cercetate cu atenţie, CDC a notat că există posibilitatea ca o sursă necunoscută să fi provocat contaminarea grupurilor. Totodată, concluziile ar putea fi afectate de raportarea incorectă a cazurilor, mai ales dacă pacienţii au avut simptome uşoare.
Ţinând cont de faptul că în prezent testarea este concentrată pe persoanele care prezintă simptome, cazurile de infectare asimptomatice ar putea fi insuficient detectate, estimează cercetătorii.
Cu toate acestea, datele CDC se adaugă rapoartelor anterioare ale cazurilor individuale din China care au indicat că virusul se poate răspândi înainte de apariţia simptomelor, notează Reuters. AGERPRES
EVENIMENT
Apel la voluntari pentru stingerea incendiului de pădure din Strungari. Focul amenință să se extindă. Fumul vizibil din Alba Iulia

Un incendiu de pădure care a izbucnit marți în zona Strungari – între Văi s-a extins rapid, punând în pericol o zonă vastă de pădure. Având în vedere amploarea situației și riscul de extindere a incendiului, autoritățile locale din comuna Pianu au făcut un apel urgent la toți cetățenii care pot și doresc să se implice în operațiunile de stingere.
„Dragi cetățeni, după cum bine știți, ieri a izbucnit un incendiu de pădure puternic în zona Strungari – între…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un bărbat de 69 de ani, cetățean străin, a decedat într-un accident petrecut miercuri în localitatea Săvădisla. Potrivit IPJ Cluj, acesta a pierdut controlul volanului, izbindu-se de un camion parcat.
În data de 2 iulie, în jurul orei 12.10 Poliția municipiului Turda a fost sesizată cu privire la un accident rutier produs în localitatea Săvădisla pe DJ 107M, cu implicarea a două vehicule.
„Din primele cercetări efectuate la fața locului, s-a constatat că un…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Care este stadiul lucrărilor de reparație pe DN 74 A, în Roșia Montană, drum afectat de calamitățile din 2021. Ce spune prefectul

Lucrările de reparații pe DN 74A, în zona Roșia Montană, în zona tronsoanelor afectate de calamitățile din 2021 avansează confrom graficului. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Prefecturii Alba, dupăc ce prefectul Nicolae Albu a efecutat o vizită în teren.
Se toarnă stratul de uzură din mixtură asfaltică pe trei porțiuni afectate de inundațiile și alunecările de teren din anul 2021. Lucrările au ca obiectiv principal îndepărtarea efectelor calamităților,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
6 iulie: Festivalul-concurs ”Cultură pentru cultură” 2025, a treia etapă, în Poiana cu Salcâmi din Ceru Băcăinți

Festivalul-Concurs ”Cultură pentru Cultură” continuă duminică, 6 iulie, cu a treia etapă, organizată la Ceru-Băcăinți. Evenimentul se va desfășura în Poiana cu Salcâmi.
Grupuri și artiști amatori din satele județului se vor întrece în:
- interpretarea cântecelor tradiționale
- recitarea poeziei populare
- punerea în scenă a obiceiurilor locale – de la nunta în sat, la secerișul de pe dealuri
- dansuri și jocuri tradiționale românești și ale…
Citește mai mult pe Alba24.ro