Connect with us

ACTUALITATE

O pictură de Manet reprezentând un câine, care nu a mai fost expusă până acum, scoasă la licitaţie în Paris

Publicat

O pictură semnată de pictorul francez Edouard Manet, reprezentând un câine, care nu a mai fost expusă până în prezent, va fi scoasă pentru prima dată la licitaţie în Paris luna viitoare, informează The Guardian.

Pictura a fost realizată ca un cadou pentru Marguerite Lathuilla, a cărei familie a deţinut lucrarea timp de 140 de ani.

Artistul francez modernist a schiţat acest tablou de mici dimensiuni în 1879 pentru a-l oferi cadou lui Marguerite Lathuille, fiica unui cârciumar din Paris.

În ultimii 140 de ani, lucrarea a rămas în familia Lathuille, care a refuzat orice ofertă de cumpărare.

Expertul în artă Frederick Chanoit a spus că tabloul, care măsoară 32,5 centimetri pe 24,5 centimetri, a fost realizat în 20 de minute şi este un exemplu al abilităţilor lui Manet.

”Nu este una dintre capodoperele lui, dar este o interpretare strălucită a tehnicii lui Manet; o simfonie minunată de şuviţe şi tuşe care îi demonstrează geniul pur”, a spus Chanoit.

”Este diferit de lucrările sale clasice, dar îi pune în evidenţă abilităţile tehnice de pictor. Faptul că într-un timp scurt şi cu puţine mişcări de penel, cu minimum de mijloace, a putut produce această pictură a unui câine, asemenea unei mingi de blană, dinamic şi cu ochi vii, este extraordinar”, a mai spus el.

Chanoit spune că pictura a fost catalogată şi s-a scris despre ea, dar nu a fost niciodată expusă public.

”Suntem în posesia unor scrisori care arată că în anii 1920 un negustor de artă i-a scris lui Marguerite implorând-o să-i vândă tabloul, dar aceasta l-a refuzat. A fost moştenit direct de copiii acesteia, care nu au dorit să îl vândă până acum”, a spus Chanoit.

Pictura în ulei pe pânză, denumită după numele câinelui, un exemplar din rasa griffon botezat Minnay, face parte dintr-o serie de opt tablouri care înfăţişează câini, realizate de Manet în perioada 1875-1883.

Animalul aparţinea lui Marguerite, fiica lui Gauthier Lathuille, proprietarul unui cabaret, devenit ulterior restaurant, care apare în alte tablouri de Manet, inclusiv în ”Chez le Pere Lathuille”, în care Gauthier apare în fundal. Manet a realizat totodată un portret al lui Marguerite, expus în prezent la muzeul din Lyon, precum şi un portret în pastel al fratelui acesteia, Louis, aflat într-o colecţie privată.

Creaţia va fi scoasă la licitaţie pe 26 februarie la Paris şi va putea fi admirată timp de două zile înainte de vânzare. S-ar putea vinde contra unei sume estimate la cel puţin 280.000 de euro.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa foto: drouot.com

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe