Connect with us

ACTUALITATE

O versiune adăugită „O scrisoare pierdută”, Oana Pellea într-un nou spectacol şi tururi ghidate gratuit, în 2022 la TNB

Publicat

O versiune adăugită „O scrisoare pierdută” va fi prezentată pe scena Teatrului Naţional Bucureşti în 2022, când actriţa Oana Pellea va reveni într-un nou spectacol şi când va continua turneul „Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”.

Horaţiu Mălăele propune pentru 2022 o versiune „revăzută şi adăugită” a spectacolului „O scrisoare pierdută”, după I. L. Caragiale, montat la Teatrul Naţional Bucureşti, scrie news.ro.

Premiera acestui spectacol a avut loc în 2012, iar în 2022 sunt marcaţi şi 170 de ani de la naşterea dramaturgului.

Dacă în 2012, regizorul Mălăele optase pentru renunţarea la întregul act 3 al comediei lui Caragiale, pe 12 ianuarie 2022, „O scrisoare pierdută” va reveni pe scena Sălii „Ion Caramitru” a TNB integral.

„«O scrisoare pierdută» este un spectacol ridicat pe profilul vechii Scrisori, într-o formulă nouă, adăugată şi îmbogăţitoare, spre liniştea conservatorilor şi patima iubitorilor de teatru”, spune Horaţiu Mălăele, potrivit unui comunicat.

Distribuţia este alcătuită din: Horaţiu Mălăele (Dandanache), Mircea Rusu (Tipătescu), Virgil Ogăşanu (Trahanache), Mihai Constantin (Caţavencu), Marian Râlea (Cetăţeanul turmentat), Raluca Petra (Zoe), Marius Rizea (Farfuridi), Mihai Calotă/ Eduard Adam (Brânzovenescu), Marcelo S. Cobzariu (Pristanda). În scenă vor intra numeroşi „cetăţeni” şi „poliţişti, dar şi o orchestră condusă de acordeonistul Emy Drăgoi. Primele reprezentaţii din 2022 vor avea loc în zilele de 12, 13, 14, 19 şi 20 ianuarie.

Oana Pellea, în „Efectul razelor Gamma asupra crăiţelor lunatice”

Alături de piesele aflate în repertoriul tradiţional, un nou titlu se regăseşte, începând cu data de 13 ianuarie 2022, în programul Sălii Studio a TNB: „Efectul razelor Gamma asupra crăiţelor lunatice”. Piesa lui Paul Zindel prilejuieşte o nouă întâlnire cu Oana Pellea, secondată de Alexandrina Halic, Florina Gleznea, Cristina Casian. Un text a cărui expresivitate, reunind momente de dramă, poezie, umor, sarcasm, auto-ironie, i-a adus autorului său un premiu Pulitzer în 1971.

Spectacolul vorbeşte despre tensionata relaţie dintre generaţii, despre luarea în derâdere a unei vieţi mizere, despre disperarea unei mame care trăieşte cu grija zilei de mâine, dar şi despre speranţă. Spectacolul Marianei Cămărăşan extrage poezia din prozaicul unei vieţi dure, conferind textului ritm, frenezie, sensibilitate şi umor. O piesă-metaforă despre trei „crăiţe” expuse celor mai puternice radiaţii, cele ale vieţii: atunci când radiaţiile sunt bine dozate, crăiţele capătă viaţă; când radiaţiile sunt prea puternice, delicatele flori se ofilesc.

Tururi ghidate, in regim gratuit

De Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2022, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” oferă, gratuit, tururi ghidate, la orele 10.00, 12.00,14.00 şi 16.00 (în limita locurilor disponibile, în ordinea înscrierii).

Numărul maxim de vizitatori pentru un tur este de 15 persoane. Înscrierile se pot face începând cu data de 12 ianuarie 2022 între orele 10.00 – 16.00 la telefon 021.314.71.71 (agenţia de bilete a TNB).

„Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”

Turneul „Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău” continuă şi în acest an. În seara de 16 ianuarie, pe scena Sălii Studio, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău deschide cea de-a opta ediţie cu spectacolul „Hamlet în sos picant”, de Aldo Nicolaj, regia Alexandru Cozub, cu o singură reprezentaţie.

Alături de aceste noutăţi de program, TNB îşi aşteaptă spectatorii cu un repertoriu variat din care fac parte premierele anului 2021: „Incognito” – programul Uşi deschise pentru toţi, „Hai, să vorbim despre viaţă!” – piesa anului 2020, concurs UNITER, „D’ale carnavalului”, „Stupid Fucking Bird” – programul Uşi deschise pentru toţi, „Kiritza, sau jocul de-a” – spectacol produs de TNB în coproducţie cu Fundaţia Art Production şi Gigi Căciuleanu Romania Dance Company cu sprijinul JTI (la 200 de ani de la naşterea lui Alecsandri), „Extraordinară viaţă” – programul 9G la TNB, „Noaptea lui Helver” – programul Uşi deschise pentru toţi.

Citește Romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Proteze PRINTATE 3D. Un proiect PREMIAT al Universității Tehnice din Cluj, în sprijinul persoanelor cu nevoi SPECIALE

Publicat

marco bianchetti fron xlzebm unsplash scaled e1642604745363.jpg

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este câștigătoarea locului I cu proiectul European network for 3D printing of biomimetic mechatronic systems – EMERALD, în urma evaluării la nivel național realizată prin intermediul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – ANPCDEF, obținând cel mai mare punctaj dintre universitățile participante.

„Cu o valoare de aproximativ 200.000 de euro, European network for 3D printing of biomimetic mechatronic systems – EMERALD, se va derula pe o perioadă de 19,5 luni cu începere de la data de 15 februarie 2022 și a fost finanţat în cadrul Programulului de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP) prin Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European (SEE). Coordonator al proiectului, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are ca parteneri alte trei instituţii de învăţământ superior – Universitatea Politehnică din Bucureşti – România, Universitatea din Agder – Norvegia, Universitatea Tehnică din Poznan – Polonia, precum şi o companie privată – BIZZCOM S.R.O din Slovacia.

Proiectul vizează dezvoltarea unor soluţii de realizare a unor noi tipuri de sisteme mecatronice biomimetice concepute şi realizate prin printare 3D care să vină în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale (cu braţe amputate). Proiectul are un profund caracter trans şi inter-disciplinar, pe lângă tehnologiile de fabricaţie moderne (de printare 3D), fiind vizate şi alte domenii avansate, cum ar fi cel de mecatronică şi robotică, programare, inteligenţă artificială, materiale inteligente, medicină, realitate virtuală / realitate augmentată, etc.

Prin natura lui, proiectul va atrage principalele…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ce probleme întâmpină românii la ghişeele statului. Își iau o zi concediu pentru rezolvarea problemelor

Publicat

taxe

Opt din zece români susţin că nu rezolvă, de la prima vizită, problema pentru care s-au prezentat la ghişeul unei instituţii publice, în condiţiile în care 70% dintre contribuabili sunt nevoiţi să-şi ia o zi de concediu pentru a rezolva probleme ce ţin de interacţiunea cu statul, arată un studiu recent efectuat de Asociaţia Română pentru Smart City, cu sprijinul Dell Technologies.

Pe lista obstacolelor pe care le-au întâmpinat în situaţia în care nu au rezolvat problema la ghişeu se află faptul că nu aveau toate documentele (47,03%) şi defecţiuni tehnice sau erori umane din cadrul instituţiei (46,85%).

Conform aceluiaşi studiu, şase din zece români consideră că România este o ţară birocratizată excesiv, iar reducerea birocraţiei ar spori şansele de a urca în clasamentul ţărilor cu acces la servicii digitale.

Dintre toate interacţiunile pe care le-au avut în trecut cu instituţiile statului, 35,9% dintre respondenţi spun că niciuna dintre acestea nu au avut loc în mediul digital, 21,89% declară că doar o interacţiune a avut loc în mediul digital şi 16,93% că au avut două interacţiuni la care nu au fost nevoiţi să se deplaseze.

Totodată, majoritatea celor chestionaţi nu dau mari şanse digitalizării complete a instituţiilor administrative ale statului, în viitorul apropiat. Astfel, 27,87% consideră că acest lucru se va întâmpla peste zece ani, 22,68% peste cinci ani, în timp ce 20,63% sunt de părere că digitalizarea nu va avea loc deloc.

„Concluziile sunt îngrijorătoare, având în vedere că 88,66% dintre români obişnuiesc să interacţioneze cu instituţiile statului pentru plata taxelor şi impozitelor, iar 67,01% pentru obţinerea sau reînnoirea unor acte sau documente oficiale”, susţin realizatorii studiului.

Un alt studiu efectuat de Asociaţia Română pentru Smart City a consultat părerea reprezentanţilor statului cu privire la gradul de digitalizare din instituţiile publice.

Potrivit cercetării, principala nevoie identificată de către respondenţi este transparenţa (în procese şi durata lor), aceştia subliniind faptul că „o evidenţă a circuitului documentelor ar fi foarte necesară”, urmată de conectarea datelor şi comunicarea între instituţii. În plus, 63% dintre participanţii la acest studiu, realizat în 27 de instituţii publice, au declarat că îşi iau informaţiile despre evoluţia tehnologică direct de la locul de muncă.

De asemenea, 85% dintre cei chestionaţi au indicat că prioritatea digitalizării ar trebui fie accesibilitatea şi îmbunătăţirea infrastructurii (acces rapid la resurse), una dintre soluţiile cele mai importante pentru simplificarea birocraţiei din România fiind utilizarea soluţiilor Cloud. Cu toate acestea, din totalul numărului de respondenţi, doar 22% afirmă că folosesc această soluţie de stocare, deşi 78% consideră că ar spori considerabil eficienţa.

Asociaţia Română pentru Smart City, alături de Dell Technologies, au dat startul unei campanii pentru digitalizarea României – „România Fără Ghişee” – al cărei obiectiv este debirocratizarea instituţiilor statului prin implementarea de soluţii tehnologice adaptate nevoilor cetăţenilor.

„Deşi multe instituţii au încercat de digitalizeze procesele de comunicare cu cetăţenii, în multe cazuri a lipsit privirea de ansamblu, aşa că uneori digitalizarea nu a făcut decât să consume bani, resurse şi chiar să complice lucrurile. Campania România Fără Ghişee este modul prin care dorim să atragem atenţia asupra obstacolelor peste către trebuie să treacă cetăţenii şi să determinăm autorităţile să pună problema digitalizării României în topul priorităţilor pentru 2022. Avem soluţiile necesare pentru ca interacţiunile dintre cetăţeni şi instituţiile publice să fie mai transparente, mai productive şi să salveze timp şi bani pentru ambele părţi. Alături de partenerii noştri de la Dell Technologies punem la dispoziţie expertiza şi soluţiile care vor lăsa dosarul cu şină de domeniul trecutului”, a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei.

„România Fără Ghişee” este o campanie ce îşi propune să contribuie la transformarea digitală a oraşelor din România, iar Asociaţia Română pentru Smart City a lansat petiţia prin care îndeamnă reprezentanţii autorităţilor publice de a se alătura demersului şi de a deschide oportunităţi în oraşele lor. Prin parteneriatul cu Dell Technologies, reprezentanţii instituţiilor au ocazia de a beneficia de consultanţă gratuită din partea echipei de experţi a Dell. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Programul transportului public în Cluj-Napoca, de Ziua Unirii Principatelor Române

Publicat

autobuz cluj 2.jpg

 

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunță programul pentru perioada 22-24 ianuarie.

Astfel, în ziua de 22 ianuarie 2022, transportul urban și metropolitan se va desfășura între orele 5.30 – 23.00, conform programului de transport pentru zilele de sâmbătă.

În zilele de 23 ianuarie  și 24 ianuarie  – Ziua Unirii Principatelor Române – Mica Unire, transportul public în municipiul Cluj-Napoca și în zona metropolitană se va desfășura între orele 6.00 – 23.00, conform programului pentru zilele de duminică.

De asemenea, programul de funcționare a punctelor de vânzare a biletelor și abonamentelor va fi corespunzator cu programul de transport.

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Guvernul a reintrodus acordarea şomajului tehnic pentru angajaţii afectaţi din cauza pandemiei

Publicat

Guvernul a aprobat reintroducerea şomajului tehnic pentru angajaţii şi liberii profesionişti afectaţi de suspendarea, limitarea sau chiar întreruperea unor activităţi din cauza situaţiei pandemice, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Astăzi în şedinţa Guvern am propus spre aprobare şi a fost şi aprobată o ordonanţă de urgenţă care cuprinde măsuri de protecţie socială atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, dar şi pentru ceilalţi profesionişti, mă refer aici la sportivi, antrenori şi alte categorii de liberi profesionişti. În această ordonanţă am reintrodus, practic, acordarea şomajului tehnic şi reglementăm aceste noi măsuri de protecţie socială atât de necesare pe această perioadă, când, din cauza situaţiei pandemice, există riscul de a suspenda, limita sau chiar întrerupe activitatea. Este acea indemnizaţie de şomaj de 75% din salariul aflat în plată, dar nu mai mult de salariul 75% din salariul mediu brut pe ţară folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 „, a declarat Marius Budăi, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a apreciat aprobarea actului normativ, subliniind că a existat şi o solicitare în acest sens în cadrul Consiliului Naţional Tripartit din partea partenerilor sociali.

El a precizat, întrebat în acest sens, că respectarea prevederii privind acordarea şomajului tehnic va fi monitorizată prin controale efectuate de Inspecţia Muncii. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

 

Citește mai departe