Connect with us

ACTUALITATE

Oamenii de ştiinţă au găsit o soluție de a reduce anxietatea şi durerea după operații

Publicat

Operaţia pe cord poate fi un eveniment stresant, însă oamenii de ştiinţă au identificat o modalitate prin care ar putea reduce anxietatea şi durerea postoperatorie a pacienţilor, fără efecte secundare, relatează UPI.

O echipă de cercetători din Olanda a constatat că simpla ascultare a muzicii în perioada de timp în care este efectuată intervenţia chirurgicală poate contribui la recuperarea pacienţilor.

În noua cercetare, publicată la sfârşitul lunii ianuarie în jurnalul ştiinţific Open Heart, echipa olandeză a analizat date de la 16 studii cu privire la efectul muzicii asupra îngrijirii postoperatorii.

Studiile au inclus aproape o mie de pacienţi, iar aproximativ 90% dintre proceduri au implicat grefe de bypass coronarian şi/sau înlocuirea unei valve cardiace.

În general, muzica utilizată a fost relaxantă, fără ritmuri sau percuţii intense, au menţionat cercetătorii. Alegerea muzicii a variat – uneori a provenit din listele cu melodii ale pacienţilor, alteori din cele preselectate sau alese de medicii acestora.

În locul muzicii, persoanele din grupurile de control din cadrul studiilor au fost expuse la o varietate de alte opţiuni, cum ar fi odihna programată, exerciţiile de respiraţie sau folosirea de căşti fără muzică.

Cercetătorii au folosit apoi sisteme de evaluare validate pentru a măsura nivelurile de anxietate şi de durere resimţite de pacienţi.

Analiza datelor a demonstrat că ascultarea muzicii reduce semnificativ anxietatea şi durerea pacienţilor după o intervenţie chirurgicală cardiacă majoră. Mai multe zile în care pacienţii au ascultat muzică au redus, de asemenea, anxietatea până la opt zile după operaţie, potrivit studiului.

Cercetătorii au subliniat că, deşi terapia prin muzică pare să uşureze disconfortul resimţit, ea nu a avut un impact semnificativ în ceea ce priveşte utilizarea analgezicelor opioide de către pacienţi, durata de spitalizare a acestora, timpul de administrare a ventilaţiei mecanice, tensiunea arterială, ritmul cardiac sau rata de respiraţie.

Cu toate acestea, spre deosebire de medicamente, muzica „nu este însoţită nici riscuri, nici efecte secundare cunoscute… (astfel că) profesioniştii din domeniul sanitar ar trebui să ia în considerare expunerea la muzică în perioada operaţiei a pacienţilor supuşi unei intervenţii chirurgicale cardiace”, au indicat cercetătorii într-un comunicat.

Echipa de oameni de ştiinţă a fost condusă de Ellaha Kakar, din cadrul departamentelor de chirurgie şi neuroştiinţe de la Centrul Medical al Universităţii Erasmus din Rotterdam.

Chirurgii cardiologi efectuează ”cele mai invazive proceduri, care necesită deschiderea pieptului, oprirea inimii, utilizarea unui aparat inimă-plămân în timp ce reparăm inima şi apoi readucerea pacientului la viaţă”, a declarat Harold Fernandez, chirurg cardiac din Statele Unite, care nu a fost implicat în noul studiu. ”Fără îndoială, există o doză semnificativă de anxietate şi de durere asociată acestor proceduri”, a adăugat Fernandez, directorul departamentului de chirurgie cardiovasculară şi toracică de la Spitalul de Cardiologie Sandra Atlas Bass din Manhasset, New York.

El a menţionat că beneficiile muzicii par să se instaleze rapid, iar ”efectul este mai pronunţat atunci când pacienţii aleg melodiile”.

Analiza a avut unele limitări, a precizat Fernandez, şi ar putea fi nevoie de mai multe studii. Totuşi, specialistul citat de UPI susţine că, în opinia sa, ”ar trebui să începem să căutăm să implementăm terapia prin muzică ca formă complementară de terapie pentru pacienţii supuşi unei intervenţii chirurgicale la inimă”. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Să aducem un strop de bucurie de Paști celor 32 de beneficiari ai Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Botoșani

Publicat

să aducem un strop de bucurie de paști celor 32

Publicitate

În apropierea Sărbătorii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Biserica „Pacea”, din Botoșani, vă invită să aduceți un strop de lumină și umanitate în viața celor 32 de beneficiari ai Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (C.I.A.P.A.D.) din Botoșani.
Am fost deja acolo, le-am trecut pragul și inimile. Ne-au întâmpinat cu zâmbete, cu ochi care se luminează la cea mai mică atenție, cu o bucurie…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Opt din zece români returnează ambalajele cu simbol SGR. Jumătate sunt motivați de recuperarea garanției plătite

Publicat

opt din zece români returnează ambalajele cu simbol sgr. jumătate

Publicitate

Opt din zece români (82%) returnează toate ambalajele cu simbol SGR, procent în creștere cu 12% comparativ cu iunie 2024 (70%), iar 51% sunt motivați în principal de recuperarea garanției plătite, conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research.

În ceea ce privește frecvența cu care românii returnează ambalajele cu garanție, 34% le aduc la punctele de colectare o dată pe săptămână, 32% de 2-3 ori pe săptămână, iar 18% o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eveniment de amploare pentru elevi la Botoșani: „Școala de bani – tineri pregătiți pentru viitor”. Vineri, la Sala Polivalentă

Publicat

eveniment de amploare pentru elevi la botoșani: „Școala de bani

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Banca Comercială Română – sucursala Botoșani, Consiliul Județean al Elevilor, Camera de Comerț și Industrie Botoșani, organizează cel mai mare eveniment de educație financiară dedicat elevilor din județ: „Școala de bani – tineri pregătiți pentru viitor”.

Activitatea va avea loc vineri, 11 aprilie 2025, în intervalul 11:00 – 13:00, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: „Școala Altfel”, la Lunca și Zlătunoaia: „Un cămin sigur pentru copilul tău” – grija pentru frații mai mici

Publicat

foto: „Școala altfel”, la lunca și zlătunoaia: „un cămin sigur

Publicitate

Grija pentru frații mai mici a fost lecția predată de pompieri, elevilor de la Școala Gimnazială nr. 1 Lunca și Școala Gimnazială Zlătunoaia, astăzi. Aceștia le-au explicat cât de periculos este să lase la îndemâna celor mici obiecte care pot bloca căile respiratorii, aparate electrice care pot provoca arsuri sau vase cu lichid fierbite cu care cel mic ar putea să se opărească.

Nu au omise nici sfaturile legate de produsele cosmetice sau…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe