Connect with us

ACTUALITATE

Oamenii de ştiinţă cred că au găsit formula pentru cafeaua espresso perfectă

Publicat

cafea

O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat că a găsit o formulă pentru un espresso perfect – acesta are nevoie de mai puţine boabe de cafea, care trebuie măcinate mai mare, relatează miercuri Press Association.

Matematicieni, fizicieni şi experţi în domeniul materialelor şi-au unit forţele pentru a elabora reţeta, iar studiul lor a fost publicat în jurnalul Matter.

”Ei au descoperit că mai puţine boabe de cafea, măcinate mai mare, sunt elementul cheie pentru o băutură care e mai ieftin de preparat, mai consistentă şi la fel de tare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Universităţii Portsmouth din Marea Britanie.

Jamie Foster, doctor în matematică la universitatea amintită, a avut ideea acestui studiu după ce a observat că uneori două porţii de espresso, preparate în aparent acelaşi mod, pot avea gusturi diferite. Echipa condusă de el a început prin a crea o nouă teorie matematică pentru descrierea extragerii cafelei dintr-un singur grăunte, unul dintre milioanele de fragmente care alcătuiesc zaţul ce se adună în espressor.

”Pentru a rezolva ecuaţiile dintr-un zaţ de cafea realist ar fi nevoie de o armată de supercomputere, aşa că a trebuit să găsim o modalitate de a simplifica ecuaţiile. Munca matematică dificilă a fost aceea de a realiza aceste simplificări în mod sistematic, astfel încât niciun detaliu important să nu se piardă”, a explicat Foster. ”Credinţa convenţională este aceea că dacă se doreşte o cană cu cafea mai tare, cafeaua trebuie măcinată mai fin. Acest lucru are sens deoarece când boabele sunt măcinate mai fin, suprafaţa expusă la apă a acestora este mai mare, ceea ce ar trebui să conducă la o cafea mai intensă”, a precizat el.

Cercetătorii au descoperit însă că băutura obţinută devine mai ”fiabilă” de la ceaşcă la ceaşcă atunci când se utilizează mai puţine boabe măcinate mai mare. ”Când boabele au fost măcinate fin, particulele erau atât de mici încât în unele regiuni din zaţ ele s-au aglomerat în spaţiul prin care ar fi trebuit să circule apa. Aceste secţiuni închegate din zaţ sunt pierdute deoarece apa nu poate să treacă prin ele ca să acceseze cafeaua aceea gustoasă care este de dorit în ceaşcă. Dacă se macină puţin mai mare, se poate accesa întregul zaţ, iar extragerea (cafelei) este mai eficientă”, a notat cercetătorul.

”Totodată este şi mai ieftin, pentru că după modificarea modului de măcinare se pot folosi mai puţine boabe, ceea ce este mai prietenos cu mediul înconjurător”, a adăugat Jamie Foster.

Purtătoarea de cuvânt a universităţii a declarat: ”Noile reţete au fost testate într-o cafenea de dimensiuni mici din SUA pe o perioadă de un an au adus economii de mii de dolari. Potrivit estimărilor, aplicarea acestei măsuri la nivelul întregii pieţe de cafea din SUA ar putea duce la economii de peste 1,1 miliarde de dolari americani (843 milioane de euro) pe an”.

Ea a precizat că acesta a fost primul studiu care a folosit modelarea teoretică pentru a studia ştiinţa unui espresso perfect, adăugând că cercetarea a fost mai complicată în comparaţiile cu studiile anterioare asupra cafelei preparate la filtru de cafea cu infuzie prin picurare din cauza presiunii suplimentare.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Expoziția „Doar viorile au rămas – Alma și Arnold Rosé”, la Memorialul Ipotești

Publicat

expoziția „doar viorile au rămas – alma și arnold rosé”, la

Publicitate

Atunci când muzica schimbă existențe. Destinul tragic a două personalități de referință ale scenelor muzicale și ale artelor spectacolului austriece și europene – Alma (1906-1944) și tatăl ei, Arnold Rosé (1863-1946) – este explorat în expoziția eveniment „Doar viorile au rămas – Alma și Arnold Rosé”, care va putea fi vizitată între 21 noiembrie 2025 și 1 februarie 2026, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

DNSC: Mai multe site-uri web au fost indisponibile din cauza unor probleme ale serviciilor Cloudflare

Publicat

dnsc avertizează asupra unei tentative de fraudă, prin apeluri false

Publicitate

Mai multe site-uri web au fost indisponibile marți din cauza unor probleme ale serviciilor Cloudflare, care între timp au fost remediate, informează Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

‘În cursul zilei de astăzi, mai multe site-uri web (inclusiv site-ul DNSC, dar și site-uri ale unor entități de presă sau rețele de socializare) au devenit indisponibile din pricina unor probleme de furnizare a serviciilor companiei Cloudflare. Problemele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs în județul Vrancea

Publicat

cutremur 1.jpg

Publicitate

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,4, s-a produs marți, la ora locală 12:12, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 139,9 km, în apropierea următoarelor orașe: 44 km vest de Focșani, 61 km nord de Buzău, 68 km est de Sfântu-Gheorghe, 79 km est de Brașov și 93 km nord-est de Ploiești.

În luna…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

PREMIERĂ: Spectacolul „Desculț în parc”, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

premierĂ: spectacolul „desculț în parc”, la teatrul „mihai eminescu” botoșani

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la premiera spectacolului „Desculț în parc” de Neil Simon, regia Vlad Cepoi.

 Duminică, 23 noiembrie de la ora 1900, vă invităm la premiera spectacolului „Desculț în parc” de Neil Simon.

Regia artistică: Vlad Cepoi
Scenografia: Vladimir Boca

DISTRIBUŢIA:
PAUL: Alexandru Dobynciuc
CORIE: Oana-Maria Tudoran
MAMA: Irina Mititelu
VICTOR: Florin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe