Connect with us

ACTUALITATE

Oamenii de ştiinţă cred că au găsit formula pentru cafeaua espresso perfectă

Publicat

cafea

O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat că a găsit o formulă pentru un espresso perfect – acesta are nevoie de mai puţine boabe de cafea, care trebuie măcinate mai mare, relatează miercuri Press Association.

Matematicieni, fizicieni şi experţi în domeniul materialelor şi-au unit forţele pentru a elabora reţeta, iar studiul lor a fost publicat în jurnalul Matter.

”Ei au descoperit că mai puţine boabe de cafea, măcinate mai mare, sunt elementul cheie pentru o băutură care e mai ieftin de preparat, mai consistentă şi la fel de tare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Universităţii Portsmouth din Marea Britanie.

Jamie Foster, doctor în matematică la universitatea amintită, a avut ideea acestui studiu după ce a observat că uneori două porţii de espresso, preparate în aparent acelaşi mod, pot avea gusturi diferite. Echipa condusă de el a început prin a crea o nouă teorie matematică pentru descrierea extragerii cafelei dintr-un singur grăunte, unul dintre milioanele de fragmente care alcătuiesc zaţul ce se adună în espressor.

”Pentru a rezolva ecuaţiile dintr-un zaţ de cafea realist ar fi nevoie de o armată de supercomputere, aşa că a trebuit să găsim o modalitate de a simplifica ecuaţiile. Munca matematică dificilă a fost aceea de a realiza aceste simplificări în mod sistematic, astfel încât niciun detaliu important să nu se piardă”, a explicat Foster. ”Credinţa convenţională este aceea că dacă se doreşte o cană cu cafea mai tare, cafeaua trebuie măcinată mai fin. Acest lucru are sens deoarece când boabele sunt măcinate mai fin, suprafaţa expusă la apă a acestora este mai mare, ceea ce ar trebui să conducă la o cafea mai intensă”, a precizat el.

Cercetătorii au descoperit însă că băutura obţinută devine mai ”fiabilă” de la ceaşcă la ceaşcă atunci când se utilizează mai puţine boabe măcinate mai mare. ”Când boabele au fost măcinate fin, particulele erau atât de mici încât în unele regiuni din zaţ ele s-au aglomerat în spaţiul prin care ar fi trebuit să circule apa. Aceste secţiuni închegate din zaţ sunt pierdute deoarece apa nu poate să treacă prin ele ca să acceseze cafeaua aceea gustoasă care este de dorit în ceaşcă. Dacă se macină puţin mai mare, se poate accesa întregul zaţ, iar extragerea (cafelei) este mai eficientă”, a notat cercetătorul.

”Totodată este şi mai ieftin, pentru că după modificarea modului de măcinare se pot folosi mai puţine boabe, ceea ce este mai prietenos cu mediul înconjurător”, a adăugat Jamie Foster.

Purtătoarea de cuvânt a universităţii a declarat: ”Noile reţete au fost testate într-o cafenea de dimensiuni mici din SUA pe o perioadă de un an au adus economii de mii de dolari. Potrivit estimărilor, aplicarea acestei măsuri la nivelul întregii pieţe de cafea din SUA ar putea duce la economii de peste 1,1 miliarde de dolari americani (843 milioane de euro) pe an”.

Ea a precizat că acesta a fost primul studiu care a folosit modelarea teoretică pentru a studia ştiinţa unui espresso perfect, adăugând că cercetarea a fost mai complicată în comparaţiile cu studiile anterioare asupra cafelei preparate la filtru de cafea cu infuzie prin picurare din cauza presiunii suplimentare.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Congres PSD: Se alege noua conducere și se modifică statutul. Sorin Grindeanu, singurul candidat la șefia partidului

Publicat

botoșani: senatorul doina federovici a primit votul organizației psd pentru

Publicitate

Social-democrații se reunesc, vineri, într-un congres extraordinar pentru a-și alege o nouă conducere și pentru modificarea Statutului formațiunii.

Congresul PSD este programat să înceapă la ora 13:00, la Romexpo.

‘Mâine începem un nou capitol pentru Partidul Social Democrat și pentru România. Un capitol bazat pe responsabilitate, unitate și soluții pentru români și economia românească. Congresul PSD este despre recunoașterea propriului drum…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cauza incendiului produs la Catedrala din Dorohoi. Sfaturile pompierilor botoșăneni

Publicat

cauza incendiului produs la catedrala din dorohoi. sfaturile pompierilor botoșăneni

Publicitate

Pompierii botoșăneni au stabilit cauza probabilă a incendiului care a izbucnit, joi seară, la Catedrala din Dorohoi.

Potrivit informațiilor, este vorba de foc deschis în spații închise (lumânare aprinsă uitată lângă materiale combustibile).

 

Pentru prevenirea producerii unor evenimente similare, se recomandă supravegherea permanentă a lumânărilor aprinse și amplasarea acestora la o distanță sigură față de persoane, mobilier, elemente de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții 33 de Mucenici din Melitina

Publicat

calendar ortodox 2025: sfinții 33 de mucenici din melitina

Publicitate

Axești Mucenici s-au nevoit pe vremea împăratului Dioclețian (284-305). Sfântul Mucenic Ieron, unul dintre aceștia, s-a născut în Tyana Capadociei într-o familie creștina.

Când a crescut a devenit un bărbat puternic la trup și viteaz, dar bun și blând la suflet. Refuză să intre în serviciul militar, deoarece nu voia să-și părăsească mama, care era oarbă, și pentru că nu dorea sa aducă jertfe idolilor, precum li se impunea militarilor….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Conduceți prudent! Meteorologii au emis un cod galben de ceață pentru Botoșani

Publicat

cod galben meteo alerta 3.jpg

Publicitate

Vizibilitatea va fi redusă local sub 200 de metri și, izolat, sub 50 de metri.

Conduceți prudent! Meteorologii au emis un cod galben de ceață valabil astăzi, până la ora 10:00, pentru județul Botoșani.

Pentru a preveni evenimentele rutiere, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să reducă viteza și să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe