Connect with us

ACTUALITATE

Oamenii de ştiinţă cred că au găsit formula pentru cafeaua espresso perfectă

Publicat

cafea

O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat că a găsit o formulă pentru un espresso perfect – acesta are nevoie de mai puţine boabe de cafea, care trebuie măcinate mai mare, relatează miercuri Press Association.

Matematicieni, fizicieni şi experţi în domeniul materialelor şi-au unit forţele pentru a elabora reţeta, iar studiul lor a fost publicat în jurnalul Matter.

”Ei au descoperit că mai puţine boabe de cafea, măcinate mai mare, sunt elementul cheie pentru o băutură care e mai ieftin de preparat, mai consistentă şi la fel de tare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Universităţii Portsmouth din Marea Britanie.

Jamie Foster, doctor în matematică la universitatea amintită, a avut ideea acestui studiu după ce a observat că uneori două porţii de espresso, preparate în aparent acelaşi mod, pot avea gusturi diferite. Echipa condusă de el a început prin a crea o nouă teorie matematică pentru descrierea extragerii cafelei dintr-un singur grăunte, unul dintre milioanele de fragmente care alcătuiesc zaţul ce se adună în espressor.

”Pentru a rezolva ecuaţiile dintr-un zaţ de cafea realist ar fi nevoie de o armată de supercomputere, aşa că a trebuit să găsim o modalitate de a simplifica ecuaţiile. Munca matematică dificilă a fost aceea de a realiza aceste simplificări în mod sistematic, astfel încât niciun detaliu important să nu se piardă”, a explicat Foster. ”Credinţa convenţională este aceea că dacă se doreşte o cană cu cafea mai tare, cafeaua trebuie măcinată mai fin. Acest lucru are sens deoarece când boabele sunt măcinate mai fin, suprafaţa expusă la apă a acestora este mai mare, ceea ce ar trebui să conducă la o cafea mai intensă”, a precizat el.

Cercetătorii au descoperit însă că băutura obţinută devine mai ”fiabilă” de la ceaşcă la ceaşcă atunci când se utilizează mai puţine boabe măcinate mai mare. ”Când boabele au fost măcinate fin, particulele erau atât de mici încât în unele regiuni din zaţ ele s-au aglomerat în spaţiul prin care ar fi trebuit să circule apa. Aceste secţiuni închegate din zaţ sunt pierdute deoarece apa nu poate să treacă prin ele ca să acceseze cafeaua aceea gustoasă care este de dorit în ceaşcă. Dacă se macină puţin mai mare, se poate accesa întregul zaţ, iar extragerea (cafelei) este mai eficientă”, a notat cercetătorul.

”Totodată este şi mai ieftin, pentru că după modificarea modului de măcinare se pot folosi mai puţine boabe, ceea ce este mai prietenos cu mediul înconjurător”, a adăugat Jamie Foster.

Purtătoarea de cuvânt a universităţii a declarat: ”Noile reţete au fost testate într-o cafenea de dimensiuni mici din SUA pe o perioadă de un an au adus economii de mii de dolari. Potrivit estimărilor, aplicarea acestei măsuri la nivelul întregii pieţe de cafea din SUA ar putea duce la economii de peste 1,1 miliarde de dolari americani (843 milioane de euro) pe an”.

Ea a precizat că acesta a fost primul studiu care a folosit modelarea teoretică pentru a studia ştiinţa unui espresso perfect, adăugând că cercetarea a fost mai complicată în comparaţiile cu studiile anterioare asupra cafelei preparate la filtru de cafea cu infuzie prin picurare din cauza presiunii suplimentare.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Publicat

calendar ortodox 2025: intrarea în biserică a maicii domnului

Publicitate

Ana, cea pururea pomenită care, mai toată viaţa ei nu a putut să nască copii, luând îndemn din sfintele cărţi la cele ce s-au petrecut cu cealaltă Ana, care şi ea nu putea naşte, maica proorocului Samuel, ruga împreună cu bărbatul ei, Ioachim, pe Stăpânul firii, să le dăruiască lor un prunc, făgăduind că, dacă le va împlini ce¬rerea, îndată îl vor dărui şi închina lui Dumnezeu. Şi aşa a născut Sfânta Ana pe ceea ce s-a făcut…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Accident la Vorona! Un tir s-a răsturnat după o manevră a șoferului care a rămas încarcerat

Publicat

accident la vorona! un tir s a răsturnat după o manevră

Publicitate

Un bărbat a fost rănit după ce tirul pe care îl conducea s-a răsturnat pe marginea DJ 208C, în localitatea Vorona. Accidentul a avut loc în această dimi nuneață.

 

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD.

 

Salvatorii au constatat că șoferul era încarcerat. Cu ajutorul accesoriilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cerul României, colorat de praful saharian: Fenomen vizibil în următoarele zile

Publicat

cerul româniei, colorat de praful saharian: fenomen vizibil în următoarele

Publicitate

România va fi traversată în următoarele zile de o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian, un fenomen spectaculos, dar totodată obișnuit atunci când circulația atmosferică aduce spre Europa aer din nordul Africii.

Administrația Națională de Meteorologie anunță că, până pe 23 noiembrie, cerul va căpăta pe alocuri o nuanță gălbuie, iar depunerile vor fi vizibile mai ales odată cu apariția ploilor.

Meteorologii explică faptul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 20 noiembrie 2025

Publicat

rezultatele tragerilor la loto de duminică, 19 octombrie 2025

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 20 noiembrie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 20 noiembrie 2025:

Loto 6/49: 36, 47, 33, 39, 34, 3

Loto 5/40: 7, 22, 25, 12, 16, 2

Joker: 40, 41, 1, 43, 23 + 19

Noroc: 1 3 0 2 8 9 9

Publicitate

Noroc Plus: 9 8 8 8 6 6

Super Noroc: 2 0 7 0 1 6


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe