Connect with us

EVENIMENT

Obiceiurile ”Pițărăii” și ”Colindeții” din Ajunul Crăciunului, permise în Gorj în anumite condiții. Care sunt regulile

Publicatsursa fotoreporter24.info
sursa foto: reporter24.info

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) Gorj a anunţat, luni, că va permite desfăşurarea obiceiurilor tradiţionale, însă cu respectarea anumitor reguli pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Florin Chisim.

Vezi MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Potrivit acestuia, decizia a fost luată şi în urma numărului mare de solicitări primite din partea autorităţilor publice locale.

“Fiind aproape imposibil ca legislaţia actuală să cuprindă prevederi clare în ceea ce priveşte măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus pe timpul desfăşurării tuturor tradiţiilor şi obiceiurilor din preajma sărbătorilor de iarnă de la nivelul fiecărui sat sau localitate din România şi, luând în considerare numărul mare de solicitări primite din partea autorităţilor publice locale, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Gorj a transmis către unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Gorj precizări privind desfăşurarea piţărăilor (colindeţilor), obiceiuri care au loc în mai multe zone din judeţ, în Ajunul Crăciunului.

În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, atragem atenţia atât autorităţilor publice locale, cât şi cetăţenilor că, pe timpul desfăşurării acestor obiceiuri trebuie respectate anumite măsuri”, a precizat Florin Chisim.

Astfel, în interiorul localităţilor: se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri; se interzice deplasarea persoanelor în intervalul 23,00-5,00; este obligatorie purtarea măştii de protecţie în aşa fel încât să se asigure acoperirea nasului şi a gurii de către toţi participanţii; este obligatorie dezinfectarea permanentă a mâinilor pentru toate persoanele care participă la piţărăi (colindeţi); persoanele care împart produse vor purta obligatoriu mănuşi de protecţie; trebuie menţinută distanţa fizică de 1,5 metri între participanţi; este obligatorie aplicarea regulilor de igiena individuală şi colectivă pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

De asemenea, Florin Chisim a punctat că autorităţile administraţiei publice locale sunt responsabile pentru desfăşurarea în siguranţă a obiceiurilor care au loc în Ajunul Crăciunului. Agerpres

EVENIMENT

Accident cu trei victime, pe DN 73 în județul Brașov. Un autoturism s-a răsturnat

Publicat

arhiva foto

Trei persoane au fost implicate într-un accident rutier produs pe DN 72, în județul Brașov, după ce autoturismul în care se aflau s-a răsturnat în afara șoselei. Din primele informații, una dintre victime este inconștientă.

Potrivit ISU Brașov, accidentul s-a produs pe DN 73, la intrarea în comuna Bran, județul Brașov.

Din primele date, șoferul unui autoturism a poerdut controlul asupra direcției de deplasare, iar autoturismul a ieșit în afara părții carosabile.

În urma accidentului au rezultat trei victime, dintre care una încarcerată, inconștientă.

La fața locului au intervenit pompierii militari cu un echipaj de descarcerare, o autospecială de stins incendii cu apă și spumă, două echipaje SMURD și un echipaj aparținând SAJ Brașov.

Știre in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 17.000 de persoane din Iași s-au înscris pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2

Publicat

Prefectul de Iași, Marian Grigoraş, a informat că în judeţ s-au ocupat peste 17.000 dintre locurile de vaccinare disponibile până pe 31 ianuarie.

Potrivit sursei citate, pentru etapa a II-a de vaccinare împotriva COVID-19 în judeţul Iaşi s-au ocupat pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/, până în acest moment, 17.201 locuri, până pe 31 ianuarie.

“Având în vedere că în data de 18 ianuarie începe procedura de vaccinare în cele 17 centre de vaccinare din judeţul Iaşi, se vor distribui de la sediul DSP Iaşi către aceste centre 3.204 doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Sunt deja semnale clare că ieşenii doresc să se vaccineze. Încurajăm persoanele de peste 65 de ani şi persoanele care suferă de boli cronice să se înscrie cu încredere pentru vaccinare, să solicite sprijin în cazul în care au nevoie de ajutor pentru programare.

Încurajăm persoanele juridice din domeniile esenţiale, aşa cum au fost definite pentru această etapă de vaccinare, să-şi programeze angajaţii care doresc vaccinarea. Vaccinul împotriva COVID-19 este cea mai bună cale de a depăşi această pandemie”, a scris prefectul Marian Grigoraş, pe pagina sa de socializare.

Potrivit sursei citate, până acum în judeţul Iaşi s-au vaccinat 11.158 de persoane, printre care cadre medicale, lucrători din prima linie împotriva pandemiei şi beneficiari din centrele rezidenţiale. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricții în două localități din Bistrița-Năsăud, unde incidența COVID-19 a crescut

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a decis introducerea unor restricții în localitățile Miceştii de Câmpie şi Milaş, unde incidența cazurilor de COVID-19 a crescut.

Conform deciziei CJSU, se introduc restricţii în unităţile administrativ teritoriale Miceştii de Câmpie şi Milaş, unde incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 14 zile este mai mare decât 1,5/1000 şi mai mică de 3/1000 de locuitori.

În aceste localități activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se va desfăşura fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00.

Aceleaşi restricţii se aplică şi în cazul activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise.

Aceeaşi Hotărâre C.J.S.U. prevede ca, în unităţile administrativ-teritoriale unde incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori: Chiochiş şi unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, cu excepţia celor menţionate mai sus şi pentru care nu au fost introduse restricţii prin Hotărâri ale CJSU adoptate începând cu data de 15.10.2020, activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se va desfăşura fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00. Aceleaşi restricţii se aplică şi activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise.

Restricţiile prevăzute de Hotărârea C.J.S.U. 7/16.01.2021 se vor ridica în funcţie de incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 14 zile, comunicată de către Direcţia de Sănătate Publică.

Aceste măsuri intră în vigoare începând cu data de 18 ianuarie 2021.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Incendiu într-un bloc din Suceava. Trei persoane au suferit intoxicații cu fum

Publicat

Un incendiu a izbucnit, dumincă seara, la un apartament dintr-un bloc de locuințe din municipiul Suceava. Trei persoane au sferit intoxicații, primind îngrijiri la fața locului.

Porivit ISU Suceava, incendiul s-a produs la un apartament dintr-un bloc de locuințe de pe strada Stațiunii din  Suceava.

La fața locului au intervenit de urgență pompierii militari cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Echipajele de salvare au acordat îngrijiri medicale pentru trei persoane, care au suferit ușoare intoxicații cu fum.

Cele trei persoane se aflau în apartament în momentul izbucnirii incendiulu, două dintre acestea reușind să se autoevacueze. O femeie de 75 de ani a fost salvată de către pompieri.

Nu a fost necesara evacuarea altor persoane din bloc. Conform sursei citate, în urma incendiului au ars materiale textile și obiecte de mobilier.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este de natură electrica (scurtcircuit produs la un conductor electric defect).

 

 

Citește mai departe