EVENIMENT
Obiceiurile ”Pițărăii” și ”Colindeții” din Ajunul Crăciunului, permise în Gorj în anumite condiții. Care sunt regulile

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) Gorj a anunţat, luni, că va permite desfăşurarea obiceiurilor tradiţionale, însă cu respectarea anumitor reguli pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Florin Chisim.
Vezi MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase
Potrivit acestuia, decizia a fost luată şi în urma numărului mare de solicitări primite din partea autorităţilor publice locale.
„Fiind aproape imposibil ca legislaţia actuală să cuprindă prevederi clare în ceea ce priveşte măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus pe timpul desfăşurării tuturor tradiţiilor şi obiceiurilor din preajma sărbătorilor de iarnă de la nivelul fiecărui sat sau localitate din România şi, luând în considerare numărul mare de solicitări primite din partea autorităţilor publice locale, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Gorj a transmis către unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Gorj precizări privind desfăşurarea piţărăilor (colindeţilor), obiceiuri care au loc în mai multe zone din judeţ, în Ajunul Crăciunului.
În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, atragem atenţia atât autorităţilor publice locale, cât şi cetăţenilor că, pe timpul desfăşurării acestor obiceiuri trebuie respectate anumite măsuri”, a precizat Florin Chisim.
Astfel, în interiorul localităţilor: se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri; se interzice deplasarea persoanelor în intervalul 23,00-5,00; este obligatorie purtarea măştii de protecţie în aşa fel încât să se asigure acoperirea nasului şi a gurii de către toţi participanţii; este obligatorie dezinfectarea permanentă a mâinilor pentru toate persoanele care participă la piţărăi (colindeţi); persoanele care împart produse vor purta obligatoriu mănuşi de protecţie; trebuie menţinută distanţa fizică de 1,5 metri între participanţi; este obligatorie aplicarea regulilor de igiena individuală şi colectivă pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
De asemenea, Florin Chisim a punctat că autorităţile administraţiei publice locale sunt responsabile pentru desfăşurarea în siguranţă a obiceiurilor care au loc în Ajunul Crăciunului. Agerpres
EVENIMENT
Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile mari ar putea aduce scumpiri și concedieri. Avertismentul experților

Impozitul pe cifra de afaceri, plătit de sute de companii cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro, va duce la noi scumpiri în lanț şi chiar concedieri, avertizează experții.
Peste 700 de firme, cu mai bine de un milion de angajați în total, sunt vizate de impozitul minim pe cifra de afaceri.
Un studiu realizat de Tax Institute și ASE, citat de Antena 3, arată că statul ar putea colecta, în teorie, circa un miliard de euro.
„Din păcate, situația bugetară nu…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Ziua Jandarmeriei Române este sărbătorită în fiecare an pe 3 aprilie, marcând data la care, în 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat „Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, actul de înființare a Jandarmeriei în Țara Românească.
În fiecare an sunt organizate ceremonii oficiale de Ziua Jandarmeriei, parade, exerciții demonstrative și activități de promovare a meseriei de jandarm în întreaga țară.
De asemenea, sunt acordate…
Citește mai mult pe Alba24.ro