EVENIMENT
Oboseala post-COVID este resimţită indiferent de gravitatea bolii

Mai mult de jumătate dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt afectate de o oboseală persistentă timp de zece săptămâni după trecerea bolii COVID-19, potrivit unui studiu realizat de Trinity College din Dublin (Irlanda) şi publicat de revista PLOS ONE, relatează miercuri EFE.
Oboseala este una din simptomele iniţiale cele mai comune la persoanele infectate cu noul coronavirus şi deşi consecinţele pe termen lung ale bolii încă nu au fost bine studiate, există preocuparea ca virusul să declanşeze un sindrom de oboseală postvirală.
Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii au lansat un studiu asupra oboselii, a nivelului de gravitate al bolii COVID-19 şi a marcatorilor inflamatorii şi altor condiţii ale bolii asupra a 128 de voluntari infectaţi cu SARS-CoV-2.
Participanţii au fost 54% femei şi 46% bărbaţi având toţi o medie de vârstă de 49,5 ani: 55,5% dintre ei au fost internaţi la Hospital St. James din Dublin, în timp ce restul au fost trataţi ambulator.
Pacienţii la acest studiu au fost evaluaţi 72 de zile după externare sau 14 zile după diagnostic în cazul pacienţilor trataţi ambulator.
Severitatea oboselii a fost măsurată utilizând Chalder Fatigue Scale (CFS) şi s-a observat că 52,3% dintre participanţii la studiu au resimţit o stare de oboseală cel puţin 6 săptămâni după contractarea bolii COVID-19 şi doar 42,2% dintre pacienţi au declarat că se simt perfect sănătoşi.
Studiul relevă, de asemenea, că nu există vreo legătură între gravitatea bolii COVID-19, necesitatea spitalizării sau markerii inflamaţiei şi probabilitatea de a resimţi o stare de oboseală după infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resimţită indiferent de gravitatea bolii.
Potrivit autorilor, starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie prezente în rândul subiecţilor feminini.Agerpres
EVENIMENT
FOTO: Șantierul noului spital de oncologie și cardiologie de la Alba Iulia, vizitat de ministrul Boloș. Stadiul investiției

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a verificat, vineri, șantierul noilor secții ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Este vorba despre amenajarea secțiilor de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională, o clădire cu heliport în partea superioară.
Lucrările la noul corp de spital au început în 24 februarie 2025, după ce SJU Alba Iulia a obținut toate avizele și autorizațiile necesare, a derulat procedurile de licitații și a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cristi Balaj (președinte CFR Cluj): Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de SUPORTER, chiar în timpul serviciului

Președintele de la CFR Cluj, Cristi Balaj, a vorbit despre incidentele din oraș, din noaptea meciului cu „U” Cluj, pierdut de „feroviari”cu 0-1. Fostul arbitru a făcut referire și la victoria cu CSU Craiova din sferturile Cupei României, 1-1 și 5-3 la loviturile de departajare.
Cristi Balaj a venit cu noi informații legate de incidentele de luni seara, când un copil a fost lovit cu o bâtă în cap și susține că inclusiv unii dintre jandarmi, fani „U” Cluj,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bărbat din Blaj prins la volan cu permisul suspendat. S-a ales cu dosar penal. Unde a fost oprit de polițiști

Un bărbat din Blaj este cercetat penal după ce a fost prins la volan cu permisul de conducere suspendat. A fost oprit în trafic la Ocna Mureș.
Potrivit IPJ Alba, joi, 3 aprilie, în jurul orei 17.00, polițiștii din Ocna Mureș au oprit, pentru control, pe strada Lungă din oraș, un autoturism condus de un bărbat de 33 de ani, din municipiul Blaj.
În urma verificărilor efectuate de către polițiști, a reieșit că bărbatul are permisul de conducere suspendat.
Cercetările sunt…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: România va pierde 230 milioane de euro din cauza pensiilor speciale. Boloș: Avem două variante, măsurile sunt urgente

România va pierde 230 de milioane de euro dacă nu elimină sau modifică sistemul de pensii speciale, a spus ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Alba iulia. Măsurile trebuie implementate în următoarele 5 luni, iar banii au fost deja blocați.
Boloș a vorbit despre două variante în care se poate modifica sistemul: fie se stabilește un plafon de venit dincolo de care s-ar plăti un impozit diferențiat, fie se ajustează stagiul de cotizare sau procentul…
Citește mai mult pe Alba24.ro