EVENIMENT
Omenirea, amenințată de mii de pandemii din cauza schimbărilor climatice

Ar putea schimbările climatice să provoace viitoarele pandemii? Potrivit unor noi cercetări, până în 2070, cel puțin 15.000 de noi transmisii virale între specii ar putea avea loc din cauza schimbărilor climatice.
Acest lucru ar putea crește riscul ca bolile infecțioase noi să treacă de la animale la oameni în următorii 50 de ani – în special în Africa și Asia, potrivit unui material publicat în revista Nature, citat de Sky News.
Pe măsură ce clima se încălzește, multe specii de animale se vor muta în medii noi, ducând mai departe paraziți și agenți patogeni. Aceste deplasări vor facilita schimbul de viruși între specii care înainte nu aveau nicio interacțiune.
Mai departe, acest fenomen ar putea duce la transmiterea agenților patogeni de la animalele sălbatice la oameni.
Informația vine în contextul în care sute de căprioare și cerbi din America de Nord au COVID. Nu se știe încă dacă virusul ar putea declanșa o epidemie de la cerb la om, dar cercetătorii sunt îngrijorați că animalele ar putea deveni un potențial teren de reproducere pentru noi variante.
Până în 2070, se preconizează cel puțin 15.000 de noi schimburi virale
Până în 2070, se preconizează cel puțin 15.000 de noi schimburi virale între specii din cauza circulației animalelor, stimulate de un scenariu de încălzire de 2° Celsius.
Se preconizează că noile transmisii virale vor fi determinate în principal de lilieci, care sunt susceptibili de a găzdui viruși cu șanse mari de transmitere la om.
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății publicat anul trecut, se consideră că liliecii sunt originea cea mai probabilă a COVID-19. Deși nu s-a stabilit pe deplin de unde provine SARS-CoV-2 – iar posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan nu este exclusă, deși este considerată puțin probabilă – transmiterea de la un liliac la om prin intermediul unei specii intermediare de animale neidentificate este considerată cel mai probabil scenariu.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Reorganizare la Ministerul Dezvoltării: reducere de peste 500 de posturi, ANL și INA desființate. Modificări și la CNI

Reorganizare la Ministerul Dezvoltării: vor fi desființate peste 500 de posturi și se reorganizează instituții din subordine. Precizările au fost făcute de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la împlinirea a 100 de zile de la preluarea mandatului, într-o conferință de presă.
Din cele șase instituții publice aflate în subordinea Ministerului Dezvoltării, două vor fi desființate și absorbite, atribuțiile acestora fiind în continuare asigurate de minister. Este vorba…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Ultima înfrângere de luni cu „U” Cluj nu le-a căzut bine „feroviarilor”. Azi, CFR Cluj a primit o veste care, cu siguranță, nu îi va plăcea, înainte de duelul cu Universitatea Craiova.
CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni joi seară în sferturile Cupei României Betano. CCA a luat o decizie interesantă pentru această partidă. La centru a fost delegat Marcel Bîrsan, un arbitru care, în trecut, a fost acuzat de oficialii ardelenilor pentru felul în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bazinul Olimpic din Alba Iulia, închis pentru agrement în perioada 3-6 aprilie. Se desfășoară o competiție de înot

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia au anunțat că Bazinul Olimpic va fi închis pentru agrement în perioada 3-6 aprilie. Se desfășoară o competiție de înot.
În perioada 3.04.2025 ora 17:00 (joi) – 6.04.2025 ora 14:00 (duminică) bazinul este închis pentru agrement și inițiere înot.
Se desfășoară Turneul de POLO U14 masculin, a anunțat primăria.
Recent, au fost făcute modificări în programul de acces pentru agrement în Bazinul Olimpic. Acestea sunt valabile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
„Astronomie în Battyaneum”, unul dintre cele 9 proiecte câștigătoare în cadrul celei de-a doua ediții a Fondului Științescu Alba

Proiectul „Astronomie în Battyaneum”, care își propune să promoveze atât istoria observatorului astronomic din Alba Iulia, cât și știința astronomiei, prin aplicații practice și observații astronomice cu ajutorul tehnologiei actuale (astrofotografie și fotografie lunară), este unul dintre cele 9 proiecte câștigătoare finanțate în cadrul celei de-a doua ediții a Fondului Științescu Alba.
„Ne bucurăm să anunțăm că proiectul nostru, „Astronomie în…
Citește mai mult pe Alba24.ro