Connect with us

EVENIMENT

OMICRON îngenunchiază România. Revin restricții și măștile obligatorii. DOCUMENT COMPLET

Publicat

masca de protectie 560x336

Măștile de protecție FFP2 devin obligatorii din nou în toate spațiile publice închise și deschise. Persoanele care vin din țări cu risc epidemiologic ridicat pot fi ținute în continuare în carnatină. CNSU propune o serie întreagă de restricții ce urmează să fie aprobată de guvern.

Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise.

Excepții fac: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public și persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

CNSU propune, totodată, menținerea posibilității izolării și carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat.

Se propune menținerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență
a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

Alte propuneri ale CNSU:

– menținerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în
spații deschise sau închise și desfășurarea acestora în condițiile punctelor 10-25.

– menținerea posibilității desfășurării activităților de pregătire fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și ministrului sănătății.

– organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

– organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

– organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, trecute prin boală sau cu test negativ.

– organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 500 de persoane, în intervalul orar 5,00- 22,00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de
minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

Toate propunerile CNSU urmează să fie discutate în ședința de Guvern.

Anexa la HCNSU nr 1 din 05.01.2022 masuri prelungire HCNSU nr. 1 05.01.2022 prelungire alerta

Anexa la HCNSU nr 1 din 05.01.2022 masuri prelungire

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul I în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Publicat

upu spital copii.jpg

Eleva de 17 ani care a căzut de la etajul I al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca este conștientă, dar a suferit multiple traumatisme.

Aceasta a ajuns la UPU Copii conștientă și stabilă hemodinamic și respirator.

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic de Copii din Cluj-Napoca, eleva a fost supusă la investigații medicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Accident la Alba Iulia. Copil care trecea strada pe bicicletă, acroșat de o mașină de școală de șoferi

Publicat

video: accident la alba iulia. copil care trecea strada pe

Un accident petrecut la Alba Iulia a fost surprins în imagini de participanți la trafic. Evenimentul rutier s-a petrecut în zona intersecției dintre bd. 1 Decembrie 1918 și strada Vasile Goldiș.

În imagini se observă cum un copil aflat pe bicicletă intră cu viteză pe trecerea de pietoni, în fața unei mașini.

Autoturismul de școala de șoferi oprește brusc însă copilul este acroșat și cade de pe bicicletă.

Se ridică însă și continuă să traverseze strada, pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi drepturi pentru pacienți. Care sunt tratamentele de care vor beneficia persoanele asigurate. Lege la Senat

Publicat

noi drepturi pentru pacienți. care sunt tratamentele de care vor

Noi drepturi pentru pacienți. Comisia pentru sănătate din Senat a avizat favorabil propunerea legislativă prin care „terapia durerii” este inclusă în categoria drepturilor pacienţilor.

Serviciile medicale pentru terapia durerii sunt definite ca:

ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele (copii sau adulţi) cu dureri acute sau cronice. Obiectivul este îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cel mai mare târg de carte din Transilvania, Gaudeamus, își deschide porțile la Cluj-Napoca

Publicat

gaudeamus scaled e1713759245958.jpg

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de aproape două decenii, pentru ediția cu numărul 23.

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca se va desfăşura în perioada 24 – 28 aprilie în Piața Unirii, evenimentul fiind organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Târgul va fi deschis…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe