EVENIMENT
OMS ar putea adăuga medicamentele împotriva obezităţii pe lista tratamentelor esenţiale

Organizația Mondială a Sănătății ar putea adăuga medicamentelor împotriva obezității pe lista medicamentelor esențiale. Lista este folosită pentru a ghida deciziile de achiziție ale guvernelor din țările cu venituri mici și medii, au declarat reprezentanții agenției ONU pentru Reuters.
Medicamentele care combat obezitatea ar putea fi incluse în premieră pe lista OMS. Specialiştii agenţiei vor analiza propunerea luna viitoare, iar lista actualizată a medicamentelor esenţiale va fi publicată în septembrie.
Solicitarea de a lua în considerare medicamentele pentru obezitate a fost înaintată de trei medici şi un cercetător din SUA. Totuşi, unii experţi în sănătate publică avertizează faţă de introducerea unor medicamente ca soluţie la o afecţiune complexă care nu este încă pe deplin înţeleasă.
„Obezitatea este o problemă de sănătate din ce în ce mai importantă în multe ţări. Medicamentele pentru tratamentul obezităţii reprezintă doar un aspect al gestionării, desigur, iar prevenirea este, de asemenea, crucială”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS.
Peste 650 de milioane de adulţi din întreaga lume sunt obezi, mai mult decât triplu faţă de rata din 1975, iar aproximativ alte 1,3 miliarde sunt supraponderali, potrivit OMS. Majoritatea, 70%, trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.
Sursa: MediaFax
ECONOMIE
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică se aşteaptă la o creştere a economiei mondiale în 2024

Potrivit Reuters, miercuri, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a anunțat că creșterea economiei mondiale va fi doar moderată în anul următor, întrucât se vor resimți efectele complete ale majorărilor de dobânzi realizate de către băncile centrale.
Aceste măsuri vor atenua câștigurile obținute din reducerea inflației, conform raportului privind perspectivele economice prezentat de OCDE.
Organizaţia cu sediul la Paris a îmbunătăţit la 2,7% estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an, de la un nivel 2,6% previzionat în martie, citând atenuarea restricţiilor din China.
Ar fi cel mai redus ritm anual de creştere de la criza financiară globală din 2008-2009, cu excepţia anului 2020, afectat de efectele pandemiei.
Apoi creşterea va accelera uşor anul viitor, la 2,9%, un nivel similar cu cel estimat în martie, deoarece impactul majorărilor de dobânzi din 2022 de către băncile centrale vor afecta investiţiile private, începând cu piaţa imobiliară.
În G20, inflaţia va scădea de la 7,8%, anul trecut, la 6,1% anul acesta şi 4,7% anul viitor, deşi sub ţintele celor mai multe bănci centrale, în pofida majorărilor de dobânzi.
Rezerva Federală a SUA (Fed) ar urma să ajungă curând la nivelul de vârf de 5,25%-5,5%, cu reduceri „modeste” ale dobânzilor în semestrul doi din 2024.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică se aşteaptă la o creştere a economiei mondiale în 2024. OCDE previziona un avans al economiei americane de 1,5% în 2023
De asemenea, OCDE se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să continue creşterea dobânzilor în contextul nivelului ridicat al inflaţiei de bază, nivelul de vârf urmând să fie înregistrat în trimestrul trei.
BCE ar urma să menţină dobânda la 4,25% până la finalul lui 2024.
Organizaţia cu sediul la Paris estimează că PIB-ul SUA va creşte cu 1,6% anul acesta, înainte de a încetini la 1% anul viitor, cea mai mare economie mondială resimţind efectele majorărilor de dobânzi.
Anterior, OCDE previziona un avans al economiei americane de 1,5% în 2023 şi de 0,9% în 2023.
Sprijinită de ridicarea restricţiilor, China ar urma să înregistreze o creştere a PIB-ului de 5,4% în 2023 şi de 5,1% în 2024, după ce anterior este previzionat un avans de 5,3% şi, respectiv, 4,9%.
În condiţiile atenuării şocului produs de preţurile ridicate la energie, economia zonei euro ar urma să accelereze la 0,9% anul acesta şi la 1,5% anul viitor, în urma reducerii inflaţiei. În martie, OCDE previziona un avans de 0,8% în 2023 şi de 1,4% în 2023. Agerpres
EVENIMENT
UPDATE FOTO-VIDEO: Grav accident pe un drum din Prahova. Cinci victime, dintre care un copil în stare gravă. A intervenit elicopterul

Un grav accident rutier a avut loc, sâmbătă la amiază pe DN 1D, în județul Prahova. Cinci persoane au fost rănite, dintre care un copil în stare gravă.
Potrivit ISU Prahova, pompierii au intervenit în cazul producerii unui accident rutier cu descarcerare pe DN 1D, în comuna Fulga, intersecție cu Bărăitaru.
UPDATE ora 13.00:
Femeie de 42 ani cu amputație de membru superior, Traumatism cranio-cerebral, suspiciune fractura femur conștienta, a fost transportată de TIM către Spital Floreasca.
Trei victime poti-traumatizate, preluate și transportate la UPU Ploiești de către Echipaje SMURD si SAJ, 5 ocupanți ai unui autoturism fără probleme medicale.
Minorul a fost preluat de elicopterul SMURD și transportat la spitalul Grigore Alexandrescu din București.
Știrea inițială
Trei autoturisme implicate, cu 11 ocupanți, dintre care șase au nevoie de îngrijiri medicale ( minor- 12 ani inconștient ).
O femeie prezintă amputație membru superior, iar un minor este în stare de inconștiență.
A intervenit o autospecială de stingere cu apă și spumă, un echipaj B2 de la Garda de Intervenție Urlați, o descarcerare, un echipaj B2 de la Detașamentul Mizil, o Terapie Intensivă Mobilă de la Detașamentul 2 Ploiești.
Pe lângă forțele noastre menționate, va interveni și elicopterul SMURD.
Știre in actualizare
EVENIMENT
FOTO: Peste 930 de kilograme de peşte, confiscate în urma unor acţiuni privind pescuitul ilegal

În cadrul acțiunilor desfășurate de către polițiștii Serviciului de Poliție „Delta Dunării” în perioada 23 mai – 4 iunie în județele Constanța și Tulcea, au fost indisponibilizate peste 930 de kilograme de pește, reprezentând diferite specii, 245 de unelte de pescuit, două costume din neopren, o navă și un autoturism. Valoarea bunurilor confiscate se estimează la peste 348.000 de lei.
În perioada 23 mai – 4 iunie, poliţiştii Serviciului de Poliţie „Delta Dunării” au acţionat pentru prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, în judeţele Constanţa şi Tulcea, informează sâmbătă IGPR.
Astfel, au fost desfăşurate 3 acţiuni şi efectuate 11 controale, 7 persoane fiind conduse la sediul poliţiei pentru cercetări.
Au fost legitimate 14 persoane, fiind verificate 6 ambarcaţiuni, 2 autoturisme şi un mijloc de transport.
De asemenea, au fost indisponibilizate peste 930 de kilograme de peşte, din diferite specii, dar şi 245 de unelte de pescuit, două costume din neopren, o navă, un autoturism şi un cântar electronic.
Valoarea bunurilor confiscate este estimată la peste 348.000 de lei, arată sursa citată.
Poliţiştii au constatat 9 infracţiuni prevăzute de OUG nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura şi au aplicat o sancţiune contravenţională, de 3.000 de lei, conform Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării”. Agerpres
EVENIMENT
Traficul rutier întrerupt pe DN 67C în acest weekend pentru competiția de automobilism sportiv de la Rânca

În acest weekend, în zilele de sâmbătă și duminică, circulația rutieră va fi întreruptă pe DN 67C, în zona Rânca, pentru a permite desfășurarea unei competiții de automobilism sportiv.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul rutier va fi oprit în zilele de 10 şi 11 iunie, în intervalul orar 09,00 – 13,00 şi 14,00 – 18,00, pe DN 67C (Rânca), între kilometrii 17 şi 22, pentru desfăşurarea unei competiţii de automobilism sportiv.
Conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte restricţiile instituite. Agerpres