ACTUALITATE
OMS avertizează: Omicron ”rămâne un virus periculos”

Varianta Omicron, care se răspândeşte într-un ritm nemaivăzut de la începutul pandemiei de COVID-19, ”rămâne un virus periculos”, chiar dacă provoacă simptome mai puţin severe, a declarat miercuri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.
„Deşi Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta (varianta dominantă până acum), acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinaţi”, a declarat şeful OMS, în cadrul unei conferinţe de presă.
Varianta, care a fost identificată pentru prima dată în sudul Africii la sfârşitul lunii noiembrie 2021, s-a răspândit într-un ritm rapid la nivel mondial, numărul cazurilor de infectări ajungând în numeroase ţări la niveluri nemaivăzute de la începutul pandemiei.
Simptomele mai puţin severe decât în cazul variantei Delta
Simptomele mai puţin severe decât în cazul variantei Delta îi fac acum pe unii să considere boala ca fiind una uşoară.
Însă, avertizează şeful OMS, „mai multă transmitere înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai multe persoane care nu pot lucra, inclusiv profesori şi personal sanitar, şi mai multe riscuri de a apărea o altă variantă care va fi şi mai transmisibilă şi mai letală decât Omicron”.
„Nu este o boală uşoară, este o boală care poate fi prevenită cu vaccinuri”, a spus Michael Ryan, responsabilul pentru situaţii de urgenţă al OMS.
„Nu este momentul să renunţăm, nu este momentul să lăsăm garda jos, nu este momentul să spunem că este un virus binevenit, niciun virus nu este binevenit”, a subliniat dr. Ryan, referitor la speranţa unora că, din cauza ratei sale extraordinare de transmitere, Omicron va înlocui variantele mai periculoase şi va face posibilă transformarea pandemiei într-o boală endemică mai uşor de gestionat. Agerpres
ACTUALITATE
Mai mulți deținuți de la Penitenciarul Gherla s-au îmbătat în celulă. Unul a fost înjunghiat și e internat în spital la Cluj

Marți, la Penitenciarul Gherla, a avut loc un incident într-o celulă. Mai mulți deținuți au băut alcool, după care s-au luat la bătaie.
Potrivit unor surse, un bărbat a fost înjunghiat cu un cuțit artizanal și a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la Spitalul Militar Cluj-Napoca.
În prezent se fac cercetări pe secția și la camera unde a avut loc incidentul.
Vom reveni cu detalii.
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Președintele Comunității Evreilor din Cluj, dr. Robert Schwartz, a încetat din viață, marți 21 martie 2023, la vârsta de 79 de ani.
„Comunitatea Evreilor Cluj anunță cu adâncă tristețe încetarea din viață a președintelui său
ROBERT SCHWARTZ
(03.09.1944 – 21.03.2023)
Doctor în chimie și apreciat cercetător în domeniul farmaciei, Robert Schwartz a fost ales la conducerea Comunității Evreilor din Cluj în anul 2010 și a rămas în fruntea acesteia până în momentul decesului, răstimp în care au fost îndeplinite obiective importante precum ridicarea Monumentului Memorial al Martirilor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Studenții UBB vor avea acces la baza educațională și de cercetare a Romsilva. A fost semnat parteneriatul

Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai și cei ai Romsilva au semnat, marți, un parteneriat strategic care le va oferi studenților acces la baza educațional și de cercetare a Regiei Naționale a Pădurilor.
Parteneriatul a fost semnat de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, și directorul Romsilva, Daniel Nicolăescu.
Studenții UBB vor avea acces la educațională și de cercetare a Romsilva. A fost semmat parteneriatul
„Astăzi, la Cluj-Napoca, am semnat un parteneriat în acest scop între Universitatea Babeș-Bolyai și Romsilva. În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Începe „bătălia cărților”. Concursul de la Biblioteca „Octavian Goga” din Cluj, deschis de scriitorul Alex Moldovan

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca lansează cea de-a X-a ediţie a Concursului Naţional de Lectură „Bătălia cărților”, care are ca scop promovarea lecturii de plăcere în rândul copiilor și adolescenților, potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.
Concursul se va derula în perioada martie-septembrie 2023, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și va fi organizat în mai multe biblioteci publice din ţară, dar și la Chișinău, în Republica Moldova.
Începe „bătălia cărților”. Concursul de la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro