EVENIMENT
OMS: Combaterea pandemiei de COVID-19 cu doze de rapel nu este o strategie viabilă

Combaterea pandemiei de COVID-19 cu doze de rapel ale vaccinurilor actuale nu este o strategie viabilă, au avertizat marţi experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cerând, de asemenea, vaccinuri care să prevină mai bine transmiterea virusului, relatează AFP.
„O strategie de vaccinare bazată pe doze de rapel repetate” ale primelor vaccinuri „este puţin probabil să fie adecvată sau viabilă”, a declarat grupul de experţi responsabil cu monitorizarea vaccinurilor împotriva coronavirusului.
Citește și: OMS a aprobat de urgenţă vaccinul chinez anti-COVID Convidecia
De asemenea, specialiştii OMS „consideră că vaccinuri împotriva COVID-19 care să aibă un impact ridicat în ceea ce priveşte transmiterea şi prevenirea infecţiei, în plus faţă de prevenirea formelor severe de boală şi a deceselor, sunt necesare şi trebuie dezvoltate”.
„În timp ce se aşteaptă ca astfel de vaccinuri să devină disponibile, şi pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 evoluează, poate fi necesară actualizarea compoziţiei vaccinurilor anti-COVID-19 existente, pentru a ne asigura că (ele) continuă să furnizeze nivelurile de protecţie recomandate de OMS împotriva infectării şi a bolii” cauzate de variantele de coronavirus, inclusiv Omicron, consideră grupul de experţi.
Varianta Omicron, care intră în categoria variantelor considerate îngrijorătoare de OMS
După şase săptămâni de la identificarea sa în Africa de Sud, datele din mai multe ţări arată că varianta Omicron – care intră în categoria variantelor considerate îngrijorătoare de OMS – se transmite mult mai rapid decât varianta anterioară dominantă, Delta, şi pare să provoace în general forme mai puţin severe ale bolii.
Un aspect important este acela că nu se ştie dacă această severitate aparent mai scăzută se datorează caracteristicilor intrinseci ale variantei sau dacă este legată de faptul că aceasta afectează populaţiile deja parţial imunizate, de vaccin sau de o infecţie anterioară.
Cu toate acestea, Omicron se răspândeşte rapid în multe ţări, iar cazurile se dublează la fiecare două sau trei zile, ceea ce nu se întâmpla în cazul variantelor anterioare.
Mutaţiile suferite de varianta Omicron par să îi permită să reducă imunitatea oferită de anticorpi împotriva virusului. În consecinţă, ea poate infecta probabil un număr mare de vaccinaţi şi reinfecta persoanele care anterior au contractat boala. Agerpres
EVENIMENT
Au început înscrierile la clasa pregătitoare 2025, a doua etapă. Procedură și locuri libere în școli din Alba

Au început înscrierile la clasa pregătitoare 2025, a doua etapă. Cererile pot fi depuse în perioada 23-29 mai. Inspectoratele școlare au publicat listele cu copiii înscriși în prima etapă și locurile rămase libere.
Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, validarea cererilor de înscriere la școala aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor va fi în perioada 30 mai – 4 iunie.
În 12 iunie vor fi afișate listele cu copiii înscriși în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vremea până în 23 iunie: când se încălzește și cât de mult cresc temperaturile. Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Vremea până în 23 iunie. Meteorologii anunță temperaturile maxime și perioadele cu ploi sau furtuni pentru următoarele patru săptămâni.
Săptămâna viitoare va ploua în majoritatea regiunilor. Temperaturile maxime vor varia între 19 și 22 de grade. În weekend va fi ușor mai cald.
Luna iunie începe cu vreme frumoasă și caldă. Cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Autobuz fără șofer, testat pe străzile din Cluj Napoca. Ce autonomie are și ce viteză maximă poate atinge

Un autobuz autonom, care poate circula fără a fi condus de un șofer, a fost testat pe străzile din Cluj Napoca. Este vorba despre un test drive efectuat în cadrul Summit-ului Internațional pentru Neutralitate Climatică, desfășurat sub sloganul „Carbon OFF. Future ON”, notează cluj24.ro.
La demonstrația de pe străzile din oraș a participat și primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc.
„Astăzi, viitorul circulă prin Cluj-Napoca, fără șofer, dar cu viziune. Pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Vineri, 23 mai, se afișează numărul de locuri libere după etapa de reînscrieri, iar de luni, 26 mai, părinții care înscriu copilul pentru prima oară la grădiniță, indiferent de grupă, vor putea depune cererile. Pe cererea-tip de înscriere, părinții pot alege 3 creșe sau grădinițe, potrivit metodologiei.
Grupa mijlocie și grupa mare la grădiniță sunt obligatorii, iar Grupa mică din învățământul preșcolar devine obligatorie începând cu anul școlar…
Citește mai mult pe Cluj24.ro