EVENIMENT
OMS: Combaterea pandemiei de COVID-19 cu doze de rapel nu este o strategie viabilă

Combaterea pandemiei de COVID-19 cu doze de rapel ale vaccinurilor actuale nu este o strategie viabilă, au avertizat marţi experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cerând, de asemenea, vaccinuri care să prevină mai bine transmiterea virusului, relatează AFP.
„O strategie de vaccinare bazată pe doze de rapel repetate” ale primelor vaccinuri „este puţin probabil să fie adecvată sau viabilă”, a declarat grupul de experţi responsabil cu monitorizarea vaccinurilor împotriva coronavirusului.
Citește și: OMS a aprobat de urgenţă vaccinul chinez anti-COVID Convidecia
De asemenea, specialiştii OMS „consideră că vaccinuri împotriva COVID-19 care să aibă un impact ridicat în ceea ce priveşte transmiterea şi prevenirea infecţiei, în plus faţă de prevenirea formelor severe de boală şi a deceselor, sunt necesare şi trebuie dezvoltate”.
„În timp ce se aşteaptă ca astfel de vaccinuri să devină disponibile, şi pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 evoluează, poate fi necesară actualizarea compoziţiei vaccinurilor anti-COVID-19 existente, pentru a ne asigura că (ele) continuă să furnizeze nivelurile de protecţie recomandate de OMS împotriva infectării şi a bolii” cauzate de variantele de coronavirus, inclusiv Omicron, consideră grupul de experţi.
Varianta Omicron, care intră în categoria variantelor considerate îngrijorătoare de OMS
După şase săptămâni de la identificarea sa în Africa de Sud, datele din mai multe ţări arată că varianta Omicron – care intră în categoria variantelor considerate îngrijorătoare de OMS – se transmite mult mai rapid decât varianta anterioară dominantă, Delta, şi pare să provoace în general forme mai puţin severe ale bolii.
Un aspect important este acela că nu se ştie dacă această severitate aparent mai scăzută se datorează caracteristicilor intrinseci ale variantei sau dacă este legată de faptul că aceasta afectează populaţiile deja parţial imunizate, de vaccin sau de o infecţie anterioară.
Cu toate acestea, Omicron se răspândeşte rapid în multe ţări, iar cazurile se dublează la fiecare două sau trei zile, ceea ce nu se întâmpla în cazul variantelor anterioare.
Mutaţiile suferite de varianta Omicron par să îi permită să reducă imunitatea oferită de anticorpi împotriva virusului. În consecinţă, ea poate infecta probabil un număr mare de vaccinaţi şi reinfecta persoanele care anterior au contractat boala. Agerpres
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu CSU Craiova: Vor fi schimbări în primul 11. Va fi un meci ECHILIBRAT

Luni seara în Gruia, CFR Cluj o reîntâlnește pe CSU Craiova, de această dată într-un meci din etapa a 3-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Antrenorul clujenilor, Dan Petrescu, a prefațat partida la conferința de presă premergătoare.
„Deocamdată avem doar o problemă, să vedem dacă acel jucător se va recupera. Decidem după antrenamentul de azi, echipa nu a stat în cantonament, cei care nu au jucat s-au antrenat, ceilalți au avut program separat. Evaluăm azi…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Istoricul și jurnalistul Ion Novăcescu a fost invitatul lui Florin Danciu, în cadrul emisiunii Ediția de seară, difuzată Cluj Live TV și pe canalul Youtube Cluj24. Discuția a fost un tur de forță prin politica românească actuală – de la haosul campaniei electorale, la lipsa cronică de viziune a candidaților și până la vulnerabilitățile economice ignorate de clasa politică.
Mai jos regăsiți câteva declarații ale lui Ion Novăcescu:
”Suntem în 1938, dar…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Microbuzul morții de la Câțcău ducea pasageri în R. Moldova. Un ucrainean, printre victime. Șoferul ar fi adormit la volan

În microbuzul implicat, luni dimineață, în tragicul accident de la Câțcău, înmatriculat în Republica Moldova, se aflau 8 persoane, din care 4 sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar celelalte sunt cetățeni ucraineni și ai Federației Ruse, cu domiciliu în Estonia.
Potrivit polițiștilor, dintre cele 3 persoane decedate, 2 sunt cetățeni moldoveni, iar a treia este cetățean ucrainean.
Cei 2 cetățeni moldoveni răniți au fost transportați la Spitalul Municipal…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Cu câteva luni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, Social Media autohtonă s-a umplut de pagini care cerșeau atenție (și – implicit – like-uri și distribuiri), făcând apel la emoție.
Am remarcat câteva teme recurente: copilăria petrecută la țară, tristețea bunicilor pe care nu-i mai vizitează nimeni, vremurile în care “nu aveam nimic, dar eram fericiți”, perioada în care “țara era a noastră, nu a străinilor” sau lipsa aprecierii…
Citește mai mult pe Alba24.ro