Connect with us

ACTUALITATE

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală

Publicat

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va decide joi dacă va declara variola maimuței o urgență sanitară globală, stârnind critici din partea unor oameni de știință africani de renume, care spun că aceasta reprezintă o criză în regiunea lor de ani de zile.

Deliberările OMS la această epidemie urmează îngrijorărilor legate de modul în care agenția ONU și guvernele din întreaga lume au gestionat COVID-19 la începutul anului 2020.

Variola maimuței nu se răspândește nici pe departe la fel de ușor precum COVID și există vaccinuri și tratamente disponibile, spre deosebire de coronavirus atunci când a apărut, dar a stârnit totuși alarma.

Numărul de cazuri din actualul focar din afara Africii a depășit 3.000 în peste 40 de țări, potrivit unei numărători Reuters – în mare parte în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați – de când a fost raportat pentru prima dată în luna mai.

Nu au fost raportate decese.

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Boala, endemică în unele părți ale Africii

Boala virală care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni ale pielii este endemică în unele părți ale Africii. Continentul a înregistrat puțin peste 1.500 de cazuri suspecte de la începutul anului 2022, dintre care 66 au fost fatale, potrivit datelor oficiale.

„Atunci când o boală afectează țările în curs de dezvoltare, nu este o urgență. Devine o urgență doar atunci când sunt afectate țările dezvoltate”, a declarat profesorul Emmanuel Nakoune, director interimar al Institutului Pasteur din Bangui, Republica Centrafricană, care desfășoară un test pentru un tratament împotriva variolei maimuței.

Cu toate acestea, Nakounde a declarat că, dacă OMS declară „urgență de sănătate publică de interes internațional”, adică cel mai înalt nivel de alarmă, ar fi totuși un pas important.

„Dacă există voința politică de a împărți în mod echitabil mijloacele de răspuns între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare… fiecare țară va putea beneficia”, a spus el.

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Mecanism de partajare a tratamentelor și a vaccinurilor

OMS a declarat că lucrează la un mecanism de partajare a tratamentelor și a vaccinurilor.

Comitetul de urgență reunit joi include experți din regiunile cele mai afectate, care s-au consultat, de asemenea, cu oameni de știință, inclusiv din Nakounde. Aceștia vor face o recomandare directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care ia decizia finală cu privire la declanșarea situației de urgență.

Măsura are în principal rolul de a trage un semnal de alarmă și poate determina orientări suplimentare din partea organizației, precum și concentrarea atenției în rândul statelor membre.

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Variola maimuței îndeplinește din punct de vedere tehnic criteriile pentru definiția OMS a unei urgențe

Majoritatea experților sunt de acord că variola maimuței îndeplinește din punct de vedere tehnic criteriile pentru definiția OMS a unei urgențe. Este un eveniment brusc și neobișnuit care se răspândește la nivel internațional și necesită cooperare între țări.

Dar OMS se află într-o poziție precară după COVID, a declarat Clare Wenham, profesor asistent de sănătate globală la London School of Economics.

Dacă OMS declară o situație de urgență și țările nu acționează, ar putea submina rolul agenției în controlul bolilor la nivel mondial, a spus ea.

„Sunt blestemate dacă acționează și blestemate dacă nu acționează”, a adăugat ea.

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Veneţia va introduce bilete de intrare pentru turiştii de o zi. De când intră în vigoare

Publicat

Turiştii de o zi care doresc să viziteze Veneţia vor trebui de anul viitor să-şi cumpere bilete, potrivit unor noilor cerinţe care au drept scop reglementarea fluxului masiv de turişti în celebrul oraş, informează DPA.

Obligativitatea, care va intra în vigoare pe 16 ianuarie 2023, are drept scop un control mai adecvat al numărului de vizitatori în special în sezonul de vârf, a precizat vineri Simone Venturini, expert în turism.

Localnicii au criticat de multă vreme turismul masiv din oraş, care transformă deseori parcurgerea aleilor înguste într-o adevărată provocare şi creează aglomerări uriaşe în preajma celor mai populare obiective ale Veneţiei.

Înaintea pandemiei, oraşul era vizitat zilnic de peste 100.000 de persoane. Autorităţile au luat acum în vizor turiştii de o zi şi oaspeţii vaselor de croazieră, dintre care mulţi nu contribuie cu aproape nimic la economia locală.

Rezidenţii regiunii Veneto, persoanele născute în Veneţia şi toţi cei care au rezervat cazare în oraş, vor fi scutiţi de la cerinţa de a cumpăra bilet.

Veneţia va introduce bilete de intrare pentru turiştii de o zi: Detalii despre preț

Preţul biletelor, care va varia în urma utilizării unui sistem dinamic de preţuri, poate ajunge la 10 euro de persoană, iar cei care vor rezerva din timp vor plăti mai puţin. Vizitatorii vor trebui să rezerve biletele online înaintea sosirii, iar cei care vor intra în centrul istoric fără bilet sunt pasibili de amenzi cuprinse între 50 şi 300 de euro.

Potrivit reprezentantului municipalităţii Michele Zuin, instalarea unor bariere la toate punctele de acces în oraş nu este exclusă.

Din septembrie, preţurile biletelor pentru muzeele şi vaporaşele din oraş, precum şi pentru autobuzele fluviale va creşte în lipsa unei rezervări online, o încercare de a obişnui turiştii cu planificarea în avans a călătoriei înaintea introducerii biletelor zilnice din ianuarie.

Veneţia va introduce bilete de intrare pentru turiştii de o zi: Veneţia monitorizează deja afluxul de vizitatori cu ajutorul aşa numitei Control Room

Veneţia monitorizează deja afluxul de vizitatori cu ajutorul aşa numitei Control Room, care foloseşte camere de supraveghere, contoare montate pe poduri şi canale, precum şi date colectate de reţelele de telefonie mobilă pentru a oferi municipalităţii o imagine asupra gradului de aglomeraţie din oraş.

Deşi intenţia noului sistem de bilete nu este de a descuraja turismul şi nu există planuri pentru a limita numărul de bilete, va aduce Veneţiei o nouă sursă de venit şi va ajuta autorităţile municipale să se organizeze în avans pentru a face faţă cererii crescute pentru transport şi pentru siturile culturale. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria modernizează peste 20 de locuri de joacă din Cluj-Napoca. Vezi care sunt

Publicat

loc joaca.jpg

Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcția Ecologie Urbană și spații verzi, Serviciul Spații verzi informează cetățenii municipiului că de la începutul lunii iulie până în 30 septembrie 2022 se desfășoară activități de modernizare a următoarelor spații/locuri de joacă pentru copii:

  1. Loc de joacă strada Constantin Brâncuși nr.194/strada Alverna
  2. Loc de joacă strada Grigore Alexandrescu nr.39-41
  3. Loc de joacă strada Grigore Alexandrescu nr.41-43
  4. Aleea Cioplea nr.9
  5. Loc de joacă strada Buzău
  6. Loc de joacă strada Retezat nr.5/Mehedinți nr.27
  7. Loc de joacă strada Retezat nr.6/strada Mehedinți…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avertizare COD PORTOCALIU de ploi în județul Alba, până duminică seara. Se vor semnala intensificări ale vântului și grindină

Publicat

cod portocaliu furtuna 1000x600.jpg

ISU Alba a transmis duminică o avertizare de cod portocaliu de furtună, valabil până la ora 23.

Astfel, în data de 3 iulie, ora 12:00 până la ora 23:00 se vor semnala precipitatii torențiale care vor ajunge izolat la 50-60 de litri pe metrul pătrat, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Este vizat centrul și nord-vestul județului Alba.

De luni până miercuri, județul Alba va înfrunta un val de căldură.

Vezi și: Județul Alba va fi lovit de un val de căldură, la începutul săptămânii. Nopți toride și zile de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nu scăpăm de caniculă! Bihorul, „colorat” în portocaliu și galben din cauza căldurii

Publicat

canicula bihor 03072022.jpg

Nu degeaba este iulie luna lui cuptor! Meteorologii au emis o nouă avertizare de caniculă pentru Bihor, de tip cod galben pentru ziua de duminică, respectiv portocaliu pentru luni și marți.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe