ACTUALITATE
OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va decide joi dacă va declara variola maimuței o urgență sanitară globală, stârnind critici din partea unor oameni de știință africani de renume, care spun că aceasta reprezintă o criză în regiunea lor de ani de zile.
Deliberările OMS la această epidemie urmează îngrijorărilor legate de modul în care agenția ONU și guvernele din întreaga lume au gestionat COVID-19 la începutul anului 2020.
Variola maimuței nu se răspândește nici pe departe la fel de ușor precum COVID și există vaccinuri și tratamente disponibile, spre deosebire de coronavirus atunci când a apărut, dar a stârnit totuși alarma.
Numărul de cazuri din actualul focar din afara Africii a depășit 3.000 în peste 40 de țări, potrivit unei numărători Reuters – în mare parte în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați – de când a fost raportat pentru prima dată în luna mai.
Nu au fost raportate decese.
OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Boala, endemică în unele părți ale Africii
Boala virală care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni ale pielii este endemică în unele părți ale Africii. Continentul a înregistrat puțin peste 1.500 de cazuri suspecte de la începutul anului 2022, dintre care 66 au fost fatale, potrivit datelor oficiale.
„Atunci când o boală afectează țările în curs de dezvoltare, nu este o urgență. Devine o urgență doar atunci când sunt afectate țările dezvoltate”, a declarat profesorul Emmanuel Nakoune, director interimar al Institutului Pasteur din Bangui, Republica Centrafricană, care desfășoară un test pentru un tratament împotriva variolei maimuței.
Cu toate acestea, Nakounde a declarat că, dacă OMS declară „urgență de sănătate publică de interes internațional”, adică cel mai înalt nivel de alarmă, ar fi totuși un pas important.
„Dacă există voința politică de a împărți în mod echitabil mijloacele de răspuns între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare… fiecare țară va putea beneficia”, a spus el.
OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Mecanism de partajare a tratamentelor și a vaccinurilor
OMS a declarat că lucrează la un mecanism de partajare a tratamentelor și a vaccinurilor.
Comitetul de urgență reunit joi include experți din regiunile cele mai afectate, care s-au consultat, de asemenea, cu oameni de știință, inclusiv din Nakounde. Aceștia vor face o recomandare directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care ia decizia finală cu privire la declanșarea situației de urgență.
Măsura are în principal rolul de a trage un semnal de alarmă și poate determina orientări suplimentare din partea organizației, precum și concentrarea atenției în rândul statelor membre.
OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Variola maimuței îndeplinește din punct de vedere tehnic criteriile pentru definiția OMS a unei urgențe
Majoritatea experților sunt de acord că variola maimuței îndeplinește din punct de vedere tehnic criteriile pentru definiția OMS a unei urgențe. Este un eveniment brusc și neobișnuit care se răspândește la nivel internațional și necesită cooperare între țări.
Dar OMS se află într-o poziție precară după COVID, a declarat Clare Wenham, profesor asistent de sănătate globală la London School of Economics.
Dacă OMS declară o situație de urgență și țările nu acționează, ar putea submina rolul agenției în controlul bolilor la nivel mondial, a spus ea.
„Sunt blestemate dacă acționează și blestemate dacă nu acționează”, a adăugat ea.
(sursa: Mediafax)
Citește mai mult pe Botosani24.ro