Connect with us

ACTUALITATE

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală

Publicat

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va decide joi dacă va declara variola maimuței o urgență sanitară globală, stârnind critici din partea unor oameni de știință africani de renume, care spun că aceasta reprezintă o criză în regiunea lor de ani de zile.

Deliberările OMS la această epidemie urmează îngrijorărilor legate de modul în care agenția ONU și guvernele din întreaga lume au gestionat COVID-19 la începutul anului 2020.

Variola maimuței nu se răspândește nici pe departe la fel de ușor precum COVID și există vaccinuri și tratamente disponibile, spre deosebire de coronavirus atunci când a apărut, dar a stârnit totuși alarma.

Numărul de cazuri din actualul focar din afara Africii a depășit 3.000 în peste 40 de țări, potrivit unei numărători Reuters – în mare parte în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați – de când a fost raportat pentru prima dată în luna mai.

Nu au fost raportate decese.

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Boala, endemică în unele părți ale Africii

Boala virală care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni ale pielii este endemică în unele părți ale Africii. Continentul a înregistrat puțin peste 1.500 de cazuri suspecte de la începutul anului 2022, dintre care 66 au fost fatale, potrivit datelor oficiale.

„Atunci când o boală afectează țările în curs de dezvoltare, nu este o urgență. Devine o urgență doar atunci când sunt afectate țările dezvoltate”, a declarat profesorul Emmanuel Nakoune, director interimar al Institutului Pasteur din Bangui, Republica Centrafricană, care desfășoară un test pentru un tratament împotriva variolei maimuței.

Cu toate acestea, Nakounde a declarat că, dacă OMS declară „urgență de sănătate publică de interes internațional”, adică cel mai înalt nivel de alarmă, ar fi totuși un pas important.

„Dacă există voința politică de a împărți în mod echitabil mijloacele de răspuns între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare… fiecare țară va putea beneficia”, a spus el.

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Mecanism de partajare a tratamentelor și a vaccinurilor

OMS a declarat că lucrează la un mecanism de partajare a tratamentelor și a vaccinurilor.

Comitetul de urgență reunit joi include experți din regiunile cele mai afectate, care s-au consultat, de asemenea, cu oameni de știință, inclusiv din Nakounde. Aceștia vor face o recomandare directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care ia decizia finală cu privire la declanșarea situației de urgență.

Măsura are în principal rolul de a trage un semnal de alarmă și poate determina orientări suplimentare din partea organizației, precum și concentrarea atenției în rândul statelor membre.

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Variola maimuței îndeplinește din punct de vedere tehnic criteriile pentru definiția OMS a unei urgențe

Majoritatea experților sunt de acord că variola maimuței îndeplinește din punct de vedere tehnic criteriile pentru definiția OMS a unei urgențe. Este un eveniment brusc și neobișnuit care se răspândește la nivel internațional și necesită cooperare între țări.

Dar OMS se află într-o poziție precară după COVID, a declarat Clare Wenham, profesor asistent de sănătate globală la London School of Economics.

Dacă OMS declară o situație de urgență și țările nu acționează, ar putea submina rolul agenției în controlul bolilor la nivel mondial, a spus ea.

„Sunt blestemate dacă acționează și blestemate dacă nu acționează”, a adăugat ea.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

grădinița „Ștefan cel mare și sfânt” dorohoi a adus vara

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava deschide o extensie universitară la Botoșani

Publicat

universitatea „Ștefan cel mare” din suceava deschide o extensie universitară

Publicitate

Botoșani, 3 iulie 2025 – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) va deschide, începând cu anul universitar 2026–2027, o extensie universitară la Botoșani, marcând un moment semnificativ pentru dezvoltarea educației superioare în regiune.

Evenimentul a fost precedat de o întâlnire de lucru desfășurată joi, 3 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la care a participat rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de milioane de euro pentru sprijinirea comunităților pescărești

Publicat

ministerul agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de

Publicitate

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea de Management pentru Programul pentru Acvacultură și Pescuit (AM POPAM), lansează un apel de proiecte în valoare de 54 de milioane de euro. Acest apel vizează sprijinirea dezvoltării locale în comunitățile în care se desfășoară activități de pescuit și acvacultură, cu scopul de a stimula economia locală și de a încuraja implicarea activă a locuitorilor prin inițiative de tip DLRC (Dezvoltare Locală…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe