Connect with us

ACTUALITATE

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală

Publicat

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va decide joi dacă va declara variola maimuței o urgență sanitară globală, stârnind critici din partea unor oameni de știință africani de renume, care spun că aceasta reprezintă o criză în regiunea lor de ani de zile.

Deliberările OMS la această epidemie urmează îngrijorărilor legate de modul în care agenția ONU și guvernele din întreaga lume au gestionat COVID-19 la începutul anului 2020.

Variola maimuței nu se răspândește nici pe departe la fel de ușor precum COVID și există vaccinuri și tratamente disponibile, spre deosebire de coronavirus atunci când a apărut, dar a stârnit totuși alarma.

Numărul de cazuri din actualul focar din afara Africii a depășit 3.000 în peste 40 de țări, potrivit unei numărători Reuters – în mare parte în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați – de când a fost raportat pentru prima dată în luna mai.

Nu au fost raportate decese.

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Boala, endemică în unele părți ale Africii

Boala virală care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni ale pielii este endemică în unele părți ale Africii. Continentul a înregistrat puțin peste 1.500 de cazuri suspecte de la începutul anului 2022, dintre care 66 au fost fatale, potrivit datelor oficiale.

„Atunci când o boală afectează țările în curs de dezvoltare, nu este o urgență. Devine o urgență doar atunci când sunt afectate țările dezvoltate”, a declarat profesorul Emmanuel Nakoune, director interimar al Institutului Pasteur din Bangui, Republica Centrafricană, care desfășoară un test pentru un tratament împotriva variolei maimuței.

Cu toate acestea, Nakounde a declarat că, dacă OMS declară „urgență de sănătate publică de interes internațional”, adică cel mai înalt nivel de alarmă, ar fi totuși un pas important.

„Dacă există voința politică de a împărți în mod echitabil mijloacele de răspuns între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare… fiecare țară va putea beneficia”, a spus el.

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Mecanism de partajare a tratamentelor și a vaccinurilor

OMS a declarat că lucrează la un mecanism de partajare a tratamentelor și a vaccinurilor.

Comitetul de urgență reunit joi include experți din regiunile cele mai afectate, care s-au consultat, de asemenea, cu oameni de știință, inclusiv din Nakounde. Aceștia vor face o recomandare directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care ia decizia finală cu privire la declanșarea situației de urgență.

Măsura are în principal rolul de a trage un semnal de alarmă și poate determina orientări suplimentare din partea organizației, precum și concentrarea atenției în rândul statelor membre.

OMS decide dacă declară variola maimuței o urgență sanitară globală: Variola maimuței îndeplinește din punct de vedere tehnic criteriile pentru definiția OMS a unei urgențe

Majoritatea experților sunt de acord că variola maimuței îndeplinește din punct de vedere tehnic criteriile pentru definiția OMS a unei urgențe. Este un eveniment brusc și neobișnuit care se răspândește la nivel internațional și necesită cooperare între țări.

Dar OMS se află într-o poziție precară după COVID, a declarat Clare Wenham, profesor asistent de sănătate globală la London School of Economics.

Dacă OMS declară o situație de urgență și țările nu acționează, ar putea submina rolul agenției în controlul bolilor la nivel mondial, a spus ea.

„Sunt blestemate dacă acționează și blestemate dacă nu acționează”, a adăugat ea.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe