Connect with us

ACTUALITATE

OMS despre aprobarea folosirii plasmei de la pacienţi vindecaţi de COVID: Există o serie de efecte secundare

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a arătat luni prudentă cu privire la aprobarea utilizării plasmei prelevate de la pacienţi vindecaţi de COVID-19 pentru tratarea bolnavilor, afirmând că dovezile privind eficacitatea acestui remediu rămân „de slabă calitate”, chiar şi după ce Statele Unite au emis autorizaţia în regim de urgenţă a acestei terapii, relatează Reuters.

Aşa-numita plasmă convalescentă, utilizată de mult timp pentru tratarea bolilor, a devenit cel mai recent subiect fierbinte politic în cursa pentru găsirea terapiilor pentru COVID-19.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat utilizarea terapiei după ce preşedintele Donald Trump a acuzat agenţia că ar întârzia dezvoltarea vaccinurilor şi terapiilor din motive politice.

Tehnica implică prelevarea plasmei bogate în anticorpi de la pacienţi vindecaţi de COVID-19 şi injectarea acesteia în corpurile celor care suferă de infecţii grave active în speranţa că se vor recupera mai repede.

Soumya Swaminathan, coordonatoare ştiinţifică a OMS, a amintit că doar câteva studii clinice asupra plasmei convalescente au produs rezultate, iar dovezile, cel puţin până în prezent, nu au fost suficient de convingătoare pentru ca acest tratament să fie susţinut dincolo de utilizarea ca terapie experimentală.

În timp ce câteva studii clinice au demonstrat unele beneficii, a indicat ea, acestea au avut dimensiuni reduse, iar datele rezultate au fost, până în prezent, neconcludente.

„La acest moment, sunt dovezi de foarte slabă calitate”, a declarat Swaminathan în cadrul unei conferinţe de presă. „Aşa că recomandăm ca plasma convalescentă să fie deocamdată o terapie experimentală, ce ar trebui evaluată în continuare în studii clinice randomizate bine concepute”, a adăugat ea.

Dovezile sunt contradictorii, notează Reuters. Un studiu, realizat în China, a demonstrat că plasma prelevată de la persoanele vindecate în urma infectării cu noul coronavirus nu a reuşit să facă diferenţa în cazul pacienţilor spitalizaţi, în timp ce un altul, o analiză statistică, a constatat că aceasta poate reduce riscul de deces.

O provocare, a adăugat Swaminathan, o reprezintă variabilitatea plasmei, întrucât este prelevată de la mulţi oameni diferiţi, rezultând un produs care este mai puţin standardizat în comparaţie cu anticorpii monoclonali obţinuţi în laborator.

Bruce Aylward, consilier superior în cadrul OMS, a declarat că, dincolo de eficacitatea plasmei, există şi potenţiale riscuri privind siguranţa, care trebuie verificate. „Există o serie de efecte secundare”, a spus Aylward, de la febră uşoară până la leziuni pulmonare grave sau suprasarcină cardiovasculară. Din acest motiv, rezultatele studiilor clinice sunt foarte importante”, a adăugat el.

Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite au anunţat luna aceasta că vor fi direcţionate câteva milioane de dolari către un studiu clinic de stadiu intermediar cu plasmă convalescentă.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat duminică seară autorizarea în regim de urgenţă a transfuziei de plasmă sangvină de la persoanele vindecate de COVID-19 la pacienţi spitalizaţi. Potrivit cotidianului Washington Post, peste 70.000 de pacienţi au primit deja o transfuzie de plasmă recoltată de la persoane convalescente. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Comunele Albești și Coțușca vor avea centrale fotovoltaice proprii. Investiții în energie verde din Fondul pentru Modernizare

Publicat

comunele albești și coțușca vor avea centrale fotovoltaice proprii. investiții

Publicitate

Vești bune pentru locuitorii comunelor Albești și Coțușca din județul Botoșani: cele două administrații locale au semnat contractele de finanțare pentru construirea unor centrale fotovoltaice, investiții care vor reduce semnificativ costurile cu energia electrică și vor aduce multiple beneficii comunităților.

Evenimentul a avut loc ieri, la sediul Ministerului Energiei, unde primarii Florin-Cristian Cîmpanu (Albești) și Constantin-Viorel Ciobanu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noi obligații pentru operatorii de transport: Afișarea tarifelor în sistem Braille pentru nevăzători

Publicat

noi obligații pentru operatorii de transport: afișarea tarifelor în sistem

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis joi, spre publicare în Monitorul Oficial, un Ordin conform căruia operatorii economici din domeniul transportului public trebuie să se asigure că în interiorul mijloacelor de transport există plăcuțe cu afișarea prețului per călătorie, mesajul fiind transmis în sistem braille, precum și un Ordin privind informarea consumatorilor la comercializarea, produselor care conțin tutun…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Abia ăsta e ca Schumacher: Un tânăr de 24 de ani a fost prins cu 223 km/h pe A1. A fost sancționat drastic de polițiști

Publicat

abia ăsta e ca schumacher: un tânăr de 24 de

Publicitate

Un tânăr de 24 de ani a fost surprins de radar în timp ce rula cu nu mai puțin de 223 km/h pe autostrada A1, pe un tronson unde limita de viteză este de 130 km/h, una dintre cele mai mari viteze înregistrate de radar pe șoselele din România.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, incidentul s-a petrecut miercuri, 2 aprilie, pe autostrada A1, la kilometrul 431, sensul de mers dinspre Lugoj către Deva.

Polițiștii din cadrul Biroului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Restructurări la Poșta Română: Reduceri de posturi administrative și eficientizarea activității

Publicat

restructurări la poșta română: reduceri de posturi administrative și eficientizarea

Publicitate

Restructurări la Poșta Română: Poșta Română anunță că a implementat o restructurare semnificativă a aparatului administrativ. Compania a eliminat 75% din posturile de la nivel central – de la 1.200 la 300 de angajați, scrie alba24.ro.

La nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent.

Restructurări la Poșta Română. Reducere a aparatului administrativ central

De la începutul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe