EVENIMENT
OMS face apel la o mai bună pregătire pentru pandemii viitoare
În urma încheierii, în 2023, a celor trei ani de „criză, suferință și pierderi” legate de COVID-19, liderul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că este imperativ ca lumea să se pregătească adecvat pentru posibilele pandemii viitoare, conform informațiilor furnizate de AFP.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat marţi că anul acesta a marcat un punct de cotitură în lupta împotriva problemelor majore de sănătate, precizând că au existat totuşi şi „suferinţe imense care ar fi putut fi evitate”.
În mesajul său de sfârşit de an, directorul OMS a făcut apel la o intensificare a eforturilor umanitare pentru Fâşia Gaza şi a îndemnat ţările să ajungă la un acord „extraordinar” pentru umplerea golurilor în ceea ce priveşte pregătirea în cazul unei viitoare pandemii.
„Anul 2024 oferă o oportunitate unică de a reduce aceste lacune”, a spus el, amintind că ţările negociază primul acord global privind ameninţările pandemice.
„Acordul asupra pandemiei este conceput pentru a reduce decalajele în materie de colaborare, cooperare şi echitate”, a adăugat el.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a ridicat în mai cel mai înalt nivel de alertă cu privire la pandemia de COVID-19, declarând că aceasta se află în prezent sub control.
„Acest lucru a marcat un punct de cotitură pentru lume după trei ani de criză, suferinţă şi pierderi pentru oamenii din întreaga lume. Mă bucur să văd că viaţa a revenit la normal”, a subliniat şeful OMS în mesajul său video.
OMS a ridicat în mai 2023 alerta similară pentru mpox
Totodată, OMS a ridicat în mai 2023 alerta similară pentru mpox (mult timp numită variola maimuţei), în timp ce agenţia sanitară a ONU a aprobat noi vaccinuri împotriva malariei, febrei dengue şi meningitei, a amintit Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De asemenea, Azerbaidjan, Belize şi Tadjikistan au fost declarate ţări din care malaria a fost eliminată.
Directorul OMS a salutat faptul că, în timpul ultimei Conferinţe a Părţilor (COP), au fost evidenţiate efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii.
El a descris drept „barbare” atacurile Hamas împotriva Israelului, „care au declanşat un atac devastator asupra Gaza”. Oficialul a adăugat că „intervenţiile de urgenţă şi eforturile umanitare sunt departe de a răspunde nevoilor populaţiei din Gaza”, reiterând apelul OMS pentru încetarea imediată a focului.
În ceea ce priveşte reapariţia holerei, cu un număr record de peste 40 de focare epidemice în întreaga lume, el a indicat că situaţia este „deosebit de îngrijorătoare”.
„Omenirea nu este încă pregătită pentru o eventuală nouă pandemie”
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat marţi că omenirea nu este încă pregătită pentru o eventuală nouă pandemie.
„Trebuie să facem mai mult”, a declarat secretarul general al ONU cu ocazia Zilei Internaţionale de Pregătire împotriva Epidemiilor, care este marcată la 27 decembrie.
La iniţiativa preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, OMS găzduieşte în prezent o serie de negocieri ce vizează un tratat global privind pandemiile, în vederea îmbunătăţirii reglementărilor şi a pregătirii pentru pandemiile viitoare.
Tratatul urmează să fie adoptat în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, programată între 27 mai şi 1 iunie 2024; cu toate acestea, proiectul viitorului tratat, redactat pe 30 de pagini, rămâne extrem de controversat.
Chiar dacă tratatul va fi adoptat la reuniunea OMS, acesta va intra în vigoare dacă este ratificat de un număr suficient de ţări şi ar fi valabil doar în acele state. Agerpres
EVENIMENT
Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.
Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Aron Bogdan: Partidul S.O.S. România, o platformă în care poți să te exprimi liber, să-ți asumi adevărata identitate (PE)
Candidatul Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, pe locul 2 la Camera Deputaților, Aron Bogdan, a fost prezent la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, unde a vorbit despre campania electorală, propunerile partidului din programul de guvernare, dar și despre reacțiile alegătorilor după ce CCR a decis interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale.
Aron Bogdan a spus că de 10 ani de zile lucrează în domeniul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO Acțiune de igienizare în Peștera Ghețarul Scărișoara. Au fost extrase 10 tone de deșeuri, unele abandonate de câteva decenii
În Peștera Ghețarul Scărișoara din comuna Gârda de Sus a avut loc, pe 16 noiembrie, o importantă acțiune de igienizare la care au participat 27 persoane. Particularitatea acestei intervenții a constat în specificul peșterii, intrarea se face printr-un aven adânc de 50 m, ceea ce a impus utilizarea unui sistem de cablu pentru evacuarea deșeurilor pe o vericală de câteva zeci de metri.
În cadrul acțiunii, au fost extrase…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Închisoare cu executare pentru un bărbat din Sebeș care nu a plătit pensie alimentară. Avea de dat 9 lei pe zi, pentru un copil
Un bărbat din Sebeș a fost condamnat la închisoare cu executare pentru abandon de familie. Mai exact, timp de doi ani a refuzat să plătească pensia alimentară celor doi copii pe care îi avea cu o femeie din oraș.
Magistrații au calculat că acesta avea de plătit 9 lei pe zi, pentru fiecare copil, adică 18 lei pe zi. În data de 14 noiembrie 2024, magistrații Judecătoriei Sebeș au dat o decizie în acest…
Citește mai mult pe Alba24.ro