EVENIMENT
OMS şi-a revizuit recomandările de vaccinare anti-COVID-19 pentru a se adapta la era Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a revizuit recomandările cu privire la vaccinarea anti-COVID-19 pentru ca acestea să fie adaptate la noua fază a pandemiei.
Totodată OMS a sugerat că adolescenţii şi copiii sănătoşi ar putea să nu mai aibă nevoie de o doză suplimentară, însă vârstnicii şi persoanele din grupele de risc ar trebui să primească un rapel la 6-12 luni după cea mai recentă vaccinare, informează Reuters.
Această agenţie specializată din cadrul ONU afirmă că obiectivul este acela de a concentra eforturile de vaccinare asupra persoanelor care prezintă cele mai mari riscuri de a dezvolta forme grave de COVID-19 sau de a muri din cauza acestei boli, ţinând cont de nivelul înalt al imunităţii populaţiei mondiale dobândit prin infectarea pe scară largă şi prin vaccinare.
OMS a definit populaţiile de mare risc ca fiind persoanele vârstnice şi tinerii care prezintă alţi factori de risc importanţi. Pentru acest grup, agenţia recomandă o doză suplimentară la şase sau la 12 luni după primirea ultimului vaccin, în funcţie de factori precum vârsta şi afecţiunile care afectează imunitatea.
În schimb, copiii şi adolescenţii sănătoşi reprezintă „o prioritate scăzută” pentru vaccinarea anti-COVID-19, iar OMS a îndemnat ţările să aibă în vedere factori precum „povara bolii” înainte de a recomanda vaccinarea acestui grup. OMS a adăugat că vaccinurile anti-COVID-19 şi dozele lor booster sunt sigure pentru toate grupele de vârstă, însă noile sale recomandări au luat în considerare alţi factori, precum raportul costuri-beneficii.
În septembrie 2022, OMS a spus că sfârşitul pandemiei „începe să se întrevadă”.
OMS şi-a revizuit recomandările de vaccinare anti-COVID-19 pentru a se adapta la era Omicron. În cazul COVID-19, acelaşi comitet a spus că vaccinurile administrate împotriva acestei boli
În conferinţa sa de presă de marţi, agenţia pentru sănătate din cadrul ONU a precizat că cele mai recente recomandări ale sale reflectă tabloul actual al bolii şi nivelurile imunităţii globale, însă ele nu ar trebui considerate ca nişte îndrumări pe termen lung privind necesitatea unor rapeluri anuale.
Recomandările OMS au fost publicate în contextul în care ţările lumii utilizează abordări diferite în privinţa vaccinării. Unele dintre ţările bogate, precum Regatul Unit şi Canada, oferă deja persoanelor din categoriile de mare risc doze de rapel anti-COVID-19 în această primăvară, la şase luni după ce au primit doza precedentă.
„Foaia de parcurs revizuită evidenţiază din nou importanţa vaccinării acelor persoane care prezintă riscuri mari de a dezvolta forme severe ale bolii”, a declarat Hanna Nohynek, preşedinta Grupului strategic de experţi pentru imunizare din cadrul OMS, care a formulat noul set de recomandări.
Acel comitet a cerut, de asemenea, eforturi urgente pentru a recupera decalajul apărut prin ratarea vaccinărilor de rutină în timpul pandemiei de COVID-19 şi a avertizat în privinţa creşterii frecvenţei bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeola.
În cazul COVID-19, acelaşi comitet a spus că vaccinurile administrate împotriva acestei boli, dincolo de cele două doze iniţiale şi doza booster, nu mai sunt recomandate în cazul persoanelor cu „risc mediu”, întrucât beneficiile sunt marginale. Agerpres
EVENIMENT
FOTO: Percheziții în județul Timiș, la o persoană bănuită de trafic de droguri. Ce au descoperit polițiștii

Un bărbat este bănuit de trafic intern și internațional de droguri de risc și mare risc. Polițiștii au efectuat joi percheziții în Timișoara și Lugoj.
Potrivit IPJ Timiș, la data de 8 iunie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au efectuat două percheziții domiciliare, în municipiile Timișoara și Lugoj, din județul Timiș, la o persoană bănuită de trafic intern și internațional de droguri de risc și mare risc.
De asemenea, a fost pus în executare un mandat de aducere.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2018 – 2023, un bărbat, de 30 de ani, ar fi comandat, în mod repetat, prin intermediul Darknet-ului, diverse cantități de amfetamină, metamfetamină și comprimate ecstasy, în vederea comercializării acestora, în județul Timiș, în special în zonele frecventate de tineri (cluburi, festivaluri, etc.).
De asemenea, polițiștii Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, cu sprijinul autorităților vamale germane și belgiene, au interceptat 5 trimiteri poștale, care conțineau aproximativ 350 de grame de amfetamină, 10 grame de metamfetamină și 66 de comprimate ecstasy.
Astfel, în urma efectuării percheziției domiciliare, din municipiul Timișoara, bărbatul a aruncat o cantitate de substanțe pe geam, încercând să scape de substanțele pe care le-ar fi deținut, fiind depistat de către polițiști.
Totodată, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 730 de grame de amfetamină, 400 de grame de cannabis, 100 de grame de metamfetamină, 50 de grame de ciuperci halucinogene, 47 de grame de comprimate ecstasy și 10 de grame de cocaină.
O persoană urmează să fie condusă la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Teritorială Timișoara, pentru audieri.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Timiș și jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile Timișoara.
ECONOMIE
APIA plăteşte 89,5 milioane de lei pentru motorina utilizată în agricultură, pentru trimestrul I 2023

Instituția de plăți, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a anunțat joi că va efectua plata ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul I al anului 2023. Valoarea plății se ridică la peste 89,5 milioane de lei.
Plata ajutorului de stat vizează cantităţile utilizate în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2023 (trimestrul I/2023), în conformitate cu prevederile HG 1174/2014 şi OMADR 1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
„Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare care urmează a fi plătită este de 89.515.233,00 lei pentru un număr de 10.729 beneficiari cu cantităţile de motorină determinate cu acciza redusă de 58.540.501,001 litri”, se arată într-un comunicat al APIA transmis AGERPRES.
Astfel, în sectorul vegetal valoarea ajutorului de stat va fi de peste 79,243 milioane de lei, pentru 51.822.684,098 litri, în sectorul zootehnic de 10,248 milioane de lei, pentru 6.702.842,403 litri iar în sectorul de îmbunătăţiri funciare de peste 22.896 lei pentru 14.974,500 litri.
Pentru anul 2023, subvenţia care se acordă fermierilor ca ajutor de stat, sub formă de rambursare, este de 1,529 lei/litru şi reprezintă diferenţa dintre nivelul de 1.632,81 lei/1.000 litri al accizei standard pentru motorină şi rata accizei reduse de 103,9059 lei/1.000 litri. Agerpres
EVENIMENT
FOTO: Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galați deschide un nou ambulatoriu de specialitate. Investiție de peste 16 milioane lei

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați a informat că Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” a inaugurat joi un nou ambulatoriu de specialitate. Această investiție, în valoare de peste 16 milioane lei, a fost realizată cu fonduri europene.
Potrivit sursei citate, proiectul „Reabilitarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie ‘Elisabeta Doamna’ Galaţi’ a vizat construirea unui corp nou de clădire şi lucrări de consolidare şi modernizare la corpul existent.
Principalele lucrări au avut în vedere construirea unei clădiri cu parter şi etaj, realizarea reţelei de canalizare, a instalaţiilor electrice, sanitare şi termice, instalaţii de hidranţi, lift, trotuare.
Corpul nou are la parter 53 de încăperi, iar la etaj alte 24 de încăperi (cabinete, laboratoare, săli de terapie, săli de tratament, săli de aşteptare, depozite, vestiare).
La corpul existent, lucrările principale au vizat consolidarea fundaţiei cu beton armat, armarea pereţilor, refacerea acoperişului şi pardoselilor, refacerea reţelei de apă şi canalizare, înlocuirea instalaţiei electrice.
În cadrul aceluiaşi proiect s-au făcut şi dotări cu aparatură medicală, electronică şi mobilier. Astfel, a fost achiziţionat un aparat Roentgen digital pentru scopie şi grafie, computer tomograf, ecograf, set trusă de oxigen şi trusă intubaţie.
„Sănătatea este esenţială, iar această nouă investiţie va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de evaluare, tratare şi reabilitarea psihosocială a oamenilor cu nevoi speciale.
Avem deja în diferite stadii 19 proiecte cu finanţare europeană pentru cele trei spitale aflate în subordinea primăriei, 18 milioane de euro fiind deja investiţi în sănătate în ultimii ani la Galaţi,’ a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
Valoarea totală a contractului a fost de 16.562.366 lei, finanţarea fiind făcută prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Anual, la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna’ Galaţi sunt trataţi peste 12.000 de pacienţi în regim de spitalizare, iar peste 15.000 de consultaţii sunt acordate în ambulatoriu pentru pacienţi din judeţul Galaţi, dar şi din judeţele limitrofe Brăila, Tulcea şi Vrancea. Agerpres
sursa foto: Facebook / Ionut Pucheanu
EVENIMENT
Un autoturism a intrat într-un gard, după impactul cu un alt autovehicul pe DN 1B, în Prahova. O femeie a fost rănită

O femeie a fost rănită, joi după-amiază într-un accident rutier produs pe DN 1B, în județul Prahova.
Potrivit IPJ Prahova, la data de 8 iunie 2023, în jurul orei 14.30, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la faptul că pe DN 1B, în zona Parcului Bucov s-ar fi produs un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.
Din primele date a reieșit faptul că, un bărbat în vârstă de 47 de ani în timp ce conducea un ansamblu de vehicule pe DN 1B, din direcția Bucov către Ploiești, la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism care circula în fața sa, proiectându-l în gardul Parcului Bucov.
În urma producerii accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală a conducătoarei auto în vârstă de 32 de ani.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier.
Stire in actualizare