Connect with us

EVENIMENT

OMS și Statele Unite monitorizează cu atenție noua variantă a virusului COVID-19

Publicat

test covid coronavirus sursa dsp hunedoara
fotografie cu caracter ilustrativ

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) împreună cu autoritățile sanitare din Statele Unite au declarat vineri că sunt în proces de monitorizare atentă a unei noi variante a virusului responsabil de COVID-19. Cu toate acestea, impactul potențial al multiplelor mutații ale acestei variante este încă necunoscut, conform informațiilor furnizate de către AFP și Reuters.

OMS a decis să clasifice noua variantă „în categoria variantelor monitorizate din cauza numărului foarte mare (peste 30) de mutaţii ale genei Spike”, a scris organizaţia în buletinul epidemiologic dedicat COVID-19 şi difuzat în noaptea de joi până vineri.

Proteina Spike este cea care conferă virusului aspectul său „ţepos” şi îi permite SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele gazdei.

Până în prezent, această nouă variantă a fost detectată doar în Israel, Danemarca şi SUA.

În SUA, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au anunţat într-un mesaj publicat pe reţeaua socială X (fostă Twitter) că monitorizează îndeaproape varianta.

În prezent, au fost raportate doar patru secvenţe cunoscute ale acestei variante, fără a exista o legătură epidemiologică asociată cunoscută, a explicat OMS.

„Impactul potenţial al mutaţiilor BA.2.86 este momentan necunoscut şi fac obiectul unei evaluări minuţioase”, a precizat organizaţia, care a subliniat încă o dată importanţa continuării monitorizării, secvenţionării şi raportării autorităţilor competente pentru a avea o viziune precisă şi de ansamblu asupra pandemiei de COVID-19, notează AFP.

OMS și Statele Unite monitorizează cu atenție noua variantă a virusului COVID-19. Sub-varianta Omicron XBB.1.5 este tulpina vizată de viitoarele doze de rapel

Noua sub-variantă, care are 36 de mutaţii din varianta XBB.1.5, dominantă în prezent, „aminteşte de o ramură anterioară” a virusului, a explicat doctor S. Wesley Long, director medical de microbiologie la Spitalul Houston Methodist, citat de Reuters.

El a spus că rămâne de văzut dacă BA.2.86 va putea să depăşească alte tulpini ale virusului sau dacă va avea un avantaj în încercarea de a scăpa răspunsurilor sistemului imunitar după o infectare anterioară sau după vaccinare.

Analizele preliminare indică faptul că noua variantă va prezenta o astfel de capacitate „egală sau mai mare decât XBB.1.5” de a scăpa de „anticorpii produşi de variante pre-Omicron şi Omicron de primă generaţie”, a declarat joi Jesse Bloom, virusolog la Centrul Oncologic Fred Hutchinson.

Sub-varianta Omicron XBB.1.5 este tulpina vizată de viitoarele doze de rapel (booster) ale vaccinurilor anti-COVID-19, notează Reuters.

Potrivit lui Bloom, scenariul cel mai probabil este acela conform căruia BA.2.86 este mai puţin transmisibilă comparativ cu actualele variante dominante, aşadar nu se va răspândi pe scară largă, însă el a notat că sunt necesare mai multe date din secvenţieri.

„Cea mai mare îngrijorare a mea ar fi că ar putea provoca o mai mare creştere a numărului de cazuri decât ceea ce am văzut în valurile recente”, a spus Wesley Long. „Booster-ele vor ajuta în continuare, în general, în lupta împotriva COVID”, a adăugat el.

OMS monitorizează în prezent trei variante de interes (XBB.1.5, XBB.1.16 şi EG.5), iar şapte variante sunt clasificate sub supraveghere (BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB.1.9.1 , XBB.1.9.2 şi XBB.2.3).

OMS și Statele Unite monitorizează cu atenție noua variantă a virusului COVID-19. Au fost raportate peste 1,4 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi peste 2.300 de decese,

Majoritatea statelor care au pus în aplicare sisteme de supraveghere specifice pentru prezenţa virusului care provoacă COVID-19 şi a variantelor acestuia au renunţat în general la ele, considerând că ameninţarea este în prezent mai puţin severă şi că aceste cheltuieli nu mai sunt justificate.

OMS a denunţat în mod constant această „dezarmare” şi continuă „să solicite o mai bună monitorizare, secvenţiere şi raportare a COVID-19 pe măsură ce acest virus continuă să circule şi să evolueze”.

Chiar dacă, de la începutul lunii mai, OMS nu mai consideră pandemia drept o urgenţă de sănătate globală, „virusul continuă să circule în toate ţările, continuă să ucidă şi continuă să se modifice”, a subliniat din nou, săptămâna trecută, directorul general al organizaţiei Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În ultima perioadă analizată (17 iulie – 13 august 2023), au fost raportate peste 1,4 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi peste 2.300 de decese, potrivit buletinului epidemiologic al OMS. Aceasta reprezintă o creştere de 63%, respectiv o scădere de 56%, comparativ cu perioada anterioară de 28 de zile.

Până la 13 august 2023, peste 769 de milioane de cazuri confirmate de COVID-19 şi peste 6,9 milioane de decese au fost raportate în întreaga lume.

Bilanţul real al cazurilor de infectare şi al deceselor este considerat mult mai mare, un număr de cazuri scăpând acestui recensământ. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Copii din 10 școli din Alba au participat la întâlniri cu polițiștii. Discuții despre grupuri de prieteni și absențe de la cursuri

Publicat

copii din 10 școli din alba au participat la întâlniri

Polițiștii din Alba au continuat, în perioada 25-29 septembrie, acțiunile dedicate elevilor. Au fost prezenți în 10 unități de învățământ din județ și au discutat cu elevii despre grupurile de prieteni, consecințele absențelor de la școală și evitarea conflictelor.

Polițiștii Biroului de Siguranță Școlară, alături de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un grajd din Băișoara, județul Cluj, a luat FOC. Sursa, un aparat de sudură

Publicat

incendiu 1 1 e1695991364577.jpg

Un incendiu a izbucnit, vineri, la un grajd din localitatea clujeană Băișoara. Focul ar fi pornit de la scânteile unui aparat de sudură. Nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin la un incendiu care a distrus un grajd din localitatea Băișoara. La fața locului acționează atât echipajul de la Garda de Intervenție Băișoara, cât și o autospecială trimisă de la Turda. Până la sosirea pompierilor, proprietarul a reușit să…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Autorităţile şi instituţiile publice, obligate să comunice în termen de 10 zile răspunsul la petiţiile cetăţenilor

Publicat

scrisoare petitie reclamatie birou laptop pixabay 1000x600.jpg

Autorităţile şi instituţiile publice ar putea fi obligate să comunice în termen de 10 zile răspunsurile la petiţiile cetăţenilor, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ depus recent la Senat. 

„Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 10 zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat care avea nevoie de bani a intrat în magazinul Kaufland din Alba Iulia și a ieșit cu rucsacul plin. Ce a reușit să fure

Publicat

un bărbat care avea nevoie de bani a intrat în

Un bărbat din județul Mureș a fost suspect într-un caz de furt care a fost documentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. 

Acesta  a intrat în magazinul Kaufland din Alba Iulia și a ieșit cu rucsacul plin de bunuri în valoare de peste 700 de lei. 

După ce a fost, prins bărbatul a motivat că avea nevoie de bani pentru a ajunge în localitatea în care își are domiciliu, satul Idiciu din județul Mureș.

Fapta s-a petrecut în luna martie a anului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe