Connect with us

EVENIMENT

Omul de afaceri George Copos, trimis în judecată pentru că a plagiat o carte în închisoare

Publicat

sursa foto: Facebook

Omul de afaceri George Copos a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvârşirea, în stare de recidivă, a infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în participaţie improprie, fiind acuzat că a plagiat o carte pe vremea când era deţinut la Penitenciarul Rahova, pentru a beneficia de o reducere a pedepsei cu 30 de zile.

„La data de 29.09.2014, inculpatul, fiind în executarea unei pedepse privative de libertate, a prezentat Comisiei de liberare condiţionată constituită la nivelul Penitenciarului Bucureşti – Rahova, în mod mincinos, faptul că el este autorul unei lucrări ştiinţifice. Prin această acţiune, inculpatul i-a determinat pe membrii comisiei să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor prevăzute de legislaţia primară, cu consecinţa considerării ca executate, în mod greşit, a 30 de zile din cuantumul pedepsei”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

În aprilie 2015, George Copos a fost eliberat condiţionat din închisoare, după ce a executat o parte din cei patru ani primiţi în dosarele „Loteria I” şi „Transferuri în fotbal”.

Copos a beneficiat de o reducere a pedepsei şi pentru faptul că a scris în detenţie cinci cărţi, una de istorie şi patru de turism: la Editura Niculescu – „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, „Tăşnadul medieval”, „Franciza vs management în industria hotelieră” şi „Turismul – vector de interculturalitate”; la Editura Meteor Press – „Turismul european durabil şi provocările lui”.

Tirajul acestor cărţi a fost cumpărat integral de George Copos, oamenii săi apropiaţi ridicând volumele imediat după tipărire.

După ce a fost eliberat din penitenciar, George Copos a fost acuzat de plagiat.

Jurnalistul Cătălin Parfene a dezvăluit că tema lucrării sale de masterat – „Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, realizată în 2005, este similară cu tema cărţii scrise de Copos – „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”.

Mai mult, cartea scrisă de Copos are o prefaţă semnată de profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat şi lucrarea de masterat a lui Cătălin Parfene.

Ulterior, în anul 2016, procurorii au deschis un dosar penal şi l-au pus sub acuzare pe George Copos.

„În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea ştiinţifică – „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)”, Bucureşti, Editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obţinut acordarea a 30 de zile câştig, zile de care comisia de liberare condiţionată întrunită la Penitenciarul Bucureşti-Jilava a ţinut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituţii. La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti-Rahova ca o creaţie intelectuală proprie. De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul”, spunea Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 în anul 2016 la deschiderea anchetei. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANUNȚ ÎNCEPERE PROIECT „Modernizarea infrastructurii destinată microbiologiei din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud

Publicat

uat oraȘul teiuȘ anunță începerea proiectului de investiție cu titlul

ANUNȚ ÎNCEPERE PROIECT „Modernizarea infrastructurii destinată microbiologiei din cadrul laboratorului de analize medicale a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud”

anunt incepere proiectanunt incepere proiect

anunt incepere proiectanunt incepere proiect







Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bucuria de a petrece SĂRBĂTORILE pascale alături de cei dragi este PREMIATĂ în Iulius Mall Cluj! PREMII la cumpărături

Publicat

iulius mall cluj e1744210755598.jpg

Familia merită tot timpul tău liber, iar sărbătorile pascale sunt prilejul perfect să le arăți celor dragi cât de mult îi prețuiești. Fie că alegi să petreci timp de calitate alături de ei sau vrei să le oferi un cadou special, în Iulius Mall Cluj găsești tot ce ai nevoie pentru momente de bucurie împărtășite în familie. Vino și pregătește-te de sărbători în Iulius Mall și poți câștiga premii atractive la cumpărături!

Îți este dor de atmosfera…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâmbătă, 12 aprilie: Târgul de animale „Sfânta Maria” se deschide la Zlatna. Precizările Primăriei

Publicat

sâmbătă, 12 aprilie: târgul de animale „sfânta maria” se deschide

Târgul de animale „Sfânta Maria” se deschide sâmbătă, 12 aprilie, la Zlatna. Potrivit reprezentanților Primăriei, în cadrul târgului au acces doar bovine, ovine și cabaline, care trebuie să fie identificate prin crotalii și însoțite de documentele sanitare-veterinare obligatorii, ce vor fi prezentate la intrarea în târg.

Accesul este permis exclusiv crescătorilor de animale din județul Alba.

Este strict interzisă comercializarea porcinelor.

„Pentru o bună…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Profesor clujean de la USAMV, în top 0,02% dintre toți cercetătorii la nivel global

Publicat

dan vodnar.jpg

Profesorul Dan Vodnar, președintele Senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a fost inclus într-un clasament internațional care recunoaște cercetătorii cu performanțe științifice remarcabile.
”Deosebit de onorant să fiu inclus în categoria Highly Ranked Scholars™ 2024, un clasament internațional realizat de ScholarGPS care recunoaște cercetătorii cu performanțe științifice remarcabile.
Această distincție este…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe