Connect with us

EVENIMENT

Omul de afaceri Horia Simu și doi foști deputați, achitați definitiv în dosarul privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP

Publicat

sentinta proces tribunal

Omul de afaceri Horia Simu și foștii deputați Marko Attila (UDMR) și Theodor Nicolescu (PNL), au fost achitați, joi, de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins apelurile făcute de DNA față de deciziile de achitare pronunțate de Curtea de Apel București în aprilie 2021.

Instanța Supremă a decis joi achitarea omului de afaceri Horia Simu, precum și a foştilor deputaţi Marko Attila (UDMR) și Theodor Nicolescu (PNL). Cei trei erau judecați în dosarul deschis de DNA privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP, cu un prejudiciu de aproximativ 70 de milioane de euro.

„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, partea civilă Statul Român reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice şi inculpatul Simu Horia împotriva sentinţei penale nr. 201/F din 23.10.2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală. Constată că, prin încheierile penale din data de 01.04.2021, respectiv 09.09.2021, s-a luat act de retragerea apelurilor declarate de inculpaţii Iuoraş Mihnea Remus, Nicolescu Theodor Cătălin, Nicolescu (fostă Bărbulescu) Ionela Mirela şi Hanu Alexandru Florin împotriva sentinţei penale nr. 201/F din 23.10.2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, în dosarul nr. 5266/2/2015.

În baza art. 397 alin. 5 C.pr.pen., menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză față de inculpați. Respinge, ca inadmisibilă, cererea de majorare a onorariului formulată de experții judiciari Catargiu Adela Cezarina, Dunăreanu Șelaru Raluca Ioana şi Petre Marian. Obligă pe apelanta parte civilă şi apelantul inculpat Simu Horia, la plata sumelor de câte 300 lei, precum și pe apelanții inculpați Iuoraş Mihnea Remus, Nicolescu Theodor Cătălin, Nicolescu (fostă Bărbulescu) Ionela Mirela şi Hanu Alexandru Florin, la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Omul de afaceri Horia Simu și doi foști deputați, achitați definitiv în dosarul privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP: Ce rămâne în sarcina statului

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu pentru apelanții intimați inculpați Simu Horia, Iuoraş Mihnea Remus, Nicolescu Theodor Cătălin, Nicolescu (fostă Bărbulescu) Ionela Mirela şi Hanu Alexandru Florin, precum şi pentru intimaţii inculpaţi Zaarour Ingrid, Marko Attila Gabor şi Zaharia Lefter Constantin, în cuantum de 1253 lei fiecare, rămân în sarcina statului.

Definitivă”, este minuta instanței.

Omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată în august 2015, alături de alte cinci persoane, în dosarul privind despăgubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supraevaluat cu aproape 70 milioane de euro.

Omul de afaceri Horia Simu și doi foști deputați, achitați definitiv în dosarul privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP: Dosarul, deschis la Curtea de Apel București

Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie propunând judecarea omului de afaceri Horia Simu, beneficiarul despăgubirii ilegale, în arest preventiv, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi spălare a banilor.

Fostul deputat Theodor Cătălin Nicolescu, cercetat în arest la domiciliu în altă cauză la acea vreme, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiţiei, a fost judecat pentru abuz în serviciu.

De aceeaşi faptă este acuzat şi Marko Attila Gabor, cercetat în lipsă, întrucât era sustras urmăririi penale, la data faptei acesta fiind membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Omul de afaceri Horia Simu și doi foști deputați, achitați definitiv în dosarul privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP: Ce spun procurorii

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoraş, Theodor Nicolescu, Constantin Zaharia Lefter, Marko Attila şi Mihaela Nicolescu, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase, după un raport de evaluare întocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea cu aproape 50 la sută a unui teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi.

„În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, inculpatul Simu Horia, a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007 pe motivele invocate de inculpatul Simu Horia, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres, care i-ar afecta grav sănătatea.

Decizia a fost luată cu nerespectării dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Omul de afaceri Horia Simu și doi foști deputați, achitați definitiv în dosarul privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP: Ce au stabilit anchetatorii

Anchetatorii au stabilit că, din 2006 şi până în 15 ianuarie 2008, Horia Simu a depus la dosarul de despăgubire mai multe înscrisuri, printre care adeverinţe medicală din care rezulta, necorespunzător realităţii, o stare de sănătate precară, dar şi o expertiză extra-judiciară, care arăta o identificare greşită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.

În baza raportului întocmit de expertul evaluator, membrii Comisiei ANRP au aprobat despăgubirea ilegală a lui Horia Simu, pentru terenul de peste 97.000 de metri, cu 128.276.015 de euro (1.315, 53 euro/mp), echivalentul a 466.770.763 de lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 de euro, echivalentul a 254.458.830 de lei.

„Prin acţiunile sau inacţiunile lor conştiente, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, şi la obţinerea unor foloase necuvenite în aceleaşi cuantum de către inculpatul Simu Horia”, potrivit rechizitoriului.

Omul de afaceri Horia Simu și doi foști deputați, achitați definitiv în dosarul privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP: Ce a făcut omul de afaceri după obținerea despăgubirii

După obţinerea despăgubirii, Horia Simu ar fi schimbat din lei în valută sumele obţinute şi apoi ar fi transferat cea mai mare parte a fondurilor realizate din valorificarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea în favoarea unor societăţi off-shore, controlate de el, cu justificarea „contract de împrumut” sau „restituire împrumut”, au susţinut procurorii.

„Din aceste societăţi, produsul infracţional a fost utilizat pentru achiziţionarea de acţiuni la societăţi comerciale din România, răscumpărarea unor creanţe de la bănci etc. Concret, în perioada martie 2008 – august 2008, inculpatul Simu Horia a dispus transferul şi a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari şi 3.828.623 lei, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în conturile unor societăţi de tip off-shore, pentru ca apoi să le transforme în acţiuni la Compania de Construcţii Căi Ferate – CCCF Bucureşti S.A, SC FORADEX SA şi Cuprom SA”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe conturi bancare ale inculpaţilor Zaarour, Iuoraş, Nicolescu, Simu, pe clădiri şi terenuri ale lui Zaarour, Zaharia, Iuoraş, Theodor Nicolescu, Mihaela Nicolescu, Marko Attila şi Simu.

De asemenea, a fost pus sechestru pe autoturisme de lux ale lui Iuoraş, Theodor Nicolescu şi Mihaela Nicolescu, precum şi pe alte bunuri ale lui Simu, printre care ceasuri de marcă în valoare totală de 62.290 de euro, 205 opere de artă, de 1.919.750 de euro, 130 de obiecte de cult şi pietre semipreţioase, de 2.005.920 de euro şi 338.460 de lire sterline.

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

Accident mortal pe DN 65 în Olt: Pieton lovit mortal de un camion

Publicat

nou politia accident general scaled e1650044190319

Un accident mortal a avut loc, luni dimineață, pe DN 65 în județul Olt. Un pieton a fost lovit mortal de un camion. Traficul este blocat.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, accidentul  a avut loc pe DN 65 Slatina – Pitești, pe raza localității Negreni, județul Olt.

Din primele informații, un autocamion a lovit mortal un pieton.

Polițiștii efectuează cercetări la fața locului pentru stabilirea împrejurărilor producerii evenimentului rutier.

Traficul se desfășoară dirijat în zona producerii accidentului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai multe trenuri spre Aeroportul Otopeni vor fi anulate marți, 4 octombrie

Publicat

aglomeratie otopeni

Mai multe trenuri spre Aeroportul Otopeni vor fi anulate marți, 4 octombrie, din cauza unor lucrări, a anunțat vineri compania CFR SA.

Potrivit companiei, marți, în intervalul orar 9.35 – 13.00, personalul feroviar de specialitate desfășoară reviziile bianuale la electromecanismele de macaz și la schimbătoarele de cale din Pajura și Mogoșoaia.

Lucrările vor avea loc cu închiderea temporară a circulației feroviare pe relația București Nord – Pajura – Mogoșoaia – Aeroport.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov va redeschide linia 780 Gara Basarab – Aeroportul Internațional Henri Coandă (AIHB), pe care vor circula 4 autobuze, în intervalul orar 9.00 – 13.30, cu plecări de la Gara Basarab, respectiv AIHC, la un interval de succedare de 30 de minute.

Mai multe trenuri spre Aeroportul Otopeni vor fi anulate mâine: 12 curse din cele 72 prevăzute

În intervalul orar necesar desfășurării lucrărilor, CFR SA a solicitat celor doi operatori de transport feroviar de călători – CFR Călători și Transferoviar Călători – anularea a 12 curse, din cele 72 prevăzute în orarul zilnic de circulație pe relația București Nord – Aeroport, celelalte trenuri respectând programul de circulație stabilit.

Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

O trupă celebră se reunește după o absență îndelungată. Ce surpriză le-au pregătit fanilor nostalgici. „Avem emoții”

Publicat

o trupă celebră se reunește după o absență îndelungată. ce

O trupă celebră se reunește după o absență îndelungată. Unul dintre membrii acesteia a dezvăluit ce surpriză le-a pregătit fanilor nostalgici, precizând că au apărut deja emoțiile cu privire la revenirea în fața publicului.

Ce trupă celebră se reunește

Mai exact, trupa se va reuni după o absență de opt ani. Este vorba despre De La Vegas, care va lansa o nouă piesă. Daniel Robu și Silvia Lăuneanu sunt gata să apară din nou împreună în fața publicului din România.

„Lumea mă tot întreabă când revenim cu trupa, există lume nostalgică, nu au încetat să ne caute și să ne întrebe. Pregătesc acum o piesă pentru mine și pentru Silvia, revenim după o pauză de vreo opt ani, chiar avem emoții. Deja am început repetițiile, ușor-ușor, ne punem de acord.

Silvia este o etapă foarte importantă…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Brățările electronice de supraveghere sunt deja utile. Cel mai recent caz de agresiune va fi monitorizat prin noul sistem

Publicat

brățările electronice de supraveghere sunt deja utile. cel mai recent

Brățările electronice de supraveghere sunt deja utile. Cel mai recent caz de agresiune va fi monitorizat prin noul sistem, în premieră în România, după ce Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost sesizată, duminică, prin apel la numărul de urgență 112, că o tânără a fost lovită de către iubitul ei, în timp ce se afla într-o mașină, pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei.

Motivul pentru care tânărului i-a fost montată o brățară electronică de supraveghere

Polițiștii au intervenit după ce o tânără în vârstă de 30 de ani a fost lovită de iubitul ei, cu trei ani mai în vârstă. Agresorul a lovit-o cu palmele peste față, iar victima a fost găsită cu tricoul rupt. Incidentul a avut loc în timp ce aceștia se aflau într-o mașină.

În urma unei sesizări făcute la…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe