EVENIMENT
ONU: Aproape două milioane de bebeluşi morţi la naştere în lume
În lume sunt declaraţi morţi la naştere circa două milioane de bebeluşi anual, sau unul la fiecare 16 secunde, relevă un raport internaţional publicat joi, care trage un semnal de alarmă că această ‘tragedie neglijată’ ar putea să se agraveze şi mai mult pe fondul pandemiei de COVID-19, relatează AFP.
Bilanţul reprezintă circa 1,4% din naşterile survenite în 2019 şi peste 2% din naşteri în 27 de ţări, apreciază ONU, UNICEF, Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Raportul ONU ia în calcul decesele survenite după cel puţin 28 de săptămâni de gestaţie (adică în al treilea trimestru de sarcină) pentru a permite compararea datelor din diferite ţări.
Situaţia s-a ameliorat într-o oarecare măsură comparativ cu anul 2000, când au fost înregistraţi 2,9 milioane de bebeluşi morţi la naştere, dar ‘progresele sunt lente’, îşi exprimă regretul organizaţiile internaţionale menţionate, în primul lor raport pe acest subiect.
În ultimii 20 de ani, astfel de decese au scăzut cu 2,3% pe an, în timp ce în aceeaşi perioadă mortalitatea neonatală (bebeluşi sub o lună) a scăzut cu 2,9% pe an, iar cea a copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 lună şi 5 ani a scăzut cu 4,3%.
Printre ‘principalele dificultăţi’ raportul subliniază ‘absenţa investiţiilor în serviciile’ acordate femeilor gravide şi celor aflate în travaliu, precum şi pentru ‘consolidarea personalului medico-sanitar şi de moaşe’.
‘Dincolo de aceste vieţi pierdute, consecinţele psihologice şi financiare sunt grave şi durabile pentru femei, familii şi societate’, explică Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.
Ţările sărace sunt cele mai afectate: în timp ce 62% din totalul naşterilor revin statelor cu venituri reduse sau ‘cu venituri medii – tranşă inferioară’, 84% din cazurile de bebeluşi morţi la naştere se înregistrează acolo.
Doar Africa subsahariană şi Asia de Sud reprezintă trei sferturi din cazuri, arată raportul.
În medie, 40% dintre aceste decese survin în timpul travaliului, proporţie care creşte la aproape 50% în Africa subsahariană şi în Asia centrală şi meridională, în timp ce doar 6% în Europa şi în America de Nord.
Cauzele sunt diverse: acestea pot fi maternale (hipertensiune arterială, diabet, boli infecţioase, traumatisme, hemoragii) sau legate de depăşirea termenului, de un nod la nivelul cordonului ombilical sau chiar de o malformaţie gravă a fătului.
Totuşi ‘această tragedie nu este inevitabilă’, subliniază Henrietta Fore: ‘majoritatea’ naşterilor de bebeluşi morţi ‘poate fi evitate printr-o supraveghere de calitate, o asistenţă prenatală adaptată şi personal calificat’.
Posibilitatea realizării unei operaţii cezariene de urgenţă poate decide astfel soarta unui făt în dificultate, în timp ce monitorizarea hipertensiunii în timpul sarcinii, prevenirea paludismului şi depistarea sifilisului pot evita, de asemenea, astfel de tragedii, conform documentului.
Dar actuala pandemie de COVID-19 ar putea ‘înrăutăţi situaţia’, avertizează raportul. ‘Înainte de toate, din cauza creşterii masive a sărăciei în urma recesiunii globale’, a explicat pentru AFP Mark Hereward, director adjunct UNICEF pentru date şi statistici.
‘Alt motiv vizează perturbările survenite în serviciile de sănătate, fie pentru că profesioniştii din sectorul sănătăţii sunt realocaţi’ pacienţilor afectaţi de COVID-19, ‘fie pentru că oamenilor le este prea frică’ să nu se contamineze atunci când merg la spital sau la medicul lor, adaugă el.
Bilanţul actual ar putea astfel să crească cu 200.000 de cazuri suplimentare într-o perioadă de 12 luni dacă 50% din serviciile de sănătate nu mai sunt asigurate, atenţionează responsabilul UNICEF. AGERPRES
Primarul Clujului, Emil Boc, este și președintele Comisiei de Buget și Coeziune Teritorială a Comitetului European a Regiunilor, organism care dă unde verde sau oprește propunerile de buget ale Uniunii Europene.
Boc s-a aflat zilele trecute la Bruxelles la sesiunea plenară unde s-au aniversat 30 de ani de la înființarea Comitetului European al Regiunilor, ocazie cu care edilul Clujului a acordat un interviu pentru Cluj24.
Rep: Ce faceți la Bruxelles?
E.B. Este…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Dispozitiv de alertare în premieră europeană, dezvoltat la Cluj. Primește și transmite mesaje dacă nu este semnal GSM
Un prototip al dispozitivului de alertare AlertBox, dezvoltat la Cluj-Napoca de compania AROBS, se află în fază de testare, acesta făcând parte dintr-un proiect co-finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA) prin programul ARTES (Advanced Research in Telecommunications Systems).
Reprezentanții AROBS au explicat, vineri, că prototipul este un sistem inovativ conceput în România și creat pentru a oferi populației acces neîntrerupt la serviciile de tip RO-Alert si…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Diana Șoșoacă (S.O.S. România): Alegerile prezidențiale, lovite de nulitate absolută. Au loc în stare de ilegalitate (PE)
Președintele Partidului S.O.S România, eurodeputatul Diana Iovanovici Șoșoacă, susține că alegerile prezidențiale care vor avea pe 24 noiembrie și 8 decembrie sunt lovite de nulitate absolută și vor avea loc într-o stare de ilegalitate.
Diana Șoșoacă a făcut această afirmație în cadrul podcastului Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de Vasile Măgrădean, unde a explicat că a constestat decizia CCR prin care i s-a interzis candidatura la Președinția…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Răzvan Ciortea, senator PSD: Primul centru non psihiatric pentru adicții se va deschide la Cluj (PE)
Joi, 21 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, a avut loc evenimentul de lansare a campaniei ”Fii informat. Viitorul îți va mulțumi!”, susținută de Răzvan Ciortea, senator PSD și candidat la Camera Deputaților.
Evenimentul a reunit peste 150 de participanți – tineri, părinți, cadre didactice, psihologi, specialiști din domeniu și reprezentanți ai ONG-urilor naționale și internaționale.
Primul centru non psihiatric pentru adicții se va…
Citește mai mult pe Cluj24.ro