EVENIMENT
ONU avertizează: „Încălzirea globală se accelerează. Planeta noastră trimite un semnal de primejdie”

Cei opt ani din perioada 2015-2022 vor fi cei mai calzi ani înregistraţi vreodată, asta dacă proiecţiile pentru acest an se vor confirma, a avertizat duminică, 6 noiembrie 2022, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), într-un raport considerat a fi o „cronică a haosului climatic”, relatează AFP.
„În timp ce summitul COP27 începe, planeta noastră trimite un semnal de primejdie”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un mesaj video difuzat la conferinţa ONU privind schimbările climatice COP27, de la Sharm el-Sheikh.
Această „cronică a haosului climatic” arată „atât de clar că schimbarea are loc cu o viteză catastrofală, devastând vieţi pe fiecare continent”, a adăugat el, cerând ca „acţiuni ambiţioase şi credibile” să fie abordate în cele două săptămâni ale acestei conferinţe climatice desfăşurate în Egipt.
Cu o temperatură medie estimată cu 1,15 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială, se aşteaptă ca anul 2022 să se situeze „doar” pe locul al cincilea sau al şaselea al acestor cei mai calzi ani înregistraţi vreodată, datorită influenţei neobişnuite, pentru al treilea an consecutiv, al fenomenului la La Ninia care antrenează o scădere a temperaturii.
„Dar acest lucru nu inversează tendinţa pe termen lung; este doar o chestiune de timp până când se va înregistra un nou an mai cald”, a insistat agenţia specializată a ONU.
ONU avertizează: „ Încălzirea globală se accelerează. Planeta noastră trimite un semnal de primejdie”. Care vor si cei mai calzi ani înregistrați vreodată
Dovadă a acestei tendinţe, „cei opt ani din 2015 până în 2022 vor fi probabil cei mai calzi opt ani înregistraţi vreodată”, a estimat OMM, care îşi va publica evaluarea finală în 2023.
Temperatura medie în deceniul 2013-2022 este estimată la 1,14 grade Celsius peste cea din perioada preindustrială, faţă de 1,09 grade Celsius în perioada 2011-2020.
Acordul de la Paris urmăreşte să limiteze încălzirea globală cu mult sub două grade Celsius, chiar cu 1,5 grade Celsius.
„Concentraţiile de CO2 din atmosferă sunt atât de mari încât obiectivul de 1,5 grade Celsius (…) este abia de domeniul posibilului”, a declarat duminică directorul OMM, Petteri Taalas.
ONU avertizează: „ Încălzirea globală se accelerează. Planeta noastră trimite un semnal de primejdie”. Planeta, lovită în acest an de o avalanşă de evenimente extreme,
„Este deja prea târziu pentru mulţi gheţari şi topirea va continua timp de sute sau chiar mii de ani, cu consecinţe majore pentru aprovizionarea cu apă”, a adăugat el.
Planeta a fost, de asemenea, lovită în acest an de o avalanşă de evenimente extreme, de la inundaţii istorice în Pakistan până la valuri de căldură repetate în Europa şi seceta prelungită în Cornul Africii.
„Ştim că unele dintre aceste dezastre, inundaţiile şi canicula din Pakistan, inundaţiile şi cicloanele din sudul Africii, uraganul Ian, valurile de căldură extreme şi seceta din Europa nu ar fi fost atât de grave fără schimbările climatice”, a declarat Friederike Otto, climatolog la Imperial College din Londra. Agerpres
EVENIMENT
Ungaria desfășoară soldați la granița cu Slovacia și Austria pentru a limita focarul de febră aftoasă

Ungaria a desfășurat soldați și a lansat noi măsuri pentru a ajuta la stăpânirea unui focar de febră aftoasă într-o zonă de nord-vest la granița cu Slovacia și Austria, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, citat de Reuters.
Ungaria a raportat primul său caz în peste 50 de ani de boală, care duce adesea la restricții comerciale, într-o fermă de vite la începutul lunii trecute.
De atunci, Slovacia vecină a detectat focare în cinci locații, după ce a raportat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
”Afacerea Nicoale Stanciu”: Câți bani a luat pe jucător Unirea Alba Iulia în 2011 și care e suma totală a transferurilor sale

”Afacerea Nicoale Stanciu”: Clubul de fotbal Unirea Alba Iulia l-a vândut în 2011, iar valoarea sa a crescut rapid încă din primii doi ani, ajungând în total la o sumă totală a transferurilor impresionantă pentru un jucător român.
FC Vaslui a plătit 240.000 de euro pentru transferul său de la Unirea Alba Iulia, în 2011.
FCSB l-a cumpărat pe Nicolae Stanciu cu 1.000.000 de euro în 2013, Anderlecht cu 9,7 milioane de euro în 2016, iar Sparta Praga cu 3,75 milioane de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Val de premii pentru micii cântăreți clujeni ai Grupului Ministar la Golden Voice Malta

Micii cântăreți ai Grupului Ministar din cadrul Asociației Classus Art Cluj-Napoca s-au întors cu o grămadă de premii de la concursul Golden Voice Malta desfășurat săptămâna trecută.
”A fost o experiență unică și prima de acest fel pentru noi. Ne-am încumetat să luăm Europa în piept și să ne “luptăm” cu alți copii foarte talentați, ca și ai noștri, de altfel. Cel mai mare câștig al nostru a fost de fapt cea mai faină galerie din concurs, formată…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Comunicat europarlamentarul Victor Negrescu: „Politica de coeziune nu este un moft, ci garanția unei Europe unite și prospere”

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a atras atenția, într-o intervenție susținută în plenul legislativului european, asupra pericolului subfinanțării politicii de coeziune în Uniunea Europeană, în contextul unor discuții recente privind redirecționarea fondurilor către alte priorități.
„Politica de coeziune este unul dintre cele mai puternice instrumente europene. Este expresia concretă a solidarității dintre statele membre și regiunile Uniunii….
Citește mai mult pe Alba24.ro