EVENIMENT
ONU: Ratele de vaccinare în rândul copiilor au început să se restabilească post-pandemie, dar nu în toate regiunile

Potrivit statisticilor recente publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), ratele de vaccinare a copiilor la nivel global împotriva bolilor grave precum pojarul și difteria au început să se recupereze în 2022, după o scădere istorică cauzată de pandemia de COVID-19. Această tendință pozitivă este evidențiată în datele recente, conform informațiilor furnizate de Reuters marți.
Restabilirea rămâne însă inegală, cu reveniri puternice în state mari cu venituri mici şi medii cum ar fi India şi Indonezia, dar mascând probleme persistente în multe ţări mai mici şi mai sărace, au precizat agenţiile într-un comunicat dat marţi publicităţii.
În 2022, 20,5 milioane de copii au ratat unul sau mai multe vaccinări de rutină, în scădere faţă de cei 24,4 milioane de copii în 2021. În ciuda progreselor, cifrele sunt în continuare mai mari decât în 2019, când 18,4 milioane de copii nu erau pe deplin protejaţi.
Datele se bazează pe estimări din 183 de state, folosind date referitoare la administrarea vaccinului în trei doze împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive şi include copiii care nu au fost vaccinaţi deloc precum şi pe cei care au ratat una dintre dozele necesare unei protecţii complete.
La nivel global, ratele de acoperire au fost de 86% în perioada pre-pandemică şi de 84% în 2022.
Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că procentele sunt „încurajatoare”, dar că există temerea că cei mai vulnerabili au fost omişi.
”Când state şi regiunile rămân în urmă, copiii plătesc preţul”, a spus el.
ONU: Ratele de vaccinare în rândul copiilor au început să se restabilească post-pandemie, dar nu în toate regiunile. Vaccinările împotriva pojarului nu au fost recuperate cu aceeaşi rapiditate
Dintre cele 73 de state care au înregistrat scăderi considerabile în vaccinările de rutină pe perioada pandemiei, 34 – printre care ţări precum Angola şi Siria – nu au înregistrat nicio ameliorare de atunci sau situaţia s-a agravat.
Cincisprezece au atins din nou nivelurile pre-pandemice, iar 24 se află pe drumul spre restabilire, au precizat OMS şi UNICEF.
Agenţiile au avertizat de asemenea că vaccinările împotriva pojarului nu au fost recuperate cu aceeaşi rapiditate, iar 21,9 milioane de copii la nivel global au ratat prima doză în 2022 – cu 2,7 milioane mai mult decât în 2019 – şi 13,3 milioane, cea de-a doua doză.
În ţările cu venituri mici, ratele de vaccinare împotriva pojarului au continuat chiar să scadă anul trecut, ajungând la 66% în comparaţie cu 67% în 2021, a spus Kate O’Brien, directoarea pentru imunizare din cadrul OMS. Focarele de pojar sunt deja în creştere.
”Când copiii nu sunt vaccinaţi înseamnă că nu au imunitate împotriva unor boli cu potenţial mortal”, a declarat O’Brien pentru Reuters într-un interviu.
ONU: Ratele de vaccinare în rândul copiilor au început să se restabilească post-pandemie, dar nu în toate regiunile. Doar ratele vaccinării anti HPV au revenit la nivelurile pre-pandemice.
”Vor muri copii”.
Doar ratele vaccinării anti HPV, care previne cancerul de col uterin, au revenit la nivelurile pre-pandemice.
Rămân însă sub ţinta de 90% – la 67% în ţările cu venituri mari şi la 55% în ţările cu venituri mici şi medii, acolo unde vaccinul a fost introdus în schema de vaccinare.
Alături de alianţa Gavi, Fundaţia Bill şi Melinda Gates, precum şi alţi parteneri, OMS şi UNICEF au lansat o campanie la începutul anului pentru a ajuta statele să recupereze vaccinările în rândul copiilor. Agerpres

Votul în diaspora a început joi seara, la ora 22:00, ora României, prima secție deschisă alegătorilor, la al doilea tur de scrutin prezidențial, fiind la Auckland, în Noua Zeelandă (ora 7:00, ora locală).
Conform site-ului AEP, prezenta.roaep.ro, 3.139 de români au votat prin corespondență.
Vineri este prima zi de vot în diaspora la…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
La Zlatna vor fi amplasate șase stații de încărcare pentru vehicule electrice. Locații și valoarea investiției. Licitație, în SEAP

La Zlatna urmează să fi amplasate șase stații de încărcare pentru vehicule electrice, printr-o investiție de peste 1,1 milioane de lei.
Primăria Zlatna a lansat pe 15 mai, în platforma SEAP, o licitație pentru construirea a șase staţii de încărcare vehicule electrice în oraș.
Valoarea totală a contractului este estimată la 1.179.883,1 lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin AFM.
Potrivit documentației, fiecare stație trebuie să asigure minimum două puncte…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Tânăr din Dej a căzut cu mașina de pe un pod în Valea Salcă. A rupt parapetul de protecție

O mașină a căzut, joi seară, în Valea Salcă din Dej, după ce a derapat pe pod și a rupt parapetul de protecție.
Primele informații arată că șoferul, un tânăr, circula cu viteză pe podul peste Valea Salcă și a pierdut controlul volanului.
Mașina în care se afla a derapat, a rupt parapetul și a căzut în vale cu roțile în sus.
Șoferul a reușit să iasă singur din mașină.
Vom reveni cu detalii.
Citește mai mult pe Cluj24.ro

16 mai: Ziua Internațională a Trăitului Împreună în Pace, marcată anual pe 16 mai, reprezintă un important moment de reflecție asupra valorilor fundamentale care susțin armonia socială la nivel global.
Această zi, instituită oficial de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin Rezoluția 72/130, invită toate națiunile, organizațiile și indivizii să promoveze reconcilierea și solidaritatea pentru construirea unei lumi pașnice.
Inițiativa creării acestei zile…
Citește mai mult pe Alba24.ro