Connect with us

ACTUALITATE

Operatorii de servicii riscă amenzi mari dacă nu îndeplinesc cerințele de securitate cibernetică

Publicat

bani
Arhivă foto

Operatorilor de servicii din energie, transport, sectorul bancar, infrastructuri ale pieței financiare, sectorul sănătății, furnizarea și distribuirea de apă potabilă, precum și infrastructură digitală riscă amenzi consistente dacă nu îndeplinesc cerințele de securitate cibernetică.

Conform companiei Sandline, care se ocupă de managementului vulnerabilităților cibernetice, este vorba de îndeplinirea cerințelor Directivei NIS – Directiva (UE) 2016/1148 a Parlamentului European și a Consiliului din 6 iulie 2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune de către Operatorii de Servicii Esențiale (OSE).

Acest act normativ, transpus în legislația românească prin Legea 362/2018, se adresează operatorilor de servicii esențiale din șapte sectoare de activitate economică.

În afara obligativității înscrierii acestor entități economice în Registrul Operatorilor de Servicii Esențiale, infrastructura digitală a acestora trebuie să îndeplinească anumite criterii esențiale pentru a respecta cerințele Directivei NIS ca și legislație europeană și, implicit, pentru a putea funcționa în Uniunea Europeană.

Una din cerințele minime de securitate este aceea de a asigura managementul vulnerabilităților și alertelor de securitate. Foarte puțini operatori de servicii esențiale (OSE) au un departament de IT la nivelul necesarului și cu atât mai puțin la nivelul cerințelor de securitate cibernetică. Externalizarea managementului vulnerabilităților și a managementului de risc este o soluție viabilă și rapidă pentru a îndeplini cerințele Directivei NIS.

Legislația prevede sancțiuni clare și deosebit de dure pentru acei OSE care nu îndeplinesc cerințele directivei, contravențiile variind de la 50.000 la 100.000 de lei. Pentru entitățile cu cifră de afaceri mai mare de 2.000.000 de lei, este prevăzută o amendă în cuantum de la 0,5% la 2% din cifra de afaceri, iar, în cazul unor încălcări repetate, limita maximă a amenzii este de 5% din cifra de afaceri.

sursa: mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Caravana Faptelor Bune pornește spre comuna Românești pentru a ajuta familii aflate în dificultate

Publicat

caravana faptelor bune pornește spre comuna românești pentru a ajuta

Publicitate

Daniel Cășlariu și voluntarii din Caravana Faptelor Bune de la Asociația Grup Civic Botoșani pregătesc o nouă acțiune umanitară. Sâmbătă, aceștia vor pleca spre comuna Românești, unde vor ajunge la mai multe familii numeroase aflate într-o situație materială dificilă.

Organizatorii fac un apel la solidaritate și îi îndeamnă pe toți cei care pot să doneze jucării în stare bună, curate și complete, dulciuri ambalate și alimente…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Adio programul „Usturoiul”. Schemele de ajutor de minimis, reprogramate pentru 2026. Și la cartof la fel

Publicat

adio programul „usturoiul”. schemele de ajutor de minimis, reprogramate pentru

Publicitate

Schemele de ajutor de minimis destinate susținerii producției de usturoi și cartofi vor fi reprogramate pentru începutul anului 2026, a anunțat, marți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), citat de agerpres.ro.

‘Decizia are la bază faptul că, în perioada elaborării actelor normative necesare, România s-a aflat sub conducerea unui Guvern interimar, fără putere decizională deplină. În lipsa unui Executiv cu mandat complet,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ce cuprinde al doilea pachet de reforme a Guvernului: Pensii speciale, companii de stat, evaziune

Publicat

ce cuprinde al doilea pachet de reforme a guvernului: pensii

Publicitate

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că Guvernul pregătește un nou pachet de măsuri fiscale, destinat reducerii privilegiilor. Acest al doilea set de măsuri va viza reforma pensiilor speciale, restructurarea companiilor de stat și intensificarea luptei împotriva evaziunii fiscale, relatează alba24.ro.

Potrivit lui Bolojan, va ajunge în Parlament până la sfârșitul lui iulie 2025.

Declarațiile premierului Ilie Bolojan

”În spațiul public se discută că…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Campanie DECLIC: Tăiați subvenția partidelor acum, nu la rectificarea bugetară! Peste 100.000 de români au semnat deja petiția pentru Bolojan

Publicat

campanie declic: tăiați subvenția partidelor acum, nu la rectificarea bugetară!

Publicitate

Organizația Declic a lansat o campanie prin care cere Guvernului să elimine imediat subvențiile uriașe acordate partidelor politice, în contextul măsurilor dure de austeritate impuse populației.

Petiția, adresată premierului Ilie Bolojan, solicită ca tăierea fondurilor să nu fie amânată până la rectificarea bugetară, ci să fie aplicată acum, odată cu restul măsurilor anti-criză. „Solidaritatea trebuie să înceapă cu politicienii”,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe