Connect with us

EVENIMENT

Operatorii turistici, nemulţumiţi de nivelul investiţiilor implementate cu fonduri UE în Delta Dunării

Publicat

Preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, susţine că Delta a ratat mecanismul financiar Investiţii Teritorial-Integrate Delta Dunării (ITI-DD) şi că acesta ar fi trebuit să susţină realizarea mai multor obiective în Rezervaţie necesare inclusiv activităţii turistice.

„La ora asta, trebuia să avem semnalizată toată Delta, să avem împrejmuite pădurile Letea şi Caraorman, să avem un sistem de monitorizare la intrările şi ieşirile din lacurile Deltei, să monitorizăm inclusiv viteza ambarcaţiunilor, dar din păcate cred că Delta a ratat această oportunitate care a constituit-o ITI”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Iluşcă.

Liderul APTDD a atras atenţia că în Deltă nu există canale panotate şi că dacă vitezele pe acestea sunt stabilite de o hotărâre de Guvern, canalele nu se regăsesc pe instrumentele moderne de orientare, ca de exemplu Google Maps.

„Cred că România nu va absorbi nici măcar 30% din Fondul pentru Pescuit şi noi avem nevoie de investiţii”, a precizat preşedintele Iluşcă.

El a explicat numărul redus al proiectelor europene finanţate din Fondul de Pescuit prin cofinanţarea de 50% necesară realizării unei investiţii şi a amintit că investitorii din judeţ pot beneficia de subvenţii europene, dar nu au sprijin din partea autorităţilor.

„Noi am putea beneficia şi de subvenţii. Suntem zonă periferică, iar de peste 10 ani Consiliul Judeţean Tulcea deţine poziţia de vicepreşedinte în Consiliul Regiunilor Periferice Maritime din Europa. Insulele din Croaţia şi Grecia trebuie să aibă o contribuţie de 10% pe proiectele din Fondul de Pescuit, pentru că aşa au negociat guvernanţii lor, iar noi trebuie să asigurăm o cofinanţare de 50%. Am fost la Bruxelles, ni s-a zis ce trebuie să ceară autorităţile române, am vorbit cu mulţi oameni din Executivul României, dar degeaba”, a mai spus preşedintele APTDD.

Printre proiectele de care are nevoie Delta se numără adăposturile plutitoare pentru pescari şi balizarea intrărilor în lacuri, potrivit reprezentantului APTDD.

Un centralizator al proiectelor depuse pe ITI-DD, făcut public de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru acest mecanism, arată c, până la începutul acestei luni au fost avizate 1.413 proiecte care au nevoie de o finanţare 829.251.300,38 euro, adică 73% din bugetul total al ITI-DD.

Din acestea, 996 de proiecte au fost contractate, iar bugetul total al acestora care include şi cofinanţările celor care vor realiza proiectele este de 865.562.495 euro.

ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării şi are un buget total estimat de 1,114 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Noi măsuri pentru fluidizarea traficului auto în Alba Iulia. Modificările anunțate de primarul Gabriel Pleșa

Publicat

foto: noi măsuri pentru fluidizarea traficului auto în alba iulia.

Primarul Gabriel Pleșa a convocat miercuri o întâlnire de lucru cu principalii responsabili pentru fluidizarea traficului auto din municipiu. Potrivit acestuia, în următoarea perioadă setările semafoarelor vor suferi modificări.  

La întâlnire au participat reprezentanții firmei care a realizat semaforizarea, cei ai Poliției, ai proiectantului și dirigintelui de șantier de pe mobilitate, alături de departamentele din Primărie implicate.

„Setările semafoarelor vor suferi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cluj-Napoca, oraș-magnet. CONDUCE în topul celor mai dinamice orașe din România

Publicat

matei corvin e1653404676985.png

Într-un top al celor mai dinamice orașe, Clujul este pe primul loc. Urbanizarea intensă din perioada comunistă a dus populația urbană de la circa 20% în anii ’40 la peste 50%. După București, sunt 7 mari poli regionali de dezvoltare: Cluj, Timișoara, Brașov, Craiova, Iași, Galați și Constanța. 

Fiecare avea o regională CFR și o universitate comprehensivă, dar și o populație de peste 300.000 de locuitori, arată un raport al grupului Rethink România. În…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Raul și Darius Nistor și-au reziliat contractele cu CSM Unirea Alba Iulia. Anunțul clubului de fotbal

Publicat

raul și darius nistor și au reziliat contractele cu csm unirea

CSM Unirea Alba Iulia a ajuns la un acord privind rezilierea contractelor cu jucătorii Raul Nistor și Darius Nistor.

Informația a fost făcută publică joi, 16 ianuarie.

”Sosiți în vara lui 2023 la Alba Iulia, Raul și Darius Nistor au reziliat contractele cu clubul nostru în această dimineață.

În acest sezon, Raul Nistor a evoluat 597 de minute (în cupă și campionat), în vreme ce Darius a strâns un număr de 120 de minute în acest sezon pentru echipa noastră.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE FOTO: INCENDIU pe Autostrada A10 Sebeș – Alba Iulia. Focul a izbucnit la un camion care transporta deșeuri din carton

Publicat

update foto: incendiu pe autostrada a10 sebeș – alba iulia.

Un incendiu a izbucnit joi după-amiaza, în jurul orei 15:00, pe Autostrada A10 Sebeș – Alba Iulia. Din primele informații, un camion a luat foc.

Actualizare, ora 15:10 – Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă la un camion care transporta deșeuri din carton.

Se intervine pentru stingerea incendiului.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Sebes intervine pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, pe Autostrada A10, sens Sebeș…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe