Connect with us

EVENIMENT

Operatorii turistici, nemulţumiţi de nivelul investiţiilor implementate cu fonduri UE în Delta Dunării

Publicat

Preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, susţine că Delta a ratat mecanismul financiar Investiţii Teritorial-Integrate Delta Dunării (ITI-DD) şi că acesta ar fi trebuit să susţină realizarea mai multor obiective în Rezervaţie necesare inclusiv activităţii turistice.

„La ora asta, trebuia să avem semnalizată toată Delta, să avem împrejmuite pădurile Letea şi Caraorman, să avem un sistem de monitorizare la intrările şi ieşirile din lacurile Deltei, să monitorizăm inclusiv viteza ambarcaţiunilor, dar din păcate cred că Delta a ratat această oportunitate care a constituit-o ITI”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Iluşcă.

Liderul APTDD a atras atenţia că în Deltă nu există canale panotate şi că dacă vitezele pe acestea sunt stabilite de o hotărâre de Guvern, canalele nu se regăsesc pe instrumentele moderne de orientare, ca de exemplu Google Maps.

„Cred că România nu va absorbi nici măcar 30% din Fondul pentru Pescuit şi noi avem nevoie de investiţii”, a precizat preşedintele Iluşcă.

El a explicat numărul redus al proiectelor europene finanţate din Fondul de Pescuit prin cofinanţarea de 50% necesară realizării unei investiţii şi a amintit că investitorii din judeţ pot beneficia de subvenţii europene, dar nu au sprijin din partea autorităţilor.

„Noi am putea beneficia şi de subvenţii. Suntem zonă periferică, iar de peste 10 ani Consiliul Judeţean Tulcea deţine poziţia de vicepreşedinte în Consiliul Regiunilor Periferice Maritime din Europa. Insulele din Croaţia şi Grecia trebuie să aibă o contribuţie de 10% pe proiectele din Fondul de Pescuit, pentru că aşa au negociat guvernanţii lor, iar noi trebuie să asigurăm o cofinanţare de 50%. Am fost la Bruxelles, ni s-a zis ce trebuie să ceară autorităţile române, am vorbit cu mulţi oameni din Executivul României, dar degeaba”, a mai spus preşedintele APTDD.

Printre proiectele de care are nevoie Delta se numără adăposturile plutitoare pentru pescari şi balizarea intrărilor în lacuri, potrivit reprezentantului APTDD.

Un centralizator al proiectelor depuse pe ITI-DD, făcut public de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru acest mecanism, arată c, până la începutul acestei luni au fost avizate 1.413 proiecte care au nevoie de o finanţare 829.251.300,38 euro, adică 73% din bugetul total al ITI-DD.

Din acestea, 996 de proiecte au fost contractate, iar bugetul total al acestora care include şi cofinanţările celor care vor realiza proiectele este de 865.562.495 euro.

ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării şi are un buget total estimat de 1,114 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Atenționare de vânt puternic până vineri seara. Cod Galben în 15 județe din țară. Zonele vizate

Publicat

vant pixabay meteo.webp.webp

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționările de vânt puternic. Vineri, 29 martie, vor fi intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a țării.

Informare meteorologică: vineri, 29 martie, orele 10.00-21.00

Temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45-55 km/h.

La munte, rafalele vor depăși 60-70 km/h.

Atenționare Cod Galben: vineri, 29 martie, orele 10.00-18.00

Vântul va avea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tichete de creșă 2024: valoarea acestora crește din luna aprilie. Condiții pentru acordare și cum pot fi folosite

Publicat

tichete de creșă 2024: valoarea acestora crește din luna aprilie.

Tichete de creșă 2024: Valoarea tichetelor de creșă crește din luna aprilie. Prin această facilitate, părinții primesc sprijin financiar pentru a plăti taxele la creșa la care au înscris copilul. Acestea se acordă în anumite condiții.

Valoarea tichetelor de creșă, de 620 lei, crește din aprilie la 640 de lei.

”Pentru semestrul I al anului 2024, începând cu luna aprilie 2024

  • valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, (…), este de 640…
    Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: INCENDIU PUTERNIC în cartierul Dăroaia, din comuna Roșia Montană. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

video: incendiu puternic în cartierul dăroaia, din comuna roșia montană.

Un incendiu a izbucnit vineri dimineața, în jurul orei 09:00, la o locuință aflată în satul Dăroaia din comuna Roșia Montană. 

Potrivit ISU Alba, Secția de pompieri Câmpeni intervine în cooperare cu SVSU Abrud pentru localizarea și stingerea unui incendiu în comuna Roșia Montană, sat Dăroaia.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Mai multe imagini din timpul incendiului au fost surprinse de viceprimarul din Roșia Montană,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Alba iulia: O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Publicat

incendiu pe autostrada a10, în zona localității unirea. un autoturism

Un accident rutier a avut loc vineri, 29 martie, la Alba Iulia, în jurul orei 9.00. 

Din primele informații accidentul s-a petrecut pe strada Orhideelor din oraș. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz.  Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia pentru asigurarea măsurilor specifice.

Știre în curs de actualizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe