Connect with us

ACTUALITATE

Opere de artă ale celebrilor Tonitza și Grigorescu, adjudecate la o licitație cu sume exorbitante

Publicat

sursa foto: Artmark

Lucrarea „Irina” semnată de Nicolae Tonitza, cea mai bine cotată la licitaţia de toamnă, organizată online de Artmark joi seara, a fost adjudecată la 120.000 de euro.

Alte două lucrări de Tonitza au fost cumpărate la sume mari. „Nud văzut din spate” şi „Curte la Mangalia” (Cofetăria lui Delureanu) au fost adjudecate la 70.000 de euro, respectiv la 37.500 de euro.

Trei opere realizate de Nicolae Grigorescu au fost şi ele vândute la sume ridicate. „Ţărăncuţă cu mărgele albastre” a fost cumpărată la 95.000 de euro, „Ţărăncuţă cu fuior”, la 42.500 de euro, iar „Mocan cu turmă”, la 35.000 de euro.

O altă lucrare bine vândută a fost „Interior cu garoafe” de Ştefan Luchian, la 95.000 de euro.

Între loturile adjudecate la sume ridicate s-au mai numărat: „Dalii şi caiet oranj” de Thedor Pallady, la 40.000 de euro; „Ceainic şi ştergar” de Gheorghe Petraşcu, la 35.000 de euro; „Crizanteme albe” de Nicolae Tonitza, la 30.000 de euro; „Marină” de Adrian Ghenie şi „Suveniruri din Paris” de Max Herman Maxy, fiecare la 28.000 de euro; „Ursăreasa” de Nicolae Tonitza şi „Interior la Viforâta” şi „Cană cu crizanteme” de Gheorghe Petraşcu, fiecare la 24.000 de euro; „Peisaj la Balcic” de Victor Brauner, „Natură statică cu toporaşi şi lămâie” de Theodor Pallady şi „Grădina cu nalbe” de Nicolae Tonitza, fiecare la 22.000 de euro; „Interior la Târgovişte” de Gheorghe Petraşcu şi „Peisaj din Brăneşti” de Ion Ţuculescu, fiecare la 20.000 de euro; „Biserica de Vlaici” de Camil Ressu, la 19.000 de euro; „Natură statică cu porumbel şi ceas de buzunar” de Theodor Pallady, la 18.000 de euro; „Chivuţă cu pipă” de Nicolae Vermont şi „Început de toamnă” de Alexandru Ciucurencu, fiecare la 16.000 de euro; „Natură statică cu mere şi flori de câmp” de Samuel Mutzner, la 15.000 de euro; sculpturile „Împreună” şi „Dans” de Marcel Guguianu, la 32.500 de euro, respectiv la 22.000 de euro.

De asemenea, a fost cumpărată lucrarea „Vorniceasa Smaranda Manu” de Mihail Topler – cel mai mare portretist al boierimii -, la 19.000 de euro.

Opera provine din colecţia urmaşilor lui Constantin George Manu, fost ambasador la Londra şi Istanbul. Aceasta a fost confiscată de regimul comunist, depozitată la Muzeul Naţional de Artă al României, de unde a fost transferată în 1966 la Muzeul de Artă din Bacău, pentru ca ulterior, după un proces de retrocedare de lungă durată, să fie restituită moştenitorilor de drept din familia Manu. Agerpres

sursa foto: Artmark

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

IȘJ Botoșani a centralizat rezultatele simulării Examenului Național de Bacalaureat 2025. REZULTATE

Publicat

iȘj botoșani a centralizat rezultatele simulării examenului național de bacalaureat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a centralizat rezultatele simulării Examenului Național de Bacalaureat 2025.

Rata de promovare pentru cele trei probe scrise, la nivelul județului Botoșani, înregistrate de elevii claselor a XII-a/ a XIII-a care au susținut probele simulării Examenului de Bacalaureat Național, sesiunea martie 2025, sunt următoarele:

 

  • Proba E. a) – Limba și literatura română – procent de promovare (note mai mari sau egale…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Scandalul de corupție de la Botoșani: Luare de mită, trafic de influență. Primari cu state vechi, fapte și probe

Publicat

scandalul de corupție de la botoșani: luare de mită, trafic

Publicitate

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 270/ VIII/ 3din 07 aprilie 2025, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 07 aprilie 2025, a următorilor inculpați:

DUMITRU-VERGINEL GIREADÄ‚, primar al comunei Mihai Eminescu, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Primarul din Flămânzi și cel din comuna Mihai Eminescu, reținuți (surse)

Publicat

lângă noi: 21 de percheziții într un dosar privind introducerea ilegală

Publicitate

Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost reținuți de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), au confirmat, marți, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Cei doi au fost reținuți în urma celor 39 de percheziții pe care procurorii DNA le-au efectuat luni în județele Botoșani și Suceava într-un dosar de corupție și fapte asimilate celor de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Plicul pentru medic”, transformat în donație pentru spital. Legea prin care pacienții își pot exprima recunoștința, promulgată

Publicat

ajutoare de urgență sute de familii și persoane singure din

Publicitate

Schimbare importantă și interesantă în sistemul de sănătate din România. Legea promulgată de Ilie Bolojan oferă o alternativă legală și transparentă la binecunoscutul „plic pentru medic” — un obicei informal care a persistat ani de zile din cauza deficiențelor sistemului și a recunoștinței personale a pacienților. Acum, pacienții care vor să își arate aprecierea față de cadrele medicale pot face donații oficiale direct către unitatea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe