Connect with us

ACTUALITATE

Opere de artă ale celebrilor Tonitza și Grigorescu, adjudecate la o licitație cu sume exorbitante

Publicat

sursa foto: Artmark

Lucrarea „Irina” semnată de Nicolae Tonitza, cea mai bine cotată la licitaţia de toamnă, organizată online de Artmark joi seara, a fost adjudecată la 120.000 de euro.

Alte două lucrări de Tonitza au fost cumpărate la sume mari. „Nud văzut din spate” şi „Curte la Mangalia” (Cofetăria lui Delureanu) au fost adjudecate la 70.000 de euro, respectiv la 37.500 de euro.

Trei opere realizate de Nicolae Grigorescu au fost şi ele vândute la sume ridicate. „Ţărăncuţă cu mărgele albastre” a fost cumpărată la 95.000 de euro, „Ţărăncuţă cu fuior”, la 42.500 de euro, iar „Mocan cu turmă”, la 35.000 de euro.

O altă lucrare bine vândută a fost „Interior cu garoafe” de Ştefan Luchian, la 95.000 de euro.

Între loturile adjudecate la sume ridicate s-au mai numărat: „Dalii şi caiet oranj” de Thedor Pallady, la 40.000 de euro; „Ceainic şi ştergar” de Gheorghe Petraşcu, la 35.000 de euro; „Crizanteme albe” de Nicolae Tonitza, la 30.000 de euro; „Marină” de Adrian Ghenie şi „Suveniruri din Paris” de Max Herman Maxy, fiecare la 28.000 de euro; „Ursăreasa” de Nicolae Tonitza şi „Interior la Viforâta” şi „Cană cu crizanteme” de Gheorghe Petraşcu, fiecare la 24.000 de euro; „Peisaj la Balcic” de Victor Brauner, „Natură statică cu toporaşi şi lămâie” de Theodor Pallady şi „Grădina cu nalbe” de Nicolae Tonitza, fiecare la 22.000 de euro; „Interior la Târgovişte” de Gheorghe Petraşcu şi „Peisaj din Brăneşti” de Ion Ţuculescu, fiecare la 20.000 de euro; „Biserica de Vlaici” de Camil Ressu, la 19.000 de euro; „Natură statică cu porumbel şi ceas de buzunar” de Theodor Pallady, la 18.000 de euro; „Chivuţă cu pipă” de Nicolae Vermont şi „Început de toamnă” de Alexandru Ciucurencu, fiecare la 16.000 de euro; „Natură statică cu mere şi flori de câmp” de Samuel Mutzner, la 15.000 de euro; sculpturile „Împreună” şi „Dans” de Marcel Guguianu, la 32.500 de euro, respectiv la 22.000 de euro.

De asemenea, a fost cumpărată lucrarea „Vorniceasa Smaranda Manu” de Mihail Topler – cel mai mare portretist al boierimii -, la 19.000 de euro.

Opera provine din colecţia urmaşilor lui Constantin George Manu, fost ambasador la Londra şi Istanbul. Aceasta a fost confiscată de regimul comunist, depozitată la Muzeul Naţional de Artă al României, de unde a fost transferată în 1966 la Muzeul de Artă din Bacău, pentru ca ulterior, după un proces de retrocedare de lungă durată, să fie restituită moştenitorilor de drept din familia Manu. Agerpres

sursa foto: Artmark

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe