Connect with us

ACTUALITATE

Opt din zece lideri la nivel global se aşteaptă ca Gen AI să le transforme organizaţia în următorii trei ani. Studiu

Publicat

calculator
Arhivă foto

Conform unui studiu efectuat de o companie de consultanță, liderii la nivel global mențin așteptări ridicate în ceea ce privește inteligența artificială generativă (Gen AI), majoritatea (8 din 10) fiind convinși că această tehnologie va transforma organizațiile lor în următorii trei ani.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi susţin că se vor concentra în special pe beneficiile tactice oferite de tehnologie, cum ar fi îmbunătăţirea eficienţei şi a productivităţii (56%) şi reducerea costurilor (35%).

Pe de altă parte, zonele considerate strategice, printre care încurajarea inovaţiei (29%) şi descoperirea de noi idei şi informaţii (19%), nu sunt tratate ca priorităţi, arată cercetarea Deloitte „The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next” .

În ceea ce priveşte provocările, respondenţii menţionează lipsa angajaţilor cu abilităţi de natură tehnică drept cea mai mare barieră în procesul de adoptare a Gen AI.

Doar 22% dintre lideri consideră că organizaţiile sunt bine sau foarte bine pregătite pentru a rezolva aspectele problematice legate de capitalul uman pe care le generează adoptarea Gen AI.

În plus, puţini respondenţi se concentrează pe educare şi recalificare, 47% dintre organizaţii susţinând că îşi învaţă suficient angajaţii cu privire la funcţiile, beneficiile şi valoarea generate de Gen AI.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca prima generaţie de experţi în Gen AI să se concentreze pe educarea şi recalificarea angajaţilor şi pe atragerea de capital uman cu abilităţi tehnice pentru gestionarea iniţiativelor legate de Gen AI.

74% dintre respondenţii care au expertiză vastă în Gen AI menţionează că îşi instruiesc angajaţii

De exemplu, 74% dintre respondenţii care au expertiză vastă în Gen AI menţionează că îşi instruiesc angajaţii, faţă de 27% dintre respondenţii care deţin „o oarecare” expertiză.

„Dezvoltarea abilităţilor necesare va deveni o prioritate pentru organizaţiile care doresc să înceapă transformarea cu ajutorul soluţiilor AI şi, după cum subliniază raportul, este important ca liderii să aibă atitudinea unui începător în acest domeniu.

Cu alte cuvinte, să creeze o cultură a învăţării constante, dat fiind că noi modele, funcţii şi moduri de utilizare a tehnologiei apar într-un ritm alert, să îşi propună să crească gradul de cunoaştere a Gen AI în întreaga organizaţie şi să abordeze de o manieră interdisciplinară implementarea proiectelor Gen AI”, a declarat Andrei Ionescu, consulting market leader, Deloitte România.

Guvernanţa şi managementul riscului sunt, de asemenea, bariere în procesul de adoptare a Gen AI, arată studiul, doar un sfert dintre participanţi (25%) considerând că organizaţiile sunt bine sau foarte bine pregătite să abordeze aceste provocări.

Cele mai mari preocupări ale respondenţilor legate de guvernanţă sunt lipsa încrederii în rezultate (36%), riscurile privind proprietatea intelectuală (35%), utilizarea necorespunzătoare a datelor clienţilor sau consumatorilor (34%), capacitatea de a respecta reglementările (33%) şi lipsa transparenţei (31%).

În ceea ce priveşte cele mai frecvente riscuri, organizaţiile citează rezultatele şi informaţiile eronate („hallucinations”), aspectele juridice precum plagiatul, încălcarea drepturilor de autor şi răspunderea pentru erori, confidenţialitatea şi proprietatea asupra datelor.

Cu toate acestea, organizaţiile fac progrese în managementul riscurilor legate de Gen AI, subliniază studiul, chiar dacă ponderea acestora este mică.

Ce determină riscurile

Unele dintre organizaţiile participante la studiu gestionează deja în mod activ riscurile rezultate în urma implementării Gen AI prin acţiuni precum monitorizarea cerinţelor de reglementare şi asigurarea conformităţii (47%), stabilirea unui cadru de guvernanţă pentru Gen AI (46%) şi efectuarea de audituri interne şi teste asupra instrumentelor şi aplicaţiilor Gen AI (42%).

Riscurile asociate cu Gen AI îi determină pe mulţi lideri să solicite crearea unui cadru solid de reglementare şi cooperarea la nivel global.

Opt din zece lideri care au participat la studiu (78%) au declarat că este nevoie de mai multe reglementări guvernamentale legate de AI, în timp ce şapte din zece (72%) au menţionat că în prezent nu există suficientă colaborare la nivel global pentru a asigura o dezvoltare responsabilă a sistemelor bazate pe AI.

În linie cu accentul pus pe beneficiile tactice oferite de Gen AI, majoritatea organizaţiilor se bazează în continuare pe soluţii standard, cum ar fi aplicaţii ce integrează Gen AI menite să sporească productivitatea (71%), aplicaţii standard (68%), platforme de tip enterprise (61%) şi tehnologii bazate pe modele lingvistice mari disponibile public (large language models – LLM) (56%). Relativ puţine organizaţii utilizează soluţii specifice bazate pe Gen AI, cum ar fi aplicaţii software dedicate unei industrii (23%), LLM-uri private (32%) şi/sau LLM-uri de tip open-source personalizate pentru ele (25%).

Raportul Deloitte „The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next” a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2023, în rândul a peste 2.800 de lideri de business şi de tehnologie cu expertiză în AI, implicaţi direct în gestionarea sau implementarea Gen AI în organizaţii mari din 16 ţări şi şase industrii, pentru a analiza modul în care Gen AI este integrată în organizaţii.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă fiscală şi juridică, consultanţă, consultanţă financiară şi managementul riscului. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Mai mulți șoferi din Botoșani au rămas fără permis după o acțiune „blitz” a polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier

Publicat

1721723978 whatsapp image 2023 09 18 at 12.31.28 1000x600.jpeg

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune de tip ”blitz”, pe raza municipiului Botoșani,  pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere.

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate 28 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.015 de lei.

De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere, pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Trucuri simple pentru ținutele de vară (P)

Publicat

papuci dama tinute de vara fashion days

Temperaturile ridicate din sezonul torid ne îndeamnă să abordăm o vestimentație cât mai lejeră, care să susțină confortul însă fără a compromite stilul. Dar cum faci să fii bine îmbrăcată și, în același timp, să te simți relaxată în hainele tale?

Ținutele lejere de vară pot fi atât practice, cât și elegante, dacă știi să aplici câteva trucuri esențiale în alegerea și combinarea pieselor vestimentare.

Alege materiale din fibre naturale

Țesăturile naturale, precum bumbacul, inul și mătasea permit pielii să respire, absorb transpirația și oferă un confort termic excelent în timpul zilelor caniculare. Evită materialele sintetice, care rețin căldura și umezeala, favorizând transpirația și creând o senzație de disconfort.

Poartă nuanțe deschise

Alege culori pastelate, alb, bej, ivoar care reflectă lumina și căldura. Evită nuanțele închise care atrag razele soarelui și absorb căldura. Atunci când vrei să adaugi prospețime și personalitatea ținutelor, adaugă o piesă într-o nuanță vibrantă.

Optează pentru croieli lejere

Hainele cu croieli lejere, care nu se lipesc de corp, lasă aerul să circule și previn supraîncălzirea și transpirația. Alege rochii vaporoase, fuste largi, pantalonii lejeri în locul rochiilor strânse pe corp, a fustelor creion și a pantalonilor conici, care limitează mișcarea și provoacă disconfort în sezonul cald.

Mizează pe accesorii confortabile

Este cunoscut faptul că accesoriile pot transforma complet o ținută. Însă trebuie să le alegi inteligent, mai ales în zilele toride. De exemplu, o pălărie de paie are dublu rol – te protejează de soare și adaugă un aer șic ținutei. La fel, ochelarii de soare sunt indispensabili pentru a-ți proteja ochii de soare și îți creează un aer misterios. Încălțămintea este foarte importantă pentru eleganță și confort.  Sandalele cu talpa plată, fie ele gladiator, flip-flops sau espadrile, sunt esențiale pentru a completa ținuta de vară. Alege modelul care ți se potrivește din oferta Fashion Days.

Combină piese de bază cu altele elegante

Investiția în piese versatile este un alt truc esențial. Tricourile simple, bluzele din bumbac, rochiile tip cămașă sau salopetele din in sunt piese care pot fi ușor combinate și adaptate diferitelor ocazii. Un tricou alb, de exemplu, poate fi purtat atât cu o fustă vaporoasă pentru o ieșire în oraș, cât și cu pantaloni scurți pentru o zi la plajă.

Cu atenție la detalii și câteva piese versatile, poți crea outfituri care să te ajute să te simți bine și să arăți minunat pe toată durata acestui sezon canicular. Caută, întotdeauna, piese care îți oferă flexibilitate, confort și adaugă un strop de eleganță ținutelor tale de vară, folosind accesorii sau culori cu personalitate. Creativitate, o garderobă structurată corect și câteva trucuri de stil te vor ajuta să te bucuri de vară fără să faci compromis de imagine și confort.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Fermierii care dau foc miriștii, vegetației uscate existente pe pășuni și fânețe și resturilor vegetale nu mai primesc bani de la APIA

Publicat

vegetatie uscata campuri incendiu miriste 6 450x600.jpg

Publicitate

Fermierii au obligația respectării GAEC 3 – Interdicția de a incendia miriștile și  GAEC 10Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 – Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Acțiune „blitz” a polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier. Mai mulți vitezomani au căzut în plasă

Publicat

politie razie.webp.webp

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune de tip ”blitz”, pe raza municipiului Botoșani,  pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere.

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate 35 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.655 de lei.

De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere, 6 dintre acestea fiind reținute pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar 3 pentru alte abateri la regimul rutier.

 

Urmăriți…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe