Connect with us

ACTUALITATE

Opt din zece lideri la nivel global se aşteaptă ca Gen AI să le transforme organizaţia în următorii trei ani. Studiu

Publicat

calculator
Arhivă foto

Conform unui studiu efectuat de o companie de consultanță, liderii la nivel global mențin așteptări ridicate în ceea ce privește inteligența artificială generativă (Gen AI), majoritatea (8 din 10) fiind convinși că această tehnologie va transforma organizațiile lor în următorii trei ani.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi susţin că se vor concentra în special pe beneficiile tactice oferite de tehnologie, cum ar fi îmbunătăţirea eficienţei şi a productivităţii (56%) şi reducerea costurilor (35%).

Pe de altă parte, zonele considerate strategice, printre care încurajarea inovaţiei (29%) şi descoperirea de noi idei şi informaţii (19%), nu sunt tratate ca priorităţi, arată cercetarea Deloitte „The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next” .

În ceea ce priveşte provocările, respondenţii menţionează lipsa angajaţilor cu abilităţi de natură tehnică drept cea mai mare barieră în procesul de adoptare a Gen AI.

Doar 22% dintre lideri consideră că organizaţiile sunt bine sau foarte bine pregătite pentru a rezolva aspectele problematice legate de capitalul uman pe care le generează adoptarea Gen AI.

În plus, puţini respondenţi se concentrează pe educare şi recalificare, 47% dintre organizaţii susţinând că îşi învaţă suficient angajaţii cu privire la funcţiile, beneficiile şi valoarea generate de Gen AI.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca prima generaţie de experţi în Gen AI să se concentreze pe educarea şi recalificarea angajaţilor şi pe atragerea de capital uman cu abilităţi tehnice pentru gestionarea iniţiativelor legate de Gen AI.

74% dintre respondenţii care au expertiză vastă în Gen AI menţionează că îşi instruiesc angajaţii

De exemplu, 74% dintre respondenţii care au expertiză vastă în Gen AI menţionează că îşi instruiesc angajaţii, faţă de 27% dintre respondenţii care deţin „o oarecare” expertiză.

„Dezvoltarea abilităţilor necesare va deveni o prioritate pentru organizaţiile care doresc să înceapă transformarea cu ajutorul soluţiilor AI şi, după cum subliniază raportul, este important ca liderii să aibă atitudinea unui începător în acest domeniu.

Cu alte cuvinte, să creeze o cultură a învăţării constante, dat fiind că noi modele, funcţii şi moduri de utilizare a tehnologiei apar într-un ritm alert, să îşi propună să crească gradul de cunoaştere a Gen AI în întreaga organizaţie şi să abordeze de o manieră interdisciplinară implementarea proiectelor Gen AI”, a declarat Andrei Ionescu, consulting market leader, Deloitte România.

Guvernanţa şi managementul riscului sunt, de asemenea, bariere în procesul de adoptare a Gen AI, arată studiul, doar un sfert dintre participanţi (25%) considerând că organizaţiile sunt bine sau foarte bine pregătite să abordeze aceste provocări.

Cele mai mari preocupări ale respondenţilor legate de guvernanţă sunt lipsa încrederii în rezultate (36%), riscurile privind proprietatea intelectuală (35%), utilizarea necorespunzătoare a datelor clienţilor sau consumatorilor (34%), capacitatea de a respecta reglementările (33%) şi lipsa transparenţei (31%).

În ceea ce priveşte cele mai frecvente riscuri, organizaţiile citează rezultatele şi informaţiile eronate („hallucinations”), aspectele juridice precum plagiatul, încălcarea drepturilor de autor şi răspunderea pentru erori, confidenţialitatea şi proprietatea asupra datelor.

Cu toate acestea, organizaţiile fac progrese în managementul riscurilor legate de Gen AI, subliniază studiul, chiar dacă ponderea acestora este mică.

Ce determină riscurile

Unele dintre organizaţiile participante la studiu gestionează deja în mod activ riscurile rezultate în urma implementării Gen AI prin acţiuni precum monitorizarea cerinţelor de reglementare şi asigurarea conformităţii (47%), stabilirea unui cadru de guvernanţă pentru Gen AI (46%) şi efectuarea de audituri interne şi teste asupra instrumentelor şi aplicaţiilor Gen AI (42%).

Riscurile asociate cu Gen AI îi determină pe mulţi lideri să solicite crearea unui cadru solid de reglementare şi cooperarea la nivel global.

Opt din zece lideri care au participat la studiu (78%) au declarat că este nevoie de mai multe reglementări guvernamentale legate de AI, în timp ce şapte din zece (72%) au menţionat că în prezent nu există suficientă colaborare la nivel global pentru a asigura o dezvoltare responsabilă a sistemelor bazate pe AI.

În linie cu accentul pus pe beneficiile tactice oferite de Gen AI, majoritatea organizaţiilor se bazează în continuare pe soluţii standard, cum ar fi aplicaţii ce integrează Gen AI menite să sporească productivitatea (71%), aplicaţii standard (68%), platforme de tip enterprise (61%) şi tehnologii bazate pe modele lingvistice mari disponibile public (large language models – LLM) (56%). Relativ puţine organizaţii utilizează soluţii specifice bazate pe Gen AI, cum ar fi aplicaţii software dedicate unei industrii (23%), LLM-uri private (32%) şi/sau LLM-uri de tip open-source personalizate pentru ele (25%).

Raportul Deloitte „The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next” a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2023, în rândul a peste 2.800 de lideri de business şi de tehnologie cu expertiză în AI, implicaţi direct în gestionarea sau implementarea Gen AI în organizaţii mari din 16 ţări şi şase industrii, pentru a analiza modul în care Gen AI este integrată în organizaţii.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă fiscală şi juridică, consultanţă, consultanţă financiară şi managementul riscului. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Aproape două sute de botoșăneni și-au găsit de lucru prin intermediul AJOFM în luna ianuarie a acestui an

Publicat

targovistelive.ro bursalocurilordemunca.jpg

În luna ianuarie 2024, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botosani, 182 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 84 femei.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință 82 au peste 45 de ani 27 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani 7 au între 30 și 35 de ani, iar 66 sunt tineri NEETs sub 30 de ani.

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 1.742 provin din mediul urban, iar 2.130 persoane sunt din mediul rural.

Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoșani,47 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

413 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. Vezi LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

sudor.jpg

Nu mai puțin de 413 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
SEF DEPARTAMENT

(INGINER SEF)

SC NOVA APASERV SA

Str. Octav Bancila nr.3

Tel:0374106800

DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/517780

CONSILIER FARMACOLOG SC HERBAL THERAPY LABORATORIES SRL

Aleea Decebal nr. 9

Tel:0733502164

Loc de munca în Brasov

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un bărbat de 50 de ani

Publicat

smurd.jpg

Elicopterul SMURD a fost chemat, luni, la Botoșani, pentru a prelua un bărbat de 50 de ani, aflat în stare gravă.

Botoșăneanul a suferit un infarct miocardic acut și medicii au decis că este nevoie de intervenție de specialitate într-o clinică din județul vecin și se impune transportul pe calea aerului.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Șofer de 67 de ani, din municipiul Botoșani, lăsat fără mașină pentru șase luni pentru că făcea taximetrie fără autorizație

Publicat

pirati auto.jpg

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control pe strada Primăverii, din municipiul Botoșani,  un autoturism condus de un bărbat, de 67 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta mai multe persoane, în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

 

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a utiliza autovehiculul pentru o perioadă de 6 luni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe