Connect with us

EVENIMENT

Opt filme româneşti în avanpremieră, în programul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest

Publicat

cannes

Opt filme româneşti, încă nelansate în cinematografe, vor avea avanpremiere de gală, în prezenţa echipelor, în cadrul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, luni, AGERPRES, publicul festivalului, desfăşurat între 18 şi 27 octombrie, va avea ocazia să constate, în cadrul secţiunii „Avanpremierele Toamnei”, diversitatea, complexitatea şi prospeţimea peliculelor româneşti recente, graţie proiecţiilor organizate la Muzeul Ţăranului Român.

Laureat al unui Palme d´Or pentru Cel mai bun scurtmetraj („Trafic”) şi al Premiului Special al Juriului Un Certain Regard (pentru cea mai bună actriţă, Dorotheea Petre, în „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”), Cătălin Mitulescu revine pe marele ecran cu noua sa peliculă, „Heidi”, prezentă recent în competiţia Festivalului de la Sarajevo.

Documentarul „Omul care a vrut să fie liber”, regia Mihai Mincan şi George Chiper-Lillemark, spune povestea unui tânăr rebel care a hotărât să trăiască liber în anii comunismului într-o ţară măcinată de sărăcie şi teroare, iar „Jurnalul familiei Escu”, de Şerban Georgescu, propune, tot într-o formulă de documentar, o trecere intens personală de la întâmplările mici, individuale, la marile evenimente la care am luat parte cu toţii, în cei 100 de ani de la Unire încoace.

„5 minute”, lungmetrajul de ficţiune al lui Dan Chişu, este inspirat dintr-un fapt divers. Într-un cinematograf din Bucureşti rulează un film controversat, câţiva spectatori protestează faţă de comunitatea LGBT, un tânăr ajunge la spital. Investigaţia jurnalistică ce urmează stă în centrul peliculei care a fost selecţionată în competiţia Festivalului Internaţional de la Varşovia.

„Un film cât o istorie, ‘Maria, Regina României’, în regia lui Alexis Cahill, este, de asemenea, bazat pe fapte istorice reale şi are în prim plan o marcantă şi fascinantă figură regală. Realizat cu ocazia centenarului independenţei româneşti, filmul recreează ficţional contextul istoric în care Regina Maria a României a avut un rol istoric determinant. Adrian Titieni îl interpretează pe Ionel Brătianu iar Anghel Damian – pe regele Carol”, precizează sursa citată.

„Ivana cea Groaznică”, film inclus în secţiunea Cineasti del presente a Festivalului de la Locarno, unde a obţinut Premiul Special al Juriului, este o istorie neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe, iar „Cărturan”, în regia lui Liviu Săndulescu, are ca personaj principal un bărbat de 60 ani (Teodor Corban), care, anunţat că mai are puţin de trăit, trebuie să-şi pună lucrurile în ordine.

Dintr-o discuţie tată-fiică, „Timebox”, documentarul Norei Agapi (prezent, printre altele, la Jihlava International Documentary FF, Doc Est FF 2019, Crossing Europe Film Festival, Linz) devine o luptă pentru spaţii şi amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar şi spaţiului şi lumii în care a crescut.

Les Films de Cannes a Bucarest acordă şi în acest an un premiu desemnat prin votul publicului pentru cel mai bun film românesc din secţiunea „Avanpremierele Toamnei”. Premiul în valoare de 2.500 euro, acordat de Institutul Cultural Român, este oferit producătorului pentru o mai bună distribuţie a filmului pe ecranele româneşti.

Ediţia a zecea a Les Films de Cannes a  Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Proiectul cultural este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD, Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Din spatele cortinei. Cu ocazia Anului PUCCINI, Opera Română clujeană pune în scenă piesa “Tosca”

Publicat

opera e1585817587946.jpg

Opera Națională Română Cluj-Napoca a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, detalii despre premiera operei “Tosca”, cât și despre concursul “Verum Solitus”.

Pentru a celebra Anul Puccini în România, Opera Națională Română în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim, pune în scenă celebra operă “Tosca”. Premiera are loc în două reprezentații, sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la ora…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dotări pentru Colegiul Militar din Alba Iulia: mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Valoarea investiției

Publicat

dotări pentru colegiul militar din alba iulia: mobilier, materiale didactice

Dotări pentru Colegiul Militar din Alba Iulia. Elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Alba Iulia vor beneficia de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale moderne, printr-o investiție de aproape 900.000 de lei. 

Ministerul Apărării – UM 01829 a lansat pe 17 aprilie o licitație, în platforma SEAP, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ militar preuniversitar din subordinea Statului Major al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Legătura dintre un cont de Instagram, investiții în criptomonede și hackeri, detaliată într-un proces la Tribunalul Alba

Publicat

legătura dintre un cont de instagram, investiții în criptomonede și

Spargerea unui cont de Instagram a fost cercetată de polițiștii din Alba. Este vorba despre o escrocherie clasică a hackerilor de pe internet, care vânează conturi de pe rețelele sociale. 

Modalitatea prin care aceștia au acționat este descrisă de magistrații Tribunalului Alba, care au dat o soluție în acest caz. Dosarul a fost soluționat în data de 15 aprilie 2024, la solicitarea procurorilor.

Legatura dintre criptomonede și contul de Instagram

Hackerii au acționat în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un institut ”fantomă” l-a scos pe primul loc pe Bogdan Pivariu candidat la Primăria Florești. Cine este CIRA

Publicat

bogdan pivariu facebook.jpg

Actualul primar din Florești, Bogdan Pivariu, apare într-un sondaj de opinie realizat în luna martie ca având 71% din preferințele de vot ale locuitorilor celei mai mari comune din România.

Sondajul respectiv are, însă, niște ciudățenii.

Astfel, în clasament apare și Daniel Meze, care însă a anunțat că nu vrea să fie primar, ci viceprimar în cazul în care alegerile locale din 9 iunie vor fi castigate de candidatul USR, Flaviu Udrea, Dinu Criste, care a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe