EVENIMENT
Opt poliţişti de la Serviciul Rutier din Botoșani, ARESTAȚI preventiv pentru luare de mită

Opt dintre cei zece poliţişti de la Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani care au fost reţinuţi de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru fapte de corupţie au fost arestaţi preventiv, potrivit portalului instanţelor de judecată.
Tribunalul Suceava a emis, joi seară, mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pe numele unui ofiţer şi a şapte agenţi de poliţie bănuiţi de luare de mită.
„Admite propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava privind arestarea preventivă a inculpaţilor: Iacob Florin Eduard, Fecioru Robert Neculai, Luca Dumitru Cătălin, Botezatu Gabriel, Balan Ionel, Coşman Stelian Iulian, Anton Viorel şi Rusu Constantin Ciprian”, se arată pe portal.just.ro.
Procurorii Serviciului Teritorial Suceava din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, joi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 11 persoane, dintre care un ofiţer de poliţie, nouă agenţi de poliţie şi o persoană fizică, în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri la sediul Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani şi la alte 19 locaţii din judeţul Botoşani.
În acest dosar de corupţie a fost reţinut ofiţerul Eduard Florin Iacob, care este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, fals intelectual, uz de fals în formă continuată şi favorizarea făptuitorului.
De asemenea, au fost emise mandate de reţinere pentru agenţii Viorel Anton, Ionel Balan, Gabriel Botezatu, Robert Neculai Fecioru, Constantin Dorel Gherasim, Ionuţ Pavel Guriuc, Dumitru Cătălin Luca, Ciprian Constantin Rusu şi Iulian Stelian Coşman, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.
Dintre cei nouă agenţi de poliţie reţinuţi au fost prezentaţi în faţa instanţei de judecată doar şapte, Constantin Dorel Gherasim şi Ionuţ Pavel Guriuc fiind plasaţi sub control judiciar.
De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 2 iunie, faţă de şase agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ştefan Bunduc, Nicolae Ovidiu Puşcaşu, Lucian Ripiceanu şi Sorin Guraliuc, pentru infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Sume cuprinse între 100 de lei și 100 de euro, primite de polițiști de la conducători auto opriți în trafic
„În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpaţi, poliţişti în cadrul I.P.J. Botoşani – Serviciul Rutier, inclusiv ofiţerul de poliţie, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier”, se precizează într-un comunicat al DNA.
Procurorii anticorupţie mai precizează că, „în perioada 31 martie 2019 – 9 iulie 2020, ofiţerul Florin Eduard Iacob, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţii de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice, deschis faţă de inculpatul persoană fizică, reţinut în prezenta cauză”.
Prin aceste demersuri, ofiţerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată. AGERPRES/ (AS- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Antonia Niţă)
EVENIMENT
Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării. Ce spune ministrul Finanțelor

Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării. Propunerile privind noua taxă auto trebuie să vină din partea autorităților locale, pentru că acestea sunt cele care vor aplica noile măsuri, a declarat joi ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la finalul ședinței de Guvern.
Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal, iar până în prezent nu s-a stabilit o formulă de calcul.
Noua taxă…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR: Ura ne desparte, nu etnia

Peste 1.000 de maghiari au participat, joi, la un marș în Parcul Central din Cluj-Napoca.
Aceștia vor să tragă un semnal de alarmă după ce trei copii au fost bătuți luni seara după meciul de fotbal dintre U și CFR. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital, având nevoie de îngrijiri medicale.
Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR
Au fost peste 1.000 de oameni, mulți fani ai echipelor de fotbal din Cluj, care își…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
ANPIS: Alocațiile, indemnizațiile și ajutoarele vor ajunge la beneficiari înainte de Paște. Data la care vor fi virați banii

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și agențiile teritoriale vin în sprijinul beneficiarilor prin plata anticipată a drepturilor acestora.
Astfel, în 11 aprilie, ANPIS va vira sumele aferente beneficiilor de asistență socială către CN Poșta Română, urmând ca până în 17 aprilie banii să ajungă la beneficiari, prin poștaș.
Pentru cei care au optat pentru plata în cont bancar, banii vor fi virați între 14 și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Curtea de Conturi cere public o strategie a adăpostirii populației în situație de conflict armat. Lista adăposturilor din Alba

Curtea de Conturi cere public autorităților responsabile să elaboreze o ”concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat”, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației.
Asta pentru că actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației în situația unui conflict, precizează instituția într-un comunicat de presă.
De asemenea, Curtea apreciază că sunt…
Citește mai mult pe Alba24.ro