Connect with us

ACTUALITATE

Certificatul sanitar COVID-19, OBLIGATORIU în Italia la locul de muncă

Publicat

Certificatul sanitar COVID-19 devine obligatoriu în Italia, începând de vineri, 15 octombrie 2021, pentru toţi angajaţii, atât din sectorul public cât şi din cel privat.

Măsura este menită să încurajeze vaccinarea, dar se loveşte de opoziţia a milioane de salariaţi, constată într-un comentariu AFP.

Prima ţară europeană atinsă de pandemie în februarie 2020, Italia a plătit un preţ scump, cu peste 130.000 de morţi.

Peste 80% din populație este vaccinată

Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum în Italia peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză.

Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical şi certificatul sanitar pentru personalul didactic.

Dar guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19, susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an.

Extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie

Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat aşadar cu o lună în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă.

Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.

Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Manifestaţii violente la Roma

Impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestaţii violente sâmbătă la Roma, unde mii de persoane – printre care şi militanţi ai extremei-drepte – au devastat sediul principalei confederaţii sindicale CGIL şi au agresat personalul sanitar dintr-un spital.

Unii manifestanţi au ameninţat cu greva pentru a scăpa de sancţiunile prevăzute în legislaţia privind certificatul sanitar. Alţii care nu vor să se vaccineze spun că sunt dispuşi să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână.

Conform unei estimări, circa 250.000 din cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi (15%).

Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%.

”Nu vom fi în măsură să asigurăm pentru toţi nevaccinaţii un test la fiecare 48 de ore”

Preşedintele bogatei regiuni Veneto, Luca Zaia, a avertizat cu privire la ”haosul” care pândeşte companiile italiene după 15 octombrie. ”Nu vom fi în măsură să asigurăm pentru toţi nevaccinaţii un test la fiecare 48 de ore. Întreprinzătorii cu care vorbesc sunt foarte preocupaţi”, spune politicianul italian.

Totuşi, principala confederaţie a patronatelor, Confindustria, susţine ferm decizia guvernului şi respinge ”şantajul” pe care ar putea eventual să-l încerce lucrătorii calificaţi importanţi ai vreunei companii.

În opinia lui Maurizio Stirpe, un vice-preşedinte al Confindustria, ”nu trebuie să le fie plătite testele celor care refuză vaccinarea, persoanele trebuie să fie puse în faţa responsabilităţilor lor”.

Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, şi Partidul Democrat (de centru-stânga) susţin instituirea vaccinării obligatorii, măsură pe care însă guvernul deocamdată nu o ia în calcul, mai ales din cauza formaţiunii Liga (de extremă-dreapta) a lui Matto Salvini, ce face parte din marea coaliţie pe care Mario Draghi a format-o pentru a relansa în urma pandemiei a treia cea mai mare economie din zona euro. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

VIDEO. Clujul anilor ’60. Începutul transformării orașului

Publicat

cluj 60.jpg

Puțini clujeni din ziua de azi își mai aduc aminte de cum arăta orașul în anii ’60. Erau anii de început ai urbanizării moderne, când casele vechi și dărăpănate începeau să fie înlocuite de blocuri. 

Se ridicau cele mai aerisite cartiere ale Clujului, Grigorescu și Gheorgheni, prindeau contur campusurile studențești Hașdeu și Observator, apăreau turnurile din Abator și Piața Mihai Viteazul. La ani lumină parcă de haosul imobiliar din ziua de azi, Clujul respira.

Mai existau încă grădinile hoștezenilor care umpleau piețele Clujului cu legume și zarzavaturi proaspete. Sunt și azi nostalgici care regretă străzile goale și aerul curat al cetății acelor ani.

Clujul s-a modernizat. Clujul a devenit de cinci stele. European. Agitat. Poluat. Aglomerat. Dezvoltarea vine la pachet cu toate acestea, că ne place, că nu ne place. Rămân însă amintirile frumoase, chiar dacă sunt dintr-o epocă „de tristă amintire”.

M.A.

Foto: Facebook Amintiri din Vechiul Cluj

Video: Youtube Andrei Olanescu Cinemateca pentru cultură urbană

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noua Zeelandă: Noi RESTRICȚII din cauza răspândirii variantei Omicron. Premierul Jacinda Ardern şi-a anulat nunta

Publicat

Auckland sursa pixabay
sursa foto: Pixabay.com

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunţat duminică că şi-a anulat nunta ca urmare a noilor restricţii impuse pentru a încetini răspândirea în comunitate a variantei Omicron COVID-19, informează Reuters.

Noua Zeelandă va impune noi reguli privind purtarea măştilor de protecţie şi va limita adunările începând de duminică, la miezul nopţii, după ce un grup de nouă cazuri de COVID-19 Omicron a indicat răspândirea noii variante din insula nordică în cea la sud după o nuntă.

Noua Zeelandă va trece la codul roşu în sistemul său de protecţie împotriva COVID-19

Printre măsurile impuse de codul roșu, măştile vor fi obligatorii în mai multe locuri. Barurile, restaurantele şi evenimente precum nunţile vor fi limitate la 100 de persoane. Limita este redusă la 25 de persoane dacă localurile nu folosesc certificate de vaccinare, a precizat Ardern.

„Nunta mea nu va avea loc”, a spus ea reporterilor, adăugând că îi pare rău pentru oricine se află într-o situaţie similară.

Jacinda Ardern nu a dezvăluit data nunţii, dar se zvonea că era iminentă.

Întrebată de reporteri cum s-a simţit după anularea nunţii cu partenerul său Clarke Gayford – gazdă a unei emisiuni de pescuit – cu care este împreună de mult timp, Ardern a răspuns: „Asta-i viaţa”.

„Nu sunt diferită de, îndrăznesc să spun asta, mii de alţi neozeelandezi care au avut efecte mult mai devastatoare resimţite ca urmare a pandemiei, dintre care cea mai destructivă este incapacitatea de a fi alături de persoana dragă atunci când este grav bolnavă. Asta va depăşi cu mult orice tristeţe pe care o experimenteze”.

Graniţele Noii Zeelande sunt închise pentru străini din martie 2020

Guvernul a amânat până la sfârşitul lunii februarie planurile pentru o redeschidere treptată, prevăzută să înceapă la mijlocul lunii ianuarie, îngrijorat de izbucnirea unui potenţialul focar Omicron, aşa cum s-a întâmplat în Australia vecină.

Cu puţine excepţii, persoanele care pot călători în Noua Zeelandă trebuie să depună cerere pentru a fi cazaţi în unităţi de carantină administrate de stat. Guvernul a încetat săptămâna trecută să mai emită noi sloturi pe fondul creşterii numărului de persoane care sosesc infectate cu varianta Omicron.

Aproximativ 94% din populaţia Noii Zeelande cu vârsta de peste 12 ani este complet vaccinată şi aproximativ 56% din persoanele eligibile au fost vaccinate cu doza de rapel. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Apelul asociației clujene ICDE: Români să susțină ferm continuarea orientării pro-occidentale a țării

Publicat

steag ue romania.jpg

Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) din Cluj-Napoca a lansat un apel la români să susțină ferm continuarea orientării pro-occidentale a României. 

Într-un moment critic, de o gravitate fără precedent pentru ordinea europeană de securitate după 1989 și pentru perspectivele democrației liberale pe continent, în care revizionismul agresiv al regimului Putin și războiul hibrid amenință câștigurile și beneficiile importante obținute de țările postcomuniste după 1989 și mai ales după integrarea în NATO și Uniunea Europeană, ICDE face Apel la cetățenii români să susțină ferm continuarea orientării pro-occidentale a țării noastre, constând în:

  1. Parteneriatul strategic consolidat cu Statele Unite ale Americii;
  2. Apartenența la NATO;
  3. Apartenența la Uniunea Europeană;
  4. Prezența militară a NATO pe teritoriul României, care necesită chiar întărirea în urma dezvăluirii intențiilor clare ale Rusiei de refacere a sferei de influență în Europa de Est;
  5. Valorile europene fundamentale, înscrise în Tratatul UE: democrație, libertate, stat de drept, egalitate, demnitatea și drepturile omului;
  6. Direcția strategică pro-Vest a politicii externe și de securitate a României, fără compromisuri, fără nuanțe intermediare și fără tentația naivă a neutralității, fără concesii pe plan extern și intern cu grupurile și facțiunile pro-ruse, naționaliste, populiste și anti-liberale, care nu fac altceva decât jocul destabilizator al Rusiei în democrațiile liberale occidentale;
  7. Combaterea atitudinilor anti-occidentale pe care le promovează „idioții utili ai Rusiei”, prin rețelele sociale sau canalele mass-media infectate de virusul dezinformării, de fake news și de…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Unirii Principatelor Române, la Muzeul Satului. Expoziţie şi ateliere de bricolaj, poveşti şi poezie

Publicat

muzeul national al satului dimitrie gusti sursa facebook
sursa foto: Facebook / Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” sărbătoreşte, luni, Ziua Unirii Principatelor Române, printr-o expoziţie ce include colecţii de patrimoniu şi un atelier de bricolaj, poveşti şi poezie dedicat copiilor şi coordonat de profesoara Luminiţa Voica.

Potrivit unui comunicat, evenimentul „Hora Unirii – 163 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859)” mai include un atelier de poveşti susţinut de actorul Nae Alexandrescu, precum şi un atelier unde cei mici vor învăţa să danseze Hora Unirii de la Simona Leasa şi Ansamblul folcloric „Doiniţa” din Bucureşti. Înscrierile la aceste ateliere se fac pe baza biletului de intrare, în limita a opt locuri pentru fiecare.

Accesul în muzeu se face cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, printre care şi obligativitatea purtării măştii de protecţie pe tot parcursul vizitei în interior şi la exterior. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe