Connect with us

ACTUALITATE

ORA PĂMÂNTULUI: Iluminat public oprit, observaţii astronomice şi coruri de copii în mai multe oraşe din ţară

Publicat

ora pamantului

Oameni, organizaţii, companii şi instituţii din toate orasele țării marchează sâmbătă Ora Pământului, un eveniment care prin gestul simplu de stingere a luminilor trage un important semnal de alarmă la adresa efectelor dezvoltării iresponsabile.

În unele oraşe din ţară, iluminatul public va fi oprit în această seară, pentru a marca „Ora Pământului”. De asemenea, vor fi organizate manifestări.

Potrivit orapamantului.ro, peste 12.000 de copii și tineri din corurile Cantus Mundi vor cânta, sâmbătă seara, în 81 de localități din 33 de județe: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

În București, „Ora Pământului 2019” va fi celebrată în patru zone sub egida Cantus Mundi: Promenada Mall (Calea Floreasca 246B), Opera Comică pentru Copii (Calea Giulești 16), Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Strada Mărțișor 26) și Parcul Circului (Bulevardul Lacul Tei 29). Evenimentele din Capitală vor aduce împreună peste 950 de copii și tineri dornici de o schimbare în bine adusă prin muzică.

La Râmnicu Vâlcea, se va opri iluminatul public din centrul oraşului între orele 20.30 şi 21.30, au anunţat reprezentanţii primăriei.

Aceştia au precizat că în cele 60 de minute, în Scuarul Mircea cel Bătrân vor avea loc o serie de manifestări pregătite în special de elevi de la mai multe şcoli din municipiu.

Printre aceste acţiuni se numără prezentarea piesei de teatru „Micul Prinţ”, pusă în scenă de actorii Teatrului Municipal „Ariel”, un recital muzical oferit de 100 de copii în cadrul Proiectului coral naţional „Cantus Mundi”, precum şi o sesiune de observaţii astronomice prin intermediul telescopului mobil ce va fi operat de membrii Asociaţiei Astro Club.

De asemenea, vor avea loc ateliere de desene tematice fluorescente, de lectură la lumina lumânării şi a felinarelor, spre finalul celor 60 de minute de întuneric, participanţii urmând să realizeze, din lumânări şi „gulguţe”, harta României şi logoul „60+”.

Cum judeţul Vâlcea este unul dintre marii poluatori din ţară, la această iniţiativă a Primăriei Râmnicu Vâlcea sunt invitaţi să se alăture atât cetăţenii oraşului, cât şi instituţiile publice şi societăţile comerciale şi sâmbătă, 30 martie, să stingă lumina la domiciliile şi la sediile proprii între 20,30 şi 21,30.

Tot sâmbătă, observatorul astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza observaţii astronomice în stradă, cu sprijinul Primăriei, care va solicita oprirea iluminatului public între orele 20.30 şi 21.30.

Observaţii astronomice vor fi şi la Târgu Jiu, în Parcul Coloanei fără Sfârşit (a lui Brâncuşi). În acelaşi interval, luminile publice vor fi stinse în această zonă.

La Timişoara, în Piaţa Unirii, de la ora 20.00 vor fi montate telescoape de la care locuitorii şi turiştii să poată observa cerul. Nu vor fi, însă, stinse şi luminile pe spaţiul public.

“Între orele 20.30 și 21.30 vor fi prezente coruri de copii din cadrul programului național Cantus Mundi, iar de la ora 21.30 Amaris Agni va susține spectacolul «Ielele Nopții», un moment artistic ce va îmbina dansul cu focul”, potrivit primăriei.

În toată lumea, Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali, cât și de către instituții și unități economice.

surse: agerpres.ro, alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Tișe propune o singură echipă de fotbal a Clujului care ar putea CÂȘTIGA Champions League

Publicat

champions league e1594386578812.jpg

Într-un comunicat de presă în care felicită echipa de fotbal CFR Cluj pentru câștigarea celui de-al 8-lea său titlu, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a înaintat o propunere care vizează concentrarea eforturilor comunității locale în vederea susținerii unui club care să facă performanță în Champions League.

„Felicitări echipei, antrenorului, întregului staff, dar și patronilor și finanțatorilor acestui club care în ultimii cinci ani au făcut cinste Clujului și clujenilor.

Este doar meritul vostru, în totalitate.

Regret că legislația din România nu permite finanțarea unei echipe de fotbal, chiar private, dacă acest lucru este dorit de către comunitate. Dincolo de simpatiile fiecărui clujean, dincolo de vorbele spuse de unii sau de
alții, rămân, peste toate, performanța și valoarea voastră demonstrate.

Tișe: Comunitatea clujeană să investească într-o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum se modifică traficul după modernizarea zonei Pieței Mărăști. S-a sincronizat cu stațiile de metrou

Publicat

piata marasti modernizare2 e1633428817173.jpg

Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a analizat, luni, pentru prima dată, planul de modernizare a zonei Piața Mărăști. Proiectanții de la Planwerk au precizat că unul din principalele obiective ale lucrării va fi reducerea poluării de aici, acum una dintre zonele roșii ale municipiului. Numărul de arbori plantați se va dubla.

Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, aceasta va fi cea mai importantă lucrare de infrastructură desfășurată în oraș, într-o zonă atât de intens circulată.

Din profilul Bulevardului 21 Decembrie, o bandă va fi alocată transportului în comun. Se vor genera suplimentar benzi de circulație pentru bicicliști, cu sens unic.

Pistă de biciclete pe strada Fabricii

Stațiile de transport în comun vor fi reorganizate astfel încât modalitățile de transport alternative să fie tot mai atractive pentru clujeni. Vor exista și multe locuri noi de parcare pentru biciclete.


Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bilanț COVID: Niciun deces în 24 de ore. Clujul a raportat doar 14 cazuri noi. La nivel național au fost puțin peste 300

Publicat

centru covid cluj 1.jpg

Luni, 16 mai, în România nu a fost raportat niciun deces asociat Covid-19 pentru un interval de 24 de ore. De asemenea, la nivel național au fost diagnosticate 322 de cazuri noi de Covid-19, 14 dintre acestea fiind în județul Cluj.

Rata incidenței a ajuns în județul Cluj la 1,82 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, fiind diagnosticate 821 de persoane infectate cu noul coronavirus într-o perioadă de două săptămâni.

Citește și: Jurma: Săptămâna viitoare am putea IEȘI din valul OMICRON. Cluj și București, zone de REFERINȚĂ. Câte cazuri de COVID mai avem

Cele mai multe cazuri diagnosticate în perioada de raportare – 29 aprilie -12 mai – au fost la Cluj-Napoca, respectiv 612. În Cluj-Napoca rata de infectare era luni de 1,82 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Bilanț Covid: Niciun deces înregistrat în 24 de ore

În intervalul 15 -16 mai nu a fost raportat niciun deces asociat Covid-19,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Remus Câmpeanu: Am luat cutii de Xanax la meciurile lui „U” cu Chiajna şi Hermannstadt, am şi pentru barajul cu Dinamo

Publicat

remus campeanu senior 2 horz 1.jpg

Din dezamăgire în dezamăgire, fanii echipei de fotbal Universitatea Cluj, mai ales cei apropiaţi clubului, suferă. Unul dintre aceştia este Remus Câmpeanu jr, fiul marii glorii a U Cluj, Remus Câmpeanu.

Vezi şi:

Remus Câmpeanu: Pulsul îmi ajunsese la 120. Te chinuiești un an să aduci spectatorii la meci şi dai cu crampoanele în fasole

Am luat cutii de Xanax după meciurile lui U cu Chiajna şi Hermanstadt

„Legat de „U”. Eu sunt foarte liniștit. Mi-am procurat din Ucraina, pe potecile de munte pe care îmi aduceam țigări Sophianae la preț de nimic, 10 cutii de Xanax. Două cutii le-am îngurgitat la meciul cu Hermanstadt. Am dormit două zile și am mai râs încă două, după ce am ieșit din comă. Acum, după meciul cu Chiajna, am mai luat zece pastile. E foarte frumos. L-am visat pe Lincar ridicând cupa de campion al României.

remus campeanu xanx

Pentru barajul cu Dinamo, mai am câteva cutii. Viața e…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe