Connect with us

ACTUALITATE

Oradea va deveni din ianuarie 2020 centru de formare a dispecerilor din sistemul 112

Publicat


Şeful UPU/SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a anunţat, miercuri, că Oradea va deveni din ianuarie 2020 centru de formare a dispecerilor din sistemul 112, el vorbind, alături de şeful ISU al judeţului, Sorin Caba, despre două aspecte importante: acţiunile bine intenţionate, dar greşite ale martorilor şi momentul apelului la 112.

Doctorul Borcea a menţionat, mai întâi, acţiunile bine intenţionate ale celor care sunt martori la accidente rutiere şi vor să salveze victimele din autovehicule într-un mod neadecvat, care deseori agravează leziunile victimelor.

Medicul a dat ca exemplu un caz concret din Oradea în încercarea unor martori de a extrage un şofer din autoturismul avariat, dar care avea picioarele prinse în bord.

“Când au ajuns echipajele de intervenţie, el atârna în afara autovehiculului Aşa ceva nu e voie să se întâmple. Chiar dacă victima nu este încarcerată şi poate să iasă din maşină şi singură e chiar bine să o încurajăm să rămână în maşină în poziţia în care a fost surprinsă în momentul accidentului, pentru că leziunile, în general, nu sunt vizibile trecătorilor. Şi nouă ne este greu adeseori să evaluăm în totalitatea lor leziunile osoase, leziunile organelor interne, cu atât mai mult pentru persoanele laice, să spun aşa, care încearcă să ajute. Conduita corectă este ca atunci când nu sunt riscuri mari – de tipul exploziei sau incendiului, foarte rare, de altfel – victimele trebuie încurajate să rămână în poziţia în care au fost surprinse în momentul impactului. Fie că sunt pietoni, biciclişti, motociclişti sau pasageri în autovehicule, urmând ca salvatorii să procedeze la evacuarea, extragerea sau imobilizarea victimelor, a declarat doctorul Borcea.

Un al doilea fenomen îngrijorător este momentul apelului la 112, în care apelantul trebuie să-şi păstreze, pe cât posibil calmul şi răbdarea pentru a oferi cât mai multe informaţii de la eveniment.

“Evident că cel care sună este sub impactul a ceea ce a văzut sau chiar trăit, dacă a fost implicat şi de aici rezultă o nerăbdare sau o emoţie aparte prin care încearcă să urgenteze sosirea echipajelor. Pe de altă parte este dispecerul sau coordonatorul din dispecerat care are nevoie de informaţii. Pentru că în funcţie de natura evenimentului sunt trimise echipaje specializate: de la descarcerare, de stingere a incendiului etc. Este foarte important ca apelantul să înţeleagă că rămânând cu el în convorbire nu înseamnă că nu s-au trimis deja echipaje. Practic, primele echipaje sunt trimise în timpul convorbirii. Urmând ca treptat să se mobilizeze şi alte echipaje în funcţie de răspunsurile primite. Deci această răbdare sau mai degrabă înţelegere a mecanismului din spatele apelului la 112 este foarte importantă,” a spus medicul.

Colonelul Caba a adăugat că, practic, percepţia greşită a martorului sau a victimei care sună este că cu cât închide telefonul mai repede cu atâta echipajele vor afla şi se vor deplasa mai repede la locul evenimentului.

“Acest apel este gestionat din dispecerat, dar este ascultat deja de către subunităţi. Practic ei se alertează pentru intervenţie din primul moment şi deja fac deplasarea. Informaţiile sunt foarte importante. Pentru că nu este totuna dacă avem implicată o cisternă sau un camion care transportă deşeuri sau substanţe periculoase. Este important numărul de victime, tipul autovehiculelor implicate şamd. Acest apel este important să fie dus până la capăt şi dispecerii să poată colecta cât mai multe informaţii relevante. Ei au pregătite întrebări în acest sens. Drept pentru care ne aşteptăm să primim şi răspuns. De cele mai multe ori trebuie să revenim cu apel la cel care a sunat pentru că l-a închis prea repede, a subliniat Caba.

“Nu o dată au fost situaţii în care chiar şi echipajul de descarcerare a ajuns în faza a doua deoarece apelantul nu a avut răbdare să descrie ceea ce s-a întâmplat,” a adăugat medicul.

“Într-adevăr, asta necesită o anumită cultură şi încercăm prin campaniile pe care le facem să creăm această cultură a acelui om care face un apel la 112, a conchis şeful ISU Bihor, Sorin Caba.

Potrivit acestuia, ISU Bihor va recepţiona, în zilele următoare, alte şapte ambulanţe noi, achiziţionate la nivel naţional prin fonduri europene, astfel încât tot parcul auto de ambulanţe va fi nou în judeţ, având în total zece ambulanţe, plus echipajul de Terapie Intensivă Mobilă (TIM). Ambulanţele vechi, menţinute în stare de operativitate, vor fi păstrate şi vor constitui un fond de rezervă naţională la dispoziţia salvatorilor în caz de urgenţă.

Medicul Borcea a precizat că, dincolo de caracterul continuu, programul de pregătire a dispecerilor, care a început în luna septembrie, este o nouă activitate care îi transformă pe toţi cei care lucrează în dispecerat în dispeceri unici. Adică pompierul va putea prelua şi apeluri pentru urgenţe medicale, medicii vor prelua şi apeluri pentru incendii şamd, în ideea este de a crea un tip de dispecer unic pentru a putea dispecera tot ce înseamnă cazuistică.

“Se creează, practic, o nouă meserie, cea de dispecer. Şi cursul este de mai lungă durată. Vestea bună e că Oradea va deveni centru de formare pentru această meserie, alături de Bucureşti şi Târgu Mureş, care sunt deja centre de formare pentru meseria de dispecer. Probabil, din luna ianuarie 2020, Iaşi şi Oradea vor deveni centre regionale de pregătire a dispecerilor,” a mai declarat Borcea. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Premierul britanic Boris Johnson – a doua zi de terapie intensivă. ”El a continuat să lucreze pentru voi… Acum rugaţi-vă pentru el”

Publicat

Premierul britanic Boris Johnson a început miercuri a doua sa zi de terapie intensivă, unde se luptă cu noul coronavirus care a contaminat peste 55.000 de persoane în ţara sa şi a făcut aproape 6.200 de morţi printre compatrioţii săi, potrivit AFP.

“El a continuat să lucreze pentru voi… Acum rugaţi-vă pentru el”, a scris pe prima pagină tabloidul The Sun în ediţia sa de miercuri.

Daily Express a dat asigurări că “Boris îşi va reveni” şi a ilustrat prima pagină cu o fotografie cu o echipă de îngrijitori cu echipament de protecţie împotriva noului coronavirus şi cu mesajul: “Revino-ţi repede, Boris”.

Şeful diplomaţiei britanice, Dominic Raab, desemnat să îl înlocuiască pe Johnson, a recunoscut că a fost şocat când a aflat de spitalizarea liderului de 55 de ani.

“Nu este doar şeful nostru, este şi un coleg şi un prieten. Este un luptător care va învinge”, a spus el într-o conferinţă de presă.

Internat duminică la Spitalul St. Thomas din Londra, Boris Johnson “primeşte un tratament standard cu oxigen şi respiră fără nicio asistenţă. Nu a avut nevoie de ventilare mecanică sau de ajutor respirator noninvaziv”, a explicat marţi purtătorul său de cuvânt.

El este într-o stare “stabilă” şi “are moralul bun”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt.

Autorităţile britanice apreciază că Regatul Unit se va confrunta cu vârful pandemiei în următoarele zile. Dominic Raab va avea responsabilitatea de a lua o eventuală decizie de prelungire a măsurilor de izolare, cu consecinţe economice şi sociale foarte dureroase, notează AFP.

“Suntem cu aproape două săptămâni în urma Franţei, cu câteva săptămâni în urma Italiei în privinţa cifrelor” de contaminări şi de decese, a declarat consilierul ştiinţific al guvernului, Patrick Vallance, prezent alături de Raab.

Marea Britanie a înregistrat marţi 786 de noi decese în 24 de ore, un nou record pentru această ţară. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Celebrul actor Alec Baldwin şi soţia sa, Hilaria, aşteaptă al cincilea copil

Publicat

Sursa foto: hilariabaldwin / Instagram

Soţia actorului american Alec Baldwin, Hilaria, a dezvăluit că este însărcinată, la circa cinci luni după ce a suferit un avort spontan, relatează marţi Press Association.

Hilaria, instructor de fitness în vârstă de 36 de ani, a publicat o înregistrare video în care se aud bătăile inimii copilului şi a declarat că “prichindelul este sănătos”.

Acesta va fi al cincilea copil al său cu actorul hollywoodian Alec Baldwin, în vârstă de 62 de ani.

“O să las bebeluşul să vorbească pentru că eu nu am cuvintele necesare pentru a exprima cum ne face să ne simţim acest sunet. Tocmai am primit vestea grozavă că totul este bine şi că prichindelul este sănătos”, a scris Hilaria în mesajul publicat pe Instagram, distribuit de soţul său.

Vestea vine după ce cuplul a dezvăluit în noiembrie că este “devastat” că au pierdut un copil, în a patra lună de sarcină.

Hilaria a mai pierdut o sarcină, în aprilie anul trecut.

Pe lângă cei patru copii pe care îi are cu Hilaria, Alec Baldwin este tatăl modelului Ireland Eliesse Baldwin, în vârstă de 24 de ani, din căsătoria cu Kim Basinger.

Hilaria şi Alec s-au căsătorit în 2012. AGERPRES

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rata şomajului în hotelurile şi restaurantele din ţară a ajuns deja la 60%

Publicat

Rata şomajului în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60% şi riscă să urce până la 90% în perioada următoare, având în vedere condiţiile din prezent, estimează reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR)

Potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES, criza cauzată de epidemia de coronavirus a “paralizat” activităţile din turism, aceasta fiind ramura de activitate cea mai afectată.

“Pe lângă aceşti şomeri, un număr de aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se află într-o situaţie dramatică, deoarece au încetat şomajul la 1 aprilie şi nu mai au nicio sursă de venit. Aceştia au contracte de muncă pe perioada determinată de şase luni şi nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizaţie de şomaj, deoarece nu vor îndeplini condiţia stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, având în vedere ca nu pot fi angajaţi pentru că hotelurile de pe litoral au activitatea sistată”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv FPTR.

Potrivit FPTR, numeroşi salariaţi sezonieri vor rămâne în acest an fără niciun venit, salariu sau indemnizaţie de somaj, deoarece societăţile de turism care funcţionează sezonier nu îşi vor mai desfăşura activitatea în condiţii normale. Totodată, “salariaţii sezonieri este posibil să nu mai fie angajaţi deloc sau, în cel mai bun caz, doar pentru o perioadă mai scurtă”.

“În aceste condiţii, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a solicitat în regim de urgenţă emiterea unui act normativ pentru stabilirea in mod excepţional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de 8 luni (în loc de 12 luni) pentru angajaţii sezonieri, prin derogare de la art. 34 alin. 1 lit. a din Legea nr. 76/2002, astfel încât toţi salariaţii din turism care lucrează în unităţi sezoniere să poată beneficia în acest an de şomaj”, se menţionează în comunicat.

Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arată că peste 1 milion de români se află în şomaj la data de 6 aprilie. Dintre aceştia, 952.929 au contracte individuale de muncă suspendate şi 187.548 au contractele individuale de muncă încetate.

Din totalul de 952.929 contracte individuale de muncă suspendate, 12,4% reprezintă şomerii din domeniile de activitate hoteluri şi restaurante, adică 118.277 de persoane ducând astfel rata şomajului în această ramură la 60%. La sfârşitul anului 2019 în domeniile de activitate hoteluri şi restaurante erau angajaţi un număr de 194.519. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Debitul Dunării scade în următoarele zile până la 3.650 metri cubi/secundă, sub media lunii aprilie

Publicat

dunare

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în următoarele zile, până la valoarea de 3.650 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii aprilie, de 7.900 metri cubi/secundă, conform prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 4 – 11 aprilie 2020.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în scădere.

Pentru luna aprilie, debitul maxim al Dunării a fost estimat în prognoza trimestrială la 5.500 mc/s, iar cel minim la 3.200 mc/s.

Prognoza pe râurile interioare pentru perioada 5 – 11 aprilie 2020 arată că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare.”Sunt posibile uşoare creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor lichide, slab cantitativ prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării”, avertizează hidrologii.

Potrivit INHGA, în luna aprilie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare. “Valori mai mici, între 30-50% din normalele lunare, se vor înregistra pe râurile din bazinele hidografice: Olt inferior, Vedea, Putna şi Trotuş şi sub 30% din aceste valori pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe afluenţii săi”, arată prognoza trimestrială emisă de hidrologi. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate