Connect with us

ACTUALITATE

Oraşul Barcelona, plasat sub incidenţa unei alerte de secetă, pentru prima dată în ultimii 14 ani

Publicat

Arhivă foto

După mai multe luni cu precipitaţii reduse, oraşul Barcelona va fi plasat sub incidenţa unei alerte de secetă, care implică şi restricţii de utilizare a apei, au anunţat marţi autorităţile locale spaniole, citate de AFP. Astfel că această măsură a fost luată pentru pentru prima dată după anul 2008.

„Lipsa ploilor de mai multe luni ne obligă să luăm noi decizii pentru a minimiza consecinţele acestei secete”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului regional catalan, Patricia Plaja, într-o conferinţă de presă.

Barcelona şi regiunea sa limitrofă vor fi plasate sub incidenţa unei alerte de secetă începând de vineri, adăugându-se astfel altor zone din Catalonia.

Oraşul Barcelona, plasat sub incidenţa unei alerte de secetă, pentru prima dată în ultimii 14 ani. Câți locuitori vor fi vizați

80% dintre locuitorii acestei regiuni vor fi vizaţi de noua alertă.

Este pentru prima dată după anul 2008 când măsura a fost adoptată în Barcelona, al doilea oraş ca mărime din Spania.

Alerta de secetă implică şi restricţii de utilizare a apei pentru agricultori, crescători de animale şi patronii de companii din sectorul industrial.

De asemenea, este interzisă umplerea piscinelor. Însă nu există o raţionalizare pentru uz casnic, au precizat autorităţile spaniole.

Deşi previziunile pe termen mediu privind precipitaţiile „nu sunt rele”, contextul „îngrijorător” trebuie să facă populaţia să îşi schimbe obiceiurile de consum pentru a nu mai risipi apa, a avertizat Patricia Plaja.

Oraşul Barcelona, plasat sub incidenţa unei alerte de secetă, pentru prima dată în ultimii 14 ani. Cea mai călduroasă lună octombrie din anul 1961

„Catalonia se va confrunta de acum înainte cu perioade de secetă mai lungi şi mai intense”, a adăugat ea.

Spania, aflată în prima linie a ţărilor afectate de schimbările climatice din Europa, a raportat cea mai călduroasă lună octombrie de la începutul măsurătorilor sale meteorologice din 1961, după o vară marcată de mai multe valuri de căldură şi incendii devastatoare.

Analizat prin prisma perioadei ianuarie-octombrie, 2022 a ocupat locul al patrulea în topul celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor meteorologice spaniole, cu un nivel pluviometric situat cu 26% sub media multianuală.

Nivelul rezervoarelor de apă ale ţării se aflau la jumătatea lunii noiembrie la doar 32,5% din capacitatea lor totală, potrivit Guvernului central de la Madrid. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CJ Cluj alocă 40 de milioane de lei pentru lucrări de întreținere a celor 63 de drumuri din județ

Publicat

drumuri cluj.jpg

Consiliul Județean Cluj ar urma să aloce nu mai puțin de 40 de milioane de lei pentru întreținerea drumurilor județene în acest an.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre care vizează aprobarea programelor de lucrări de modernizare și reabilitare, respectiv de întreținere și reparare a drumurilor județene în anul 2023.

CJ Cluj alocă 40 de milioane de lei pentru lucrări de întreținere a celor 63 de drumuri din județ

„Infrastructura rutieră rămâne, și în anul curent, una dintre prioritățile absolute ale Consiliului Județean. Ne vom axa, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Zona fostului talcioc din Alba Iulia a devenit un imens șantier. Stadiul lucrărilor la locuințele sociale și ansamblul urban

Publicat

santier gheorghe sincai 3 1000x600.jpeg

Terenul fostului talcioc din Alba Iulia a devenit un imens șantier. În zonă se află în prezent în construcție un ansamblu de locuințe sociale și un ansamblu urban cu spații socio-culturale, educative și de recreere. 

Primul bloc de locuințe sociale va avea 21 de apartamente și un regim de înălțime P+2E. În prezent, muncitorii au finalizat fundațiile, au început montarea structurii metalice și lucrează la turnarea plăcii peste parter. 

Ansamblu de locuințe sociale – cartier Gheorghe Șincai

În luna mai 2022 a fost câștigată licitația pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO.Milionarul Ștefan Vuza, cu investiții și în Cluj, este cel mai mare colecționar de LEGO din lume. Are peste 4.500 de modele

Publicat

lego 1.jpg

Milionarul român Ștefan Vuza, care deține printre altele combinatul Chimcomplex și are investiții și în Cluj-Napoca, deține, pe lângă o avere de peste 530 de milioane de euro și cea mai mare colecție privată de LEGO din lume.

stefan vuza

„Sunt colecționar de Lego. Am început acum 19 ani și în timp am construit cea mai mare colecție privată de Lego din lume fără ca acesta să fi fost scopul inițial! Ca antreprenor când nu găseam soluții la problemele mele curente, mă retrăgeam în sălile de Lego și construiam, de multe ori fără harta. Lego te ajută exponențial în creativitate, este foarte bun…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un copil a rămas BLOCAT într-o mașină la un mall din Cluj-Napoca. A intervenit SMURD

Publicat

smurd masina cluj e1634720297384.jpg

Un copil a rămas blocat, miercuri seara, într-un autoturism aflat în parcare la centrul comercial VIVO din Cluj-Napoca.

Pompierii au intervenit pentru a-l extrage din mașină.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: ISU Cluj

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe