EVENIMENT
Orban a făcut anunțul. Intră Capitala în carantină?
Premierul Ludovic Orban afirmă că este prematur să se discute despre o decizie de carantinare a Capitalei, după ce incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit pragul de trei la mia de locuitori.
Întrebat duminică de jurnalişti, în faţa sediului PNL, dacă s-ar putea decide şi carantinarea Bucureştiului, el a răspuns: „Este prematur să discutăm despre o astfel de decizie. Cert este că 14 zile după depăşirea indicelui aceste măsuri vor fi în vigoare. Repet măsurile, că acestea sunt importante şi trebuie cunoscute de cetăţeni: obligativitatea portului măştii, desfăşurarea activităţilor şcolare în sistem online şi suspendarea activităţilor în cinematografe, teatre, restaurante, cafenele”.
El a menţionat că se face o analiză privind posibile alte măsuri.
„Pe de altă parte, vom solicita utilizarea altor metode de a reduce riscul de răspândire, dacă va fi cazul. Deocamdată, prin hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă am prevăzut aceste măsuri pentru a combate răspândirea virusului”, a spus Orban.
El a menţionat că intrarea în vigoare a măsurilor aferente depăşirii pragului de infectare cu COVID-19 de trei la mia de locuitori se face după ce Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) va face constatarea depăşirii pragului şi implicit va anunţa măsurile.
Întrebat dacă CMSU Bucureşti nu trebuia să ia mai repede această decizie şi cine îşi asumă dacă luni se infectează un elev, premierul a răspuns că toate măsurile se adoptă în baza legii.
„Asta spuneţi dumneavoastră, că şcolile ar fi trebuit închise. Toate măsurile se adoptă în baza legii şi a hotărârii de Guvern. În baza legii şi a hotărârii de Guvern, termenul de transmitere a informaţiei pe care îl are DSP este de 24 de ore şi termenul pe care îl are Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de a adopta decizia şi măsurile, implementarea măsurilor, este prevăzut în hotărârea de Guvern ca un termen de maxim 48 de ore din momentul atingerii pragului de trei la mie”, a precizat Orban.
El a adăugat că, fiind vorba de o depăşire a indicelui, trebuie făcut o analiză încă odată a tuturor raportărilor de la centrele de diagnosticare şi de asemenea, trebuie făcută analiza referitoare la focare, pentru că din indicele respectiv se scad acele cazuri care nu sunt cazuri de răspândire în comunitate, ci cazuri în focare.
„După părerea mea, odată ce Direcţia de Sănătate Publică a transmis către CNCI, Centrul de Comandă a Intervenţiei şi către Prefectură data de… 3,02 indice nu se mai poate întoarce situaţia. Nu văd un motiv prin care s-ar putea întoarce. Sigur că, de regulă, raportările, duminică de la 10,00 până luni la 10,00, cuprind mai puţine cazuri, din cauză că se efectuează mai puţine teste, dar odată indicele depăşit cred că trebuie adoptate măsurile”, a afirmat Orban.
El a precizat că în municipiul Bucureşti s-au achiziţionat tabletele, au fost distribuite către Inspectoratul Şcolar şi, din câte cunoaşte, inspectoratele, inspectorii coordonatori de la nivel de sectoare fie au terminat de împărţit, fie urmează să termine de împărţit toate tabletele care au fost achiziţionate pentru municipiul Bucureşti.
„Evident, aceste tablete sunt pentru copiii din familii vulnerabile şi ele vor fi distribuite prin intermediul şcolilor, nu prin intermediul inspectoratelor, pentru că fiecare şcoală ştie pe fiecare clasă ce copil are nevoie de tabletă”, a precizat Orban.
Întrebat de jurnalişti referitor la faptul că prefectul Capitalei vorbea despre mai multe zile cu o rată de peste trei la mie pentru a se lua o decizie privind închiderea şcolilor, Orban a subliniat că prevederile legale şi hotărârea de Guvern privind starea de alertă spune foarte clar că, odată depăşit acest indice, aceste măsuri trebuie implementate după decizia comitetului pentru situaţii de urgenţă, indiferent că este municipal sau judeţean.
„De altfel, Bucureştiul nu este singurul oraş care e în situaţia de depăşire de trei la mie. Avem, din câte ştiu, Alba Iulia, Târgu Mureş… Avem situaţii de depăşire. Deja sunt luate astfel de decizii şi, evident, noi trebuie să ne adaptăm la orice fel de situaţie. Dacă este depăşit indicele, măsurile trebuie implementate astfel încât să reducem riscul de răspândire a virusului”, a mai spus Orban. AGERPRES
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.
Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Aron Bogdan: Partidul S.O.S. România, o platformă în care poți să te exprimi liber, să-ți asumi adevărata identitate (PE)
Candidatul Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, pe locul 2 la Camera Deputaților, Aron Bogdan, a fost prezent la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, unde a vorbit despre campania electorală, propunerile partidului din programul de guvernare, dar și despre reacțiile alegătorilor după ce CCR a decis interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale.
Aron Bogdan a spus că de 10 ani de zile lucrează în domeniul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro