EVENIMENT
Orban a făcut anunțul. Intră Capitala în carantină?

Premierul Ludovic Orban afirmă că este prematur să se discute despre o decizie de carantinare a Capitalei, după ce incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit pragul de trei la mia de locuitori.
Întrebat duminică de jurnalişti, în faţa sediului PNL, dacă s-ar putea decide şi carantinarea Bucureştiului, el a răspuns: „Este prematur să discutăm despre o astfel de decizie. Cert este că 14 zile după depăşirea indicelui aceste măsuri vor fi în vigoare. Repet măsurile, că acestea sunt importante şi trebuie cunoscute de cetăţeni: obligativitatea portului măştii, desfăşurarea activităţilor şcolare în sistem online şi suspendarea activităţilor în cinematografe, teatre, restaurante, cafenele”.
El a menţionat că se face o analiză privind posibile alte măsuri.
„Pe de altă parte, vom solicita utilizarea altor metode de a reduce riscul de răspândire, dacă va fi cazul. Deocamdată, prin hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă am prevăzut aceste măsuri pentru a combate răspândirea virusului”, a spus Orban.
El a menţionat că intrarea în vigoare a măsurilor aferente depăşirii pragului de infectare cu COVID-19 de trei la mia de locuitori se face după ce Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) va face constatarea depăşirii pragului şi implicit va anunţa măsurile.
Întrebat dacă CMSU Bucureşti nu trebuia să ia mai repede această decizie şi cine îşi asumă dacă luni se infectează un elev, premierul a răspuns că toate măsurile se adoptă în baza legii.
„Asta spuneţi dumneavoastră, că şcolile ar fi trebuit închise. Toate măsurile se adoptă în baza legii şi a hotărârii de Guvern. În baza legii şi a hotărârii de Guvern, termenul de transmitere a informaţiei pe care îl are DSP este de 24 de ore şi termenul pe care îl are Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de a adopta decizia şi măsurile, implementarea măsurilor, este prevăzut în hotărârea de Guvern ca un termen de maxim 48 de ore din momentul atingerii pragului de trei la mie”, a precizat Orban.
El a adăugat că, fiind vorba de o depăşire a indicelui, trebuie făcut o analiză încă odată a tuturor raportărilor de la centrele de diagnosticare şi de asemenea, trebuie făcută analiza referitoare la focare, pentru că din indicele respectiv se scad acele cazuri care nu sunt cazuri de răspândire în comunitate, ci cazuri în focare.
„După părerea mea, odată ce Direcţia de Sănătate Publică a transmis către CNCI, Centrul de Comandă a Intervenţiei şi către Prefectură data de… 3,02 indice nu se mai poate întoarce situaţia. Nu văd un motiv prin care s-ar putea întoarce. Sigur că, de regulă, raportările, duminică de la 10,00 până luni la 10,00, cuprind mai puţine cazuri, din cauză că se efectuează mai puţine teste, dar odată indicele depăşit cred că trebuie adoptate măsurile”, a afirmat Orban.
El a precizat că în municipiul Bucureşti s-au achiziţionat tabletele, au fost distribuite către Inspectoratul Şcolar şi, din câte cunoaşte, inspectoratele, inspectorii coordonatori de la nivel de sectoare fie au terminat de împărţit, fie urmează să termine de împărţit toate tabletele care au fost achiziţionate pentru municipiul Bucureşti.
„Evident, aceste tablete sunt pentru copiii din familii vulnerabile şi ele vor fi distribuite prin intermediul şcolilor, nu prin intermediul inspectoratelor, pentru că fiecare şcoală ştie pe fiecare clasă ce copil are nevoie de tabletă”, a precizat Orban.
Întrebat de jurnalişti referitor la faptul că prefectul Capitalei vorbea despre mai multe zile cu o rată de peste trei la mie pentru a se lua o decizie privind închiderea şcolilor, Orban a subliniat că prevederile legale şi hotărârea de Guvern privind starea de alertă spune foarte clar că, odată depăşit acest indice, aceste măsuri trebuie implementate după decizia comitetului pentru situaţii de urgenţă, indiferent că este municipal sau judeţean.
„De altfel, Bucureştiul nu este singurul oraş care e în situaţia de depăşire de trei la mie. Avem, din câte ştiu, Alba Iulia, Târgu Mureş… Avem situaţii de depăşire. Deja sunt luate astfel de decizii şi, evident, noi trebuie să ne adaptăm la orice fel de situaţie. Dacă este depăşit indicele, măsurile trebuie implementate astfel încât să reducem riscul de răspândire a virusului”, a mai spus Orban. AGERPRES
EVENIMENT
Consultații medicale gratuite la Cluj-Napoca. Medici UMFIH și rezidenți voluntari măsoară tensiunea arterială și glicemia

Sâmbătă, 5 aprilie 2025, începând cu ora 15:00, va avea loc cea de-a doua ediție a campaniei de informare și prevenție dedicată clujenilor, „Sănătatea ta, prioritatea noastră!”, care va avea loc în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, la Centrul de Cultură Urbană „Casino” din Cluj-Napoca. În cadrul evenimentului vor avea loc și consultații medicale gratuite.
Evenimentul, organizat sub egida UMF „Iuliu Hațieganu” își propune să crească gradul de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul acordă ajutoare de urgență pentru familii din Alba și din țară. Suma totală alocată, peste 2 milioane de lei

Peste 500 de familii și persoane singure primesc ajutoare de urgență de la Guvern. Suma totală alocată este de 2.179.000 lei.
Ajutoarele financiare sunt pentru persoane care se află în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice severe, alunecări de teren ori în situații deosebite, starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială.
În județul Alba, sunt 11 beneficiari (72.000 de lei în total). Majoritatea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Olimpiada națională de Limba Germană Modernă, la Alba Iulia, din 7 aprilie. Participă peste 190 de elevi din țară

Peste 190 de elevi din țară vor participa la etapa națională a Olimpiadei de Limba Germană Modernă, ce se va desfășura la Alba Iulia. Competiția este organizată de Ministerul Educației și Cercetării din România și Inspectoratul Școlar Județean Alba, în colaborare cu Goethe-Institut București.
Olimpiada se va desfășura în perioada 7-13 aprilie 2025.
Deschiderea festivă va avea loc în 7 aprilie, ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenților. Festivitatea de premiere se…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Serviciile ANAF se suspendă până luni. Sistemele informatice vor fi nefuncționale, din cauza unor lucrări de mentenanță

Serviciile ANAF se suspendă: Instituția anunță întreruperi ale serviciilor informatice în perioada 4-7 aprilie 2025.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că, în perioada 4 aprilie 2025, ora 20:00 – 7 aprilie 2025, ora 07:00, vor avea loc lucrări de mentenanță a sistemelor informatice ale Ministerului Finanțelor și ANAF.
În acest interval, serviciile electronice oferite de instituție vor funcționa cu întreruperi parțiale sau totale, ceea ce ar…
Citește mai mult pe Alba24.ro