Connect with us

ACTUALITATE

Ordinul care va simplifica regimul construcţiilor, semnat de ministrul Cseke Attila

Publicat

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila, a semnat Ordinul care va simplifica regimul construcțiilor prin atestarea unor noi experți tehnici și verificatori de proiecte în construcții.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, verificatorii de proiecte și experții tehnici au datoria de a certifica dacă, în timpul proiectării și execuției unei construcții, au fost luate măsurile necesare privind rezistența mecanică și stabilitatea unei clădiri sau siguranța acesteia în caz de incendiu ori cutremur, de exemplu.

Lucrările nu pot avansa fără aprobarea acestora, dar există o lipsă acută de experți și verificatori, majoritatea celor atestați în prezent având o vârstă de peste 70 de ani, a atras atenția ministrul Dezvoltării.

Conform acestuia, în ultimii ani, organizarea examenelor de atestare și certificare pentru noi experți și verificatori a fost blocată de cei actuali, pentru că o comisie de evaluare poate fi alcătuită doar din experții și verificatorii existenți.

„Noul ordin prevede organizarea unei comisii centrale, alcătuite din specialiști în domeniu, care stabilește subiectele examenelor și baremul de corectare, iar o altă comisie regională va asigura supervizarea examenelor și corectarea lucrărilor, pentru că, spre deosebire de reglementările în vigoare, care prevedeau organizarea examenelor numai în București, acestea vor fi organizate și în Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța”, a precizat Cseke Attila.

Ordinul de ministru prevede obligativitatea de a organiza două examene pe an începând cu 2022, și unul în acest an, cu teste grilă, iar proba orală va fi eliminată. „Analizele au arătat că aceasta era un instrument folosit pentru a decide subiectiv dacă cei evaluați erau sau nu primiți în breaslă de experții și verificatorii actuali”, a mai spus ministrul.

Examenele vor fi anunțate cu cel puțin 45 de zile înainte, arată ordinul, și se vor putea înscrie verificatorii cu cel puțin 8 ani de experiență în domeniu, din care 3 ani în proiectare, respectiv experții cu 12 ani de experiență, din care 4 ani în proiectare.

Ministrul a mai precizat că, în prezent, în evidența ministerului sunt numai 18 experți de securitate la incendiu în București și 23 în restul țării, 24 de județe neavând niciun expert de securitate la incendiu.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Școlii la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona: O sărbătoare a recunoștinței, mândriei și speranței

Publicat

ziua Școlii la liceul tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt”

Publicitate

Astăzi, curtea Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona a fost plină de emoție, culoare și forfotă veselă. Elevi, profesori, părinți și invitați de la Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani au celebrat împreună Ziua Școlii, un moment devenit tradiție, în care comunitatea se strânge să-și cinstească trecutul și să-și afirme valorile.

Sărbătoarea a început cu un moment solemn: un tedeum de mulțumire pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe