EVENIMENT
Organizarea excursiilor în străinătate sau în ţară, la latitudinea şcolilor, cu acordul părinţilor. Excepţie – zonele de carantină

Organizarea activităţilor sau a excursiilor în străinătate sau în ţară rămâne la decizia unităţilor de învăţământ, cu acordul părinţilor sau al tutorilor legali, iar recomandarea privind limitarea/anularea pentru deplasările în străinătate se referă în mod special pentru zonele de carantină, a precizat, marţi, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, într-o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali.
„În continuarea demersurilor, măsurilor de monitorizare a stării de sănătate a elevilor şi prevenirea îmbolnăvirii prin infecţii respiratorii, Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, a susţinut o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi inspectorii şcolari generali adjuncţi şi a avut o întâlnire de lucru cu Victor Costache, ministrul Sănătăţii. În cadrul videoconferinţei, ministrul Monica Anisie a subliniat faptul că organizarea activităţilor, excursiilor care se realizează în străinătate sau în ţară rămâne la decizia unităţilor de învăţământ, cu acordul părinţilor sau a tutorilor legali. Recomandarea privind limitarea sau anularea pentru deplasările în străinătate se referă în mod special pentru zonele de carantină”, se arată într-un comunicat al MEC transmis AGERPRES.
MEC afirmă că nota din 24 februarie prevede că în condiţiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul şcolar are obligaţia de a informa direcţia de sănătate publică, anterior revenirii în ţară, iar persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unităţile de învăţământ, certificat medical/adeverinţă medicală care să ateste că persoana este clinic sănătoasă.
Nota emisă de Ministerul Educaţiei şi Cercetării are caracter de recomandare, nu de interzicere, precizează MEC.
Conform aceleiaşi surse, întâlnirea de lucru între ministrul Anisie şi ministrul Costache a avut drept scop actualizarea planului de măsuri al Guvernului adoptat în prisma unei posibile epidemii cu COVID-19 (coronavirus).
„Avem încredere că deciziile luate împreună cu părinţii, la nivelul unităţilor de învăţământ, vor fi potrivite situaţiei de faţă şi vor asigura securitatea copiilor”, a precizat Monica Anisie, citată în comunicat.
Potrivit sursei citate, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a susţinut declaraţiile ministrului Educaţiei de a încuraja familiile copiilor să limiteze deplasările în străinătate în această perioadă, în contextul epidemiei care afectează unele state.
Totodată, ambii miniştri au făcut un apel la calm şi au precizat că în prezent nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus în România. AGERPRES

Dacă stai la bloc și vrei să-ți deschizi o afacere, trebuie să ții cont de anumite reguli, dar mai ales de vecini, atunci când spune legea.
Pentru a putea transforma un apartament în spațiu comercial, românii trebuie să țină cont de câteva reguli. Înainte de a începe o afacere, propietarul este nevoit să înființeze o societate și să stabilească un sediu social, scrie Fanatik.
Ce nu poți să faci la bloc, dacă nu ai ACORDUL vecinilor. AMENZI…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Primăvara, vechile credințe ale satelor transilvănene prind viață. Oamenii locului au păstrat, din generație în generație, învățături despre schimbarea anotimpurilor, menite să protejeze sănătatea și să aducă belșug.
În satul Boju, din județul Cluj, bătrânii spun că primele semne ale primăverii trebuie respectate cu grijă, altfel natura își poate cere tributul.
„În satul clujean Boju, bătrânii spun că «primăvara, până nu plouă bine, să se…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Consiliul Județean Cluj dă startul înscrierilor pentru finanțări nerambursabile. Cea mai mare sumă merge către culte

Consiliul Județean Cluj dă startul perioadei de depunere a cererilor pentru finanțări nerambursabile. Începând din acest an, cererile pot fi depuse exclusiv online, prin aplicația Ghișeul Unic.
Consiliul Județean Cluj a publicat pe site-ul propriu informațiile pentru obținerea fondurilor nerambursabile din bugetul forului administrativ județean pentru anul 2025. Organizațiile neguvernamentale și entitățile publice din județ care implementează programe și proiecte…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Un incendiu a fost semnalat luni seara în localitatea Albac. Potrivit ISU Alba, din primele date, incendiul este la o locuință.
La fața locului s-au deplasat pompierii din Câmpeni cu două autospeciale. Au fost mobilizați și voluntarii de la SVSU Albac.
Tot luni, după-amiaza, a mai fost anunțat un incendiu în satul Cobleș lângă Arieșeni. A fost afectată o anexă gospodărească. A intervenit SVSU Arieșeni.