Connect with us

ACTUALITATE

Organizația Mondială a Comerțului: Războiul din Ucraina va înjumătăți creșterea comerțului mondial

Publicat

bani

Războiul din Ucraina a determinat Organizația Mondială a Comerțului (OMC) să își reducă prognoza de creștere a comerțului mondial pentru acest an, de la 4,7% la 2,5%, relatează BBC.

Șefa OMC, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, spune că reducerea este legată și de problemele continue ale lanțului de aprovizionare global care au început ca urmare a pandemiei.

Ea a spus că întreruperile vor face ca alimentele să fie mai scumpe, afirmând că „îngrijorarea mea este că avem o criză alimentară care se pregătește”.

Rusia și Ucraina reprezintă doar aproximativ 2,5% din exporturile globale de mărfuri

Dr. Okonjo-Iweala a declarat pentru BBC că, deși Rusia și Ucraina reprezintă doar aproximativ 2,5% din exporturile globale de mărfuri, acestea „sunt foarte, foarte semnificative în anumite sectoare”.

„Prima îngrijorare, desigur, este pentru oamenii din Ucraina, care sunt strămutați și nu au suficientă hrană”, a spus ea.

Ea a adăugat că economia mondială „va suferi consecințe grave” și a spus că țările mai sărace vor resimți în special impactul penuriei și „constrângerile privind aprovizionarea cu alimente”.

Aprovizionarea cu multe produse alimentare, inclusiv grâu și porumb, a fost afectată în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Grupurile industriale au avertizat că UE se confruntă cu o penurie de ulei de floarea-soarelui. În total, 46,9% din exporturile globale provin din Ucraina și 29,9% din Rusia, potrivit S&P Global, dar, cu porturile închise, Ucraina se luptă să exporte.

Câte țări din Africa importă grâu și cereale din Rusia și Ucraina

Folosind Africa ca exemplu, fostul ministru nigerian de finanțe a declarat că 35 din cele 55 de țări de acolo importă grâu și alte cereale din Rusia și Ucraina și 22 importă îngrășăminte.

Cu toate acestea, Dr. Okonjo-Iweala a declarat că speră că există soluții la problemele de aprovizionare.

Ea a spus că, pe termen scurt, țările ar putea „să își schimbe gusturile alimentare” pentru a consuma mai multe produse autohtone.

Ea a adăugat că, pe termen mai lung, Africa investește în „soiuri de grâu și alte culturi care tolerează căldura”, pe măsură ce se adaptează la schimbările climatice.

Pe lângă creșterea prețurilor la alimente, costul altor produse de bază a atins niveluri record, pe fondul îngrijorărilor legate de război și de sancțiunile economice impuse Rusiei, care vor duce la întreruperi ale aprovizionării.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe