Connect with us

ACTUALITATE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat de urgenţă vaccinul anti-Covid de la Novavax

Publicat

Arhivă foto

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a aprobat marţi vaccinul de la compania americană Novavax împotriva coronavirusului, cu tehnologie diferită de cea a vaccinurilor deja utilizate pe scară largă în Uniunea Europeană, relatează AFP.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat deja luni comercializarea acestui vaccin, Nuvaxovid.

Într-un comunicat , OMS a indicat că este vorba de al 10-lea vaccin anti-Covid aprobat de urgenţă.

Acesta se alătură vaccinurilor anti-Covid Covaxin de la firma indiană Bharat Biontech, Covovax produs de Institutul Serum din India sub licenţă de la Novovax, Pfizer-Biontech, Moderna, AstraZeneca (OMS are două vaccinuri AZ, dintre care unul fabricat în India), Johnson & Johnson, Sinopharm şi Sinovac pe lista de aprobări de urgenţă.

OMS precizează că Covovax-ul, pe care l-a aprobat de urgenţă pe 17 decembrie, este derivat din Nuvaxovid. Ambele vaccinuri ”sunt fabricate folosind aceleaşi tehnologii”.

”Ele necesită două doze şi sunt stabile la temperaturi de refrigerare între 2 şi 8 °C”, a indicat OMS.

Comitetul de experţi al OMS pentru vaccinare recomandă utilizarea Nuvaxovid începând cu vârsta de 18 ani

Într-un document separat, comitetul de experţi al OMS pentru vaccinare recomandă utilizarea Nuvaxovid începând cu vârsta de 18 ani şi indică faptul că dozele trebuie administrate ”la un interval cuprins între 3 până la 4 săptămâni”.

”Vaccinul nu trebuie administrat la mai puţin de 3 săptămâni”, au subliniat ei.

Aprobarea de către OMS facilitează recunoaşterea internaţională a vaccinului şi mai ales a agenţiilor ONU şi a sistemului Covax – creat pentru a facilita accesul la vaccinare în ţările sărace – pentru a-l folosi.

Nuvaxovid este un vaccin numit ”subunitar”, realizat din proteine şi care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

Tehnologia, mai clasică decât cea a vaccinurilor autorizate anterior, este similară celei folosite în vaccinurile împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, vechi de zeci de ani şi care sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume.

Principalele studii clinice – unul în Marea Britanie şi altul în Statele Unite şi Mexic – care au implicat mai mult de 45.000 de persoane, au arătat o eficacitate de ”aproximativ 90%” în reducerea numărului de cazuri simptomatice de Covid. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Arta dispărută a lui Nicolae Cretanul

Publicat

cluj medieval.jpg

Nicolae Cretanul a fost un pictor activ în țările române către sfârșitul sec. al XVI-lea și începutul celui următor, după cum spune istoricul de artă Marius Porumb. Născut în Insula Creta și format în ambianța unei vestite școli artistice cu legături în Peninsula Italică, și el a urmat calea peregrinării, precum alți confrați pictori, dintre care cel mai faimos, probabil, rămâne Domḗnikos Theotokópoulos (1 octombrie 1541 – 7 aprilie 1614), din generația anterioară, ajuns în Spania și cunoscut acolo drept El Greco.

Ca și acela, Nicolae s-a născut și a trăit prima parte din viață, consumându-și tot acolo și ucenicia, în Regatul Kandiei aflat sub autoritatea politică a Republicii Venețiene, unde a deprins și exersat arta postbizantină. Se prea poate ca, profitând de relația strânsă dintre Creta și Italia, și Nicolae să fi ajuns în vreunul dintre marile centre de pictură peninsulară, familiarizându-se cu tendințele manieriste ale momentului. Din păcate, detaliile legate de cariera lui artistică rămân, deocamdată, necunoscute.

Ceea ce se știe este încă că el a ajuns – în împrejurări necunoscute – unul dintre pictorii de curte ai lui Mihai Viteazul. Wolfgang Bethlen, cronicarul transilvănean, menționează că în noiembrie 1599 „Nicolai Cretensis” a fost cel care a pictat capul tăiat al fostului prncipe transilvan Andrei Báthory. Tabloul a fost trimis la Roma, cu destinația expresă Sfântului Părinte. Papă atunci era Clemențiu al VIII-lea, după numele său de mirean Ippolito Aldobrandini (30 ianuarie 1592 – 3 martie 1605).

În 20 iulie 1600 Nicolae pictorul era răsplătit de primăria orașului Cluj, din porunca principelui valah Mihai, cu 200 de florini, pentru…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Franța: Examenele de admitere la universitate, amânate din cauza COVID-19

Publicat

examen

Examenele de liceu necesare pentru admiterea la universitate vor fi amânate cu două luni în Franţa din cauza situaţiei legate de pandemia de coronavirus care le-ar face probabil prea greu de susţinut conform planului, au declarat vineri oficiali, relatează dpa.

Acest lucru înseamnă că examenele vor fi susţinute la mijlocul lunii mai, spre deosebire de perioada obişnuită, la mijlocul lunii martie.

Pe lângă problemele organizatorice, Ministerul francez al Educaţiei a afirmat că numărul mare de persoane bolnave ar face ca testele să fie imposibil de gestionat. Schimbarea este concepută pentru a se asigura că toată lumea are aceleaşi şanse de a trece testul şi timp suficient de pregătire.

Pe lângă amânarea examinării în scris, participanţii la test vor avea la dispoziţie mai multe întrebări din care să aleagă. Un segment pentru evaluarea abilităţilor lingvistice ale elevilor va fi, de asemenea, eliminat.

Franţa a înregistrat joi 392.168 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, 95% cu varianta Omicron. Totodată, s-a remarcat o scădere a numărului de cazuri în zone din ţară care au fost primele afectate de noua variantă de COVID-19. De asemenea a fost înregistrată o scădere a numărului de pacienţi în secţiile de terapie intensivă. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doze booster împotriva COVID-19, aprobate în Australia pentru grupa de vârstă 16-17 ani

Publicat

vaccin gripa.jpg

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Australia (TGA) a aprobat administrarea de doze de rapel împotriva COVID-19 pentru adolescenţii cu vârste de 16 şi 17 ani, relatează vineri Xinhua.

TGA a anunţat vineri că a aprobat doza booster de vaccin Pfizer anti-COVID-19 pentru tinerii cu vârste de 16 şi 17 ani din Australia.

Aceasta este prima doză de rapel aprobată pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani în Australia, dar necesită încă aprobarea Grupului Consultativ Tehnic Australian pentru Imunizare (ATAGI) înainte de a începe campania de vaccinare.

„O doză de rapel va asigura că protecţia de la primele două doze este mai puternică şi de durată, ajutând la prevenirea răspândirii virusului şi a apariţiei de noi variante”, a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Greg Hunt, într-un comunicat.

Ministrul a afirmat că două treimi dintre australienii eligibili au primit deja o doză de rapel, înainte ca un număr mai mare de persoane să devină eligibile luni, când intervalul recomandat între a doua şi a treia doză este redus de la patru la trei luni.

Australia a raportat vineri peste 40.000 de noi cazuri de coronavirus şi 98 de decese asociate COVID-19, devenind astfel ziua cu cele mai multe decese de la începutul pandemiei în Australia, numărul total al morţilor la nivel naţional ajungând la 3.500. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

UPDATE. EXHIBIȚIONIST de 42 de ani, reținut de polițiști la Cluj

Publicat

arestat catuse.jpg

Un bărbat de 42 de ani din Căpușu Mare, jud. Cluj, a fost reținut de polițiști pentru acte de exhibiționism practicate într-un mijloc de transport în comun și într-un magazin în Cluj-Napoca.

„La data de 27 ianuarie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 42 de ani, din comuna Căpușu Mare, bănuit de ultraj contra bunelor moravuri în formă continuată.

Din cercetări a reieșit faptul că la data de 10 ianuarie a.c. și 11 ianuarie a.c., cel în cauză ar fi săvârșit acte de exhibiționism în timp ce se afla într-un mijloc de transport public în comun, precum și într-o unitate comercială din municipiul Cluj-Napoca.

În urma activităților procedurale întreprinse, precum și a probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat în cursul acestei zile magistraților, în vederea luării altei măsuri preventive în cauză”, informează IPJ Cluj.

Update:

Bărbatul de 42 de ani, reținut în cursul zilei de ieri pentru ultraj contra bunelor moravuri a fost prezentat magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, fiind dispus față de acesta controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe