EVENIMENT
Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală – apel pentru vaccinarea păsărilor împotriva gripei aviare, pentru a evita pandemia

Guvernele ar trebui să se gândească la vaccinarea efectivelor de păsări împotriva gripei aviare, pentru a evita situaţia în care acest virus, care a ucis deja sute de milioane de păsări şi a infectat şi mamifere la nivel mondial, să se transforme într-o nouă pandemie, a transmis duminică Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), informează Reuters.
Având în vedere severitatea actualei epidemii de gripă aviară, pagubele economice şi personale provocate, guvernele au început să ia în considerare vaccinarea efectivelor de păsări. Cu toate acestea, unele guverne, precum cel din SUA, rămân reticente la această idee din cauza perturbărilor provocate schimburilor comerciale care ar decurge de pe urma vaccinării.
„Suntem pe cale să ieşim dintr-o criză a COVID în care fiecare ţară şi-a dat seama că ipoteza unei pandemii este o realitate”, a declarat directorul general de la OIE, Monique Eloit într-un interviu pentru Reuters.
„Având în vedere că aproape toate ţările care fac comerţ internaţional au fost infectate până acum, poate că ar fi timpul să discutăm despre vaccinare, pe lângă sacrificarea sistematică, care rămâne principalul instrument de control al bolii”, a spus Monique Eloit.
Începând de astăzi, Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală organizează o reuniune generală de cinci zile care se va concentra pe controlul global al gripei aviare înalt patogene (HPAI). Un sondaj efectuat de OIE arată că doar 25% din statele membre ar accepta importurile de produse de la păsările care au fost vaccinate împotriva HPAI.
Riscul pentru oameni de pe urma gripei aviare rămâne scăzut
Cele 27 de state membre UE au convenit anul trecut să implementeze o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare. Franţa ar urma să fie primul stat care implementează o astfel de strategie, începând, la toamnă, cu efectivele de raţe.
„Dacă un bloc de state cum este UE, care este un mare exportator, va începe să se îndrepte spre acea direcţie, asta va avea un efect de ricoşeu”, a apreciat directorul general de la OIE.
Departamentul american al Agriculturii (USDA) a declarat vineri pentru Reuters că „pentru a nu exclude nicio posibilitate în lupta împotriva HPAI, Departamentul american al Agriculturii continuă să studieze opţiuni de vaccinare care pot să protejeze efectivele de păsări de această ameninţare persistentă”. Cu toate acestea, USDA consideră în continuare că măsurile de biosecuritate sunt cel mai eficient instrument pentru eliminarea virusului în rândul fermelor de păsări.
Riscul pentru oameni de pe urma gripei aviare rămâne scăzut, dar ţările trebuie să se pregătească pentru orice modificare a status quo-ului, a apreciat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Monique Eloit a apreciat că vaccinarea ar trebui să se concentreze pe păsările crescute în libertate, în special raţe, deoarece virusul gripei aviare este transmis de păsările migratoare care sunt deja infectate. Vaccinarea puilor de carne crescuţi în ferme, care reprezintă aproximativ 60% din producţia globală de carne de pasăre, are mai puţin sens, a spus Monique Eloit.
În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.
Agerpres
EVENIMENT
Atenție la roaming în avion sau pe mare. Avertizare ANCOM: Pot apărea facturi uriașe dacă te conectezi la rețele non-terestre

Atenție la roaming în avion sau pe mare, în timpul călătoriilor. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a emis o avertizare importantă pentru toți utilizatorii care călătoresc cu avionul sau pe nave maritime. Conectarea la rețelele non-terestre prin satelit poate genera costuri foarte mari, fiind servicii nereglementate care nu beneficiază de protecția tarifelor UE de roaming.
Rețelele non-terestre sunt serviciile de comunicații prin…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cele mai mari platforme de vânzare a biletelor din România, cumpărate de o companie din statele baltice. Tranzacție finalizată

AS Piletilevi PLG (PLG), cel mai mare operator de ticketing din Europa Centrală și de Est, a finalizat achiziția integrală a entităților din România, Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro. Este vorba despre finalizarea unor tranzacții începute mai demult.
La mijlocul anului 2023, PLG a achiziționat Bilete.ro, cea mai veche companie de ticketing din România. În decembrie 2024, a finalizat achiziția Ticketing Nation S.R.L., operatorul Entertix.ro și Myticket.ro.
Pe 4 iulie,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
EXCLUSIV. Când se deschide Drumul Expres de la Tureni. CNAIR a anunțat de când se va putea circula pe DEx4

Drumul Expres Tureni, care va face legătura între DN1 și Autostrada Transilvania (A3), va fi deschis săptămâna viitoare, a anunțat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a confirmat pentru Cluj24 că drumul expres care va face legătura între Autostrada Transilvania și DN1, în zona localității Tureni, va fi inaugurat săptămâna viitoare.
Traficul pe DEx4, deschis pe 10…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Skirt Bike 2025: Cel mai cochet eveniment revine în Alba Iulia. Biciclistele sunt invitate la o paradă a frumuseții pe două roți

Unul dintre cele mai cochete evenimente din Alba Iulia revine în acest weekend. Este vorba despre Skirt Bike, un eveniment dedicat doamenelor și domnișoarelor, care sunt și bicicliste.
Biciclistele își dau întâlnire duminică, 6 iulie, de la ora 17:00, în Piața Cetății. Fetele sunt încurajate să fie cât mai cochete, purtând ținute elegante, rochii vaporoase sau fuste cu personalitate, toate în ton cu tema din acest an.
Se încurajează și decorarea biciletelor cu flori,…
Citește mai mult pe Alba24.ro