Connect with us

EVENIMENT

Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală – apel pentru vaccinarea păsărilor împotriva gripei aviare, pentru a evita pandemia

Publicat

Guvernele ar trebui să se gândească la vaccinarea efectivelor de păsări împotriva gripei aviare, pentru a evita situaţia în care acest virus, care a ucis deja sute de milioane de păsări şi a infectat şi mamifere la nivel mondial, să se transforme într-o nouă pandemie, a transmis duminică Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), informează Reuters.

Având în vedere severitatea actualei epidemii de gripă aviară, pagubele economice şi personale provocate, guvernele au început să ia în considerare vaccinarea efectivelor de păsări. Cu toate acestea, unele guverne, precum cel din SUA, rămân reticente la această idee din cauza perturbărilor provocate schimburilor comerciale care ar decurge de pe urma vaccinării.

„Suntem pe cale să ieşim dintr-o criză a COVID în care fiecare ţară şi-a dat seama că ipoteza unei pandemii este o realitate”, a declarat directorul general de la OIE, Monique Eloit într-un interviu pentru Reuters.

„Având în vedere că aproape toate ţările care fac comerţ internaţional au fost infectate până acum, poate că ar fi timpul să discutăm despre vaccinare, pe lângă sacrificarea sistematică, care rămâne principalul instrument de control al bolii”, a spus Monique Eloit.

Începând de astăzi, Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală organizează o reuniune generală de cinci zile care se va concentra pe controlul global al gripei aviare înalt patogene (HPAI). Un sondaj efectuat de OIE arată că doar 25% din statele membre ar accepta importurile de produse de la păsările care au fost vaccinate împotriva HPAI.

Riscul pentru oameni de pe urma gripei aviare rămâne scăzut

Cele 27 de state membre UE au convenit anul trecut să implementeze o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare. Franţa ar urma să fie primul stat care implementează o astfel de strategie, începând, la toamnă, cu efectivele de raţe.

„Dacă un bloc de state cum este UE, care este un mare exportator, va începe să se îndrepte spre acea direcţie, asta va avea un efect de ricoşeu”, a apreciat directorul general de la OIE.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a declarat vineri pentru Reuters că „pentru a nu exclude nicio posibilitate în lupta împotriva HPAI, Departamentul american al Agriculturii continuă să studieze opţiuni de vaccinare care pot să protejeze efectivele de păsări de această ameninţare persistentă”. Cu toate acestea, USDA consideră în continuare că măsurile de biosecuritate sunt cel mai eficient instrument pentru eliminarea virusului în rândul fermelor de păsări.

Riscul pentru oameni de pe urma gripei aviare rămâne scăzut, dar ţările trebuie să se pregătească pentru orice modificare a status quo-ului, a apreciat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Monique Eloit a apreciat că vaccinarea ar trebui să se concentreze pe păsările crescute în libertate, în special raţe, deoarece virusul gripei aviare este transmis de păsările migratoare care sunt deja infectate. Vaccinarea puilor de carne crescuţi în ferme, care reprezintă aproximativ 60% din producţia globală de carne de pasăre, are mai puţin sens, a spus Monique Eloit.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bărbat din Sebeș, trimis în judecată după ce a spart geamurile unui BMW și și-a agresat fosta soție

Publicat

bărbat din sebeș, trimis în judecată după ce a spart

Un bărbat din Sebeș a fost trimis în judecată pentru distrugere și violență în familie. Dosarul a primit ”undă verde” din partea magistraților din oraș, în data de 16 aprilie 2024. 

Faptele pentru care acesta va fi judecat sunt vechi, din 2019. însă dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară în urmă cu câteva zile. 

Potrivit magistraților, victima era pe atunci fosta soție cu care se afla în prag de divorț.

Una dintre fapte s-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ce factori influențează sănătatea mintală a tinerilor în România – noul raport al Being Initiative lansat de la Cluj

Publicat

be 1.jpeg

Raportul Being, ce surprinde imaginea de ansamblu a sănătății mintale a tinerilor din 13 țări, dintre care și România, a fost făcut public. Cercetarea a identificat problemele de sănătate mintală a tinerilor cu vârste cuprinse între 10-24 ani și factorii care influențează sănătatea mintală a acestora.

În contextul îngrijorărilor globale tot mai mari legate de sănătatea mintală a tinerilor, noul raport al Being, intitulat „Mapping Youth Mental…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OFICIAL: Pensiile pe luna mai 2024, plătite înainte de sărbători. Când vor fi virați banii. HG în ședința de joi

Publicat

oficial: pensiile pe luna mai 2024, plătite înainte de sărbători.

OFICIAL: Pensiile pe luna mai, plătite în avans. Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, vor ajunge la pensionari înainte de sărbători. 

Guvernul va aproba proiectul de Hotărâre în acest sens, care a fost pus pe ordinea de zi a ședinței de joi.

Proiectul propune devansarea plăţilor cu pensii şi alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special în valoare totală de peste 9,331 miliarde de lei.

Astfel, urmează să fie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fermele mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme europene. Măsură în Parlamentul UE

Publicat

apia începe plata pentru motorina utilizată în agricultură în al

Fermele mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea unor norme europene. Măsura, aprobată de parlamentarii europeni, mai trebuie să treacă de Comisie, însă aceasta va fi o formatitate pentru că există un consens pe ea. 

Parlamentarii europeni au aprobat o revizuire a politicii agricole comune (PAC) pentru a uşura sarcina administrativă pentru fermierii din UE.

La vot au fost 425 voturi „pentru”, 130 „împotrivă” şi 33 abţineri.

Potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe