Connect with us

EVENIMENT

Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală – apel pentru vaccinarea păsărilor împotriva gripei aviare, pentru a evita pandemia

Publicat

Guvernele ar trebui să se gândească la vaccinarea efectivelor de păsări împotriva gripei aviare, pentru a evita situaţia în care acest virus, care a ucis deja sute de milioane de păsări şi a infectat şi mamifere la nivel mondial, să se transforme într-o nouă pandemie, a transmis duminică Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), informează Reuters.

Având în vedere severitatea actualei epidemii de gripă aviară, pagubele economice şi personale provocate, guvernele au început să ia în considerare vaccinarea efectivelor de păsări. Cu toate acestea, unele guverne, precum cel din SUA, rămân reticente la această idee din cauza perturbărilor provocate schimburilor comerciale care ar decurge de pe urma vaccinării.

„Suntem pe cale să ieşim dintr-o criză a COVID în care fiecare ţară şi-a dat seama că ipoteza unei pandemii este o realitate”, a declarat directorul general de la OIE, Monique Eloit într-un interviu pentru Reuters.

„Având în vedere că aproape toate ţările care fac comerţ internaţional au fost infectate până acum, poate că ar fi timpul să discutăm despre vaccinare, pe lângă sacrificarea sistematică, care rămâne principalul instrument de control al bolii”, a spus Monique Eloit.

Începând de astăzi, Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală organizează o reuniune generală de cinci zile care se va concentra pe controlul global al gripei aviare înalt patogene (HPAI). Un sondaj efectuat de OIE arată că doar 25% din statele membre ar accepta importurile de produse de la păsările care au fost vaccinate împotriva HPAI.

Riscul pentru oameni de pe urma gripei aviare rămâne scăzut

Cele 27 de state membre UE au convenit anul trecut să implementeze o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare. Franţa ar urma să fie primul stat care implementează o astfel de strategie, începând, la toamnă, cu efectivele de raţe.

„Dacă un bloc de state cum este UE, care este un mare exportator, va începe să se îndrepte spre acea direcţie, asta va avea un efect de ricoşeu”, a apreciat directorul general de la OIE.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a declarat vineri pentru Reuters că „pentru a nu exclude nicio posibilitate în lupta împotriva HPAI, Departamentul american al Agriculturii continuă să studieze opţiuni de vaccinare care pot să protejeze efectivele de păsări de această ameninţare persistentă”. Cu toate acestea, USDA consideră în continuare că măsurile de biosecuritate sunt cel mai eficient instrument pentru eliminarea virusului în rândul fermelor de păsări.

Riscul pentru oameni de pe urma gripei aviare rămâne scăzut, dar ţările trebuie să se pregătească pentru orice modificare a status quo-ului, a apreciat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Monique Eloit a apreciat că vaccinarea ar trebui să se concentreze pe păsările crescute în libertate, în special raţe, deoarece virusul gripei aviare este transmis de păsările migratoare care sunt deja infectate. Vaccinarea puilor de carne crescuţi în ferme, care reprezintă aproximativ 60% din producţia globală de carne de pasăre, are mai puţin sens, a spus Monique Eloit.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VINERI: Expoziția Materie și Icoană, la Alba Iulia. Ateliere de preparare a pigmenților după metode folosite în urmă cu 300 de ani

Publicat

vineri: expoziția materie și icoană, la alba iulia. ateliere de

Albaiulienii și turiștii care se vor afla vineri în Cetatea Alba Carolina vor putea să descopere arta vechilor icoane transilvănene pictate pe lemn și culorile cu care se picta în urmă cu trei sute de ani.

Pe aleea din fața Muzeului Național al Unirii Alba Iulia va avea loc pe 29 septembrie, de la ora 17:00, vernisajul expoziției stradale „Materie și Icoană”, în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni-2023”. Vernisajul va fi urmat de ateliere demonstrative de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „Pădure” cu peste 600 arbori și peste 100.000 de plante decorative. Grădina urbană a proiectului IULIUS din zona Carbochim

Publicat

03 pepiniera august.jpg

Peste 600 de arbori maturi, precum platani, tei, castani, arțari roșii, stejari piramidali, ginkgo biloba, carpeni și metasequoia, cu înălțimi ce ating chiar și 13 metri, sunt reuniți într-o pepinieră de aclimatizare a acestora. Mica „pădure” este pregătită pentru noul parc ce se va crea în cadrul demersului de reconversie urbană prin care platforma Carbochim se va transforma într-un amplu proiect mixed-use, ce deschide acea parte din Cluj către întreaga comunitate.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Percheziții realizate de DIICOT ȘI BCCO Alba Iulia, la Sibiu. Au destructurat o grupare care vindea droguri de mare risc

Publicat

video: percheziții realizate de diicot Și bcco alba iulia, la

O serie de percheziții domiciliare au fost realizate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, marți 26 septembrie la Sibiu. 

Mai exact este vorba despre 4 mandate de percheziții domiciliare, ce privesc mai multe persoane suspecte de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Din cercetări a reieșit că, pe parcursul anului 2023, două persoane bănuite ar fi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fiii satului la Pețelca, în 1 octombrie: ceremonii religioase, vizită la expoziția etnografică, premieri și spectacol folcloric

Publicat

petelca 1000x600.jpg

Duminică, 1 octombrie 2023, la Pețelca va avea loc o nouă ediție a evenimentului „Fiii satului Pețelca”.

Evenimentul va începe de la ora 11.00 și va fi organizat într-un spațiu special amenajat la „Fântâna satului”.

În cadrul serbării vor avea loc ceremonii religioase, sfințire troiță, vizită la expoziția etnografică din Pețelca, premieri, decernarea diplomelor, precum și un spectacol de excepție susținut de Ansamblul Dor Teiușan.

Program:

  • Ora 11.00…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe