Connect with us

ACTUALITATE

Organizaţiile, simbolurile şi faptele cu caracter comunist, interzise. Pedepse de până la 10 ani de închisoare. PROIECT

Publicat

Parlamentarii propun interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist. Un proiect legislativ, înregistrat miercuri la Senat, prevede pedepse între 3 luni și 10 ani pentru cei care confecționează, vând sau dețin simboluri comuniste și cei care inițiază sau sprijină organinzații cu caracter comunist. 

Propunerea legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 21 martie.

„Între anii 1945 și 1989, România a suferit prejudicii inestimabile de pe urma regimului totalitar comunist, caracterizat prin încălcarea unor principii și drepturi fundamentale ale cetățenilor, precum și dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, libera circulație, dreptul la informație, libertatea de exprimare, dreptul la asociere, libertatea conștiinței, dreptul la viață intimă, familială și privată, dreptul de proprietate privată, principiul interzicerii muncii forțate, etc.

(…) Deși Constituția și legile în vigoare recunosc și garantează drepturile și libertățile democratice, societatea românească are nevoie de o protecție sporită contra unor eventuale abuzuri de tip comunist și garanții multiple privind împiedicarea reinstaurării regimului totalitar comunist”, au explicat inițiatorii proiectului, un grup de parlamentari de la USR, în expunerea de motive.

Proiectul prevede, astfel, interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist.

„Prin organizație cu caracter comunist se înțelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care își desfășoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepțiilor sau doctrinelor comuniste, precum ura și violența pe motive de diferență de clasă socială, politica de exterminare socială. În această categorie pot fi incluse organizațiile cu sau fără personalitate juridică, partidele și mișcările politice, asociațiile și fundațiile, societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990.

Prin simboluri comuniste se înțelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepțiile sau doctrinele comuniste”, prevede proiectul.

Sancțiuni prevăzute

Potrivit proiectului, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Persoanele care au comis faptele prevăzute de lege pot scăpa de pedeapsă dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului. De asemenea, cei care au comis faptele prevăzute de lege și care înlesnesc, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a unuia sau a mai multor membri ai unui grup infracțional organizat, vor beneficia de reducerea cu jumătate a limitelor speciale ale pedepsei.

Proiectul mai prevede o pedeapsă de la 3 luni la 3 ani pentru cei care confecționează, vând, răspândesc sau dețin în vederea răspândirii simboluri comuniste. Cu aceeași pedeapsă vor fi sancționați și cei care utilizează în public asemenea simboluri.

Cu închisoare de la un an la 5 ani vor fi sancționați cei care distribuie și pun la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, materiale comuniste.

Vezi aici proiectul complet.

sursa: Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Cine mai are nevoie de carnet de șofer în ziua de azi. Tineri din Cluj, prinși la volan deși nu au permis de conducere

Publicat

drugtest etilotest politie 10 scaled.jpg

Polițiștii clujeni au depistat, în urma unor controale în trafic, o femeie și  doi bărbați, care conduceau mașina pe drumurile publice, deși nu au carnet de șofer.

Polițișii rutieri din cadrul Poliției orașului Huedin au oprit pentru verificări un autoturism condus pe strada Băii, din oraș, de o tânără de 27 de ani, din comuna Negreni.

Verificările efectuate au condus la stabilirea faptului că aceasta nu deține permis de conducere.

Probleme cu plăcuțele de înmatriculare

De asemenea, polițiștii Secţiei 3 Poliţie Rurală Baciu, au depistat un tânăr de 27 ani, din comuna Baciu, care se…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ALBA: 135 de cazuri COVID după 353 testări, în ultimele 24 de ore. Situația în localitățile din județ, 11 august

Publicat

teste alba covid coronavirus 1000x600.jpg

Au fost înregistrate 135 de cazuri COVID, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), joi, 11 august.

Comparativ, miercuri erau raportate 148 de cazuri noi. În județ sunt, în total, 1.700 cazuri active (1.703 anterior).

În județul Alba, în mediul urban, cea mai mare incidență COVID este la Blaj (9,56) și la Alba Iulia (8,04). În mediul rural – Valea Lungă (8,37) și Crăciunelu de Jos (7,95).

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 56.977 cazuri confirmate, 53.978 persoane vindecate, 1.299…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Wizz Air, al 7-lea avion de ultimă generație pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj-Napoca

Publicat

wizz cor e1660207303628.jpg

Compania aeriană Wizz Air a alocat a 7-a aeronavă bazei de pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj, aceasta fiind una de ultimă generație – Airbus A321.

Noul avion va deservi rutele spre Corfu, Torino și Napoli.

”Rămânem fideli pieței din România și oferim, în continuare, clienților cele mai bune opțiuni de călătorie din Cluj-Napoca la tarife ultra – low-cost. Operațiunile cu noua aeronavă alocată bazei noastre din Cluj-Napoca vor sprijini mai bine rețeaua Wizz Air din România”, a spus Alexandra Avădanei, Revenue Officer în cadrul Wizz Air.

wizz cluj

O nouă etapă în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr din Șona, reținut după ce a furat bani și bunuri din mai multe gospodării, în comuna Mihalț

Publicat

masina politia fb politia romana.jpg

Un tânăr din comuna Șona a fost reținut de polițiști. Este bănuit de furt și violare de domiciliu, în comuna Mihalț.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 10 august, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au identificat și reținut un tânăr de 24 de ani, din comuna Șona, care este bănuit de săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat și violare de domiciliu.

În noaptea de 6-7 august, ar fi pătruns în garajul unei locuințe din localitatea Mihalț, iar dintr-un autoturism lăsat neasigurat ar fi sustras o sumă de bani și un ceas. Prejudiciul a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe