Connect with us

ACTUALITATE

Gala decernării premiilor OSCAR 2019: Prezentator-surpriză şi vedete controversate

PublicatÎn noaptea de duminică spre luni va avea loc, la Los Angeles, cel mai important eveniment al anului: decernarea premiilor Oscar, ajunsă la cea de-a 91-a ediţie. Evenimentul a fost deja marcat de mai multe controverse, dar cu siguranţăva aduce şi multe surprize, iar numeroase vedete de prim rang vor urca pe scenă.

Absenţa subită a actriţei americane Whoopi Goldberg din emisiunea de televiziune “The View” şi colaborările ei din trecut cu Academia de film americană au determinat apariţia unor speculaţii potrivit cărora ea ar putea fi prezentatorul surpriză al galei de duminică seară, conform The Guardian.

Ediţia din acest an a galei Oscar reprezintă al doilea show fără prezentator principal de după 1988 din istoria de nouă decenii a acestui eveniment, însă tot mai multe zvonuri din presa americană lasă să se înţeleagă că Whoopi Goldberg, de patru ori prezentatoare a acestui show televizat, ar putea să prezinte din nou gala Oscar.

Whoopi Goldberg nu a mai apărut în ultimele zile în ediţiile zilnice ale emisiunii “The View”, difuzată de postul american ABC, acelaşi care transmite şi premiile Academiei de film americane.

Ea a fost prima femeie care a primit titulatura de prezentator principal al galei Oscar în 1994 şi a repetat această prestaţie în alţi trei ani – 1996, 1999 şi 2002. Toate cele patru evoluţii ale sale au fost bine primite de criticii de specialitate şi de public.

În această săptămână, revista Vanity Fair, care întreţine o colaborare strânsă cu organizatorii galelor Oscar, a publicat pe contul ei de Twitter o înregistrare video cu un monolog susţinut de Whoopi Goldberg la ediţia din 1999 a acestor premii.

Înainte ca Academia de film americană să o contacteze pe Whoopi Goldberg pentru a îi propune rolul de prezentator principal al galei Oscar, vedeta americană făcuse deja istorie şi devenise prima femeie afro-americană care a primit două nominalizări la aceste trofee. După ce a pierdut premiul în 1986, pentru rolul din “The Color Purple”, Whoopi Goldberg a câştigat în 1991 Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar graţie interpretării sale din filmul “Ghost”.

Controversa Kevin Hart

Kevin Hart a fost desemnat prezentator principal al galei Oscar 2019 în luna decembrie, însă actorul de comedie a renunţat la această titulatură după doar trei zile, din cauza controverselor generate de comentariile homofobe pe care starul le-a făcut în trecut, precizează radiotimes.com. Într-o serie de mesaje publicate pe Twitter, Kevin Hart a prezentat scuze comunităţii LGBT pentru acele declaraţii ale sale.

Înainte de desemnarea lui Kevin Hart în calitate de prezentator principal, dar şi după retragerea lui, Whoopi Goldberg a declarat că este interesată să preia încă o dată responsabilitatea de a gazdă a ceremoniei.

Cum va arăta gala Oscar fără un prezentator confirmat şi cine va înmâna premiile în 2019?

Deocamdată nu este clar formatul pe care îl va avea show-ul fără prezentator – însă dacă lucrurile vor rămâne astfel, atunci aceasta va fi prima gală din ultimii 30 de ani când ceremonia nu va avea o gazdă.

Potrivit The Hollywood Reporter, producătorii show-ului doresc să îi reunească pe scenă, în calitate de prezentatori ai unora dintre premii, pe actorii din distribuţia filmelor din seria “Avengers” (inclusiv Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo şi Chris Evans), dar şi alte celebrităţi de prim rang, pentru a aduce strălucire unei transmisiuni televizate atât de galonate şi pentru a umple spaţiile de emisie dintre înmânările de premii şi secvenţele muzicale din desfăşurătorul evenimentului.

Deocamdată, au confirmat participarea actorii Chris Evans, Chadwick Boseman, Samuel L. Jackson, Jason Momoa, James McAvoy, Brie Larson, Charlize Theron, Emilia Clarke, Awkwafina, Constance Wu, Tina Fey, Amy Poehler, Daniel Craig, Javier Bardem, Jennifer Lopez, Laura Dern, Angela Bassett, Melissa McCarthy, Sarah Paulson, Michael B. Jordan, Danai Gurira, Michael Keaton, Helen Mirren, Tyler Perry, Pharrell Williams, Paul Rudd şi Michelle Yeoh.

Potrivit tradiţiei, câştigătorii de anul trecut din categoriile de interpretare vor reveni pe scena galei Oscar pentru a înmâna statuetele atribuite învingătorilor din acest an.

Astfel, Gary Oldman va înmâna premiul pentru cea mai bună actriţă, Frances McDormand va înmâna Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal, iar Allison Janney şi Sam Rockwell vor atribui trofeele pentru roluri secundare.

Cine va cânta la gala Oscar?

Organizatorii au anunţat numele artiştilor care vor urca pe scenă pentru a susţine microrecitaluri în cadrul galei din acest an. Printre ei se vor afla trupa Queen şi solistul Adam Lambert, dar şi Lady Gaga şi Bradley Cooper, care vor interpreta single-ul “Shallow”, nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun cântec.

Va urca pe scenă şi Jennifer Hudson, care va interpreta piesa “I’ll Fight”, extrasă de pe coloana sonoră a documentarului “RBG”. Vor mai cânta Gillian Welch şi David Rawlings (“When a Coyboy Trades His Spurs for Wings”), iar Bette Midler va fi un reprezentant de marcă al muzicalului “Mary Poppins Returns” şi va interpreta un cover al cântecului “The Place Where Lost Things Go”.

Controversa categoriilor televizate

Academia de film americană a generat o nouă controversă atunci când a anunţat că învingătorii din patru categorii – imagine, montaj, scurtmetraj şi machiaj/coafură – vor fi anunţaţi în timpul pauzelor comerciale.

Anunţul a stârnit numeroase proteste pe Twitter, iar numeroşi cineaşti şi critici de specialitate au criticat cu virulenţă decizia de a nu prezenta în transmisiune directă laureaţii acestor categorii tehnice. Guillermo Del Toro, Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Spike Lee şi alţi regizori de prestigiu au adresat instituţiei americane o scrisoare deschisă în care au declarat că aceste categorii reprezintă “inima cinematografiei”.

În urma acestui demers, Academia de film americană a anunţat că a revizuit acea decizie controversată şi a precizat că “toate premiile vor fi prezentate în formatul tradiţional” al galei.

Cine votează la Oscaruri?

AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) este alcătuită din aproximativ 7.000 de profesionişti din întreaga lume. În 2014, în urma controverselor #OscarsSoWhite, presa a aflat că 94% dintre votanţi erau persoane caucaziene, iar 76% dintre membrii instituţiei erau bărbaţi.

Fostul preşedinte al AMPAS Cheryl Boone-Isaacs a demarat un amplu proces de schimbare a acestei realităţi în 2016, lansând o iniţiativă ce vizează dublarea numărului membrilor academiei provenind din alte spaţii demografice până în 2020.

În cadrul acestui proiect, un număr de 928 de membri noi, de diverse naţionalităţi şi rase, au fost primiţi în Academia de film americană în iunie 2018.

Cine a câştigat cele mai multe premii Oscar?

Walt Disney conduce plutonul artiştilor cu cele mai multe victorii şi are în palmares 26 de premii Oscar. Însă el era producătorul aflat în spatele multor filme de succes lansate de studioul Disney, iar recordul lui nu este deloc surprinzător. În privinţa premiilor de interpretare, Katherine Hepburn ocupă primul loc, cu patru statuete în palmares. Ea este urmată de un trio de actori celebri – Jack Nicholson, Daniel Day-Lewis şi Walter Brennan -, care au câştigat fiecare trei trofee. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Cum se va intra în cinematografe și de când

Publicat

Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi anumite procente din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate de 3, 5 sau 7,5 la mie în localităţile în care se află acestea, potrivit unor măsuri particulare în domeniul cinematografelor propuse de Ministerul Culturii pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2.

În funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi locale, operatorii culturali vor pune în aplicare unul dintre următoarele scenarii:

*** Scenariul 1

* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 2/3 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/2 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 5/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/3 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

În completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural-creativ, Ministerul Culturii a propus o serie de reguli suplimentare aplicabile cinematografelor, astfel:

* este interzisă funcţionarea sălilor de cinematograf 4DX;

*distribuirea de ochelari 3D este permisă în cazul celor de unică folosinţă, iar cei refolosibili vor fi dezinfectaţi după fiecare proiecţie;

* funcţionarea cafenelei/bistroului/altor magazine care comercializează băuturi sau/şi produse alimentare din incinta cinematografelor este permisă cu respectarea măsurilor de sănătate publică în vigoare;

* participanţii sunt obligaţi în continuare să poarte mască pe toată durata proiecţiei;

* personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;

*referitor la distribuţia locurilor în sală (atât online, cât şi la casele de marcat): se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator. În cazul în care organizatorii amenajează spaţiul cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la 2 persoane şi membrii aceleiaşi familii pot sta împreună;

* în ceea ce priveşte rândurile: ţinând cont de structura de teatru / amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi, uşor pe diagonală, înlăturând astfel riscul contaminarii directe prin proximitate.

Persoanele care coordonează fiecare producţie (ex. manager de sală) sunt responsabile de verificarea modalităţii de implementare a acestor recomandări, în vederea reducerii impactului riscului de infecţie cu SAR-CoV-2, precizează Ministerul Culturii. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Schimbări în Italia din 26 aprilie. Revin zonele galbene

Publicat

În Italia revin zonele galbene din 26 aprilie. Restaurantele ar urma să se redeschidă și seara, dar numai în aer liber. Premierul italian vorbește despre un permis special pentru circulația între regiunile de diferite culori.

Începând cu 26 aprilie, zonele galbene revin în Italia, odată cu deschiderea tuturor activităților de catering, sport și divertisment în zonele cu puține cazuri COVID-19, însă numai în aer liber.

Inițial, informația a apărut pe surse guvernamentale, după care premierul Mario Draghi a confirmat-o, potrivit Agenției ANSA, citată de Mediafax.

Premierul italian a vorbit despre un permis special pentru circulația între regiunile de diferite culori.

Draghi a spus că prioritatea va fi dată activităților în aer liber, dar și școlilor, care se redeschid complet cu prezență fizică în zonele galbene și portocalii, în timp ce în zona roșie elevii se vor împărți între cei care merg în prezență și alții în online.

Apoi, restaurantele ar trebui să se redeschidă și seara, dar numai în aer liber.

Interdicția ieșirii din case după ora 22.00 ar urma să rămână în vigoare.

Din 26 aprilie, teatrele, cinematografele și spectacolele ar urma să se redeschidă în aer liber. Spectacolele în interior ar urma să fie permise cu capacitate redusă.

Va fi permis sportul în aer liber, în timp ce piscinele în aer liber ar trebui redeschise pe 15 mai, iar sălile de sport ar trebui să se redeschidă în interior în 1 iunie.

Între timp, Trentino deschide, începând de luni, barurile și restaurantele în aer liber de la ora 5.00 la ora 18.00.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bruxellesul contestă carantina impusă în Irlanda călătorilor din cinci ţări ale UE

Publicat

Comisia Europeană a trimis vineri o scrisoare autorităţilor irlandeze prin care contestă măsura de carantină obligatorie la hotel impusă călătorilor din anumite ţări, între care cinci membre ale UE, a anunţat vineri un purtător de cuvânt, citat de France Presse.

Această măsură, aplicată călătorilor ce vin din Austria, Belgia, Franţa, Italia şi Luxemburg, suscită “îngrijorările” Comisiei în ceea ce priveşte “principiile generale ale dreptului european de proporţionalitate şi nediscriminare”, a declarat acest purtător de cuvânt, Christian Wigand, în timpul briefing-ului de presă cotidian.

În total 71 de ţări considerate cu risc sunt vizate de această carantină la hotel de minimum 10 zile destinată luptei împotriva importului de noi variante ale coronavirusului, potrivit guvernului irlandez.

După contactele din ultimele zile cu autorităţile irlandeze, executivul european i-a trimis o scrisoare “cerând clarificări cu privire la criteriile utilizate pentru a stabili ţările” vizate de această carantină obligatorie.

“Comisia consideră că obiectivul urmărit de Irlanda (…) poate fi atins cu măsuri mai puţin restrictive”, se adaugă în scrisoare, notând de asemenea că ar trebui făcute excepţii pentru călătoriile esenţiale, în conformitate cu o recomandare a Consiliului UE asupra căreia statele membre s-au pus de acord.

Autorităţile irlandeze au la dispoziţie zece zile pentru a răspunde la această scrisoare, a precizat executivul european.

Comisia Europeană a trimis deja scrisori de acest tip mai multor ţări din UE, ale căror măsuri de restricţionare a circulaţiei legate de COVID-19 le consideră disproporţionate.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bode: În noaptea de 1 spre 2 mai, circulaţia persoanelor este permisă doar în cazul participanţilor la slujbele religioase

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a subliniat vineri că, în noaptea de 1 spre 2 mai, circulaţia persoanelor este permisă doar în cazul participării la slujbele religioase de Paşte.

“Sunt convins că milioanele de credincioşi care vor participa la procesiunile religioase vor da dovadă de echilibru, de simţ civic crescut, înţelegând că încă traversăm o perioadă critică, comportamentul fiecăruia dintre noi fiind decisiv în lupta pentru stoparea acestei pandemii. În noaptea de 1 spre 2 mai, circulaţia persoanelor este permisă doar pentru participanţii la slujbele religioase. Subliniez acest lucru pentru a ruga toţi cetăţenii care nu participă la slujba de Înviere să rămână acasă. Nu de alta, dar chiar nu vor avea ce activităţi să desfăşoare în noaptea de 1 spre 2 mai, alta decât participarea la slujba religioasă”, a afirmat Bode, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca.

El a reamintit că, în baza hotărârii de guvern adoptate pe 8 aprilie, în cazul celor care vor merge la slujba de Paşte, circulaţia pe timpul nopţii va fi permisă în intervalul orar 22,00 – 5,00.

“Magazinele vor rămâne deschise până la ora 20,00 şi în Vinerea Mare. Aşa cum ştiţi, staţiunile de pe litoral, respectiv staţiunile montane vor fi deschise respectând toate regulile în vigoare, dar cu o capacitate de maxim 70% cazare din tot ce înseamnă capacitatea de cazare pe care ei o oferă”, a menţionat el.

Ministrul de Interne a estimat că procesiunile religioase din zilele de Paşte vor strânge un număr mare de credincioşi, subliniind că rolul forţelor de ordine va fi să se asigure că oamenii respectă măsurile de protecţie sanitară şi să ia cele mai bune măsuri pentru prevenirea tulburării ordinii şi liniştii publice.

“Prevenţia, echilibrul şi calmul sunt coordonatele după care se vor ghida structurile Ministerului Afacerilor Interne care se vor afla pe teren în perioada sfintelor sărbători de Paşte. Astfel, echipajele îşi vor îndeplini cu profesionalism, responsabilitate şi eficienţă misiunile referitoare la menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică. Românii trebuie să se bucure de cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii în tihnă şi totodată să le fie create condiţiile pentru a participa la aceste ceremonii religioase”, a susţinut el.

Lucian Bode a declarat că, în ultima perioadă, a efectuat mai multe vizite în teritoriu, pentru a cunoaşte la faţa locului problemele cu care se confruntă structurile Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul vizitei de la Cluj a dorit să se asigure că pregătirea structurilor MAI este adecvată gestionării eficiente a situaţiei din perioada sărbătorilor pascale.

“Am solicitat ca prezenţa forţelor de ordine pe teren să fie organizată, planificată şi să se desfăşoare impecabil din punct de vedere operativ. Pregătirea operativă trebuie susţinută de o bună coordonare şi colaborare cu autorităţile locale. De asemenea, această colaborare trebuie să fie impecabilă cu reprezentanţii bisericii, astfel încât oamenii să se simtă în siguranţă şi protejaţi”, a precizat Bode. AGERPRES

Citește mai departe