Connect with us

ACTUALITATE

Osemintele unor soldaţi români şi germani din Primul Război Mondial, înhumate cu onoruri militare la Perişani şi Titeşti – Vâlcea

Publicatonoruri

Osemintele mai multor militari ce au luptat în Primul Război Mondial în zona Poiana Spinului din comuna Perişani au fost înhumate vineri, într-o ceremonie militară şi religioasă organizată în două cimitire ale eroilor din zonă de către autorităţile judeţului, cu sprijinul Garnizoanei Vâlcea şi a Forumului German din România.

Rămăşiţele umane au fost scoase la suprafaţă pe parcursul a trei ani de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea, care au stabilit că acestea ar aparţine unor soldaţi dintr-o companie a Diviziei IV Infanterie, dar şi unor soldaţi germani din Corpul Alpin Bavarez. În total, au fost descoperite opt schelete incomplete şi alte câteva oase umane pentru care nu s-a putut stabili însă identitatea.

Osemintele militarilor români au fost înhumate la Perişani, cu onoruri militare, într-un cimitir al eroilor amenajat de autorităţile locale în centrul localităţii.

“Este un moment de mare importanţă pentru istoria României că la Perişani s-a înfiinţat un cimitir care să aducă în cuprinsul său, în acest moment, şase dintre sutele de soldaţi căzuţi în toamna anului 1916 pe raza comunei Perişani. Nu numai aici au căzut pe câmpul de luptă mulţi eroi. Pe tot cuprinsul Ţării Loviştei s-au dus lupte grele în Primul Război Mondial şi mii de soldaţi români şi-au dat viaţa pentru ca nouă să ne fie astăzi aşa cum ne este. Memoria acestor eroi va fi mereu slăvită de noi”, a spus primarul din Perişani, Ion Sandu.

El a precizat că intenţionează să deschidă lângă cimitir, în noul centru de informare turistică din localitate, şi o expoziţie cu artefactele găsite de arheologi în zonă.

Pentru soldaţii germani a fost organizată o ceremonie religioasă în comuna Titeşti, rămăşiţele lor fiind înhumate în cimitirul internaţional din localitate, construit în 1917 sub supravegherea germanilor care ocupaseră zona. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Forumului German din România.

“Deviza organizaţiei pe care o reprezint în privinţa morţilor de război este ‘Muncă pentru pace şi înţelegere peste morminte’. Descoperirea acestor oseminte ale unor morţi de război de acum peste 100 de ani şi reînhumarea lor astăzi, la Perişani şi Titeşti, denotă faptul că România respectă tratatele internaţionale, regimul acesta al mormintelor de război, care este foarte clar, foarte limpede şi pe care trebuie să-l avem în vedere. De altfel, sunt multe astfel de cimitire ale eroilor în această zonă, deci aceste bătălii au fost cu victime de ambele părţi. Pe teritoriul României sunt peste 100.000 de morţi, din cele două războaie mondiale, din partea Germaniei. Ei sunt în asemenea cimitire de onoare, unde, în foarte multe cazuri, sunt înhumaţi germani alături de români, alături de austrieci, alături de unguri şi de alţi reprezentanţi ai altor state. Mulţumesc domnului primar care este un exemplu de cum ar trebui să fie un conducător al unei comunităţi în acest domeniu atât de delicat, atât de simbolic, pentru că se pot face mari greşeli, cum se întâmplă în Valea Uzului, şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi atunci când lucrăm cu asemenea vestigii. Acest cimitir, din punct de vedere simbolic, este extraordinar nu atât pentru Vâlcea, pentru Titeşti, ci pentru o întreagă epocă ce a marcat istoria românească în ultimii peste 100 de ani”, a declarat reprezentantul Forumului German, Cristian Scarlat.

Primele oseminte din zona Perişani au fost descoperite întâmplător, în vara anului 2016, la marginea unei păduri din punctul Poiana Spinului, de câţiva căutători de comori, care au anunţat apoi, prin 112, autorităţile. Arheologii care s-au deplasat atunci în zonă au găsit rămăşitele a patru soldaţi, modul în care aceştia erau îngropaţi – în picioare şi cu echipamentul lângă ei, nefolosit – determinându-i pe specialişti să concluzioneze că moartea lor a fost una fulgerătoare, surprinşi fiind, cel mai probabil, de suflul unei explozii. Tot atunci s-a stabilit că ar fi soldaţi dintr-o companie a Diviziei a IV-a, ce a fost dată dispărută în toamna anului 1916, când România a intrat în război, iar Corpul Alpin Bavarez a străpuns linia frontului prin Perişani, în timpul uneia dintre cele mai sângeroase confruntări din timpul Primului Război Mondial în care şi-a pierdut viaţa şi generalul David Praporgescu.

Ultimele săpături arheologice la Perişani au fost făcute în vara anului trecut, pe lângă oseminte fiind descoperite şi arme, dar şi câteva zeci de cartuşe. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Cum vor să-şi redeschidă turismul pentru străini Grecia, Italia, Spania şi Franţa

Publicat

mykonos grecia sursa pixabay

Cum vor să-şi redeschidă turismul pentru străini Grecia, Italia, Spania şi Franţa? A venit vremea să vă rezervaţi vacanţele în Italia, spune Mario Draghi, premierul italian.

Grecia şi-a redeschis plajele la începutul acestei luni, în condiţiile în care ţara îşi relaxează restricţiile pentru a se pregăti de revenirea turiştilor străini, scrie MEDIAFAX.

Turismul reprezintă aproximativ o cincime din economia şi locurile de muncă din Grecia, iar, după cel mai slab an din istorie pentru industrie în 2020, ţara nu-şi permite o altă vară pierdută.

Restricţiile de călătorie pentru vizitatorii străini vaccinaţi vor fi ridicate începând cu 15 mai.

Premierul grec Kiriakos Mit­sotakis a arătat că o combinaţie între testarea pe scară largă, vacci­nare şi faptul că multe activităţi vor avea loc în aer liber le-a dat autorităţilor ţării încredere că vizitele turiştilor vor fi sigure.

Italia, care se bazează pe revenirea turismului pentru a ieşi dintr-o recesiune profundă, a anunţat săptămâna trecută că este pregătită să primească din nou turişti străini, potrivit RFI.

„A venit vremea să vă rezervaţi vacanţele în Italia“, a declarat premierul Mario Draghi.

De la mijlocul acestei luni, turiştii care s-au vaccinat cu un vaccin aprobat în UE s-au recuperat de pe urma bolii sau au fost testaţi negativ cu 48 de ore înainte de a călători vor putea intra în Italia fără restricţii.

Sectorul italian de turism, care a reprezentat 14% înainte de pan­de­mie, a înregistrat pierderi totale de 120,6 miliarde de euro în 2020, notează The Guardian.

Spania ţinteşte 45 milioane de turişti străini în 2021, puţin peste jumătate din numărul de vizitatori primiţi în 2019, înainte de debutul crizei sanitare, potrivit Le Figaro. Ţara mizează pe paşaportul de vaccinare european care ar urma să fie lansat la mijlocul lunii iunie.

„Spania este pregătită să se redeschidă foarte curând pentru lumea întreagă“, a anunţat ministrul spaniol al turismului Reyes Maroto cu ocazia lansării campaniei de promovare turistică a ţării pentru această vară.

Campania vizează în primul rând turiştii europeni, în special pe cei britanicii, care reprezentau înaintea pandemiei cel mai numeros grup de vizitatori străini din Spania. Franţa şi Germania se numără la rândul lor printre ţările vizate.

În 2020, numărul turiştilor străini din Spania s-a prăbuşit cu 77% anual în condiţiile în care economia ţării de­pinde masiv de industria călătoriilor.

Şi Franţa s-a alăturat cursei pentru atragerea de turişti străini după un an de lockdownuri naţionale şi restricţii de călătorie, lansând o campanie de ordinul milioanelor de euro avându-i drept ţintă în principal pe europeni, relatează RFI.

Campania #ExploreFrance care promovează stilul de viaţă al ţării a fost lansată pe 10 pieţe europene: Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Italia, Olanda, Spania, Suedia şi Elveţia.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avansat 9 iunie ca dată posibilă pentru revenirea turiştilor din afara UE.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nunți și botezuri fără restricții dacă toți participanții sunt vaccinați

Publicat

Nunțile, botezurile și mesele festive organizate în aer liber nu vor mai fi restricționate de la 1 iunie dacă organizatorul garantează că toți cei prezenți sunt vaccinați, anunță președintele Klaus Iohannis.

„În interior vom avea câteva relaxări, care încep majoritatea din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, de de servire în restaurante și așa mai departe. Sunt multe măsuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul Național și vor fi toate aduse la cunoștința publicului. Câteva detalii: avem nunți, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior, deci în aer liber, începând cu 1 iunie maximum 70 persoane. Nunți, botezuri, mese festive, în interior, maxim 50 persoane de la 1 iunie”, transmite Klaus Iohannis.

El precizează că numărul paricipanților va crește etapizat, de la 1 iulie și de la 1 august.

„De la 1 iulie numărul crește, de la 1 august numărul crește. Dar, iar aici este foarte important, dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți. Deci, mai concret, dacă pe 15 iulie cineva dorește să organizeze o nuntă într-un spațiu închis în interior și garantează că toți participanții sunt vaccinați nu se mai aplică restricționarea la un număr de 70 de persoane”, adaugă șeful statului.

Președintele spune că situația va fi similară în cazul evenimentelor sportive.

„Similar la sălile de sport numărul de participanți este restricționat, dar dacă organizatorul, managerul sălii garantează că toate persoanele sunt vaccinate, numărul de participanți poate să crească. Aceste măsuri sunt gândite să ne protejeze, să ne reluăm viață normală și încurajează vaccinarea”, conchide Iohannis. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pașaportul de vaccinare. Cîțu: Suntem pregătiți

Publicat

Aplicația care reprezintă pașaportul de vaccinare este gata și poate porni, în România, în același timp în care pornește în toată Uniunea Europeană, a declarat, joi, premierul Florin Cîțu.

Întrebat despre pașaportul de vaccinare, premierul Florin Cîțu a spus, la Digi 24, că decizia este a Uniunii Europene, dar că România este pregătită, conform MEDIAFAX.

„E o decizie a Uniunii Europene. Noi suntem pregătiți, am vorbit cu STS. Când va porni, va porni și suntem gata și noi. Decât în afara țării (îl folosim – n.r.). De cei care vin în țară sau de românii care merg în altă țară”, a spus Cîțu.

Întrebat ce a fost definitivat, premierul a spus că este vorba de o aplicație care va porni în toate țările UE în același timp.

„Aplicația, din ce am înțeles, dar trebuie să îi dea drumul la nivelul Uniunii Europene. Trebuie să fie pornit odată sistemul. Cred că este o aplicație, încă nu am văzut varianta finală. Cred că se lucrează la ea. Trebuie să fie gata tot la 1 iunie. (…) Nu poți să ai o bază de date comună. Cred că e vorba de acces la interogare”, a mai spus premierul.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Emmanuel Macron condamnă atacurile asupra Israelului şi cere negocieri de pace

Publicat

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a condamnat, într-o conversaţie cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, atacurile cu rachete asupra Israelului, lansând un apel la calm, anunţă Palatul Elysée, precizând că premierul Benjamin Netanyahu a fost “indisponibil” pentru o discuţie.

În convorbirea cu Mahmoud Abbas, preşedintele Emmanuel Macron “a condamnat ferm atacurile cu rachete revendicate de Hamas şi de alte grupuri teroriste”, care “pun în pericol grav populaţia din Tel Aviv şi afectează securitatea statului Israel”, anunţă Preşedinţia Franţei, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro, scrie MEDIAFAX.

Emmanuel Macron a transmis condoleanţe pentru “numeroasele pierderi în rândul civililor palestinieni în urma operaţiunilor militare şi confruntărilor militare cu Israelul” şi i-a cerut lui Mahmoud Abbas să recurgă la “toate mijloacele de influenţă pentru restabilirea calmului cât mai curând posibil”, subliniază Palatul Elysée.

“Fiind preocupat de escaladarea violenţelor în Orientul Mijlociu, preşedintele Republicii este determinat să colaboreze cu toate părţile pentru a pune capăt violenţelor. Priorităţile sunt revenirea la calm şi pacea”, precizează Preşedinţia Franţei.

Emmanuel Macron va discuta şi cu premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, “indisponibil astăzi pentru o conversaţie telefonică”, şi va fi în contact “cu principalii parteneri ai Franţei din Orientul Mijlociu”, în principal cu preşedintele Egiptului, Abdelfattah Sissi, “a cărui mediere o susţine deplin”. “Preşedintele Republicii va transmite tuturor părţilor urgenţa revenirii la pace, la relansarea în mod decisiv a negocierilor necesare instituirii unei păci juste şi durabile între israelieni şi palestinieni şi va exprima voinţa Franţei de a contribui la acest lucru prin respectarea aspiraţiilor legitime ale fiecăruia”, concluzionează Palatul Elysée.

Grupurile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat joi aproximativ 200 de rachete asupra Israelului, fiind vizate oraşele Tel Aviv, Ashdod, Beersheba şi Eilat. În ultimele trei zile, asupra teritoriului israelian au fost lansate peste 1.600 de rachete. Bilanţul în Israel este de şapte morţi şi peste 150 de răniţi.

Bilanţul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza a ajuns la 87 de morţi şi 530 de răniţi, iar, conform unor surse, armata israeliană pregăteşte o operaţiune terestră în teritoriul palestinian aflat sub controlul organizaţiei islamiste Hamas.

Citește mai departe