Connect with us

ACTUALITATE

Osemintele unor soldaţi români şi germani din Primul Război Mondial, înhumate cu onoruri militare la Perişani şi Titeşti – Vâlcea

Publicatonoruri

Osemintele mai multor militari ce au luptat în Primul Război Mondial în zona Poiana Spinului din comuna Perişani au fost înhumate vineri, într-o ceremonie militară şi religioasă organizată în două cimitire ale eroilor din zonă de către autorităţile judeţului, cu sprijinul Garnizoanei Vâlcea şi a Forumului German din România.

Rămăşiţele umane au fost scoase la suprafaţă pe parcursul a trei ani de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea, care au stabilit că acestea ar aparţine unor soldaţi dintr-o companie a Diviziei IV Infanterie, dar şi unor soldaţi germani din Corpul Alpin Bavarez. În total, au fost descoperite opt schelete incomplete şi alte câteva oase umane pentru care nu s-a putut stabili însă identitatea.

Osemintele militarilor români au fost înhumate la Perişani, cu onoruri militare, într-un cimitir al eroilor amenajat de autorităţile locale în centrul localităţii.

“Este un moment de mare importanţă pentru istoria României că la Perişani s-a înfiinţat un cimitir care să aducă în cuprinsul său, în acest moment, şase dintre sutele de soldaţi căzuţi în toamna anului 1916 pe raza comunei Perişani. Nu numai aici au căzut pe câmpul de luptă mulţi eroi. Pe tot cuprinsul Ţării Loviştei s-au dus lupte grele în Primul Război Mondial şi mii de soldaţi români şi-au dat viaţa pentru ca nouă să ne fie astăzi aşa cum ne este. Memoria acestor eroi va fi mereu slăvită de noi”, a spus primarul din Perişani, Ion Sandu.

El a precizat că intenţionează să deschidă lângă cimitir, în noul centru de informare turistică din localitate, şi o expoziţie cu artefactele găsite de arheologi în zonă.

Pentru soldaţii germani a fost organizată o ceremonie religioasă în comuna Titeşti, rămăşiţele lor fiind înhumate în cimitirul internaţional din localitate, construit în 1917 sub supravegherea germanilor care ocupaseră zona. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Forumului German din România.

“Deviza organizaţiei pe care o reprezint în privinţa morţilor de război este ‘Muncă pentru pace şi înţelegere peste morminte’. Descoperirea acestor oseminte ale unor morţi de război de acum peste 100 de ani şi reînhumarea lor astăzi, la Perişani şi Titeşti, denotă faptul că România respectă tratatele internaţionale, regimul acesta al mormintelor de război, care este foarte clar, foarte limpede şi pe care trebuie să-l avem în vedere. De altfel, sunt multe astfel de cimitire ale eroilor în această zonă, deci aceste bătălii au fost cu victime de ambele părţi. Pe teritoriul României sunt peste 100.000 de morţi, din cele două războaie mondiale, din partea Germaniei. Ei sunt în asemenea cimitire de onoare, unde, în foarte multe cazuri, sunt înhumaţi germani alături de români, alături de austrieci, alături de unguri şi de alţi reprezentanţi ai altor state. Mulţumesc domnului primar care este un exemplu de cum ar trebui să fie un conducător al unei comunităţi în acest domeniu atât de delicat, atât de simbolic, pentru că se pot face mari greşeli, cum se întâmplă în Valea Uzului, şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi atunci când lucrăm cu asemenea vestigii. Acest cimitir, din punct de vedere simbolic, este extraordinar nu atât pentru Vâlcea, pentru Titeşti, ci pentru o întreagă epocă ce a marcat istoria românească în ultimii peste 100 de ani”, a declarat reprezentantul Forumului German, Cristian Scarlat.

Primele oseminte din zona Perişani au fost descoperite întâmplător, în vara anului 2016, la marginea unei păduri din punctul Poiana Spinului, de câţiva căutători de comori, care au anunţat apoi, prin 112, autorităţile. Arheologii care s-au deplasat atunci în zonă au găsit rămăşitele a patru soldaţi, modul în care aceştia erau îngropaţi – în picioare şi cu echipamentul lângă ei, nefolosit – determinându-i pe specialişti să concluzioneze că moartea lor a fost una fulgerătoare, surprinşi fiind, cel mai probabil, de suflul unei explozii. Tot atunci s-a stabilit că ar fi soldaţi dintr-o companie a Diviziei a IV-a, ce a fost dată dispărută în toamna anului 1916, când România a intrat în război, iar Corpul Alpin Bavarez a străpuns linia frontului prin Perişani, în timpul uneia dintre cele mai sângeroase confruntări din timpul Primului Război Mondial în care şi-a pierdut viaţa şi generalul David Praporgescu.

Ultimele săpături arheologice la Perişani au fost făcute în vara anului trecut, pe lângă oseminte fiind descoperite şi arme, dar şi câteva zeci de cartuşe. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Din cauza pandemiei, vânzările de autovehicule vor scădea anul acesta cu 20%, la nivel mondial

Publicat

Vânzările de autovehicule vor scădea cu 20% anul acesta, la nivel mondial, din cauza efectelor pandemiei de COVID-19, conform unui studiu S&P Global, care estimează că în 2021 şi 2022 piaţa se va recupera cu procente cuprinse între 7% şi 9%, relatează agenţia EFE.

Această creştere estimată, semnalează firma de consultanţă, va situa vânzările de autovehicule în aceşti doi ani cu 6% sub nivelul din 2019.

Singurul factor care poate modifica previziunile S&P este comportamentul pieţei din China, cea mai dinamică, dar şi cea mai imprevizibilă, fiind singura ce ar putea atinge în 2022 nivelul de vânzări din 2019, dinainte de pandemie.

Analistul Vittoria Ferraris explica în raport că perspectivele S&P privind sectorul auto sunt mai conservatoare, din cauza dificultăţilor prin care trec posibilii cumpărători şi a preţurilor ridicate la maşinile hibrid şi electrice.

Cele mai multe firme auto şi furnizori de componente vor produce sub posibilităţi pe parcursul acestui an, menţionează studiul, şi mulţi dintre ei vor încheia exerciţiul financiar foarte îndatoraţi.

S&P estimează că rentabilitatea şi fluxul de numerar al producătorilor vor fi în 2021 mai slabe faţă de 2019 şi, în plus, companiile vor trebui să facă investiţii semnificative pentru a se adapta la noile cerinţe ale pieţei, cu autovehicule mai puţin poluante.

În acest context, S&P menţine la negativă perspectiva sectorului, mai scrie EFE. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, testat pozitiv cu COVID-19

Publicat

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, a anunţat că a fost testat pozitiv cu COVID-19 şi că a intrat în izolare pentru şapte zile, precizând că nu prezintă niciun simptom şi că îşi exercită în continuare atribuţiile, relatează DPA şi AFP.

Guvernul a precizat că preşedintele Emmanuel Macron, premierul Jean Castex şi membrii executivului prezenţi miercuri la Consiliul de Miniştri „nu sunt consideraţi contacte ale lui Bruno Le Maire” deoarece au respectat „cu scrupulozitate protocolul sanitar şi în special măsurile de protecţie şi de distanţare şi au purtat mască”.

Politicianul de 51 de ani nu este primul membru al guvernului francez infectat cu coronavirus.

Franck Riester, fost ministru al Culturii şi actual ministru al Comerţului Exterior, a fost de asemenea diagnosticat cu coronavirus în martie.

Ulterior, într-o perioadă de două săptămâni, au mai fost testaţi pozitiv şi doi secretari de stat de la Tranziţia Ecologică de la acel moment. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alarmant în Rusia: 6.065 noi cazuri de coronavirus

Publicat

Rusia a raportat sâmbătă 6.065 de noi cazuri de coronavirus, fiind pentru prima dată când numărul de infectări zilnice a depăşit valoarea de 6.000 în ultimele două luni, transmite Reuters.

Numărul total al cazurilor de infectare de la începutul pandemiei a ajuns la 1.097.251.

Conform autorităţilor ruse, 144 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor puse pe seama noului coronavirus a ajuns la 19.339, la o populaţie de peste 144 de milioane de locuitori. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prima piaţă agroalimentară cu produse exclusiv româneşti certificate se deschide sâmbătă în Capitală

Publicat

Bucureştenii pot cumpăra, începând de sâmbătă, alimente bio şi produse tradiţionale din Piaţa Românilor, fosta piaţă Colentina, fiind unicul loc unde se vor putea găsi cele mai multe alimente bio româneşti certificate, alături de produse tradiţionale şi naturale româneşti atestate.

„Suntem bucuroşi că Asociaţia Bio-România şi Federaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale Româneşti sunt invitate în prima piaţă românească, pentru români, cu producători români. Din păcate, în multe pieţe agroalimentare sunt produse nealimentare, iar la produsele alimentare găsim foarte multă marfă din import, marcată sau nemarcată. În această piaţă se vor comercializa exclusiv produse de calitate româneşti, că sunt bio, că sunt tradiţionale, doar produse de calitate, nu de larg consum cu foarte multe E-uri sau chimicale. Produsele tradiţionale sunt atestate de Ministerul Agriculturii, iar cele ecologice sunt certificate de către firme autorizate de Ministerul Agriculturii, deci statul român garantează calitatatea produselor din această piaţă. Este prima iniţiativă pe care o cunosc şi sunt în domeniu de foarte mulţi ani. Felicitări tuturor celor care au gândit şi au realizat acest proiect şi ni-l oferă nouă spre gestionare şi implementare”, a transmis preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio România, Marian Cioceanu, într-un mesaj video, pe Facebook.

Deschiderea are loc sâmbătă dimineață.

România deţine în prezent în jur de 364.000 de hectare în agricultura ecologică şi circa 10.000 de beneficiari înregistraţi în acest sistem. Piaţa bio din România a ajuns la 20 de milioane de euro, în 2018, înregistrând o creştere anuală de circa 30%. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate