Connect with us

ACTUALITATE

Pachetul de măsuri Sprijin pentru România, de 17,3 miliarde de lei, aprobat de coaliție

Publicat

bani large.jpg

Pachetul Sprijin pentru România, aprobat luni de liderii coaliției de guvernare, cuprinde măsuri de sprijin a economiei și a populației în valoare de 17,3 miliarde de lei.

9 miliarde de lei urmează să fie asigurate din fonduri europene, iar alte 8,3 miliarde de la bugetul de stat.

Vezi și Când va începe acordarea voucherelor pentru populație și ce alimente vor putea fi cumpărate. Anunțul făcut de Ministrul Muncii

Conform pachetului, 300 de milioane de euro vor fi folosite pentru compensarea creșterii prețurilor. De asemenea, sunt prevăzute ajutoare de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilități.

Alte 200 de milioane de euro sunt prevăzute pentru investiții cu impact major în economie, dar este prevăzut și un ajutor de stat pentru stimularea investițiilor în valoare de peste 1 milion de euro.

Totodată, sunt prevăzute 300 de milioane de lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție.

Citește și: Cardurile sociale din Programul „Sprijin pentru România” vor fi distribuite prin Poșta Română

Coaliția propune și ajustarea contractelor de investiții publice în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene, în funcție de creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport și utilaje. AR urma să fie alocate 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea și finalizarea contractelor în derulare.

Acordarea șomajului tehnic va fi prelungită până la sfârșitul anului, iar programul Kurzarbeit – reducerea programului de lucru va continua.

Sunt prevăzute 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România și prime de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri.

Totodată, 300 milioane de euro vor fi asigurate ca grant capital de lucru pentru fermierii români.

„Salariul minim în agricultură și industria alimentară – 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcții)”, se arată în pachetul de măsuri.

Conform acestuia, vor fi acordate vouchere pentru alimente de bază, de 50 de euro la fiecare 2 luni pentru familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pentru pensionarii cu venit mai mic de 1.500 lei/lună, pentru persoanele cu venit minim garantat și pentru persoanele cu dizabilități. Se estimează că 4,7 milioane de persoane vor beneficia de vouchere în 2022, în valoarea totală de 1 miliard de euro.

De asemenea, vor fi acordate vouchere pentru elevii care primesc burse sociale în valoare de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

Va fi asigurată o sumă de 200 de lei în plus pentru salariul minim, o creștere voluntară scutită de taxe.

Valoarea tichetelor de masă va crește cu 50%, de la 20,17 lei la 30 de lei, iar norma de hrană pentru pacienții din spitale și vârstnicii instituționalizați va fi dublșată, de la 11 lei/zi la 22 de lei/zi.

De asemnea, pentru copiii instituționalizați, alocația zilnică de hrană crește de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă, iar sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei. Totodată cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite.

Alocația lunară de plasament crește de la 630 de lei la 900 de lei lunar, iar în cazul copiilor cu dizabilități, de la 945 de lei lunar, la 1.350 de lei lunar.

Pachetul cuprinde și extinderea programului de fertilizare în vitro. Astfel, numărul persoanelor care pot aplica crește de la 300 la 5.000 în 2022.

Se lansează programele Family start, cu credite de până la 75.000 lei, și Student Invest, de până la 50.000 lei, garantate de stat. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

FOTO. Covoare armenești, țesute la Gherla după o tehnică veche de 1.000 de ani. O MINUNĂȚIE

Publicat

covo 1 e1657168378729.jpg

Fiecare dintre noi ne aducem aminte de covoarele persane, care, până nu de mult, se regăseau în casele tuturor. În județul Cluj se mai practică și astăzi acest meșteșug, pe care, în urmă cu zeci de ani, foarte multe femei din mediul rural l-au învățat de la armenii din Gherla.

Bedros Crucian s-a născut în anul 1946, la Gherla. A țesut zeci de ani „covoare armenești”, foarte apreciate atât în țară, cât și în străinătate.

Provine dintr-o familie de armeni din Anatolia, astăzi în estul Turciei. Ororile genocidului armean din prima jumătate a secolului trecut i-a forțat familia să…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Începe procesul în cazul podului prăbușit în Genova. Au murit 43 de oameni

Publicat

index

Joi începe procesul în cazul podului rutier din Genova prăbuşit în 2018 din cauza infrastructurii învechite. În boxa acuzaților se vor afla 59 de persoane.

Procesul începe la mai bine de patru ani de când podul rutier din Genova s-a prăbuşit. Judecata se va desfăşura în cea mai mare sală a tribunalului din oraş.

 

Începe procesul în cazul podului prăbușit în Genova. Au murit 43 de oameni: 59 de persoane în boxa acuzaţilor

 

În total, 59 de persoane se vor afla în boxa acuzaţilor, printre acestea fiind şi directorul companiei care trebuia să asigure mentenanţa structurii, Giovanni Castellucci.

Pe 14 august 2018, în vârful sezonului estival, 43 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce podul rutier Ponte Morandi s-a prăbuşit din cauza degradării avansate.

„Procesul este de aşteptat să fie lung şi complex. Sperăm că nu vor exista lacune care să întrerupă firul adevărului şi justiţiei care a apărut deja în cadrul anchetei”, a declarat Egle Possetti, o persoană care vorbeşte în numele victimelor.

Începe procesul în cazul podului prăbușit în Genova. Au murit 43 de oameni: cât ar putea dura procesul

Procesul ar putea dura mai mult de un an. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Invitaţie la viol: Gravă neglijență a Poliției Bihor în cazul obsedatului din Hotar care a abuzat trei copilași fără apărare

Publicat

05 coliba lucaci.jpg

BIHOREANUL a făcut o descoperire halucinantă în cazul celor trei copii folosiţi ca obiecte sexuale de Petru Lucaci, un depravat din Hotar, aflat şi în prezent în libertate. Lucaci fusese reclamat la 112 cu 8 luni înainte ca abuzurile să-i fie date în vileag, fiind acuzat că a vrut să forţeze una dintre victime să facă sex cu un bărbat, dar poliţiştii au abandonat cercetările pe motiv că… n-au găsit vreun minor „aflat într-o situaţie vulnerabilă”.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. Istoria plimbată a Clujului. Statuia regelui Matia Corvin. Cum a fost vândută de un escroc. Era să fie demolată (RO-EN)

Publicat

foto matia corvin.jpg

Ansamblul statuar al regelui Matia Corvin este printre cele mai cunoscute monumente din Cluj-Napoca. Statuia are deja 120 de ani de existenţă, perioadă în care a trecut prin multe lucruri şi peripeţii. Dincolo de multele lucruri ştiute sau mai puţin ştiute despre ea, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici trece în revistă şi câteva aspecte inedite. De exemplu, cum a fost vândută statuia şi cum era să fie dărâmată. Dar şi multe alte curiozităţi.

Statuia regelui Matia. Cum a câştigat proiectul existent

„Suntem în faţa unui important obiectiv al oraşului nostru, ansamblul ecvestru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe