Connect with us

EVENIMENT

Pacient vaccinat, internat la Spitalul Județean din Sibiu, a murit de COVID-19

Publicat

Un pacient vaccinat s-a îmbolnăvit de COVID-19 şi a decedat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, având vârsta de aproximativ 80 de ani şi multiple comorbidităţi, însă nu vaccinul a cauzat decesul acestuia, a precizat vineri, pentru AGERPRES, medicul şef al Secţiei de Boli Infecţioase, Victoria Bîrluţiu.

„Un singur caz dintre cei vaccinaţi complet, infectat la scurtă distanţă de la rapel sau anterior acestuia, cu multiple comorbidităţi, a evoluat nefavorabil. Vârsta acestuia este de aproximativ 80 de ani. Este vorba despre infecţie cu COVID, orice asociere a decesului cu vaccinul fiind pur speculativă”, a declarat medicul Victoria Bîrluţiu.

Potrivit medicului şef de la Infecţioase din SCJU Sibiu, de la începutul campaniei de vaccinare, cinci pacienţi au fost internaţi cu COVID-19, după ce fuseseră vaccinaţi cu cel puţin o doză.

„De la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent, în cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase a SCJU Sibiu au fost internaţi cinci pacienţi vaccinaţi şi confirmaţi pozitiv ulterior vaccinării. Dintre aceştia, trei au fost vaccinaţi cu o singură doză de vaccin şi doi cu ambele doze efectuate. Un singur caz dintre cei internaţi este cadru medical, contact la domiciliu cu mama infectată SARS-CoV2”, a menţionat medicul Victoria Bîrluţiu.

Şi la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu au fost internaţi 11 pacienţi cu COVID-19, care anterior fuseseră vaccinaţi.

„De la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu – secţia COVID-19 au fost internaţi 11 pacienţi care fuseseră vaccinaţi doar cu prima doză. Dintre aceştia, 5 au fost vaccinaţi cu serul de imunizare de la Pfizer, 4 cu Astra Zeneca şi 2 cu Moderna”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al spitalului, Odeta Veştemean.

Potrivit sursei citate, doi din cei 11 pacienţi cu COVID-19, imunizaţi anterior, au fost transferaţi la ATI în alte spitale, pentru că starea lor de sănătate s-a agravat.

„Dintre cei 11 pacienţi internaţi, două persoane au fost transferate către ATI, din cauza agravării stării de sănătate. Ambele persoane sufereau şi de alte comorbidităţi – de natură cardio-vasculară şi hepatică. Este vorba despre o pacientă de sex feminin – o persoană în vârstă de 80 de ani, care fusese vaccinată în data de 19.01.2021 şi internată în data de 3.02.2021 (transferată în data de 7.02.2021) şi un bărbat în vârstă de 64 de ani, care fusese vaccinat în data de 1.03.2021 şi internat în 14.03.2021 (transferat în data de 15.03.2021)”, a explicat Odeta Veştemean.

Medicii din spitale susţin vaccinarea ca soluţie de a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19 şi spun că numărul de persoane vaccinate care ulterior au fost testate pozitiv şi au avut nevoie de internare este foarte redus, ceea ce arată că „vaccinul este eficient”.

„Menţionăm că, de la începutul campaniei de vaccinare, datele oficiale indică un total de 57.780 de doze de vaccin administrate în centrele din judeţul Sibiu, dintre care 39.711 persoane vaccinate cu doza 1 şi 18.069 persoane cu doza 2. Prin comparaţie, numărul de vaccinaţi care au fost testaţi ulterior pozitiv şi au avut nevoie de internare este foarte redus şi indică faptul că vaccinul este eficient şi extrem de necesar în lupta cu pandemia”, a precizat vineri, pentru AGERPRES, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Florin Neag. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Mașină intrată într-un copac, pe un drum din Iași. Șoferul a negat că a fost implicat

Publicat

politie masina alba 1000x600.jpg

Şoferul unei mașini a pierdut controlul volanului şi a intrat cu autoturismul pe care îl conducea într-un copac de pe marginea unui drum din Iași.

Accidentul a avut loc în comuna Cotnari, pe DC 144.

Sunt 3 victime, dintre care 1 încarcerată.

Conform unor surse locale, șoferul a declarat inițial că nu a fost implicat în accident, apoi a recunoscut și a fost ridicat de poliție pentru recoltarea de probe biologice.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat găsit carbonizat într-o hală din Cordun, județul Neamț

Publicat

politia nu treceti 2 generic 590x354

Un bărbat a fost găsit carbonizat, marți, într-o hală din Cordun, județul Neamț

La locul solicitării s-a deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Ajunși la locul solicitării, pompierii au găsit trupul carbonizat al unui bărbat de 52 de ani, cel mai probabil din cauza electrocutării.

Pompierii au acționat pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

 

Bărbat găsit carbonizat într-o hală din Cordun, județul Neamț: IPJ va efectua cercetări

 

IPJ va efectua cercetări cu privire la cauza producerii evenimentului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vaccinul Pfizer administrat în trei doze, sigur și eficient pentru copiii sub cinci ani

Publicat

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech este sigur şi eficient pentru copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi cinci ani după ce este administrat în trei doze, au anunţat luni cele două companii într-un comunicat comun, informează AFP.

Reprezentanţii alianţei Pfizer-BioNTech au precizat că au evaluat eficienţa celor trei doze, administrate în cantitatea de 3 micrograme fiecare, în cadrul unui studiu clinic şi au constatat că acest ser determină o reacţie imunitară puternică. Efectele secundare au fost similare în grupul vaccinat şi în grupul placebo.

Eficacitatea acestui vaccin pediatric a fost de 80,3%, potrivit unei estimări preliminare.

„Suntem bucuroşi că formula noastră de vaccin pentru cei mai mici copii, pe care am măsurat-o cu mare grijă şi am stabilit-o la cea de-a zecea parte din doza pentru adulţi, a fost bine tolerată şi a produs o reacţie imunitară puternică”, a declarat Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, citat în comunicat.

Acest anunţ intervine într-o perioadă în care Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) prevede trei reuniuni în luna iunie pentru a studia posibila autorizare a vaccinului Pfizer pentru copiii mai mici de cinci ani şi a serului Moderna pentru copiii mai mici de şase ani.

Vaccinul Pfizer administrat în trei doze, eficient pentru copiii sub cinci ani: Ce categorie de copii nu sunt eligibili pentru vaccinare

Iniţial, FDA trebuia să evalueze în luna februarie vaccinul Pfizer administrat în două doze, însă datele au arătat că serul nu producea o reacţie imunitară suficient de puternică la copiii cu vârste între doi şi patru ani. FDA a solicitat atunci să primească datele medicale obţinute după administrarea celei de-a treia doze.

Cei mai mici dintre copii reprezintă singura grupă de vârstă care nu este încă eligibilă pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus în majoritatea ţărilor lumii.

O stare de sănătate gravă asociată maladiei COVID-19 este foarte rar întâlnită în rândul copiilor mai mici de cinci ani.

În Statele Unite, 477 de decese au fost înregistrate în această grupă de vârstă de la începutul pandemiei, reprezentând aproximativ 0,1% din totalul deceselor asociate noului coronavirus.

Cu toate acestea, la fel ca adulţii, anumiţi copii care au fost infectaţi cu noul coronavirus pot să dezvolte COVID-19 de lungă durată, cu simptome noi, continue sau recurente, mai ales confuzie mintală şi oboseală. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Vulcanul Etna și-a intensificat erupţia. Trâmbe de cenuşă expulzate în aer şi scurgeri de lavă pe versanți

Publicat

eruptie etna
sursa foto: captură video Youtube / FA Weather

Vulcanul Etna, din insula italiană Sicilia (sud), şi-a intensificat în ultimele ore erupţia cu trâmbe de cenuşă expulzate în aer şi scurgeri de lavă pe versanţi, potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), relatează EFE.

O nouă gură apărută vineri în craterul din sud-est al vulcanului Etna, cel mai activ vulcan din Europa, a intensificat expulzările de gaz şi trâmbele de cenuşă aruncate la peste 5 kilometri înălţime, potrivit INGV.

În faţa acestei situaţii a fost emisă alerta de gradul doi pentru aviaţie ca urmare a expulzării cantităţii de cenuşă în aer, care deocamdată nu a afectat activitatea Aeroportului Internaţional din Catania.

Sursa erupţiei se află în zona craterului de sud-est, la o înălţime de aproximativ 3.000 de metri peste nivelul mării.

De asemenea, scurgerile de lavă continuă prin gurile care s-au format în exploziile din 12 şi 20 mai, cele mai mari avansând pe versantul de nord-vest al vulcanului.

Vulcanul Etna și-a intensificat erupţia. Eerupe din 10 februarie 2021

Etna, intrat din data de 10 februarie 2021 într-o erupţie moderată, a expulzat constant de atunci gaze, lavă şi cenuşă.

După cum a informat INGV anul trecut în august, ultimele erupţii care au avut loc în craterul de sud-est şi depunerile de lavă au făcut ca Etna să se înalţe cu 33 de metri, astfel încât vulcanul a atins acum înălţimea de 3.357 de metri peste nivelul mării.

Din 1980, craterul din nord-est era considerat cel mai înalt al vulcanului sicilian, cu înălţimea de 3.324 metri şi care a atins cota maximă de 3.350 de metri în 1981, înainte ca marginile sale să intre treptat în eroziune.

Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate