ACTUALITATE
Pacienții din spitale vor putea verifica ce medicamente și servicii medicale s-au decontat la CNAS pe numele lor
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) are obligația să comunice pacienților asigurați lista cu deconturile efectuate pentru serviciile medicale şi medicamente de care au beneficiat în anul precedent, prevede o propunere legislativă adoptată miercuri de Camera Deputaților, informează ziarul Alba24.ro.
Astfel, pacienții ar putea avea acces la lista cu deconturile efectuate pentru fiecare dintre serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi celelalte servicii la care au dreptul.
Propunerea legislativă pentru completarea art.234 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost adoptată cu 268 de voturi „pentru” și două „abțineri”.
„Decontările fictive reprezintă o practică frecventă de fraudare a sistemului medical, iar mecanismele actuale de prevenire și control nu funcționează. Într-o țară ca România, aflată pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al cheltuielilor cu sănătatea, fiecare decontare fictivă este un act criminal, deoarece afectează accesul la tratament și pune în pericol viața pacienților cu nevoi reale”, se preciza în expunerea de motive.
Potrivit inițiatorilor proiectului, fiecare asigurat trebuie să fie informat cu privire la serviciile, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale pe care CNAS le decontează în numele lui.
Cum pot fi consultate decontările făcute de CNAS
Documentul stabilește mai multe modalități de comunicare a acestor informații:
a) la cerere, în termen de 30 de zile, atât electronic cât și în scris
b) online, accesând DES – Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului
c) prin poștă, în cazul în care deconturile efectuate pentru respectivul asigurat depășesc de trei ori valoarea decontului mediu
Conform articolelor adoptate, „la cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată, comunică în termen de 45 de zile persoanei asigurate sau reprezentantului legal al acesteia, după caz, lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum şi a datei efectuării/eliberării acestora”.
Lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, va putea fi accesată de asigurat şi prin intermediul dosarului electronic al pacientului.
CNAS efectuează, anual sau ori de câte ori este cazul, analize, studii şi prelucrări de date în scopul transparentizării modului în care serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale sunt decontate din bugetul Fondului naţional de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea dispoziţiilor legale privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, mai prevede proiectul.
Proiectul a fost respins de Senat, însă deoarece Camera Deputaților este forul legislativ decizional în acest caz, legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
sursa:Alba24.ro, digi24.ro