EVENIMENT
Invazia rusă a produs Ucrainei pagube de peste 97 de miliarde de dolari

Până la data de 1 iunie, invazia rusească a provocat Ucrainei pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari. Costul reconstrucţiei Ucrainei ar putea să se ridice la aproape 350 de miliarde de dolari.
Potrivit unui raport publicat de Banca Mondială, Guvernul ucrainean şi Comisia Europeană, Ucraina a suferit pierderi de 252 miliarde de dolari de pe urma perturbării fluxurilor şi producţiei economice, precum şi de pe urma cheltuielilor suplimentare care au legătură cu războiul, în timp ce strămutarea unei treimi din populaţia Ucrainei ar urma să majoreze rata sărăciei până la 21%, de la doar 2% înainte de război.
În total, raportul estimează că necesităţile de reconstrucţie ale Ucrainei vor ajunge la 349 miliarde de dolari, adică de 1,6 ori Produsul Intern Brut al Ucrainei, care în anul 2021 a fost de 200 de miliarde de dolari, transmite Reuters.
Din suma totală, aproximativ 105 miliarde de dolari reprezintă necesităţile pe termen scurt pentru rezolvarea unor priorităţi urgente, precum reconstrucţia a mii de şcoli distruse sau deteriorate şi a peste 500 de spitale.
Pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari, după invazia rusească în Ucraina. Impactul invaziei va fi resimțit timp de mai multe generații
De asemenea, este esenţial pentru Ucraina să se pregătească pentru iarna care va veni, prin repararea locuinţelor şi refacerea instalaţiilor de încălzire precum şi achiziţionarea de gaze naturale.
Autorii raportului avertizează că toate aceste cifre sunt preliminare şi cel mai probabil vor creşte pe măsură ce războiul continuă.
„Impactul invaziei va fi resimţit timp de mai multe generaţii cu familii strămutate şi separate, perturbarea dezvoltării umane, distrugerea moştenirii culturale şi inversarea tendinţelor pozitive privind evoluţia a economiei şi sărăciei”, susţin autorii raportului.
Directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, Arup Banerji, a precizat că aceste concluzii au la bază o metodologie solidă acceptată la nivel internaţional şi ar trebui să stea la baza conferinţei G7 care este programată să aibă loc la Berlin în data de 25 octombrie.
Potrivit lui Arup Banerji, estimările iniţiale ale Ucrainei, conform cărora va costa 750 de miliarde de dolari pentru a-şi reconstrui economia, au fost făcute pe baza extrapolării pagubelor şi pierderilor economice dar este neclar care este metodologia utilizată de oficialii de la Kiev pentru a ajunge la această estimare.
Pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari, după invazia rusească în Ucraina. Țara va avea nevoie de sprijin financiar extern pe întreg parcursul anului 2023
La rândul său, Oleg Ustenko, un consilier economic al preşedintelui Volodimir Zelenski, a spus că Ucraina are nevoie de angajamente din partea ţărilor donatoare că vor continua să ofere finanţare de cinci miliarde de dolari pe lună până la finele anului următor.
Banerji s-a declarat de acord cu ideea că Ucraina va avea nevoie de sprijin extern pe întreg parcursul anului 2023, exceptând cazul în care va avea loc o „schimbare dramatică a cursului războiului”.
În plus, Banerji a spus că performanţele înregistrate de economia ucraineană sunt uşor mai bune decât se estima, în condiţiile în care în prezent se estimează că Produsul Intern Brut al Ucrainei se va contracta cu 30-35% în 2022, faţă de contracţia de 45% prognozată iniţial.
Oficialul Băncii Mondiale a avertizat că ritmul reconstrucţiei va depinde în mare parte de evoluţia războiului şi capacitatea sectorului public şi privat din Ucraina de a atrage finanţare.
„Dacă ne gândim la costurile enorme cu locuinţele, va fi nevoie de mai mulţi ani pentru a fi reconstruite şi reparate”, a spus Arup Banerji. Agerpres
EVENIMENT
Remus Lăpușan, deputat PSD: Semnalul dat de români este clar – continuăm drumul european, cu decență și responsabilitate

Deputatul PSD Remus Lăpușan a transmis un mesaj de mulțumire după turul al doilea al alegerilor prezidențiale, câștigate de Nicușor Dan. Parlamentarul clujean subliniază importanța participării la vot și avertizează că rezultatul finalei Dan-Simion este un semnal de alarmă pentru partidele mari.
„Mulțumesc tuturor celor care au participat la votul de duminică. Participarea la vot este esența unei democrații funcționale, iar implicarea cetățenilor arată că…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
ANAF: Termenul limită pentru depunerea Declarației unice – formular 212 este 26 mai. Ce trebuie să știe contribuabilii

ANAF anunță că termenul limită pentru depunerea Declarației unice – formular 212 este 26 mai, inclusiv, pentru veniturile obținute în anul precedent.
Declarația unică se completează și se depune de către persoanele care:
- în anul 2024 au avut, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate
- datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal.
Declarația unică se depune și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Accident rutier pe DJ 142L la Pețelca, lângă Teiuș. Trafic blocat după ce un camion a derapat

Un accident rutier s-a produs luni după-amiaza pe DJ 142L la Pețelca, lângă Teiuș. Traficul rutier este blocat în zonă, a anunțat IPJ Alba.
Din primele date, un autocamion ar fi derapat. Nu sunt persoane rănite.
Revenim cu amănunte.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Puncte de aprovizionare cu apă menajeră, amenajate de Primăria Dej. Alimentarea cu apă, oprită timp de trei zile

Primăria Dej ia măsuri pentru a reduce impactul sistării alimentării cu apă în oraș, programată în intervalul 21-23 mai. 40 de rezervoare cu apă menajeră vor fi amplasate în cartiere și instituții publice.
În contextul lucrărilor anunțate de Compania de Apă Someș, care vor duce la întreruperea alimentării cu apă potabilă în municipiul Dej între 21 și 23 mai, autoritățile locale au demarat un plan de intervenție pentru a asigura accesul populației la apă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro