Connect with us

EVENIMENT

Invazia rusă a produs Ucrainei pagube de peste 97 de miliarde de dolari

Publicat

ucraina
Arhivă foto

Până la data de 1 iunie, invazia rusească a provocat Ucrainei pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari.  Costul reconstrucţiei Ucrainei ar putea să se ridice la aproape 350 de miliarde de dolari.

Potrivit unui raport publicat de Banca Mondială, Guvernul ucrainean şi Comisia Europeană, Ucraina a suferit pierderi de 252 miliarde de dolari de pe urma perturbării fluxurilor şi producţiei economice, precum şi de pe urma cheltuielilor suplimentare care au legătură cu războiul, în timp ce strămutarea unei treimi din populaţia Ucrainei ar urma să majoreze rata sărăciei până la 21%, de la doar 2% înainte de război.

În total, raportul estimează că necesităţile de reconstrucţie ale Ucrainei vor ajunge la 349 miliarde de dolari, adică de 1,6 ori Produsul Intern Brut al Ucrainei, care în anul 2021 a fost de 200 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Din suma totală, aproximativ 105 miliarde de dolari reprezintă necesităţile pe termen scurt pentru rezolvarea unor priorităţi urgente, precum reconstrucţia a mii de şcoli distruse sau deteriorate şi a peste 500 de spitale.

Pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari, după invazia rusească în Ucraina. Impactul invaziei va fi resimțit timp de mai multe generații

De asemenea, este esenţial pentru Ucraina să se pregătească pentru iarna care va veni, prin repararea locuinţelor şi refacerea instalaţiilor de încălzire precum şi achiziţionarea de gaze naturale.

Autorii raportului avertizează că toate aceste cifre sunt preliminare şi cel mai probabil vor creşte pe măsură ce războiul continuă.

„Impactul invaziei va fi resimţit timp de mai multe generaţii cu familii strămutate şi separate, perturbarea dezvoltării umane, distrugerea moştenirii culturale şi inversarea tendinţelor pozitive privind evoluţia a economiei şi sărăciei”, susţin autorii raportului.

Directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, Arup Banerji, a precizat că aceste concluzii au la bază o metodologie solidă acceptată la nivel internaţional şi ar trebui să stea la baza conferinţei G7 care este programată să aibă loc la Berlin în data de 25 octombrie.

Potrivit lui Arup Banerji, estimările iniţiale ale Ucrainei, conform cărora va costa 750 de miliarde de dolari pentru a-şi reconstrui economia, au fost făcute pe baza extrapolării pagubelor şi pierderilor economice dar este neclar care este metodologia utilizată de oficialii de la Kiev pentru a ajunge la această estimare.

Pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari, după invazia rusească în Ucraina.  Țara va avea nevoie de sprijin financiar extern pe întreg parcursul anului 2023

La rândul său, Oleg Ustenko, un consilier economic al preşedintelui Volodimir Zelenski, a spus că Ucraina are nevoie de angajamente din partea ţărilor donatoare că vor continua să ofere finanţare de cinci miliarde de dolari pe lună până la finele anului următor.

Banerji s-a declarat de acord cu ideea că Ucraina va avea nevoie de sprijin extern pe întreg parcursul anului 2023, exceptând cazul în care va avea loc o „schimbare dramatică a cursului războiului”.

În plus, Banerji a spus că performanţele înregistrate de economia ucraineană sunt uşor mai bune decât se estima, în condiţiile în care în prezent se estimează că Produsul Intern Brut al Ucrainei se va contracta cu 30-35% în 2022, faţă de contracţia de 45% prognozată iniţial.

Oficialul Băncii Mondiale a avertizat că ritmul reconstrucţiei va depinde în mare parte de evoluţia războiului şi capacitatea sectorului public şi privat din Ucraina de a atrage finanţare.

„Dacă ne gândim la costurile enorme cu locuinţele, va fi nevoie de mai mulţi ani pentru a fi reconstruite şi reparate”, a spus Arup Banerji. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. INCENDIU pe strada Dunării, în Cluj-Napoca. S-au aprins niște DEȘEURI și vegetație uscată

Publicat

incendiu dunarii e1711555823202.jpg

Un incendiu a izbucnit, miercuri, pe str. Dunării din Cluj-Napoca. S-au aprins niște deșeuri și vegetație uscată.

„Detașamentul 1 de pompieri a intervenit cu o autospecială pentru a stinge un incendiu pe str. Dunării. Focul a izbucnit într-o zonă cu vegetație uscată și deșeuri.

FOTO. INCENDIU pe strada Dunării, în Cluj-Napoca. S-au aprins niște DEȘEURI și vegetație uscată

Din fericire, nimeni nu a fost rănit”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: ACS Alexandra Pavel din Alba Iulia, 8 medalii la concursul internațional de gimnastică ritmică „Grația Primăverii”

Publicat

foto: acs alexandra pavel din alba iulia, 8 medalii la

Sportivele de la Asociația Club Sportiv Alexandra Pavel au obținut 8 medalii la concursul internațional de gimnastică ritmică „Grația Primăverii”, desfășurat la Chișinău. 

Sportiva din Alba Iulia Georgiana Alexandra Pavel (18 ani) a obținut locul II la senioare.

La competiția de la Chișinău, ajunsă la ediția a 8-a, au participat peste 300 de gimnaste reprezentând cluburi din Republica Moldova, România și Ucraina.

Georgiana Alexandra Pavel a obținut locul II la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei programatori albaiulieni top 3% mondial revoluționează crearea site-ului web pentru antreprenorii români (P)

Publicat

trei programatori albaiulieni top 3% mondial revoluționează crearea site ului web

Echipa altnet schimbă definiția pentru crearea site-urilor web. Antreprenorii din Alba, și nu numai, vor beneficia de servicii online la altitudine.

După mai bine de 10 ani, în care au lucrat împreună pentru proiecte internaționale de succes, cei trei programatori din Alba Iulia își îndreaptă atenția spre antreprenorii locali care au nevoie de crearea și administrarea unui site web, pentru o prezență puternică în mediul online.

Creare site web și servicii online integrate,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a lansat G4Food, o platformă dezvoltată de G4Media. Informații despre alimente bio, mâncare sănătoasă, diete și tehnologii noi

Publicat

s a lansat g4food, o platformă dezvoltată de g4media. informații despre

G4Food, o nouă platformă dezvoltată de G4Media, a fost lansată marți, în cadrul unui eveniment despre provocările de azi ale principalilor jucători din industria alimentară.

La 6 ani de la lansarea G4Media, jurnaliștii publicației lansează al treilea produs, G4Food, după ce acum trei ani am lansat Economedia.

G4Food.ro este o publicație care se adresează oamenilor preocupați de tot ceea ce consumă zilnic – pentru a duce o viață sănătoasă, productivă și împlinită -,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe