Connect with us

EVENIMENT

Invazia rusă a produs Ucrainei pagube de peste 97 de miliarde de dolari

Publicat

ucraina
Arhivă foto

Până la data de 1 iunie, invazia rusească a provocat Ucrainei pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari.  Costul reconstrucţiei Ucrainei ar putea să se ridice la aproape 350 de miliarde de dolari.

Potrivit unui raport publicat de Banca Mondială, Guvernul ucrainean şi Comisia Europeană, Ucraina a suferit pierderi de 252 miliarde de dolari de pe urma perturbării fluxurilor şi producţiei economice, precum şi de pe urma cheltuielilor suplimentare care au legătură cu războiul, în timp ce strămutarea unei treimi din populaţia Ucrainei ar urma să majoreze rata sărăciei până la 21%, de la doar 2% înainte de război.

În total, raportul estimează că necesităţile de reconstrucţie ale Ucrainei vor ajunge la 349 miliarde de dolari, adică de 1,6 ori Produsul Intern Brut al Ucrainei, care în anul 2021 a fost de 200 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Din suma totală, aproximativ 105 miliarde de dolari reprezintă necesităţile pe termen scurt pentru rezolvarea unor priorităţi urgente, precum reconstrucţia a mii de şcoli distruse sau deteriorate şi a peste 500 de spitale.

Pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari, după invazia rusească în Ucraina. Impactul invaziei va fi resimțit timp de mai multe generații

De asemenea, este esenţial pentru Ucraina să se pregătească pentru iarna care va veni, prin repararea locuinţelor şi refacerea instalaţiilor de încălzire precum şi achiziţionarea de gaze naturale.

Autorii raportului avertizează că toate aceste cifre sunt preliminare şi cel mai probabil vor creşte pe măsură ce războiul continuă.

„Impactul invaziei va fi resimţit timp de mai multe generaţii cu familii strămutate şi separate, perturbarea dezvoltării umane, distrugerea moştenirii culturale şi inversarea tendinţelor pozitive privind evoluţia a economiei şi sărăciei”, susţin autorii raportului.

Directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, Arup Banerji, a precizat că aceste concluzii au la bază o metodologie solidă acceptată la nivel internaţional şi ar trebui să stea la baza conferinţei G7 care este programată să aibă loc la Berlin în data de 25 octombrie.

Potrivit lui Arup Banerji, estimările iniţiale ale Ucrainei, conform cărora va costa 750 de miliarde de dolari pentru a-şi reconstrui economia, au fost făcute pe baza extrapolării pagubelor şi pierderilor economice dar este neclar care este metodologia utilizată de oficialii de la Kiev pentru a ajunge la această estimare.

Pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari, după invazia rusească în Ucraina.  Țara va avea nevoie de sprijin financiar extern pe întreg parcursul anului 2023

La rândul său, Oleg Ustenko, un consilier economic al preşedintelui Volodimir Zelenski, a spus că Ucraina are nevoie de angajamente din partea ţărilor donatoare că vor continua să ofere finanţare de cinci miliarde de dolari pe lună până la finele anului următor.

Banerji s-a declarat de acord cu ideea că Ucraina va avea nevoie de sprijin extern pe întreg parcursul anului 2023, exceptând cazul în care va avea loc o „schimbare dramatică a cursului războiului”.

În plus, Banerji a spus că performanţele înregistrate de economia ucraineană sunt uşor mai bune decât se estima, în condiţiile în care în prezent se estimează că Produsul Intern Brut al Ucrainei se va contracta cu 30-35% în 2022, faţă de contracţia de 45% prognozată iniţial.

Oficialul Băncii Mondiale a avertizat că ritmul reconstrucţiei va depinde în mare parte de evoluţia războiului şi capacitatea sectorului public şi privat din Ucraina de a atrage finanţare.

„Dacă ne gândim la costurile enorme cu locuinţele, va fi nevoie de mai mulţi ani pentru a fi reconstruite şi reparate”, a spus Arup Banerji. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

”Fierbe” Clujul, vin 37-40 de grade. ITM Cluj: Ce trebuie să asigure angajatorii în perioadele de caniculă

Publicat

soare vreme meteo.jpg

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj aduce în atenţia angajatorilor obligaţiile ce le revin, în perioadele de caniculă, în vederea  asigurării condiţiilor de microclimat la locul de muncă. Reamintim că județul Cluj se va afla, vineri și sâmbătă, sub cod portocaliu de caniculă, temperatorile urmând să fie cuprinse între 37 și 40 de grade.

Ce sunt temperaturile ridicate extreme?

În sensul prevederilor  OUG nr. 99/ 2000, prin temperaturi ridicate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Gheorghe Piperea (AUR): Moțiunea de cenzură contra Comisiei Europene se va dezbate luni, 7 iulie

Publicat

ghe.piperea e1724315152844.jpg

Europarlamentarul Gheorghe Piperea (AUR) a anunțat că moțiunea de cenzură, inițiată de el, contra Comisiei Europene se va dezbate luni, 7 iulie, iar dacă va fi abrobată va duce la demiterea președintei CE, Ursula von der Leyen.

Potrivit acestuia, scenariul de lucru este următorul:

”- 3 minute speech al inițiatorului (Piperea)
– ⁠5-10 minute răspunsul Ursulei
– ⁠câte un singur speaker per fiecare grup politic (unul și de la neafiliați)
– ⁠Ursula poate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Show incendiar la Cluj al preotului catolic care e DJ. Sute de tineri dansează și se distrează

Publicat

whatsapp image 2025 07 03 at 22.21.55 1 scaled e1751572010170.jpeg

Sute de persoane, majoritatea tineri, asistă, joi seara, în Piața Cipariu din Cluj-Napoca, la show-ul susținut de un preot catolic din Portugalia, care este și DJ.

DJ Padre Guilherme a urcat pe scena amplasată lângă Catedrala Greco-Catolică și a fost întâmpinat cu urale de cei prezenți la evenimentul organizat cu ocazia Zilei Tinerilor Catolici.

Preotul DJ mixează, iar publicul prezent dansează și se se distrează.

Aici sunt declarațiile făcute de DJ…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Impozitul pe veniturile obținute la jocurile de noroc va crește. Sunt propuse cote de impunere între 10% și 40%. PROIECT

Publicat

impozitul pe veniturile obținute la jocurile de noroc va crește.

Impozitul pe veniturile obținute la jocurile de noroc va crește. Impozitul pe veniturile obținute la jocurile de noroc urcă în cazul sumelor de până la 10.000 de lei de la 3% la 10%, potrivit proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului de Finanțe.

„În cazul veniturilor obținute din jocuri de noroc se propune menținerea modalității de determinare a impozitului pe venit prin aplicarea unui barem de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe