Connect with us

ACTUALITATE

Păltiniş, cea mai veche staţiune montană din ţară

Publicat

paltinis

Păltiniş este cea mai veche şi cea mai înaltă staţiune montană din ţară şi locul de odihnă al filosofului român Constantin Noica (24 iulie 1909 – 4 decembrie 1987).

Situată în nord-estul munţilor Cindrel, la 1.442 m, staţiunea a fost întemeiată în 1894, bucurându-se astfel de aceste două superlative (https://www.cjsibiu.ro).

În staţiune stratul de zăpadă se menţine în medie 170 zile pe an

În staţiune stratul de zăpadă se menţine în medie 170 zile pe an. Factorul terapeutic principal este climatul alpin cu aer pur, puternic ozonat, bogat în aerosoli ionizaţi şi radiaţii ultraviolete.

Vezi și VIDEO: Cum arată complexul balnear de la Ocna Mureș, care se va deschide la sfârșitul verii. Investiție unică în Transilvania

Un important obiectiv turistic din staţiunea Păltiniş îl constituie Schitul Păltiniş, o biserică de lemn ridicată în deceniul trei al secolului al XX-lea, unde se află şi mormântul filosofului Constantin Noica, care după ce a ieşit din închisoare (a fost arestat în regimul comunist, în 1958, şi a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică, fiind eliberat în 1964) şi după pensionarea din 1975, s-a retras la Păltiniş.

paltinis schit

Perioada 1964-1987 cuprinde anii când Constantin Noica îşi dă măsura personalităţii creatoare. Îşi formulează un sistem filosofic original, publică studii, eseuri de filosofie a culturii, se deschide către spiritualitatea românească, cu deosebire către câteva culmi reprezentative din perspectiva sistemului de gândire, şi către limbajul filosofic românesc („Dicţionarul general al literaturii române”, apărut sub egida Academiei Române, 2005). S-a stins din viaţă la 4 decembrie 1987 şi a fost înmormântat la Schitul Păltiniş, după dorinţa sa, slujba fiind oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Ardealului, Antonie Plămădeală.

Schitul Păltiniş cu biserica acestuia – Biserica Schimbarea la Faţă – este unul dintre cele mai căutate locuri din judeţul Sibiu

Schitul Păltiniş cu biserica acestuia – Biserica Schimbarea la Faţă – este unul dintre cele mai căutate locuri din judeţul Sibiu, potrivit doxologia.ro. Schitul este situat la poalele Munţilor Cindrel, la o distanţă de 500 de metri de şoseaua Păltiniş-Sibiu. Din Sibiu se circulă pe o şosea asfaltată care şerpuieşte printre dealuri şi munţi spre sud-vest 32 de kilometri până în apropierea acestui lăcaş.

Aflată la intrarea în staţiune, biserica schitului este situată la o altitudine de 1.350 de metri altitudine.

Biserica din Păltiniş, ctitorie a mitropolitul Nicolae Balan, a fost construită din lemn de brad, între anii 1925 şi 1927, cu ajutor din partea Ministerului Cultelor, Ministerului Sănătăţii şi al altor instituţii.

Biserica a fost ridicată de către un grup de meşteri din Răşinari. Executantul principal al acestei construcţii a fost meşterul Şerban Cruciat. Sfântul Altar şi catapeteasma au fost executate de Societatea Autonomă Stil din Bucureşti. Fresca ce îmbracă interiorul bisericii este opera lui Ovidiu Preotescu. Pictura iconostasului a fost realizată de pictorul Vasilescu în anul 1944 (doxologia.ro). Agerpres

sursa foto: www.cjsibiu.ro

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

România votează. Alegeri prezidențiale 2025: Ghid pentru alegători. Cum se votează, listă secții de vot, acte necesare

Publicat

vot 1.jpg

Publicitate

Duminică, 18 mai, peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și desemna președintele pentru următorii cinci ani. Secțiile de votare din țară vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Pentru alegătorii care, la ora închiderii, se află deja în incinta secției de votare sau stau la coadă în fața acesteia, programul de vot poate fi prelungit până cel târziu la ora 23:59, pentru a le permite exercitarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Teodot

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul mucenic teodot

Publicitate

Sfantul Teodot a fost hangiu in timpul domniei imparatului Diocletian. El ii adapostea in han pe crestinii prigoniti. Teodot ii ajuta in taina cu toate cele necesare pe crestinii care scapasera de persecutii. Aduna trupurile crestinilor omorati si le ingropa.

In acea vreme, sapte fecioare au fost torturate pentru credinta lor in Hristos, iar in cele din urma inecate intr-un lac. Una dintre ele, Sfanta Tecusa, i-a aparut in vis lui Teodot si i-a cerut sa scoata…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie de 54 de ani, din Șendriceni, dispărută acum 32 de ani, este căutată de familie. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

femeie de 54 de ani, din Șendriceni, dispărută acum 32

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în prezent, nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Popa Ileana s-ar fi deplasat pe teritoriul Turciei, însă nu există date concrete în acest sens, iar familia încearcă să o găsească.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători

Publicat

măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în stațiile de

Publicitate

În perioada 13 – 14 mai 2025, la nivel național, polițiștii Direcției de Poliție Transporturi au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea faptelor ilicite în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători.

În cadrul acțiunii, au fost efectuate efectuate verificări în 481 de stații de cale ferată și 554 de trenuri de călători, fiind legitimate 3.873 de persoane.

Pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe