Connect with us

ACTUALITATE

Pandemia a creat mai multă foamete în America, în special în rândul copiilor

Publicatsursa foto: Facebook

Înainte ca pandemia să îi închidă şcoala şi oficiali ai serviciului de imigraţie să-i deporteze tatăl în El Salvador, Kimberly Orellana, în vârstă de 14 ani, nu se temea de foame, scrie AFP într-un articol despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra americanilor şi în special al copiilor.

Doar salariul mamei sale, rămasă singură să se descurce cu treburile casnice, nu este suficient pentru a o hrăni pe ea şi pe cele două surori ale sale. În aceste condiţii, adolescenta se aşează la coadă în faţa unei şcoli pentru a beneficia de distribuirea de alimente, acţiune organizată de o asociaţie non-profit.

“Uneori avem nevoie de un pic de provizii pentru a ne menţine frigiderul plin”, explică Kimberly în Cockeysville, o localitate la nord de oraşul Baltimore, într-o pauză de la cursurile care acum se desfăşoară online.

Din ce în ce mai mulţi copii sunt flămânzi în SUA. Epidemia de coronavirus, care a făcut aproximativ 280.000 de victime, a provocat o profundă criză economică.

Potrivit Departamentului pentru Comerţ, 12% din adulţi spun că nu au ajuns să mănânce “uneori” sau “des” luna trecută. Aproximativ 10% din mamele copiilor sub cinci ani au declarat că aceştia au suferit de foame la un moment dat în octombrie şi noiembrie, potrivit unui sondaj Brookings Institution.

Organizaţia de caritate Feeding America estimează că aproximativ 50 de milioane de oameni vor fi consideraţi ca fiind într-o situaţie de nesiguranţă alimentară anul acesta, dintre care aproximativ 17 milioane vor fi copii.

“Putem spune că insecuritatea alimentară este în prezent cea mai ridicată înregistrată vreodată în epoca modernă”, a declarat pentru AFP Lauren Bauer, responsabilă cu studiile economice în cadrul Brookings Institution.

Cifrele sunt şocante pentru cea mai mare economie a lumii şi unul din principalii donatori de ajutoare alimentare către alte ţări.

“Alimentaţia şi agricultura reprezintă aproximativ 20% din economia SUA, dar 100% din oameni mănâncă”, aminteşte Chloe Waterman, manager de program al grupului de advocacy Friends of the Earth, care a subliniat rolul Departamentului Agriculturii în gestionarea problemei.

Debutul pandemiei în luna martie şi închiderea companiilor care a urmat au provocat un şomaj masiv şi o recesiune economică profundă.

Şcolile s-au închis şi astfel cei mai săraci copii nu au mai avut acces la mese gratuite.

Potrivit lui Lauren Bauer, deficitul de mărfuri din supermarketuri i-a afectat de asemenea pe părinţii cu venituri mici.

Congresul a furnizat un răspuns, permiţând statelor să acorde familiilor cartele în valoare egală meselor şcolare, în timp ce numeroase circumscripţii au continuat să ofere mâncare elevilor.

Dar această plasă de siguranţă are găuri, consideră Bauer, în special în cazul părinţilor care nu pot ajunge acolo unde şcolile oferă mesele gratuite.

În ceea ce priveşte principalul program guvernamental pentru distribuirea de alimente familiilor nevoiaşe, Programul de asistenţă suplimentară nutriţională, acesta nu compensează suficient pentru a asigura traiul, transferând povara creşterii şomajului asupra organismelor de caritate, subliniază Chloe Waterman.

Este cazul asociaţiei Baltimore Hunger Project, care oferă produse alimentare în week-end în Cockeysville şi în suburbiile înconjurătoare. Cererile s-au triplat de la începutul pandemiei, iar asociaţia ajută acum 2.000 de familii.

Printre beneficiari se numără şi Kimberly Orellana, care aşa a reuşit să obţină ouă, pâine şi alte produse de bază pentru ea şi mama ei, ambele fără documente, şi pentru cele două surori ale sale născute în SUA.”Uneori este foarte dificil, dar trebuie să mergem mai departe”, a spus ea.

“Îmi frânge inima”,declară Ayo Akinremi, un imigrant nigerian care a început să vină pentru a primi alimente pentru soţie şi copii după ce şi-a pierdut slujba şi acum face voluntariat.”A fost un şoc cultural pentru mine să vin în SUA şi să găsesc atâta nesiguranţă alimentară”, a declarat acesta. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Viktor Orban, mesaj antieuropean: la Bruxelles se construieşte un suprastat

Publicat

Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un “imperiu” care contravine intereselor naţiunilor de pe continentul european, relatează EFE.

“În loc de Europa naţiunilor, la Bruxelles se construieşte un suprastat. De aceea, democraţii care se bazează pe valorile naţionale se confruntă astăzi cu cei care construiesc un imperiu”, a spus Orban într-un discurs, potrivit agenţiei MTI.

Potrivit acestuia, construirea unui imperiu european contravine ideii de democraţie şi că nimeni nu a autorizat astfel de politici.

“Noi ne dorim altceva, noi vrem democraţia democraţiilor, bazată pe naţiuni”, a reiterat premierul.

“Europa nu se va schimba şi nu se va îmbunătăţi singură, noi suntem cei care trebuie să o facem mai bună, să o reformăm şi să o repunem pe o cale care a avut succes la vremea respectivă”, a adăugat el, după ce a spus că UE se confruntă în prezent cu o criză la nivel social şi economic.

Între altele, Orban a spus că Parlamentul European ar trebui şi el reformat, crescând competenţele parlamentelor naţionale, care ar trebui să aibă dreptul să blocheze procesele legislative dacă ar considera că acestea contravin intereselor ţărilor comunităţii europene.

Parlamentul European a cerut recent Comisiei Europene să activeze mecanismele de condiţionare a fondurilor europene în cazul ţărilor care încalcă valorile comunitare, fiind vizate în special Ungaria şi Polonia.

Cele două ţări fac deja obiectul unor proceduri din partea Comisiei, ca urmare a încălcării normelor comunitare şi a politicilor lor autoritare, potrivit EFE.AGERPRES/

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tulpina indiană poate deveni predominantă şi în România

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă că tulpina indiană a SARS-CoV-2 poate deveni predominantă şi în România, ea afirmând că spitalele sunt pregătite pentru valul patru al pandemiei.

“Ne dorim să creştem rata de imunizare şi procentul celor vaccinaţi, mai ales în contextul actual, în care vedem că, în anumite ţări, tulpina Delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de multă îngrijorare la ce se întâmplă şi cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania, incidenţe care cresc pe baza infectărilor cu tulpina Delta şi atunci cumva aş vrea să transmitem împreună acest mesaj că vaccinarea este cea care ne protejează, că încă nu am scăpat de pericol şi din nou vaccinurile sunt disponibile, centrele de vaccinare sunt deschise, caravanele mobile sunt active, medicii de familie vaccinează şi este singura cale prin care putem să ne păzim de un val la fel de intens ca şi cele prin care am trecut”, a precizat, la Sibiu, ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă afirmă că, potrivit estimărilor asociaţiilor europene, tulpina indiană, cunoscută ca şi varianta Delta, ar putea deveni predominantă şi în România.

“Ea (tulpina Delta – n.r.) este cu o rată de infectivitate mai mare decât celelalte tulpini circulante, conform estimărilor pe care asociaţiile europene le fac, durata până la care tulpina Delta şi rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinţe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puţine luni până când şi la noi tulpina Delta va deveni predominantă. M-aş feri să dau o estimare exactă, pentru că există numeroşi factori care contribuie, aşa cum am văzut şi ce s-a întâmplat anul trecut pe perioada de vară, incidenţa a scăzut şi era un an în care nu am avut vaccinare, aşa cum vedem că se întâmplă în alte ţări, acolo unde există un procent mare de vaccinaţi cu două doze, cum este Israelul, incidenţa este ţinută sub control în continuare şi atunci cred că mesajul pe care trebuie din nou să îl transmitem împreună este că avem şanse mari să trecem cu bine prin săptămânile şi lunile ce urmează, dacă ne vaccinăm. Aşa cum am spus, noi suntem pregătiţi pentru oricare dintre posibilităţi. Am pregătit spitalele şi fluxurile din spitale, tocmai pentru a face faţă la o recrudescenţă a cazurilor de COVID. Suntem pregătiţi indiferent dacă această creştere va apărea sau nu sau dacă va apărea mai devreme sau mai târziu”, a subliniat ministrul Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a vizitat sâmbătă un cabinet unde se face vaccinarea în localitatea Porumbacu de Jos (judeţul Sibiu) şi a discutat despre vaccinare cu medicii de familie şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Amnesty cere anchetarea noului preşedinte iranian pentru ”crime împotriva umanităţii”

Publicat

Sursă foto: ProTV Chişinău

Organizaţia neguvernamentală Amnesty International a denunţat sâmbătă alegerea ultraconservatorului Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati la preşedinţia Iranului, afirmând că acesta ar trebui anchetat pentru “crime împotriva umanităţii” şi “reprimare brutală” a drepturilor omului, relatează AFP.

“Faptul că Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a ajuns preşedinte în loc să facă obiectul unei anchete pentru crime împotriva umanităţii, omoruri, dispariţii forţate şi tortură este o aducere aminte sinistră că impunitatea domneşte în Iran”, acuză Amnesty într-un comunicat.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Londra, îl acuză pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, câştigătorul alegerilor prezidenţiale de vineri din Iran, conform rezultatelor parţiale oficiale, că a fost membru într-o “comisie a morţii”, care s-a aflat – potrivit ei- la originea dispariţiilor forţate şi execuţiilor extrajudiciare comise în secret a mii de opozanţi reţinuţi în timp ce exercita funcţia de procuror adjunct al tribunalului revoluţionar din Teheran în 1988.

Întrebat în 2018 şi în 2020 despre aceste execuţii, Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a negat că ar fi jucat vreun rol, dar a adus un “omagiu ordinului” dat, potrivit acestuia, de ayatollah Khomeini, fondatorul Republicii islamice Iran, pentru a proceda la această epurare.

Potrivit Amnesty, “soarta victimelor şi locul unde se află cadavrele sunt şi astăzi ascunse în mod sistematic de către autorităţile iraniene, ceea ce corespunde (de asemenea) crimelor împotriva umanităţii”.

Organizaţia îl acuză pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati şi pentru faptul că “a prezidat o represiune brutală a drepturilor omului” în timpul mandatului său de şef al Autorităţii judiciare în ultimii doi ani. Represiunea a afectat “sute de disidenţi paşnici, militanţi pentru drepturile omului şi membri ai minorităţilor persecutate care au fost reţinuţi în mod arbitrar”, potrivit acestei organizaţii neguvernamentale.

“El este, de asemenea, responsabil pentru arestarea a mii de manifestanţi şi sute de dispariţii forţate după manifestaţiile de protest din noiembrie 2019”, care au fost reprimate în sânge, potrivit aceleiaşi surse.

Amnesty invită statele membre ale Consiliului ONU pentru drepturile omului să ia “măsuri concrete ca reacţie la impunitatea sistematica în Iran”. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Două tablouri de 350 de ani, descoperite la un popas din Germania

Publicat

Sursă foto: Polizei NRW Köln

Un bărbat a descoperit două tablouri în ulei valoroase, cu o vechime de 350 de ani, într-un container de gunoi la un popas de pe o autostradă din Germania, informează DPA.

Bărbatul a găsit picturile la un popas de pe autostrata A7, în apropiere de Nurnberg, în sudul Germaniei, a precizat vineri poliţia.

Acesta a pus tablourile în autovehiculul personal şi le-a dus la o secţie de poliţie din Koln.

”Potrivit unei prime expertize, ambele lucrări par să fie originale”, au declarat anchetatorii.

Una dintre picturi ar putea fi ”Portrait of a young boy”, de Samuel van Hoogstraten, un pictor olandez din secolul al XVII-lea, discipol al lui Rembrandt.

Cel de-al doilea tablou ar putea fi ”Self-portrait of the artist as Laughter”, de pictorul italian din secolul al XVII-lea Pietro Bellotti.

Autorităţile încearcă în prezent să rezolve misterul operelor de artă.

Forţele de ordine au publicat online imagini cu tablourile încercând să găsească răspuns la întrebarea: ”Recunoaşte cineva aceste picturile şi ştie cum au ajuns în containerul de gunoi?”AGERPRES

Citește mai departe