Connect with us

ACTUALITATE

Pandemia a redus cu 80% numărul de vizitatori la cel mai vechi muzeu din ţară, Brukenthal

Publicatbrukenthal

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din ţară, a înregistrat în 2020 peste 84.000 de vizitatori la sediile sale, cu 80% mai puţini decât în 2019, scăderea fiind cauzată de pandemia de COVID-19 care au dus fie la închiderea totală, fie la carantină, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul general adjunct, Dana Hrib.

“În anul 2019 s-a înregistrat un număr de 495.730 vizitatori la sedii, în comparaţie cu 84.014 în anul 2020; putem constata o scădere de 80%, rezultată din închiderea totală pentru public a sediilor pe durata stării de urgenţă şi carantină locală, deschiderea progresivă a spaţiilor de vizitare, reducerea timpului de vizitare prin introducerea pauzei pentru dezinfecţie zilnică, accesul controlat pentru păstrarea distanţării, reducerea mobilităţii şi scăderea numărului de turişti, etc. De asemenea, în cazul expoziţiilor la alte sedii şi în spaţii publice s-a înregistrat o scădere de 64 % (182.866 în 2019 faţă de 64.839 în 2020) din cauza reducerii numărului de expoziţii itinerate, a reducerii mobilităţii în spaţiile publice şi a numărului scăzut de vizitatori, raportat de alte instituţii de cultură din motive similare”, a explicat Dana Hrib.

Potrivit directorului general adjunct de la Brukenthal, primul an al pandemiei de COVID-19 a însemnat şi o reducere semnificativă a veniturilor realizate de muzeul sibian. Astfel, în 2020, Muzeul Naţional Brukenthal a reuşit să obţină 888.796 lei din vânzarea de bilete, faţă de 1.544.002 lei, încasaţi în 2019. Şi veniturile din tipărituri au fost mai mici în 2020. Dacă în 2019, Brukenthalul a încasat din publicaţii 108.607 lei, în 2020 suma din tipărituri este de 78.443 lei. În 2020, Brukenthalul a reuşit să obţină şi alte venituri (ghidaj până la declararea pandemiei, taxă foto, cercetări arheologice, restaurare laborator, etc.) în valoare de 181.661,88 lei şi o cofinanţare de 101.386 lei, pentru proiecte.

Cel mai vizitat sediu al Muzeului Naţional Brukenthal rămâne Palatul Brukenthal din Piaţa Mare situată în centrul istoric al municipiului Sibiu. În 2020, Palatul Brukenthal – cu colecţiile de Artă Europeană, Artă Românească şi expoziţiile temporare de la parter – a fost vizitat de 51.506 de oameni.

Anul 2021 este unul foarte important pentru muzeu, pentru că sărbătoreşte trei secole de la naşterea fondatorului său, Baronul Samuel von Brukenthal.

“În anul 2021, Muzeul Naţional Brukenthal sărbătoreşte 300 de ani de la naşterea (26 iulie 1721) fondatorului instituţiei, Baronul Samuel von Brukenthal. Programul cadru se numeşte ‘3 secole Brukenthal’. Agenda culturală propusă pentru acest an cuprinde 25 expoziţii la sedii, 3 expoziţii online şi 3 expoziţii integrale Muzeul Naţional Brukenthal la sediile altor instituţii de cultură”, a mai precizat directorul general adjunct, Dana Hrib.

Scăderea veniturilor proprii obţinute în 2020 nu vor duce la concedieri de personal, anunţă directorul general al Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca.

Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă este posibil să aibă loc disponibilizări de personal în 2021, la Brukenthal, directorul Sabin Luca a răspuns: “Nu este cazul”.

Vizitatorii Muzeului Naţional Brukenthal trebuie să verifice programul muzeului înainte de a veni aici, pentru că, spre deosebire de anii precedenţi, în acest an, în zilele cu sărbători legale muzeul va fi închis, din cauză că nu se pot recupera zilele libere de către angajaţi.

“Trebuie să muncim în continuare şi vedem ce ne dă Dumnezeu. Atât am introdus nou, toate sărbătorile legale nu mai deschidem muzeul, pentru că nu putem da recuperări şi atunci, dacă pică duminica sau sâmbăta, se închide muzeul”, a anunţat directorul Sabin Luca.

Din 1817, la Sibiu, s-au deschis porţile Palatului Brukenthal şi ale primului muzeu din România şi Europa de Sud-Est. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Cererea de eliberare condiţionată a lui Liviu Dragnea va fi rejudecată. Procesul a fost mutat la Giurgiu

Publicat

dragnea

Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat, luni, decizia Tribunalului Bucureşti din 27 mai prin care a fost respinsă cererea lui Dragnea de eliberare condiţionată din închisoare, procesul fiind mutat la Tribunalul Giurgiu.

Pe 27 mai, Tribunalul Bucureşti respinsese cererea în care Liviu Dragnea solicita să fie eliberat din Penitenciarul Rahova, unde execută o pedeapsă de trei ani şi jumătate primită în 2019 în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Înainte de decizia tribunalului, Dragnea a deschis un alt proces la Curtea de Apel Bucureşti în care fostul lider PSD solicita strămutarea, de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară, a procesului privind eliberarea sa condiţionată din închisoare. Dragnea susţinea că judecătorii de la Tribunalul Bucureşti nu pot fi imparţiali în judecarea cererii sale, deoarece au semnat o petiţie faţă de modificarea Legilor justiţiei, pe vremea guvernării PSD.

Deşi decizia Tribunalului Bucureşti era una definitivă, Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat-o, iar procesul se va muta la Giurgiu.

“Admite cererea de strămutare formulată de către petentul Dragnea Liviu Nicolae cu privire la dosarul nr.7901/302/2021. În baza art.74 alin.2 Cod proc.penală dispune strămutarea judecării contestaţiilor formulate de către petentul Dragnea Liviu-Nicolae şi de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.1025 pronunţată la data de 27.04.2021 de către Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti în dosarul nr.7901/302/2021 de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Giurgiu. În baza art.74 alin.5 Cod proc.penală desfiinţează decizia penală nr.529 din data de 27.05.2021 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală în dosarul nr.7901/302/2021. În temeiul art.74 alin.4 Cod proc.penală înştiinţează Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Giurgiu despre admiterea cererii de strămutare. Fără cale de atac”, se arată în hotărârea CAB.

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.

Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.

Ulterior, Dragnea a câştigat mai multe procese cu penitenciarul, instanţele stabilind că i s-au încălcat mai multe drepturi, printre care dreptul la muncă şi la îngrijire medicală. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenție, șoferi! Restricții de circulație pe DN 65, în județul Olt

Publicat

politist trafic masini
Arhivă foto

În cursul zilei de luni, 14 iunie, vor fi instituite restricții de circulație pe DN 65 Craiova – Slatina, în afara localității Găneasa din județul Olt din cauza lucrărilor de asfaltare.

Potrivit Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, luni,  14 iunie, până la ora 18.00, pe DN 65 Craiova – Slatina, între kilometrii 38+300 metri – 40+300 metri, în afara localității Găneasa, județul Olt, se efectuează lucrări de asfaltare.

Traficul se va desfășura alternativ, fiind restricționat progresiv pe distanțe de câte 100 metri.

Polițiștii recomandă conducătorilor auto să reducă viteza în zona lucrărilor şi să respecte semnalizarea instituită temporar.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Angajaţii firmei de salubritate din Ploieşti, din nou în grevă. Gunoaiele neridicate de pe străzi de două zile

Publicat

Angajaţii operatorului Rosal, care asigură serviciile de salubritate în municipiul Ploieşti, sunt în grevă, luni, ei fiind nemulţumiţi de faptul că, din nou, nu şi-au primit salariile la timp.

Directorul Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploieşti, Zoia Staicu, a declarat, pentru AGERPRES, că încă din weekend au apărut disfuncţionalităţi la capitolul curăţenie căi publice, nefiind asigurat personalul necesar pentru realizarea acestei activităţi, iar luni au intrat în grevă salariaţii care execută activitatea de colectare, transport şi transfer deşeuri municipale.

În context, au fost transmise adrese către operator şi către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) “Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova”, aceasta din urmă gestionând contractul privind activitatea de colectare, transport şi transfer deşeuri municipale.

La finalul lunii aprilie, în preajma Paştelui, angajaţii Rosal au refuzat să iasă pe teren, timp de mai multe zile, pentru ridicarea deşeurilor în aproximativ 75% din cele 84 de localităţi ale judeţului în care firma are contracte de salubritate, printre unităţile administrativ-teritoriale afectate aflându-se şi municipiul Ploieşti.

Atunci, primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, a denunţat “un atac la sănătatea populaţiei” şi a cerut inclusiv declararea stării de alertă în oraş, în condiţiile în care în multe zone din oraş deşeurile erau neridicate de peste o săptămână.

Ulterior acestei solicitări, Garda de Mediu Prahova a efectuat un control pe raza municipiului, constatând la acel moment că operatorul îşi desfăşoară activitatea “nefiind în prezenţa unui eşec în realizarea serviciului, acesta fiind prestat, recuperându-şi decalajele înregistrate în zilele de întrerupere intempestivă a activităţii”.

Conform datelor transmise AGERPRES la solicitarea Gărzii de Mediu Prahova, pe timpul controlului s-a făcut dovada, prin documente, a faptului că serviciul nu a fost suspendat, ci doar limitat.

Astfel, inspectorii de mediu au sancţionat operatorul Rosal cu suma de 100.000 de lei pentru neconformităţile constatate. AGERPRES

Sursa foto: Rosal Prahova/Facebook

Citește mai departe

ACTUALITATE

Timișoara: Platformă unică în România pentru pacienții cu boli pulmonare

Publicat

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a pus la dispoziția pacienților cu patologii pulmonare, dar și medicilor care doresc să obțină o a doua opinie, o platformă de online de diagnosticare gratuită.

Potrivit reprezentanților spitalului, diagnosticul este stabilit de o echipă multidisciplinară formată din specialiști în pneumologie și radiologie ai unității sanitare din Timișoara.

Pagina de internet ce cuprinde platforma este securizată, iar medicul curant sau pacientul pot încarca rezultatul investigaților imagistice dar și alte documente medicale pentru obținerea unei a doua opinii.

Cum se deschide contul

Utilizatorul își deschide un cont, se logheaza cu o parolă generată automat și își introduce datele personale. Informațiile din contul utilizatorului pot fi văzute exclusiv de cel care încarcă informațiile în platformă și de medicii care fac parte din echipa de diagnostic.

„Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini CT, istoricul medical, informații despre alte afecțiuni dar pot să adauge și probele funcționale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiza de spirometrie. Odată finalizată această etapă, informațiile intră în atenția echipei de specialiști ai spitalului nostru care evaluează cazul.

Informații sau investigații suplimentare, în unele cazuri

În unele situații sunt solicitate informații sau investigații suplimentare, după care echipa noastră se pronunță asupra diagnosticului, practic realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi și radiologi vine însoțită de recomandări de investigații și monitorizare. Nu oferim însă tratament”, a explicat Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Informații și recomandări pentru consult

De asemenea, echipa multidisciplinară oferă informații medicului curant și face recomandări pentru consult.

„Pneumonia Interstițială Difuza( PID) reprezintă un grup de peste 200 de afecțiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificila din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleași simptome. De aceea, diferență o face experiență medicală îndeosebi în ceea ce privește partea imagistică.

Din păcate, unele dintre afecțiuni sunt foarte severe si au o cu o rată de supravițuire medie de 4-5 ani”, a mai spus Diana Manolescu.
Clinica de Pneumologie a Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara este Centru de referință prinvind patologia interstițială pulmonară, certificat de Ministerul Sănătății în 2019.

sursa: mediafax.ro

sursa foto: Spitalul Victor Babes Timisoara / Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate