Connect with us

ACTUALITATE

Pandemia a redus cu 80% numărul de vizitatori la cel mai vechi muzeu din ţară, Brukenthal

Publicat

brukenthal

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din ţară, a înregistrat în 2020 peste 84.000 de vizitatori la sediile sale, cu 80% mai puţini decât în 2019, scăderea fiind cauzată de pandemia de COVID-19 care au dus fie la închiderea totală, fie la carantină, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul general adjunct, Dana Hrib.

„În anul 2019 s-a înregistrat un număr de 495.730 vizitatori la sedii, în comparaţie cu 84.014 în anul 2020; putem constata o scădere de 80%, rezultată din închiderea totală pentru public a sediilor pe durata stării de urgenţă şi carantină locală, deschiderea progresivă a spaţiilor de vizitare, reducerea timpului de vizitare prin introducerea pauzei pentru dezinfecţie zilnică, accesul controlat pentru păstrarea distanţării, reducerea mobilităţii şi scăderea numărului de turişti, etc. De asemenea, în cazul expoziţiilor la alte sedii şi în spaţii publice s-a înregistrat o scădere de 64 % (182.866 în 2019 faţă de 64.839 în 2020) din cauza reducerii numărului de expoziţii itinerate, a reducerii mobilităţii în spaţiile publice şi a numărului scăzut de vizitatori, raportat de alte instituţii de cultură din motive similare”, a explicat Dana Hrib.

Potrivit directorului general adjunct de la Brukenthal, primul an al pandemiei de COVID-19 a însemnat şi o reducere semnificativă a veniturilor realizate de muzeul sibian. Astfel, în 2020, Muzeul Naţional Brukenthal a reuşit să obţină 888.796 lei din vânzarea de bilete, faţă de 1.544.002 lei, încasaţi în 2019. Şi veniturile din tipărituri au fost mai mici în 2020. Dacă în 2019, Brukenthalul a încasat din publicaţii 108.607 lei, în 2020 suma din tipărituri este de 78.443 lei. În 2020, Brukenthalul a reuşit să obţină şi alte venituri (ghidaj până la declararea pandemiei, taxă foto, cercetări arheologice, restaurare laborator, etc.) în valoare de 181.661,88 lei şi o cofinanţare de 101.386 lei, pentru proiecte.

Cel mai vizitat sediu al Muzeului Naţional Brukenthal rămâne Palatul Brukenthal din Piaţa Mare situată în centrul istoric al municipiului Sibiu. În 2020, Palatul Brukenthal – cu colecţiile de Artă Europeană, Artă Românească şi expoziţiile temporare de la parter – a fost vizitat de 51.506 de oameni.

Anul 2021 este unul foarte important pentru muzeu, pentru că sărbătoreşte trei secole de la naşterea fondatorului său, Baronul Samuel von Brukenthal.

„În anul 2021, Muzeul Naţional Brukenthal sărbătoreşte 300 de ani de la naşterea (26 iulie 1721) fondatorului instituţiei, Baronul Samuel von Brukenthal. Programul cadru se numeşte ‘3 secole Brukenthal’. Agenda culturală propusă pentru acest an cuprinde 25 expoziţii la sedii, 3 expoziţii online şi 3 expoziţii integrale Muzeul Naţional Brukenthal la sediile altor instituţii de cultură”, a mai precizat directorul general adjunct, Dana Hrib.

Scăderea veniturilor proprii obţinute în 2020 nu vor duce la concedieri de personal, anunţă directorul general al Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca.

Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă este posibil să aibă loc disponibilizări de personal în 2021, la Brukenthal, directorul Sabin Luca a răspuns: „Nu este cazul”.

Vizitatorii Muzeului Naţional Brukenthal trebuie să verifice programul muzeului înainte de a veni aici, pentru că, spre deosebire de anii precedenţi, în acest an, în zilele cu sărbători legale muzeul va fi închis, din cauză că nu se pot recupera zilele libere de către angajaţi.

„Trebuie să muncim în continuare şi vedem ce ne dă Dumnezeu. Atât am introdus nou, toate sărbătorile legale nu mai deschidem muzeul, pentru că nu putem da recuperări şi atunci, dacă pică duminica sau sâmbăta, se închide muzeul”, a anunţat directorul Sabin Luca.

Din 1817, la Sibiu, s-au deschis porţile Palatului Brukenthal şi ale primului muzeu din România şi Europa de Sud-Est. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Agrometeo: Seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul neirigat; efecte negative asupra potențialului productiv

Publicat

agrometeo: seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul

Publicitate

Seceta pedologică moderată și puternică se menține în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureș, Dobrogea și Banat, dar și în alte zone de cultură din țară, unde se va produce o depreciere treptată a stării de vegetație, potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 – 11 iulie 2025.

‘În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe