Connect with us

EVENIMENT

PAPA FRANCISC la BLAJ: Noi detalii din programul Suveranului Pontif. Când începe liturghia pe Câmpia Libertăţii

Publicatpapa

Vaticanul a publicat noi detalii legate de programul vizitei Papei Francisc în România. Au fost anunţate orele la care vor avea loc oficiile religioase sau întâlnirile Sfântului Părinte în țara noastră.

Pe 2 iunie, la Blaj, liturghia de beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri, de pe Câmpia Libertății, va începe la ora 11.00, în timp ce întâlnirea cu comunitatea rromă se va desfășura de la ora 15.45. Suveranul Pontif va părăsi Blajul în jurul orei 16.35.

Vezi şi Site oficial dedicat vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj, lansat de Biserica Română Unită cu Roma

Conform Sălii de presă a Vaticanului, duminică 2 iunie, Papa Francisc va pleca, cu avionul, de la București spre Sibiu, la ora 9.00. La ora 9.40, Suveranul Pontif va sosi la Aeroportul Sibiu, de unde va fi transferat, cu elicopterul, la Blaj.

De la ora 11.00, pe Câmpia Libertății, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea celor șapte Episcopi greco-catolici martiri, acolo unde Sfântul Părinte va susține o predică și va recita rugăciunea Regina Coeli. După evenimentul de pe Câmpia Libertății, Pontiful Roman va lua, la ora 13.25, prânzul împreună cu suita papală, iar de la ora 15.45 se va întâlni cu comunitatea rromă din oraș, unde este programat și salutul Sfântului Părinte. Papa Francisc va pleca din Blaj la ora 16.35 în direcția Sibiu, de unde, la ora 17.30, avionul papal va decola spre Roma.

Accesul pelerinilor pe Câmpia Libertății va fi permis, în data de 2 iunie, în intervalul orar 6.00 – 10.00. Pentru evitarea aglomerației, se recomandă sosirea din timp a pelerinilor. Accesul se va face pe baza biletului gratuit, nominal și a actului de identitate, în urma unui control de securitate. Totodată este interzis accesul cu animale de companie. Sunt permise, în schimb, mai multe obiecte utile pelerinilor. Aceștia pot avea asupra lor apă în sticlă de plastic, scaun pliabil, umbrelă, rucsac mic, sandwich-uri, iar în cazul copiilor sub trei ani este permis accesul în cărucior. În ceea ce privește vestimentația, accesul pe Câmpia Libertății se va permite într-o ținută decentă, în conformitate cu solemnitatea evenimentului (de ex: purtarea unei vestimentații care să acopere umerii și genunchii). Organizatorii au anunțat că vor reveni și cu alte informații utile pentru pelerini, în măsura în care acestea pot fi făcute publice.

Nicu Goga

Sursa: Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EDUCATIE

Ministerul Educaţiei: 25 de elevi au obţinut media 10 la simularea Evaluării Naţionale. 65% au avut note mai mari sau egale cu 5

Publicat

examen

65,6% dintre elevii de clasa a VIII-a care au susţinut simularea probelor Evaluării Naţionale au avut medii mai mari sau egale cu 5, informează, vineri seara, Ministerul Educaţiei.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 25 de elevi au obţinut media 10 la simulare.

Ministerul Educaţiei anunţă că, potrivit calendarului de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în cursul zilei de vineri au fost comunicate rezultatele obţinute de elevii care au participat la probele scrise, în perioada 29 – 31 martie.

* la Limba şi literatura română – 71,17% au obţinut note mai mari sau egale cu 5, iar 88 de elevi au luat nota 10;

* la Matematică – 59,77% au obţinut note mai mari sau egale cu 5, iar 980 de elevi au obţinut nota 10;

* la Limba şi literatura maternă – 79,49% dintre elevi au obţinut note mai mari sau egale cu 5, iar 22 au luat nota 10.

Procentul elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 65,6%, iar 25 de elevi au obţinut media 10.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%).

“Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5: anul 2016 – 44,05%, 2017 – 51,47%, 2018 – 47%, 2019 – 53,1%, 2021 – 65,6%”, precizează Ministerul Educaţiei. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vlad Voiculescu: Am făcut şi greşeli. L-am evaluat greșit pe premierul României

Publicat

Vlad Voiculescu spune că a făcut şi greşeli în activitatea de la Ministerul Sănătății, una fiind aceea că l-a evaluat greșit pe premierul Florin Cîțu. Declarația fostului ministru despre o eventuală revenire la MS.

Voiculescu a fost întrebat, vineri seara, la Digi24, dacă la în negocierile cu PNL, Dan Barna și Dacian Cioloș ar trebui să ceară, pe lângă doleanța ca Florin Cîțu să nu mai fie premier, și ca Vlad Voiculescu să revină la Ministerul Sănătății.

Fostul ministru a încercat să evite răspunsul clar, spunând că persoana sa contează mai puțin, însă la insistențele jurnalistului a spus: „este o opțiune pe care nu avem de ce să o exludem”.

Întrebat dacă ar accepta din nou funcția de ministru al Sănătății, Voiculescu a răspuns că nu se ferește de această responsabilitate, pe care și-a asumat-o.

Întrebat ce a greșit în cele patru luni de mandat pentru ca să se ajungă la criză politică, Vlad Voiculescu a răspuns: „Cred că unele lucruri aș fi putut să le fac mai repede, mai bine. Cred că l-am evaluat greșit pe premierul României, nu mi-aș fi închiput vreodată că situația de acum ar putea să fie pricinuită de dumnealui în decurs de câteva zile. Sunt sigur că aș fi putut să comunic mai bine munca colegilor mei din Ministerul Sănătății”.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la un siloz de cereale din Pitești. Mai multe utilaje de morărit, distruse

Publicat

pompieri
arhiva foto

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dmineață, la un siloz de cereale în Ploiesti,județul Prahova. În urma incendiului, au fost distruse mai multe utilaje de morărit.

Potrivit ISU Prahova, incendiul a izbucnit la un siloz de cereale din Pitești,  Șoseua Vestului.

Incendiul se manifesta fără flacăra, doar cu degajare de fum.

La fața locului au intervenit pompierii militari cu două autospeciale de stingere, o autoscară și o ambulanță.

Conform sursei citate, la nivelul 9 al silozului au ars utilaje de morărit și panificatie depozitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Autoturism pierdut de sub control pe A3 Gilău – Turda

Publicat

Un accident rutier soldat cu pagube materiale s-a produs, sâmbătă dimineață, pe Autostrada A3 Gilău – Turda.

Din primele informații, șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra volanului, iar autoturismul a ieșit în afara părții carosabile.

Potrivit IPJ Cluj, ocupanții autoturismului au refuzat consultul echipajului SMURD.

Citește mai departe